PDS ervaringen | prikkelbare darm syndroom

Lees de ervaringen van patiënten met PDS die hun maag- en darmklachten hebben verminderd aan de hand van één van onze programma's.

Ervaringen van patiënten met PDS die coaching bij ons hebben gedaan:

PDS-coach Janna werkt samen met Maag-darm-lever-arts Susan van PoliDirect en MDL-artsen door heel Nederland.

Interviews met ervaringen van onze PDS patiënten

"In 10 weken tijd is mijn situatie compleet veranderd."

Nils PDS cliënt

Nils (30)

Vierentwintig maanden voordat ik met Janna van pdscoaching.nl in contact kwam, begonnen mijn darmklachten. Steeds vaker kreeg ik last van ontzettende kramp in mijn maag en darmen, een opgeblazen gevoel en moest ik rennen naar een toilet. Op een gegeven moment waren mijn klachten zo intens dat ik bijna geen leuke dingen meer durfde te doen. Onwijs vervelend, want het doen van leuke dingen vind ik juist het belangrijkste in mijn leven.

Na een aantal ziekenhuisbezoeken en de nodige onderzoeken kwam er nog geen verbetering in. Toen ben ik begonnen aan het traject “Je darmen de baas”. Wauw. Wat een verschil! In zo’n 10 weken tijd is mijn situatie compleet veranderd. Ik heb grip op mijn klachten (ze zijn zelfs bijna verdwenen) en ik voel mij weer een stuk zekerder. De stress die met de klachten gepaard ging is bijna volledig verdwenen. Ik plan weer volop leuke uitstapjes en geniet weer van mijn dagen.

Dankzij Janna heb ik nu de juiste tools en een hoop inzicht waarmee ik mijn klachten onder controle kan houden. De meest ingrijpende veranderingen die voor mij werkten, waren aanpassingen in mijn voedingspatroon en algemene bewustwording van de oorzaak van mijn klachten. Janna heeft mij op een ontzettend toffe manier begeleid en ze doet dit heel professioneel in een ontspannen sfeer. Ontzettend bedankt! 

"Nu zijn mijn klachten zoveel verminderd en weet ik wat ik kan doen wanneer ik wel wat klachten heb."

Maudy (25)

Voordat ik aan het programma begon had ik erg veel last van mijn darmklachten. Ik heb de stap uiteindelijk gezet omdat ik dacht het kan zo niet langer en vooral omdat ik wist dat het ook echt wel anders kon. Ik dacht dat ik wel redelijk gezond at, omdat ik daar zelf ook veel mee bezig ben ook in mijn werk maar er bleek nog veel ruimte voor verbetering. Janna heeft me geholpen met veel leefstijl tips en veranderingen. Dingen die zo gewoon waren voor mij maar echt een negatief effect op mijn darmen hadden wat ik totaal niet doorhad. In korte tijd heeft dat heel erg veel geholpen. 

Nu zijn mijn klachten zoveel verminderd en weet ik wat ik kan doen wanneer ik wel wat klachten heb. Wanneer ik mij nu aan het juiste voedingspatroon en de tips hou dan ben ik bijna klachtenvrij. Ik weet dat als ik in het weekend kies om iets te eten waar ik niet zo goed tegen kan dat ik dat dan merk aan mijn klachten. Maar ik weet dan ook waar het vandaan komt en hoe ik er weer vanaf kom.

De drie grootste veranderingen zijn denk ik dat ik nu zoveel mogelijk onbewerkt eet. Geen zoete tussendoortjes en veel minder kant en klare dingen. Daarnaast zijn mijn eetmomenten op een dag nu veel minder vaak en dat werkt supergoed. En ik neem meer rust, zowel na het eten van een maaltijd als in mijn dagelijks leven.

De begeleiding van Janna vond ik erg fijn. Je gaat na elke sessie wel echt zelf aan de slag maar je moet het natuurlijk ook zelf in de praktijk gaan brengen. Je kunt haar altijd dingen vragen als je ergens tegenaan loopt en het evalueren van de weken en de volgende stappen bepalen samen werkt erg goed. Het heeft mij geholpen om anders en om daadwerkelijk naar mijn gewoontes en leefstijl te kijken en hier ook veranderingen in aan te brengen.

"Mijn darmklachten zijn zo goed als onder controle, ik voel me veel beter en heb mijn leven weer terug."

Lydia Hoek (55)

Wat een verschil zeg met een aantal weken geleden. Het gaat hartstikke goed, heb mijn darmklachten zo goed als onder controle. Voel me een stuk zekerder en heb de rust gevonden die ik zo nodig had om me beter te kunnen voelen.

Moest het één en andere in mijn leven veranderen en dankzij jou stappenplan je darmen de baas is dat gelukt. 

Elke ochtend doe ik nu mindfulness en dat is heerlijk om te doen en het helpt. Mijn gedachte zijn heel positief en ik vind het weer fijn om dingen te ondernemen.

Toen ik hieraan begon wist ik het echt niet meer, ik had al zoveel geprobeerd, geloofde er eigenlijk niet meer in. Ik weet dankzij jou nu hoe het moet en ben je ontzettend dankbaar.

Donderdag heb ik de laatste afspraak en ik had nooit gedacht dat ik dan tegen je zou kunnen zeggen dat ik mijn leven weer terug heb. Dankjewel lieve Janna wat doe jij samen met je collega fantastisch werk!!

"Ik ben darmklachtenvrij doordat ik anders ben gaan eten, angsten heb aangepakt en meer voor mezelf kies."

Ton Zonneveld (70)

Ik had last van darmkrampen, steken in mijn buik, oververmoeidheid, pijn in de nek en schouders, obstipatie, maagzuur, een opgeblazen gevoel in de buik en een lactose intolerantie. Hiervoor had ik al tientallen therapieën geprobeerd, waaronder mesologie en hypnotherapie.

Ik heb meerdere dingen aan mijn leven aangepast om darmklachtenvrij te worden. Ten eerste ben ik  anders gaan eten. 

Ten tweede heb ik mijn angsten aangepakt door middel van hypnotherapie en door een cognitieve methodiek. Tot slot heb ik geleerd om meer voor mijzelf te kiezen. Ik laat mij niet meer zo opjagen van wat moet. Ik stel mij niet afhankelijk van mensen meer op. Kritiek van mensen zie ik als feedback en haal het positieve eruit waar ik iets mee kan.

U heeft mij goed geholpen door te luisteren en het holistisch te benaderen. U heeft een goed empathisch vermogen en veel ervaring zowel professioneel als privaat persoon wat voeding kan doen in goede en slechte zin. Dank U wel voor alles. 

Chantal Duivenvoorden: "Fijn dat er niet alleen naar voeding gekeken wordt, maar ook naar je gehele leefstijl."

“Ik ben weer een vrolijk persoon, die geen tot weinig buikpijn ervaart.”

Mandy (26)

Voordat ik begon aan je darmen de baas, had ik heel erge buikkrampen. Zo erg, dat ik niet meer “normaal” kon functioneren. Het belemmerde mijn dagelijks leven zodanig dat ik een depressie ontwikkelde en in een neerwaartse spiraal belandde; want ook mijn spijsvertering reageerde op mijn depressie. Mijn situatie is nu zoveel keer meer verbeterd: ik ben weer een vrolijk persoon, die weinig tot geen buikpijn ervaart. Ik ben anders gaan eten en denken, mijn leefstijl is iets aangepast en daardoor verbeterd, met dank aan Janna. Een heel fijne dame die veel weet, goed luistert en echt adviseert.

“Door een aantal relatief eenvoudige aanpassingen zijn mijn klachten een stuk minder geworden.”

DK, te H. 47 jaar.

Door mijn vrouw ben ik geattendeerd op een lezing van Janna over het PDS. Zelf ben ik al vanaf mijn 12de ‘patiënt’ en heb ik werkelijk van alles geprobeerd op regulier en alternatief gebied. Klachten waren variërend van mild tot aan totaal uitgeschakeld voor langere periode met heftige klachten als onregelmatige hartslag, duizeligheid en zeer pijnlijke momenten. Ik heb altijd last gehad en na al die jaren nog steeds geen patroon of duidelijke oorzaak gevonden.

Wat mij aansprak tijdens de lezing was vooral de integrale aanpak met de nadruk op coaching. 
Tijdens het doorlopen van het programma heb ik veel geleerd over mijzelf en mijn leef- en eetgewoonten. Verder werd mij duidelijk hoe alles in elkaar grijpt m.b.t. mijn klachten en dat er wel degelijk een oorzaak en gevolg is te ontdekken. Door een aantal relatief eenvoudige aanpassingen zijn mijn klachten een stuk minder geworden. En bovendien begrijp ik nu een stuk beter waar de klachten vandaan komen en hoe ik er weer grip op kan krijgen. Uiteindelijk moet je er zelf klaar voor zijn en zelf de juiste veranderingen willen en kunnen maken. Janna kan je daar zeker bij helpen. Het is voor mij een zeer waardevolle stap geweest waardoor ik beter kan omgaan met mijn ‘zwakke plek’.

