Mijn naam is Janna Koopman en ik ben PDS-coach en diëtist voor mensen met het prikkelbare darm syndroom

Janna Koopman kreeg de diagnose PDS

Als éénjarig kind had ik al last van buikkrampen en kon ik gluten en lactose slechte verdragen. Gelukkig ben ik daar overheen gegroeid en kon ik jarenlang alles eten. Ik kon er ook echt van genieten om weer iets nieuws te proberen en op driejarige leeftijd at ik al mee met mijn ouders in een restaurant. Toen ik 17 was kreeg ik regelmatig last van buikpijn en darmkrampen bij bepaald voedsel en als iemand boos op mij werd. Van de huisarts kreeg ik de stempel prikkelbare darm syndroom (PDS); ook wel een spastische darm genoemd.

De start van mijn zoektocht

De eerste jaren kon ik er goed mee leven en hoefde ik weinig op te letten. De psychosomatische fysiotherapie waarbij ik door middel van ademhaling mijn stress kon verminderen, was voorlopig voldoende. In 2011 kreeg ik een heftige huidreactie en de huidarts schreef mij een langdurige antibioticakuur voor. Na de kuur bleef er weinig over van mijn darmflora. Een half jaar later ontwikkelde ik allerlei voedselintoleranties, totdat ik in 2012 tijdens mijn reis in Zuidoost-Azië zelfs geen witte rijst meer kon verdragen en in 4 ziekenhuizen belandde vanwege aanhoudende diarree.

Van aanhoudende diarree naar heftige obstipatie en energieklachten

Eenmaal terug in Nederland ontwikkelde ik obstipatie met een buik alsof ik zwanger was. Geen laxeermiddel of dieet dat hielp en uiteindelijk ontwikkelde ik ook energieklachten. Op een gegeven moment kwam ik in een negatieve spiraal en probeerde ik hier door middel van acupunctuur en hypnotherapie uit te komen. Dit hielp wel iets, maar echt grip op mijn darmklachten kreeg ik niet. Ook al werkte ik als zelfstandig diëtist en had ik kennis van alle soorten diëten bij PDS en darmklachten.

Het keerpunt in mijn leven

In de loop der jaren had ik tientallen therapieën gevolgd en het keerpunt was toen ik bij een orthomoleculair therapeut onder begeleiding kwam. Daar werd mij geadviseerd om bij bepaalde supplementen een grote hoeveelheid knoflook en ui te nemen. Hiervan kreeg ik zoveel buikpijn en last van gasvorming dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg. Dit was niet meer te doen. Een vriendin van mijn vertelde dat ik moest stoppen hiermee en leren luisteren naar mijn lichaam. Dit vond ik heel moeilijk, want de afgelopen jaren had ik alleen maar naar andere therapeuten geluisterd.

Leren leven met PDS

Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek gegaan en heb ik 3 maanden bijgehouden hoe ik at, wat ik at, hoeveel ik sliep, hoeveelheid stress, hoeveel ik dronk (ook alcohol) en hoeveel energie ik had. Door middel van bewustwording heb ik geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Op die manier heb ik leren leven met PDS en ben ik mijn darmen de baas geworden. Ik had eindelijk weer grip op klachten als een opgezette buik, gasvorming, buikpijn, een PDS-aanval, misselijkheid, afwisselend diarree en obstipatie.

Janna Koopman over leren leven met PDS (prikkelbare darm syndroom)

Zelf heb ik jarenlang geworsteld met mijn darmklachten en PDS (prikkelbare darm syndroom). Uiteindelijk leerde ik hiermee leven en kreeg ik grip op mijn darmklachten. Ik geloof dat jij ook in staat bent om dit te bereiken. Om deze reden ben ik mij als diëtist en coach gaan specialiseren in PDS en ontwikkelde ik het coachings programma ‘Je darmen de baas’. Hierbij gebruik ik de inzichten vanuit de diëtetiek en mijn praktijkervaring om sneller tot de kern te komen. Zo komen we samen achter de oorzaken van je darmklachten, zodat jij ook een fijn leven kunt hebben met PDS.

Janna Koopman staat ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici als kwaliteitsgeregistreerd diëtist en is lid van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB).