“Ik kan oorzaak en gevolg plaatsen bij mijn klachten en ben bewust van wat mij energie kost en oplevert”

Willemijn (31)

Voordat ik begon aan het traject had ik al allemaal diëten gevolgd, allerlei producten geprobeerd voor mijn darmklachten en ik was ten einde raad wat nog wel zou kunnen helpen. Zelfs heel Reduce PDS had ik al gedaan!  
Ik ben na het volgen van ‘je darmen de baas’ bewuster van wat ik eet en heb meer kennis over darmklachten. Verder kan ik oorzaak en gevolg plaatsen bij mijn klachten en ik ben bewust van wat mij energie kost en oplevert. Doordat ik heb geleerd om verbanden te leggen, bewuster te zijn en meer te ontspannen heb ik weer grip op mijn darmklachten. Janna is een bevlogen persoon die nooit opgeeft. Het is fijn dat ze de coaching helemaal op jezelf aanpast. Het is ook fijn dat je je wensen kunt aangeven en daarover kunt praten. Daarnaast is ze op de hoogte van ontwikkelingen rondom gezondheid.

“Ik ben darmklachtenvrij, minder zwaar en heb volop energie.”

Petra (57)

Voordat ik begon aan het programma je darmen de baas had ik ontzettende pijn in mijn darmen, een opgezette maag en darmen, ik was te zwaar qua gewicht en had weinig energie. Inmiddels ben ik pijnvrij. Ik heb een goed en verantwoord eetpatroon dankzij Janna. Verder ben ik minder zwaar en heb ik volop energie. Ik ben darmklachtenvrij geworden door het volgen van een beter eetpatroon, minder snoepen/eten tussendoor en luisteren naar mijn lichaam. Perfecte coaching, goed advies, fijne oefeningen, heerlijke en verantwoorde recepten. Kortom Janna is zeker aan te bevelen als diëtiste, zeer kundig, ook op het gebied van ‘je darmen de baas’.

“Ik ben vrijwel klachtenvrij.”

JK (69)

Al 35 jaar had ik onregelmatig last cq krampen in mijn darmen. Soms lange periodes niet en dan opeens om onverklaarbare reden weer wel. Dat ging altijd gepaard met kramp, een verhard darmkanaal, of wakker worden van de kramp. Dat het voedings- en stress gerelateerd was realiseerde ik me wel. Maar verder dan het middel Duspatal door de huisarts voorgeschreven en probiotica kwam ik niet. Ook darmonderzoeken en echo wezen niets uit. Ik werd wel redelijk wanhopig en gek van de buikpijn.

Nu is de situatie aanmerkelijk verbeterd. Ik ben vrijwel klachtenvrij en als mijn klachten zich weer aandienen betekent dat waarschijnlijk dat ik me niet aan jouw adviezen heb gehouden.

Een aantal handige tips hebben me veel geholpen: Niet direct ontbijten, maar eerst bewegen en water drinken; beperken tot 3 maaltijden en geen tussendoortjes, niet drinken bij de maaltijd, geen cappuccino (wel koffie-puur), geen suiker, weinig zuivel, kruidentheeën. Sommige voedingsmiddelen juist toevoegen zoals bepaalde noten en zaden. Ook al was ik altijd bewust bezig met voeding, ik ben het nu nog meer en dat bevalt me prima. En ontspannen, diep ademhalen……! 

Het feit dat jij ervaringsdeskundige bent maakt jouw adviezen zeer waardevol. Dank je voor het delen van jouw ervaring!

“Ik heb mijn leven voor 75% weer terug en mijn klachten zijn meer dan gehalveerd.”

 John (29)

Toen ik startte met je darmen de baas voelde ik me belemmerd in de dagelijkse bezigheden zoals, sporten, werken en van dingen genieten. Ook hevige pijnklachten behoorden hierbij! De situatie nu is dat ik voor 75% mijn leven terug heb, en de klachten, (met name de pijnklachten) voor meer dan de helft gehalveerd zijn. De darmklachten zijn verminderd door de adviezen en tips van PDS- coaching en door te leren luisteren naar signalen van mijn lichaam. Ik heb ook geleerd om mijn eigen grenzen aan te geven. Maar het allerbelangrijkste was toch wel de stap naar een bewustere, betere en gezondere voeding in alles! De coaching van Janna vond ik goed. Ze is meelevend; echt een aanrader! 

“Ik ga vrijwel zonder darmklachten door het leven”

Lotte (24)

Toen ik begon aan het programma had ik dagelijks last van een opgezette buik/obstipatie. Hierdoor voelde mij lichaam letterlijk ‘zwaar’ en kon ik het vaak niet opbrengen om er spontaan op uit te gaan. Ook was ik altijd in afwachting hoe mijn darmen reageerde na een eetmoment, hier had ik totaal geen grip op. Waardoor ik vaak ook onverwachts hoognodig naar het toilet moest op de meest on-praktische momenten. Ik ben me er bewuster van wat ik eet en wanneer ik eet. Dit vergt nog wel veel tijd om mijn maaltijden te plannen en soms te preppen maar mijn darmklachten zijn hierdoor een stuk verminderd. Ook heb ik bepaalde producten geschrapt uit mijn voedingspatroon. De combinatie daarvan heeft gemaakt dat ik vrijwel zonder darmproblemen door het leven ga. De coaching van Janna, heb ik als prettig ervaren. Het is een kort maar intensief traject wat ook veel van je vraagt als persoon maar met de juiste mindset heeft het mij een heel stuk geholpen.

“Ik heb grip op mijn darmklachten en durf weer van alles te doen.”

Marit (29)

Voordat ik begon aan het traject durfde ik niet meer te sporten. Ik wilde graag weer uit eten kunnen met mijn vriendinnen. Ik was het zat dat mijn darmen mijn leven zo beperken en ik wil ook weer alles kunnen doen. Zes weken later waren mijn klachten gehalveerd. Daarna volgde ik enkele leefstijladviezen op. Sindsdien heb ik weer grip op mijn darmklachten. Zo weet ik dat een toetje bijna altijd klachten geeft, maar een likeurtje na het eten heerlijk genieten is. Soms kies ik ervoor om toch een toetje te nemen en dan vind ik het niet erg om een keer buikpijn te hebben; nu weet ik ten minste waar het van komt. Dankzij je darmen de baas kan ik weer drie keer per week sporten en ga ik elke week uit eten met mijn vriendinnen. Ik durf weer van alles te doen! Ik denk dat je met je programma een hoop mensen kan helpen met PDS.

“Ik heb meer grip gekregen op mijn darmen en geleerd om naar mijn lichaam te luisteren.”

Shirley (28)

Voordat ik begon aan jouw programma had ik de moed behoorlijk opgeheven. Mijn darmen waren onrustig en ik vertrouwde mijn lichaam niet meer. Na het volgen van jouw programma heb ik meer grip gekregen en geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Door jouw adviezen heb ik inzicht gekregen in eten, stress, bewegen, mindset en hoe dit allemaal van invloed kan zijn op de werking van mijn darmen. Zo weet ik nu dat ik na het avondeten niets meer moet eten, beter niet kan drinken tijdens het eten en mijn ontbijt pas moet nuttigen nadat ik al even opgestart ben. Ik heb jouw coaching als zeer prettig ervaren. Je weet waar je het over hebt en je praktische en breed georiënteerde aanpak werkt perfect. Fijn dat ik een naslagwerk heb waar ik zo nu en dan op kan terugvallen. Ook je Facebook pagina blijf ik in de gaten houden. Dank voor je adviezen!

“Ik ben volledig vrij van buikpijn, gasvorming en gerommel in mijn buik.”

Rita Linnenkamp (69)

Dag en nacht, bijna onophoudelijk, had ik last van enorme buikpijn. Het belemmerde mijn leven in de zin dat ik weinig van het leven kon genieten. Dankzij de begeleiding die ik van Janna heb gekregen, ben ik volledig vrij van buikpijn, gasvorming, gerommel in mijn buik. Je hebt me zo ontzettend goed geholpen – en ik kan slechts hopen dat je altijd zo betrokken en behulpzaam mag blijven, zoals je in mijn geval bent geweest. Lees hier haar hele verhaal. 

“Ik voel me niet meer opgeblazen en ben zelfs wat afgevallen.”

Touria (47)

Ik kwam in de praktijk van Janna terecht vanwege darmklachten bij een lactose-intolerantie. Ik heb een eetdagboek bijgehouden om erachter te komen welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Deze producten eet ik nu niet meer en ik ben minder vaak op een dag gaan eten. Sindsdien heb ik bijna geen darmklachten meer! Ik voel me niet meer opgeblazen en ben zelfs wat afgevallen.

“PDS is voor altijd, maar ik heb geleerd dat het niet voor altijd je leven hoeft te beïnvloeden.”

Mascha (46)

In juni heb ik met veel plezier de masterclass gevolgd bij Janna. De meerwaarde na het volgen van het traject, was dat we nog dieper ingingen op pds en vooral wat je zelf kunt doen om het beheersbaar te maken! Er kwamen veel meditatie oefeningen aan bod, die heel prettig zijn en heel goed toe te passen in het dagelijks leven. Ik heb geleerd wat mijn triggers zijn en hoe ik daar het beste mee om kan gaan. En verder vooral ook geleerd om naar mijn lichaam te luisteren i.p.v. naar alle standaard adviesen van deskundigen. PDS is niet standaard, dus luister naar je lichaam! Janna is ervaringsdeskundige en weet dus waar ze het over heeft. Voor het eerst iemand die mij en mijn klachten begreep! Ik voelde mij vanaf het eerste moment heel erg op mijn gemak bij Janna. Daardoor kon ik ook alles vertellen. En niks was raar, niks was gek. PDS is iets wat je voor altijd hebt, maar bij Janna heb ik geleerd dat het niet voor altijd je leven hoeft te beïnvloeden!

“Het gaat nu heel goed met mij.”

Helen (44)

Sinds mijn jeugd had ik al darmklachten, maar pas op latere leeftijd kwam ik er achter dat ik het Prikkelbare Darm Syndroom had. Ik was al een tijdje bewuster gaan eten, volgde een Ayurvedisch dieet en deed aan yoga. Ik leerde Janna kennen tijdens de lezing hoe kom je van de darmklachten af? Daarna melde ik me aan voor het traject. Als onderdeel van het traject kreeg ik van haar een nieuw boek die ik koester met mijn hart. Ik had dit nog nodig in mijn leven, zoveel inzichten, een duidelijke map vol informatie die de sleutel gaf op mijn darmen, mijn lichaam en mijn leven. Janna Koopman is een vrouw die je ziet als uniek mens en niet beoordeelt voor wat je doet en heb gedaan. Ze kijkt met een nieuwe fris gezicht en neemt haar kennis mee wat zei geleerd heb in de praktijk en haar eigen geschiedenis. En dat maakt haar uniek zodat ze buiten de hokjes denkt en je van daaruit gaat helpen. Ze neemt leefstijl, voeding en al het andere mee wat wij nodig hebben als mens. Bovendien heeft ze een super mooie gave. Net als ik is ze hoogsensitief wat positief bijdraagt bij het behalen van het resultaat.  Samen met mijn eigen wilskracht gaat het nu super goed met mij. En ik blijf de drie boeken omarmen en gebruiken waar het nodig is. Lees hier haar hele verhaal. 

“Ik heb nu minder maag- en darmklachten en een normale ontlasting.”

Koosje (66)

Voordat ik begon aan het programma ‘je darmen de baas’ had ik last van pijn in mijn maag en vol gevoel na het eten. ‘s Nachts kramp in mijn dikke darm en ook vaak overdag pijn in mijn buik rechts. Regelmatig had ik snel opkomende aandrang die moeilijk op te houden was.
Ik weet nu beter wat ik niet moet eten om geen last te krijgen van deze klachten. Daardoor heb ik nu minder maag- en darmklachten en een normale ontlasting 1-2 maal per dag. 

Wat mij vooral helpt is: veel beter kauwen van mijn eten en tijdens het eten niet of minder drinken. Ook ben ik dingen die veel klachten geven minder gaan eten. Jammer van die lekker cashewnoten.

De coaching vond ik helder en duidelijk met gedegen kennis van PDS. Het was prettig om schriftelijke informatie te krijgen om na te lezen. 
De checklists met aandachtspunten werken goed. Dank voor je ondersteuning; dat was heel nuttig voor mij.

“Dankzij jouw adviezen heb ik geen darmklachten meer.”

Leon (72)

Ik had last van darmkrampen, winderigheid en een wisselende ontlasting. Je creëert een prettige sfeer en hebt een open aanpak. Opdrachten worden vriendelijk uitgelegd en er is volle aandacht voor mijn bevindingen. Bovendien deel je ook je persoonlijke ervaringen. Dankzij jouw adviezen heb ik geen darmklachten meer. Ik zou je de volgende keer weer kiezen.

“De situatie is nu een stuk beter. Ik ben er nog niet van af, maar heb wel meer controle.”

Anoniem (29)

Voordat ik startte bij PDS coaching was de situatie klote en niet werkbaar. Ik lag veel in bed en zowel werk als sociaal leed hieronder. De situatie is nu een stuk beter. Ik ben er nog steeds niet vanaf, maar heb wel meer controle. Het belangrijkste om grip op mijn darmklachten te krijgen was bewustwording, veel beter letten op voeding, niet drinken tijdens het eten, minder eetmomenten per dag, niet achter de tv eten en meer bewegen. De begeleiding was prima. Fijn dat het zowel op locatie als via Skype kon. 

“Ik voel me een stuk beter, heb meer grip op mijn klachten en heb een betere toiletgang.”

Mieke (64)

Voordat ik PDS coaching leerde kennen, voelde ik me echt super akelig, verdrietig, had veel pijn, onbegrip en onmacht. Wat is er toch met me aan de hand? Toen kwam de challenge ‘verminder je PDS-klachten in 7 dagen’ waar ik aan mee deed en daarna ben ik gestart met het traject ‘je darmen de baas’ 🙂

Ik voel me nu een stuk beter. Ik heb meer kennis over PDS en z’n eigenwijze loop. Nog niet alles  is  zoals ik zou willen, maar heb  wel grip op veel van de problemen. Ook heb ik geleerd dat mijn darmen zich voornamelijk door een lange stress periode zo zijn gaan gedragen. Een duidelijk teken dat mijn lijf total loss was. Die periode duurt al bijna 19 jaar. Nu begrijp ik ook dat ik even geduld moet hebben.

Ik heb een betere toiletgang sinds  ik gebruik  maak van een krukje. Verder heb ik meer rust in het dagelijkse leven en mijn drinkpatroon aangepast. En geprobeerd te achterhalen welke voedingsmiddelen  ik  wel en niet  kan gebruiken en ook wanneer wel en niet.

De coaching was vanaf  de eerste kennismaking erg prettig. Er was en is begrip. Duidelijkheid in wat je zelf moet doen en daarin gesteund worden. Ook wordt de coaching steeds professioneler. Maar altijd respectvol en begripvol. Dank voor de goede zorgen. Zal je met je collega’s met plezier blijven volgen en aanbevelen.

“Ik heb veel minder klachten en ze zijn minder extreem.”

Anoniem (49)

Voordat ik begon aan ‘je darmen de baas’ was de situatie erg vervelend. Met veel onzekerheid, veel immodium en weinig rust. De situatie is nu veeeeeeel beter, veel minder klachten en de klachten zijn minder extreem. Ik ben gezonder gaan eten, neem minder alcohol, minder suiker en rust na de avondmaaltijd. Ik vond de coaching met Janna makkelijk in de gesprekken, leerzaam, duidelijk en gezellig.

“De vermoeidheid is een stuk verminderd en de kramp is bijna helemaal weg.”

Helen (36)

Ik had voornamelijk last van darmkrampen en vermoeidheid. Dankzij ‘je darmen de baas’ is de vermoeidheid een stuk verminderd en de kramp is bijna helemaal weg. Ik heb mijn eetgewoonte aangepast nav o.a. de eetdagboeken. Janna neemt je aan de hand en je kunt vertrouwen op je gevoel en dit heel eerlijk en open met haar bespreken.

“De situatie is goed verbeterd.”

Marian (68)

Ik kwam terecht bij PDS coaching omdat ik moedeloos werd van mijn darmklachten en een gespecialiseerd coach me wel effectief leek. Bijna dagelijks had ik buikpijn en een heel wisselend ontlasting patroon. Van dun tot veel te ingedikt (obstipatie). Eigenlijk is de situatie goed verbeterd. Ik weet weliswaar nog steeds niet waar ik op reageer. maar de simpele tips in voeding en leefstijl en de lactosevrije zuivel heeft een minder grillig patroon gegeven. Ik heb meer inzicht gekregen en geloof zeker dat ik bij de hooggevoelige mensen hoor, waardoor prikkels vaak omslaan in een darmreactie. Ik vind Janna vriendelijk en ze weet veel. Ik wens haar een mooie groei van haar praktijk en doordat ze een lotgenote is, is er direct herkenning en begrip. Met een vredig buikje ga ik verder.

“Ik heb duidelijk minder klachten.”

Minka (73)

Ik ben begonnen met bijna dagelijks buikpijn, vermoeidheid, angst en wanhoop. Ik wist niet wat ik moest doen, wat ik zou kunnen eten zonder deze heftige klachten die mijn leven zo beïnvloedden te verminderen. 

Mijn situatie is in de loop van 4 weken ten dele veranderd. Na 2 1/2 week heb ik dagen gehad waarop ik duidelijk minder klachten had. Ik merk dat een ongezonde leefstijl, spanning, stress en angst de klachten verergeren.

Ik heb mijn eetpatroon drastisch gewijzigd met behulp van de adviezen van Chernique die ik gekregen heb. Zeker in het begin vond ik het heel lastig, een zoektocht, om te ontdekken wat ik wel kon eten en drinken. Het voelde alsof ik toegetreden was tot een soort sekte. Nog is het zoeken en is voor mij niet echt duidelijk wat wel of niet klachten veroorzaakt. 