Janna-Koopman

Janna Koopman ontwikkelde een methode speciaal voor PDS-patiënten 

Na mijn succes heb ik de BETER-methode (bewustwording, eten, training, energie en rusten) ontwikkeld, waarbij ik op een brede manier naar de oorzaak van je klachten kijk. Daarbij help ik je om kleine stapjes toe te passen in de praktijk, zodat je leert leven met PDS en echt weer grip krijgt op je darmklachten. Voor PDS (prikkelbare darm syndroom) is er namelijk geen standaardaanpak mogelijk, omdat de oorzaak kan wisselen per persoon en per moment. Waar het bij de één echt voedingsgerelateerd is, speelt bij de ander zorgen maken of overprikkeling een grotere rol. Een ander punt is schaamte en het lastig vinden om open te zijn met je omgeving. Als PDS-coach en diëtist help ik je waar jij hulp bij nodig hebt.

Mijn missie

Het is mijn missie om jou te helpen om weer grip te krijgen op je maag- en darmklachten. Om een heel fijn leven te hebben met PDS (prikkelbare darm syndroom), zodat jij weer alles kan doen wat je wilt. Dat je weer energie hebt en volop kunt genieten van lekker eten, dagjes weg en op vakantie gaan. Niet door middel van een standaarddieet, middeltje of medicijn waar je afhankelijk van wordt, maar door te leren luisteren naar je lichaam.

review webinar darmklachten

Opleidingen, praktijk-ervaring en interesses van Janna Koopman

Lezing aan PDS-patiënten - Prikkelbare darm syndroom
Lezing aan ruim 100 mensen met IBD (ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)
Janna-PDS-coach-hiken-berg-wandelen
Hiken in de bergen met PDS

Opleidingen en cursussen
HBO-opleiding Voeding en diëtetiek (4 jaar)
Diverse cursussen en opleidingen over PDS | prikkelbare darm syndroom: (4 jaar)
     –  Prikkelbare Darmsyndroom: pathofysiologie, voeding en behandeling, deel 1 en 2
     –  PDS II in de praktijk
     –  Focus op darmgezondheid
     –  PDS en allergie: ontdek hoe je kunt leren verteren – AllergiePlatform
     – Training prikkelbare darm syndroom –  Prikkelbare Darm Syndroom Belangengroep (PDSB)
Training voeding bij darmaandoeningen: IBD (ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa), short bowel syndroom, stoma’s, TPV en labwaarden bij darmaandoeningen
Online cursus Darmflora en gezondheid
Cursus directe toegankelijkheid diëtist + Motivational interviewing (4 dagen)
Leefstijlcoaching (1 jaar)
Post HBO- sportdiëtetiek (6 maanden)
Mindfulness Bases Stress Reduction cursus (8 weken)
Business coaching en ontwikkeling mindset bij Bas van Pelt (3 jaar)
Business coaching bij Michael Pilarczyk (1 jaar)
SEO- en intuïtieve business training bij Jolanda Hoogkamer (1 jaar)

Praktijkervaring
Paramedische stage in bij het BovenIJ ziekenhuis (5 maanden)
Zelfstandig allround diëtist en eigenaar bij Diëtistenpraktijk ’t Keuze Dieet (9 jaar)
PDS-coach en eigenaar bij PDS coaching (7 jaar)
Spreker over PDS voor cliënten en huisartsen (4 jaar)
Trainer voor diëtisten (2 jaar)
Franchisegever van PDS coaching (2 jaar)
Werkgroep PDS met intervisie, waar ik voorzitter ben (2 jaar)
Schrijver bij het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB (2 jaar)
Gastblogger voor hooggevoelige vrouwen bij ‘Live with joy’ (1 jaar)
Artikel Specialist in beeld geschreven bij Nederlands Tijdschrift voor voeding en Diëtetiek. 
Hoofdstuk geschreven over PDS in het boek
‘Vrij leven’ van Bas van Pelt
Gastblogger bij Inspirerend leven over PDS en HSP (3 jaar)

Interesses
Aangezien ik gek ben op de bergen, ga ik er graag op uit om te hiken en snowboarden. Daarnaast doe ik aan Yin-yoga, Yoga nidra, bootcamp, kleuren, moodboards maken, harp spelen, gitaar spelen en zingen. In de natuur vind ik echt mijn rust met een fijne wandeling in het bos en ik doe aan meditatie. Tot slot vind ik echt alles leuk en doe ik bijna alles voor PDS coaching. Van het maken van mijn eigen website tot video’s opnemen over PDS voor op YouTube.

Herken jij jezelf?

Herken jij jezelf in mijn verhaal, mijn missie, of ben je nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen?
Neem dan contact met mij op, ik vertel je graag over de verschillende mogelijkheden die ik je kan bieden.
Ik denk graag met je mee over wat voor jou de beste stap is die echt bij je past.

Scroll naar top