Je adviezen zijn zeker waardevol geweest. In de loop van de 4 weken dat ik mijn voeding heb gewijzigd en me daarbij nogal eens onzeker voelde, miste ik “persoonlijke” aandacht. Misschien had ik vaker contact moeten zoeken per mail, maar die drempel was te hoog voor me. M.a.w. Ik had wat meer “live” contact in die periode op prijs gesteld.

Er is voor mij zeker wat veranderd. Wel voel ik me nog steeds onzeker over wat ik moet doen om minder last te hebben van PDS. Al lijkt er in de laatste week een positieve verandering te zijn. Deze week heb ik weer een sessie met je en zal ik de opdrachten meebrengen.

“Ik heb nu veel meer energie en mijn buik is niet meer zo opgeblazen.”

Marjoleine (52)

Ik had veel last had van een opgeblazen buik,  was ook veel moe en had geen energie. Ik werd vaak wakker doordat mijn darmen vol lucht zaten en op mijn blaas drukten. Ik moest vaak ‘s nachts plassen en winden laten. Hierdoor voelde ik mij steeds futlozer en moeier worden.

Ik heb nu veel meer energie. Mijn buik is niet meer zo opgeblazen waardoor ik ook “s nachts maar 1x wakker wordt. Ik heb veel meer energie over om leuke dingen te doen.

Wat ik heb veranderd om darmklachtenvrij te worden is dat ik mijn leef/eetgewoonten heb aangepast. Doormiddel van een coach/begeleidster
loop je eerst allerlei vragen door. Aan de hand van die vragen krijg je tips om uit te proberen wat het best bij jouw leef/eetgewoonten past. Dit evalueer je dan weer bij de volgende keer.

Ik vond de coaching van Chernique erg fijn. Ik had echt het gevoel dat er naar mij geluisterd werd. Zij gaf mij goede tips waar ik veel aan heb gehad en nog heb. Zij heeft mij ook verteld dat ik als ik nog vragen heb in de toekomst, dat ik altijd bij haar terecht kan met mijn vragen en dat vind ik fijn.

“Een normale stoelgang, minder last van winderigheid en af en toe kan ik zelfs een ijsje eten ondanks lactose-intolerantie. “

Renate (24)

Voordat ik begon aan het programma had ik vaak en ook veel klachten. Ik had veel last van een wisselende stoelgang, obstipatie, overloopdiarree, diarree, acht keer per dag naar het toilet moeten, misselijkheid. Aan het einde van het traject had ik een enorme vermindering van klachten, doordat ik veel meer inzicht had gekregen in mijn darmen. Mijn stoelgang werd normaal, ik moest niet meer acht keer per dag naar het toilet. Ik had veel minder last van een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Het ging zo goed dat ik zelf met mijn lactose intolerantie af en toe een ijsje kon gaan eten zonder klachten. Ik heb het gehele traject, en daarna ook op momenten dat het minder ging of als ik vragen had, als heel prettig ervaren. Tijdens het traject vond ik het moeilijk om mijn eetpatroon te veranderen, toch heb ik doorgezet, kleine stapjes. Daardoor zag ik soms niet helemaal in dat ik veel vooruitgang boekte, jij liet me dit zien en geloven! Dit voelde goed. Je staat altijd open voor vragen. Zeker toen ik na het traject nog een flinke dip had, heb je me heel goed geholpen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel bij mee dat ik dit traject met jou ben begonnen. Het heeft me veel meer gegeven dat ik uiteindelijk had kunnen verwachten.

“Inmiddels ben ik zo goed als pijnvrij en gestopt met maagzuurremmers. “

Ingeborg (39)

Voordat ik begon aan het traject had ik al geruime tijd last van mijn darmen en zelfs een periode heel veel pijn. 
Inmiddels ben ik zo goed als pijnvrij, en gestopt met mijn maagzuurremmers. 
Ik ben mij nu veel bewuster van wat ik eet, en waar ik op moet letten om mij goed te blijven voelen. 
Volgens mij ben ik voorlopig nog niet uitgeleerd, maar zeker op de goede weg.  
Dank je wel voor je fijne coaching. De gesprekken in combinatie met het online gedeelte heb ik als zeer prettig ervaren.

“Ik heb het gevoel dat ik weer controle heb over mijn lichaam. “

Anoniem (35)

Voordat ik begon aan het programma had ik veel buikpijn en was ik erg moe. Ik voelde me ook radeloos daarover, had geen gevoel grip te hebben over de situatie. Op dit moment heb ik nog wel af en toe klachten, maar wel het gevoel dat ik het onder de controle heb en zelf ”in charge” ben. Door bijvoorbeeld de handige tips van Janna op te volgen of anders te eten. De 10 tips opgevolgd, volg een gezondere dieet, eet minder suikers en ik ben bewuster over rustmomenten en stressmomenten.  Kortom, ik heb het gevoel dat ik weer controle heb over mijn lichaam. De coaching was heel fijn. Als ervaringsdeskundige heeft Janna echt begrip voor mijn situatie. Verder is ze nuchter en helpt met (kleine) tips waardoor je niet het gevoel hebt dat je het niet gaat lukken. Ze motiveert en toont begrip. 

“Haar enthousiasme en stortvloed aan informatie, hebben me gebracht waar ik nu sta. De situatie is sterk verbeterd. “

Rob

De situatie voordat ik aan het programma begon was een aaneen schakeling van goede en slechte dagen. Prikkelbare darm, winderigheid en moeite om de ontlasting soepel te houden waren enkele voorbeelden, die me behoorlijk dwars zaten.
De situatie nu is sterk verbeterd. De verandering zit in het feit, dat je bewust wordt van hetgeen je wel of niet het beste kan eten en drinken. Daarbij is het tijdstip van nuttigen, ook van zeer groot belang. Tevens worden er handvatten aangereikt die je helpen om tot een goed resultaat te komen. Ik kan niks anders concluderen dat het mij zeer goed geholpen heeft. Verder was de samenwerking met Chernique zeer goed. Haar enthousiasme en de stortvloed van informatie die ze me voorschotelde, hebben me gebracht waar ik nu momenteel sta. En daar ben ik zeer tevreden over.

“Ik zit veel beter in mijn vel en weet nu wat ik beter niet kan eten en drinken. “

Carlijn

Al vanaf kleins af aan heb ik te maken met darmklachten, op gegeven moment ging dit mij steeds meer belemmeren in mijn dagelijkse en sociale leven. Ik besloot er wat mee te gaan doen, via internet kwam ik terecht bij PDS coaching. Dit is echt een hele goeie stap geweest, vanaf begin tot eind ben ik super goed begeleid en kon ik met al mijn vragen terecht bij Chernique. Ik ben nu klaar met het traject en zit veel beter in mijn vel nu ik weet wat ik wel en beter niet kan eten/drinken. Chernique, bedankt voor alles, ik adviseer dit traject zeker voor iedereen met PDS!

“Ik ga normaal naar de wc, ben bijna nooit meer misselijk en heb bijna geen buikpijn meer.
Ik heb veel geleerd en voelde mij erg op mijn gemak tijdens onze gesprekken. “

Fleur (22)

Ik had altijd last van krampen in mijn darmen zonder dat ik wist waar het vandaan kwam, vaak naar het toilet en op momenten dat het met niet altijd goed uitkomt. En vooral geen idee waar het door kwam. Het prettigste vind ik dat ik nu weet waar de problemen vandaan komen en dat ik dus ook kan inspelen op wat ik doe. Ik heb veel geleerd over eten en als ik dus iets eet waar ik niet zo goed tegen kan dan weet ik ook wat de gevolgen zijn en kan ik die afweging maken. Ik voel me beter en heb meer energie. Ga normaal naar de wc en heb bijna nooit meer buikpijn en ben bijna nooit meer misselijk. Mijn eetpatroon is drastisch veranderd. Ik eet bewuster en rustiger en ik heb veel meer structuur in mijn leven. Ik neem bijvoorbeeld boodschappenlijstjes mee naar de supermarkt en heb een beetje een “planning” voor wat ik elke dag eet. Ik heb de coaching als erg prettig ervaren. De modules vond ik leuk en interessant. Ik heb veel van je geleerd en ik voelde me erg op mijn gemak tijdens onze gesprekken.

“Omdat Janna zelf ervaringsdeskundige is, weet ze waar ze het over heeft.  Het gaat nu een stuk beter met mij. “

Marjolein (37)

Toen ik bij Janna kwam, had ik net de diagnose PDS  gekregen en kwam ik uit een stressvolle periode. Mijn huisarts gaf mij alleen de diagnose, maar geen informatie over hoe ik hiermee om kon gaan. Janna heeft mij inzichten gegeven over spijsvertering, mogelijke voedingstriggers en ideeën voor alternatieve maaltijden. Ik ben hiermee aan de slag gegaan en het gaat nu een stuk beter. Omdat Janna zelf ervaringsdeskundige is, weet ze waar ze het over heeft.  

“Ik vind de aanpassingen in mijn voeding lekker en mijn darmen reageren er goed op. “

Thea (62)

Het is al weer enkele maanden geleden dat ik gestart ben bij Janna. Ik had toen last van een te dunne ontlasting en vond het soms moeilijk om van huis weg te gaan. Er kwam steeds een beetje ontlasting. Janna, heeft naar mijn voeding gekeken. Daar kwam uit dat ik de hele dag tarwe- producten op mijn menu- lijstje had staan. Dit heb ik verandert. Ik eet nu ‘s morgens speltbrood en als lunch boekweitvlokken met lactase vrije yoghurt, fruit en noten. Ik vind het lekker en mijn darmen reageren hier goed op. Wat fijn is, Janna is  ervaringsdeskundige, kan zich goed inleven in je klachten en uitstekende adviezen geven. Top!

“Ik heb nu sporadisch klachten die zich beperken tot een opgeblazen gevoel. “

Bert (73)

Sinds ruim 1 jaar had ik regelmatig last van darmkrampen, winderigheid en opgeblazen buik na het avondeten. Aanvankelijk bijna dagelijks, na gebruik van vezelpreparaten op advies van huisarts met tussenpozen, dwz soms 1 of 2 weken klachtenvrij, dan weer een week klachten. Darmonderzoek leverde geen bijzonderheden op. Mede op advies van MLD-arts geëxperimenteerd met eten en drinken: geen yoghurt, sojamelk i.p.v. karnemelk, geen smoothies en jus d’orange, met als resultaat lichte verbetering. Geruime tijd Iberogast gebruikt, geen verbetering. MLD-arts stelde contact met diëtiste, gespecialiseerd in PDS, voor en zo doende kwam ik bij PDS coaching terecht. Na het volgen van het programma heb ik sporadisch klachten, die zich beperken tot een opgeblazen gevoel. De laatste 2 weken heb ik geen klachten gehad.
 
Veranderingen die ik heb toegepast na het volgen van het programma:
Ik heb een aantal voedingsmiddelen niet meer gebruikt: prei, kapucijners, broccoli, veel uien gaven soms darmproblemen. Die gebruik ik niet meer of in beperkte mate. Ik drink geen (soja)melk meer. ‘s Morgens bij het ontbijt eet ik een klein schaaltje Alpro met wat proteïne en wat bessen of aardbeien. Bij het kiezen van vegetarisch “vlees” let ik op de toevoegingen in het product (E-nummers etc) en kies ik voor de minste toevoegingen. Ik eet nu weer af en toe een stukje kip (wat ik voorheen niet deed). Ik drink niet meer net voor, tijdens of na een maaltijd. Ik probeer erop te letten om voldoende te kauwen op elke hap. Tijdens de lunch laat ik 2 (van de 4) boterhammen staan en vervang ze door volkoren crackers. I.p.v. Becel Proactive gebruik ik nu roomboter bij ontbijt en lunch. Ik drink wat meer glazen water overdag.
 
Ofschoon de sessies tgv de coronacrisis digitaal (videoverbinding) verliepen heb ik het traject en de manier van coaching door Janna als heel plezierig en nuttig gevonden. Er komt erg veel informatie op je af, niet alles was op mijn situatie van toepassing, maar met hulp van Janna denk ik de belangrijkste adviezen opgevolgd te hebben. En met succes! Janna, bedankt voor alle adviezen!

“Nu ik weet hoe ik darmklachten kan voorkomen heb ik meer rust.”

John (48)

Toen ik startte had ik vaak van last van een opgeblazen gevoel, krampen en lucht in mijn darmen. Nu weet ik wat ik moet doen om het voor het grootste deel te voorkomen. Ik heb nu controle en dat gevoel had ik vroeger niet. Nu weet ik wat ik moet doen om er geen last van te hebben. Dat geeft veel rust. Ik probeer er nu aan te denken wat ik eet en op die manier klachten te voorkomen. Ik kan nog steeds dingen eten waardoor ik klachten krijg, maar dat doe ik met mate of ik doe het op momenten dat het mijn dagelijks leven niet in de weg zit. Bijvoorbeeld als ik weet dat ik toch niet weg hoef en alleen ben. Ik vond de begeleiding goed. Janna is heel vriendelijk. Ze gaf goede tips en begeleiding. Ik ben zeer tevreden. Bedankt voor je hulp!

“De klachten zijn nagenoeg weg en de herkenning die je gaf, gaven mij weer vertrouwen.”

Erna (43)

Bedankt Janna, voor je begeleiding in het programma mijn darmen de Baas. Dit programma ben ik gestart op advies van de MDL arts. Na vele darmonderzoeken en arts bezoeken ben ik bij jou terecht gekomen om hulp te krijgen bij mijn Darmproblematiek. Ik had namelijk erge buikpijn, waarbij ik soms lag te huilen in bed van de pijn. Ik was misselijk had een opgeblazen gevoel en at omdat het moest maar niet omdat ik het wilde. Ik had veel last van obstipatie en onregelmatige ontlasting. Weinig energie wat ik ook toewees aan de burn out waar ik in zat.

Nu aan het einde van het programma gaat het goed met mij en zijn de klachten nagenoeg weg. Mijn energie is nog niet volledig hersteld, maar de pijn, misselijkheid en obstipatie zijn niet meer hinderlijk aanwezig.

Voor mij was het vooral belangrijk om bewuster te leven en te eten. Ook het aanpassen van mijn voedingspatroon heeft hiertoe bijgedragen. De Modules die ik van Janna kreeg aangedragen hielpen mij bij de bewustwording en het veranderen van mijn eetpatroon. Deze zal ik nog regelmatig erbij pakken om dit vol te blijven houden.

De zoom gesprekken waren erg prettig ik voelde mij veilig en gehoord. Ook gaf mij dit rust omdat er geen reistijd nodig was. Janna ging goed in op mijn persoonlijke problematiek en luisterde naar mijn verhaal. De herkenning die je gaf, gaven mij weer vertrouwen. Ik dank je nogmaals voor deze prettige en goede begeleiding.

“Bij darmklachten heb ik nu de tools in handen om ze te verminderen.”

Maaike (40)

Voordat ik met het traject ‘je darmen de baas’ begon, was ik al jaren aan het worstelen en op zoek naar de missende link om van mijn klachten af te komen. Ik heb een melkallergie, waardoor ik al redelijk wat ervaring had in het aanpassen van mijn eetpatroon, maar door dit programma heb ik nog zoveel meer geleerd. Stap voor stap, op een haalbaar tempo heb ik zowel mijn leef- als eetpatroon aanzienlijk aangepast, waardoor ik bij klachten nu de tools in handen heb om deze te verminderen. Zo ben ik mijn darmen weer snel de baas in plaats van andersom.

De recepten zijn ook stuk voor stuk erg lekker. Ik bereid nog meer als voorheen (bijna) alles zelf waardoor ik weet wat erin zit en ik van de producten waar ik last van krijg de juiste dosering kan gebruiken. Soms een gepuzzel, maar het is voor een goed doel 😉 De informatie die je in de modules krijgt is enorm veel, maar ook enorm waardevol. Dit is veel zelfstudie, maar het absoluut waard. Het was niet altijd een gemakkelijk traject, ook ik liep zo nu en dan tegen frustratie aan, maar Janna begeleid je hierin heel goed. Daarnaast staat Janna indien er vragen zijn of als je ergens mee zit altijd voor je klaar. Kortom ik ben heel blij dat ik dit traject bij Janna mocht volgen!

“Het gaat nu beter met mij, soms heb ik nog een beetje last, maar wel veel minder.”

Carmen (48)

Voordat ik begon aan het programma had ik last van boertjes en windjes. Het gaat nu beter met mij, soms nog last maar veel minder dan voor deelname aan het programma. Veranderingen zijn: Aanpassingen aan moment van drinken (voor het avondeten ), geen yoghurt meer na de maaltijd, meer zonnepitten eten en glutenvrij. Coaching via WhatsApp ging heel goed, zeker in de tijd van Corona waar je anders nergens fysiek terecht kon. Top! Ik wil je heel erg bedanken voor de adviezen.

 

“Nu ga ik elke dag naar de wc, heb ik geen krampen meer en minder maagzuurklachten.”

Céline (25)

Ik kon niet goed naar de wc en had veel last van krampen en maagzuur. Ook had ik last van opgeblazen gevoel, een aantal keer per week. Nu ga ik elke dag naar de wc en heb ik geen last meer van krampen voor een toilet bezoek. Mijn maagzuurklachten zijn ook verbeterd ten opzichte van voor het programma. 

Ik ben op andere tijden gaan eten en probeer beter naar mijn lichaam te luisteren. Ik eet nu alleen als ik merk dat ik honger heb en geef mijn darmen meer rust. Ook beweeg ik op andere momenten van de dag, voor mijn maaltijden en ben ik mij meer bewust van een juiste toilethouding. Ik weet nu weten hoe ik om kan gaan met mijn klachten en probeer goed naar mijn lichaam te luisteren. Daar heeft deze training echt goed bij geholpen

Ik vond de begeleiding erg prettig en duidelijk. Janna geeft je alle tijd om je verhaal te doen en erkent dat je darmklachten er zijn. Ze luistert en dat is heel erg belangrijk. Daarnaast is het heel erg fijn dat sessie online kunnen plaatsvinden. Hierdoor is de training erg laagdrempelig en kan je makkelijk afspraken inplannen op een tijd die jou goed uitkomen. Janna helpt je bij het nadenken over verschillende tools om met je darmklachten om te gaan, dat is erg fijn. Je hebt het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen en alleen bent met soms toch wel vage buikklachten. Heel erg bedankt!

“Mijn buik is sporadisch nog opgeblazen en ik heb nooit meer kramp.”

Marlonneke (27)

Ik had voordat ik begon aan de coaching vooral erge last van obstipatie. Daarnaast had ik altijd een opgeblazen buik en soms darmkrampen. Ik zag door de bomen het bos niet meer, had al zoveel geprobeerd (waaronder het FODMAP-dieet) en mijn dokter kon mij niet echt meer verder helpen. Hij had mij doorverwezen naar PDS coaching. Mijn buik is sporadisch nog opgeblazen, maar ik heb nooit echt meer kramp. Zo nu en dan heb ik wel eens problemen met mijn stoelgang, maar dan weet ik 9/10 keer wel waar dat door komt. En misschien nog wel belangrijker: wat ik moet doen om ervan af te komen.

Ik vond het zeer prettig om door jou begeleidt te worden, omdat je goed luistert en je zelf ook goed kan inleven in mijn situatie. Je merkt dat dit echt jouw expertise is en je al veel mensen hiermee hebt geholpen. Maar je ziet ook goed in dat bij PDS niet iedereen hetzelfde is. Dat vond ik fijn, het was echt persoonlijk op mij gericht. Het is geen vast traject waarbij iedereen hetzelfde moet doen.

“Ik voel mij beter dan ik mij in jaren heb gevoeld, hoef minder op te letten en heb meer energie.”

Ingrid Barmentloo (62)

Het ging behoorlijk slecht met me. Ik had voortdurend klachten zoals gassen, buikpijn, misselijkheid en had in korte tijd een aantal heftige aanvallen gehad met misselijkheid, overgeven, heftige diarree, heel duizelig enz. Op dat moment was ik bezig met het Fodmap dieet, maar omdat het zo slecht met mij ging, was ik niet in staat om groepen voedingsmiddelen te testen. Eigenlijk was ik ten einde raad en wist niet meer wat te doen. De huisarts wist het eigenlijk ook niet en adviseerde mij om een coachingstraject bij Janna te gaan volgen. Dat ben ik dus gaan doen.

Nu zijn we circa 4 maanden verder en het gaat heel goed met me. Ik voel mij beter dan ik mij jaren heb gevoeld, ondanks dat ik al die jaren bij een diëtiste liep. Ik pikte al jaren elk virusje op en was dan maanden verkouden, hoesten, enzovoort. Ook dat is nu beter, ik ben deze winter niet eens verkouden geweest. Ik kan meer eten, hoef eigenlijk ook minder op te letten en heb steeds meer energie.

Ik heb geleerd om geen dingen tussendoor te eten, maar mij te houden aan 3 maaltijden en hooguit ‘s avonds nog iets bij de thee. Bewegen voor het eten i.p.v. daarna. Wat echt heel belangrijk is geweest voor mij is om mijn energielevel in de gaten te houden en te stoppen met mijn activiteiten als mijn energie op is. Ik heb mijn hele manier van omgaan met voeding en energie veranderd en het heeft mij zoveel gebracht. Ik voel mij beter dan ik mij jaren heb gevoeld.

Ik ben heel blij dat ik bij Janna ben terechtgekomen. De begeleiding was meer dan prima. Janna is deskundig, heel toegankelijk en heeft mij echt geleerd om te luisteren naar mijn lichaam. Janna maakt absoluut waar wat zij belooft!

 

“Ik ben veel bewuster geworden over mij darmen en voeding en nu gaat het best goed.”

Rob (65)

Voordat ik aan jouw programma begon was de situatie niet best. Ik had veel last van obstipatie. Sinds jouw programma ben ik veel bewuster geworden over mijn darmen en voeding en nu gaat het best goed. Ik eet veel groenten en ook normaal brood en de kiwi in de ochtend doet het ook goed. Zo heb je in ieder geval ook fruit binnen. De begeleiding van jou, Janna was zeer goed en daar heb ik veel baat bij gehad. Hartelijk dank!

“Ik weet nu waar ik op kan letten om mijn spijsvertering rustig te houden en ervaar minder krampen.”

Charis (37)

Mijn situatie voordat ik aan het programma begon: Ik had regelmatig krampen en diarree zonder te weten wat ik verkeerd at of deed. Het plotse optreden van deze klachten gaf me ook al langer problemen op psychologisch vlak. D.w.z. dat ik bv. bij een uitstap al vooraf diarree kreeg en ik weinig vertrouwen in mezelf had.

Mijn situatie nu: Ik weet beter waarop ik kan letten om mijn spijsvertering rustig te houden, en minder klachten te ervaren van krampen. Er zijn nog momenten waarbij ik last heb zonder de reden te weten. Maar algemeen voel ik wel dat mijn darmen minder geprikkeld worden. Het psychologisch probleem blijft, maar met de juiste mensen rondom me heen ben ik wel meer ontspannen.

Wat heb ik veranderd: Ik probeer eten en drinken gescheiden te houden, ‘s morgens fiets ik naar het werk en ontbijt nadien (eerst beweging, dan eten), en tussendoortjes heb ik geminderd omdat mijn maaltijden nu meer gevarieerd zijn en voor meer verzadiging zorgen (lunch = bv. salade met spinazie, pijnboompitten, eitje, rode biet, avocado => dus minder brood).

Wat ik vond van uw begeleiding: Ik voelde me vooral gesteund omdat u weet waarover u spreekt, u heeft eigen ervaringen met deze problematiek. Dit motiveerde me om uw tips op te volgen. U gaf genoeg inspiratie om met de tips om te gaan en om receptjes samen te stellen.

“Nu heb ik weer bijna elke dag ontlasting en bijna geen winden meer.”

Mevrouw Hofman (73)

Ik had veel last van winden, een opgeblazen gevoel, moeilijke ontlasting eenmaal in de 4 dagen, geen broekband kunnen verdragen vanwege een naar gevoel in de buik. Nu heb ik elke dag of twee dagen ontlasting, soms nog wel wat winden als ik mij niet aan de regels hou. Wat ik veranderd heb: Allereerst niet drinken tijdens eten, dus ervoor en 1 uur na het eten pas weer drinken, ik probeer 3 eetmomenten per dag te nemen. Ik pas vooral op met zuivel en zoetigheid.Via whats app video heb ik coaching gehad met Janna vanwege Corona. Dit was wel te doen,  maar heb liever persoonlijk contact. Corona gooide roet in het eten. Ik blijf je via de P.C volgen.

“Het gaat wel beter met mij en dit zeker door de goede begeleiding.”

Anneke (60)

Ik heb al jaren last van darmklachten. Een darmonderzoek gehad, kwam niks uit. Ik moest er maar mee leren leven zei de MDL-arts. 
Daarna van alles zelf geprobeerd, ook nog het FODMAP dieet gevolgd, bij de orthomoleculair therapeut geweest. Daar kwam wel uit dat ik een gluten-en lactose intolerantie heb. Maar achteraf weet ik niet zeker of het klopt, want daarna zijn de klachten even verbeterd, maar kwamen net zo snel weer terug.
 
Na veel op internet gezocht te hebben, kwam ik bij PDS coaching terecht. Ik ben nu klaar met het traject. Het heeft me veel geholpen, helaas ben ik niet klachtenvrij en vind ik het nog steeds lastig om met mijn klachten om te gaan. Maar het gaat wel steeds beter. En dit zeker door de goeie begeleiding.
 
Wat mij wel helpt is niet meer drinken tijdens het eten. En verder probeer ik me meer te ontspannen. Leuke dingen doen, al is dit wel lastig in deze tijd (Corona) en thuis ontspannen. O.a. op meer momenten rust te nemen door bv te lezen, kruiswoordpuzzel te doen of ontspanningsoefeningen luisteren op mijn telefoon. De begeleiding van Janna was prima. Ik heb er echt veel aan gehad, dus nogmaals dank.

Hoe je mentaal omgaat met een prikkelbare darm, bewuster worden van wat je eet en wat het met je lichaam doet, zijn de belangrijkste dingen die ik heb geleerd.”

Lotte (26)

De coachings gesprekken waren om de paar weken. Het was prettig dat ik tussendoor ook kon mailen als ik vragen had. Janna reageerde snel en op die manier had ik het gevoel dat ze er  altijd was als ik hulp nodig had. Tijdens dit traject heb ik veel gehad aan de tips. Hoe je mentaal omgaat met een prikkelbare darm, bewuster worden van wat je eet en wat dat met je lichaam doet, dat zijn de belangrijkste dingen die ik geleerd heb. Ook het opschrijven van wat en hoe ik eet en wat mijn klachten waren, was een goede eerste bewustwording. Hier konden we telkens op terugvallen in de volgende hoofdstukken. Zo zijn we er ook achter gekomen wat ik kan eten en dat ik eigenlijk best wel veel voeding kan verdragen als ik heel gevarieerd eet.

Door middel van dit programma heb ik goed inzicht gekregen van mijn prikkelbaredarmklachten.”

Jenny (72)

Voordat ik aan het traject begon, had ik veel last van mijn darmen, veel buikpijn, misselijkheid en spierpijn. Nu ben ik er veel beter aan toe. Misselijkheid heb ik niet meer en heb zo nu en dan nog een aanval van buikpijn. Dit wordt gelukkig steeds minder. Ik heb mijn eetgewoontes aangepast aan het dieet wat Janna mij voorschreef. De sessies met Janna vond ik prettig. Ik kon altijd vragen stellen; ook per mail. Door middel van dit programma heb ik een goed inzicht gekregen van mijn prikkelbaredarmklachten.

Nu kan ik veel meer eten zonder er last van te krijgen.”

Monique (49)

Voordat ik begon aan het programma ‘je darmen de baas’ kon ik nog maar heel weinig eten waar ik geen last van kreeg. Ik sliep slecht, voelde me constant moe en ik wist niet meer hoe ik mijn dagelijkse maaltijden moest vullen. Nu kan ik veel meer dingen eten zonder er last van te krijgen. Ik slaap gemiddeld 8 tot 9 uur per nacht (heerlijk!), mijn hoofd is helderder en ik heb veel meer zin in elke dag!

Ik ben van baan veranderd. Al vrij snel kwam de bewustwording dat de stress van mijn baan en de vele overuren die ik maakte niet goed waren voor mijn hoofd en lijf en dus ook een flinke uitwerking hadden op mijn darmen/spijsvertering. Nu ik een andere baan heb, waarin ik heel veel vrijheid heb om mijn eigen werkuren en agenda te vullen ervaar ik veel meer rust. Soms heb ik een drukke dag en merk ik dit meteen: ik eet ongezonder, ik slaap slechter en krijg ook weer buikpijn. Dan ga ik meteen weer terug naar meer rust en meer leegte in mijn agenda.

Janna legt vanaf het begin niet meteen de nadruk op voeding, maar juist op alle andere facetten in je leven die dus ook meespelen als je darmklachten hebt. Door haar eigen ervaring weet ze waar ze naar moet vragen en kan ze goede tips geven. Hierdoor kwam al snel mijn ‘probleem’ naar voren. Ze luistert goed met echte aandacht. Ondanks dat het contact via videobellen ging, voelde het alsof ik bij haar in een spreekkamer zat, heel prettig!

“Mijn darmklachten zijn verminderd en ik heb inzichten gekregen
om hier anders mee om te gaan
.”

Kim (32)

Voordat ik begon met het programma wist ik eigenlijk helemaal niet dat ik PDS had. Heb al jaren last van mijn darmen maar dacht dat het er ”gewoon” bij hoorde. Na meerdere artikelen, de test en een webinar van Janna gekeken te hebben toch de stap genomen om het traject in te gaan. 

Nu na de training zijn mijn darmklachten verminderd. Ik heb door de eerste module een aantal aanpassingen gedaan in mijn leefstijl wat fijn voelt en werkt. Ik heb meer inzichten gekregen op allerlei gebieden en inspiratie om anders om te gaan met mijn darmklachten. 

Wat vooral voor mij een eye opener was, was de praktische tips uit de eerste module bewustwording. Zoals niet drinken net voor, tijdens en na het eten, meer rust te nemen na een maaltijd, minder eetmomenten op een dag, bewegen voor een maaltijd i.p.v. erna.

De modules online waren praktisch en makkelijk te volgen. Janna luisterde goed en probeerde passende oplossingen te bedenken voor mij als persoon en levensstijl. Ik ben blij dat ik de training gevolgd heb en wijzer ben geworden. Bedankt!

“Het gaat nu heel goed met mij en ik heb weer zin in het leven.”

Thomas (44)

Ik had hele vervelende klachten, zoals krampen en dunne ontlasting. Hierdoor was het lastig om ergens heen te gaan waar geen wc was. Het gaat nu goed met mij en ik heb weer zin van het leven. Het is volop genieten! Klachten komen bijna niet meer voor en ik weet nu grotendeels waar het van komt. Ik kreeg last bij verkeerd eten, te snel eten, te laat eten, te veel eten. Eigenlijk alles waar te voor staat. Dus dit heb ik allemaal aan gepakt. Ik eet neem ook wat minder koffie en chocola en let op bij wat ik eet en drink. Ik vond de coaching heel goed. Het was heel fijn dat alles in Jip en Janneke taal was omschreven. Goed te begrijpen en toe te passen.

Dit traject heeft voor veel nieuwe inzichten gezorgd met als resultaat een veel rustiger buikgebied.”

Annie (61)

Ik had al jaren (perioden van 6 tot 8 weken) veel problemen in mijn buikgebied. Van een opgeblazen buik in maagstreek tot een slechte soms stilliggende stoelgang. Na een aantal consulten bij een mesoloog ben ik een periode van ruim 6 maanden weer klachtenvrij geweest. Behandeling bestond toen uit verschillende testen om intoleranties op te sporen. Ik ben toen gestart met probiotica en eet sindsdien glutenarm en lactosevrij. 

Afgelopen winter kreeg ik voor het eerst pijnklachten en heb hiervoor toen een MDL arts geconsulteerd. De problemen bleven. Na Googelen op het internet vond ik PDS coaching. Met hulp van jouw programma heb ik diverse  tips om gekregen en ben ik meer gevarieerd gaan eten. Er is gelukkig nu veel meer rust ontstaan.   

Ik heb mijn eetmomenten veranderd en veel meer rekening gehouden met kruiden en inname van vocht. Wel was het een zomer van veel wandelen en sporten die ook heeft bijgedragen in meer rust in het buikgebied.

Ik heb ruim 4 maanden een rustige buik gehad. Helaas is er sinds een week weer wat meer onrust en winderigheid, maar gelukkig tot nu toe geen opgeblazen gevoel. Hiervoor heb je me enzymen geadviseerd die ik ga proberen. Ik merk op dat ik niet meer elke dag zoveel wandel (veel regen) en dit heeft misschien toch invloed op het weer ontstaan van de klachten.

Ik vond je coaching/steun motiverend en erg prettig. Je hebt me veel waardevolle tips aangereikt om te onderzoeken en te proberen. Ik was zelf al een heel eind op stap in dit proces maar het traject heeft zeker nog voor veel nieuwe inzichten gezorgd met als resultaat een veel rustiger buikgebied. Dank je wel hiervoor.

“Ik heb meer inzicht gekregen en kan ik beter naar mijn lichaam luisteren.”

Marc (28)

Voordat ik begon met het programma waren mijn darmklachten zeer wisselvallig. Het kwam dan ook altijd slecht uit. Door het programma te volgen heb ik meer inzicht gekregen en kan ik beter naar mijn lichaam luisteren. Daarnaast kan ik zeker zeggen dat ik mij energieker voel. Ook heb ik geprobeerd meer ‘ruimte’ voor mijzelf te creëren zodat ik meer ‘lucht’ ervaar in het leven. Hierdoor is ook de stress een stukje minder geworden. De coaching-sessies waren altijd prettig en behulpzaam. 

“Ik ben de afgelopen weken niet meer misselijk geweest en als ik nu klachten heb, kan ik vaak de oorzaak herleiden.”

Feikje (28)

Al heel veel jaren had ik last van darmklachten en het laatste jaar was ik vrijwel dagelijks misselijk. Ook had ik vaak zulke heftige buikkrampen dat ik niet kon lopen! Na verschillende behandelmethodes en diëten zonder resultaat wist ik het niet meer. Ik zag het webinair van Janna en ben meteen met het programma ‘je darmen de baas’ begonnen. Aan het begin was ik sceptisch of dit wel zou werken, maar al snel kreeg ik meer grip op mijn klachten.

Ik heb de begeleiding van Janna als heel prettig ervaren. Ze is heel open en vindt niks raar. Ik voelde me heel erg op mijn gemak. En dit onderwerp is niet altijd gemakkelijk om over te praten. Voordat ik met het programma begon werd mijn leven beheerst door mijn buikklachten. Ik was altijd bang voor buikpijn. Ik kwam erachter dat deze angst voor klachten deels de oorzaak was. Door het programma heb ik veel geleerd qua voeding en tools gekregen om beter met stress om te gaan. Het resultaat is enorm. Ik ben de afgelopen weken niet meer misselijk geweest en als ik nu klachten heb, kan ik vaak de oorzaak herleiden. Mijn leven is zoveel gemakkelijker geworden en ik ben Janna hier heel erg dankbaar voor!

“Ik voel me nu veel beter in mijn vel zitten, meer in balans, zekerder van mezelf en minder angstig.”

Marja (69)

Vóórdat ik mijn inschreef bij pds coachen, bij het programma: ‘je darmen de baas’, was ik ten einde raad. Al bijna twee jaar worstelde ik met veelvuldige diaree klachten. Dat gebeurde vooral als ik een opdracht had, een zakelijke afspraak, een afspraak met vrienden of familie, of dat er een andere ‘verplichting’ voor de deur stond. Geen arts of specialist kon afwijkingen ontdekken aan mijn darm functioneren.

Via het Darm coaching programma van Janna Koopman, werd ik me na het bijhouden van een week dagboek, bewust van mijn gedrag in combinatie met het voedsel dat ik at en toch altijd met plezier klaarmaakte. Maar gek genoeg; door te onbewust te eten, de heerlijke maaltijden vaak geen goed resultaat opleverde in mijn ‘darm-ervaring’. Via tips van Janna, begon ik bewuster te eten en ontdekte langzamerhand dat stress en een ondefinieerbare angst, toch de hoofdoorzaak vormden van mijn diarreeklachten.

Wat ik heb veranderd is: Regelmatig bewust rust te nemen tussen de bedrijven door, ontspannen naar mijn ademhaling te luisteren, lijstjes maken waarmee ik de dag beter indeel en goed te plannen en voorbereid te zijn op de dingen die moeten gebeuren. Maar vooral in het nu leven, op momenten waarin dat heel goed mogelijk is, bijvoorbeeld zittend of lopend door de stad of in duin, bos of op hef strand.

Bij vlagen gaat het nog fout, maar dan nog steeds geldt, neem die rust in afwisseling met lichaamsbeweging. En nee zeggen als iets je te veel wordt. Kortom, ik vind het nu belangrijk mezelf in balans te brengen, onder welke omstandigheden dan ook. Toch zijn er wat gevoeligheden als allergieën en voedselintoleranties. Daar moest ik in samenwerking met Janna achter zien te komen. Janna brengt  alles wat je eet goed in kaart waardoor ze de juiste suggesties en tips kan geven. En goeie websites en boeken suggereert met menu’s en recepten.

Ik voel me nu veel beter in mijn vel zitten, meer in balans, zekerder van mezelf en minder angstig. Daarmee ook geen angst meer om diarree te krijgen. Dat is mooi gelukt! De begeleiding van Janna is heel persoonlijk gericht, want ze luisterde erg goed naar mijn darm klachten en eetgewoontes. Ze dacht mee vanuit mijn klachten en persoonlijke situatie, en gaf voorzichtig suggesties of tips, waarmee ik goed uit de voeten kon. Ik voelde erg goed aan dat ze uit eigen ervaring sprak, en dat geeft herkenning en vertrouwen dat het allemaal goed komt. Hetgeen ook goed is gelukt. Wat moeten we zonder PDS-coaching?

 

“Het programma heeft me tips gegeven om erachter te komen wat ik wel en niet kan eten en wat ik moet doen als ik last heb van mijn maag en darmen.”

Ruben (24)

Ik had veel last van mijn maag en slokdarm en wist niet hoe ik ermee om moest gaan en wat goed voor me was. Het gaat nu beter met mij. Het programma heeft me tips gegeven om erachter te komen wat ik wel en niet kan eten en wat ik moet doen als ik last heb van mijn maag en darmen. Ik heb mijn manier van eten veranderd, wanneer ik water drink, hoe ik beter mijn rust kan pakken en een aantal oefeningen voor als je een heftige dag hebt. Ik vond de begeleiding erg goed en duidelijk. Het was ook fijn om hulp te krijgen van iemand die weet wat je doormaakt.

“Ik voel me een stuk beter nu mijn darmklachten er nog nauwelijks zijn.”

Thelma (27)

Voordat ik het coachingstraject bij Janna begon, had ik regelmatig last van obstipatie, opgeblazen buiken en winderigheid. Ik had zelf al verschillende dingen geprobeerd, van vezels tot pre/probiotica, pillen, ook laxeermiddelen hielpen niet. Samen met Janna ben ik gaan kijken naar mijn huidige dieet. Zo kwam ik erachter dat ik soms juist te veel vezels at. Ook is het voor mij beter om minder eetmomenten op een dag te hebben en tussendoor niet te snaaien. Zo at ik ook regelmatig rauwkost als snack en dit is juist voor mijn darmen niet handig om te eten. Ook is zuivel voor mij echt een boosdoener als het om winderigheid gaat. Ik ben er nog niet precies achter welke hoeveelheden en producten ik precies kan eten, maar daar kan Janna je goed bij helpen. 

Ik voel me een stuk beter nu mijn darmklachten er nog nauwelijks zijn. Een enkele keer heb ik nog wel eens last, maar dan weet ik vaak wel waardoor dat komt. En kan ik dat accepteren. De coaching van Janna was erg prettig. Ze heeft een duidelijke manier van praten en is heel open. Ze geeft je het gevoel dat je alles kan zeggen en dat je ook niet beoordeeld wordt op wat je doet. Ze is er om je te helpen. 

“Voor mij heeft de coaching heel goed geholpen en mijn overtuiging is dat het bij mij een combinatie is van eetgewoonte aanpassen en ontspanning..”

Edwin (51)

Mijn naam is Edwin en sinds enkele jaren PDS patiënt. Voordat ik hierachter kwam heb ik eerst de hele mallemolen in het ziekenhuis doorlopen. Ik heb alle testen gehad en daar kwam niets uit naar voren wat een verklaring kon zijn voor mijn darmklachten. Ik ben doorverwezen naar een diëtiste voor het FODMAP dieet, maar na enkele maanden was ik hier klaar mee en was er geen enkele vooruitgang geboekt. Ik heb daarna hypnotherapie gehad maar ook dit bleek praktisch niet te helpen. Mijn klachten waren er nog steeds en ik was veel bezig met het last hebben of gaan krijgen van m’n darmen. Ik “zat” veel te veel in m’n hoofd waardoor ik dus ook steeds last kreeg. Regelmatig moest ik het sporten stoppen of zelfs niet starten vanwege last. Mijn eetpatroon had ik nog niet aangepast. Tijdens mijn laatste controle in het ziekenhuis kreeg ik eigenlijk te horen: “Tja, jammer dan. Probeer er maar mee te leven.” 

Via internet kwam ik op de pagina van PDS coaching. Voor mijzelf had ik zoiets: baat het niet dan schaadt het niet. Uiteraard wel heel gemotiveerd om er het beste van te maken. Ik wilde immers heel graag van m’n klachten af! Door een aantal zaken aan te passen is de last van darmen en opgeblazen gevoel praktisch weg.

Ik ontbijt minimaal 3x per week met lactosevrije yoghurt en wat fruit en eet drie maaltijden per dag. Ik probeer tussendoortjes zoals Evergreens of Sultana zoveel mogelijk te laten staan maar neem dan een handje noten of een stukje kaas. Daarnaast heb ik het gebruik van suikers drastisch beperkt. Niet bij het eten drinken en pas 1 1/2 uur na het eten weer te drinken en bijna geen koolzuurhoudende frisdranken meer. Door het vele thuiswerken door corona is het makkelijker om wat meer rust te nemen. Ik sport weer drie keer per week en wandel regelmatig en probeer echt te genieten van het wandelen. 

De begeleiding van Janna heb ik als heel prettig ervaren. Het voelde al heel snel vertrouwd. Ik denk dat dit mede komt doordat zij ervaringsdeskundige is en zich goed kan verplaatsen in de klachten die ik had. Voor mij heeft de coaching heel goed geholpen en mijn overtuiging is dat het bij mij een combinatie is van eetgewoonte aanpassen en ontspanning. Soms is deze balans even weg en zijn de klachten (veel lichter) even terug. Maar door de coaching heb ik voldoende handvatten gekregen om alles weer snel rustig te krijgen. 

Ervaringen van onze PDS patiënten per programma

Persoonlijke begeleiding en online programma

Darmklachten herstel

Wil je van je darmklachten afkomen, zoals darmkrampen, steken in de buik, buikpijn, rommelende darmen, gasvorming of een opgezette buik? Dan is dit programma precies wat je nodig hebt!

Persoonlijke begeleiding en online programma

Darm- en energie herstel

Heb je niet allen last van darmklachten, maar ook van oververmoeidheid, nek-, schouder- of rugklachten? Doe dan het  programma darm- en energieherstel. Dit programma is ook effectief bij of na een burn-out.

Persoonlijke begeleiding en online programma

Diarree herstel

Heb je last van diarree, loze aandrang, ontlastingsverlies, frequente of wisselende ontlasting? Doe dan dit programma! Dit programma is ook effectief als je hierbij nog andere maag-darmklachten hebt.

Persoonlijke begeleiding en online programma

Constipatie herstel

Heb je last een moeilijke stoelgang en last van constipatie (ook wel obstipatie of verstopping genoemd)? Dan is dit programma echt wat voor jou! Ook effectief als je laxeermiddelen of vezelzakjes wilt afbouwen.

Persoonlijke begeleiding en online programma

Maagklachten herstel

Wil je van je maagklachten afkomen, zoals opkomend of brandend maagzuur, overmatig boeren en misselijkheid? Dan raden we dit programma aan! Maagzuurremmers verantwoord verminderen kan ook met dit programma.

Workshop, coaching en online programma

Voedsel intoleranties

Heb je last van een voedsel intolantie, zoals bijvoorbeeld gluten of lactose? En wil je er achter komen wat je wel en niet kunt eten? Of wil je meer voeding kunnen verdragen? Kies dan voor dit programma!

Scroll naar top