Behandeling PDS en darmkrampen - Effectieve aanpak

Onze prikkelbare darm coach helpt je om weer grip te krijgen op je darmkrampen.

Behandeling PDS en darmkrampen - blijvende oplossing

Behandeling PDS en darmkrampen

Buikpijn en darmkrampen, bijna al onze cliënten starten bij ons met deze klachten. Ze vertellen dat ze last hebben van steken, gerommel of een zeurend gevoel in de buik. Herken jij dit ook? Merk je op dat je klachten hebt vooral rondom de navel of in de zijkant van de buik? En moet je regelmatig acuut naar de wc? Dan heb je waarschijnlijk ook last van darmkrampen. Dit is een klacht die vaak voorkomt bij mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom). Lees hieronder meer over de behandeling van PDS en darmkrampen.

Darmkrampen kunnen ontstaan door prikkels van buitenaf 

Merk je dat je darmen onrustig zijn? Dit kan komen door prikkels van buitenaf. Doordat je darmen in beweging gaan door die prikkels, kun je darmkrampen krijgen. Deze krampen kunnen ontstaan na het eten van bepaalde voeding. In sommige gevallen wijst het op een voedselallergie, maar meestal op een voedselintolerantie. Je kan dan slechts een kleine hoeveelheid verdragen van een bepaald voedingsmiddel. Heb je stress of een gehaast leven? Dat kan er voor zorgen dat je krampen onuitstaanbaar worden.

Onze PDS-coaches hebben ervaring met de behandeling van PDS en darmkrampen

Onze PDS-coaches hebben zelf ook ervaring met darmkrampen. Het is zo hinderlijk als je plotseling naar de wc moet. Vaak gebeurt het op de meest ongunstige momenten, zoals tijdens het winkelen of in de rij voor de douane op een vliegveld. Vaak heb je al resultaat met simpele aanpassingen in je voeding en leefstijl. Daarbij zul je moeten leren omgaan met stressmomenten om te voorkomen dan je buikpijn krijgt.

Misschien heb je wel eens gehoord dat je last kunt krijgen van winderigheid als je bruine bonen eet. Dit klopt! Bruine bonen horen bij de groep van de peulvruchten die een gasvormende werking hebben. Andere voorbeelden van peulvruchten zijn: kapucijners, kidneybonen, zwarte bonen, linzen, kikkererwten, adukibonen en erwten(soep). Heb je snel last van een opgeblazen buik? Dan raad ik je aan om peulvruchten te beperken.

Frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken hebben ook een gasvormende werking. Door het koolzuur kun je een boer gaan laten en je buik kan gaan opzetten. Hetzelfde geld voor alcoholhoudende dranken, zoals bier of champagne. Kunstmatige zoetstoffen, zoals in light-frisdranken en suikervrij snoep, kun je beter ook vermijden als je last hebt van opgeblazenheid. Verder zijn er bepaalde groenten met een gasvormende werking, zoals rode kool, witte kool, zuurkool en spruitjes. Laat al deze gasvormende producten eens een week weg en kijk dan hoe het gaat met je opgeblazen buik.

Meer nodig dan een bad om van je PDS en darmkrampen af te komen

Soms is een warm bad voldoende om je darmen te laten ontspannen. Vaak is er meer nodig dan dat of een standaarddieet om hier blijvend vanaf te komen. Onze PDS-coaches zijn diëtisten en ervaringsdeskundigen die gespecialiseerd zijn in het Prikkelbare Darm Syndroom. We combineren diëtetiek en coaching met elkaar. Je gaat leren welke voeding en leefstijl bij jou past door te leren luisteren naar je lichaam.

Angst voor krampen geeft meer klachten

Heb je angst voor darmkrampen? Dan heb je juist meer kans dat je ze krijgt. Negatieve gedachten en emoties zorgen namelijk voor lichamelijke klachten.

Genieten van je leven

Jij wilt ook weer volop leven. Genieten van een heerlijke maaltijd, op vakantie gaan, stappen met je vriendinnen of gaan sporten, zodat je lekker in je vel zit. Doordat je buikpijn of darmkrampen hebt, zit dit er helaas niet in.

Behandeling PDS en darmkrampen

Behandeling PDS en darmklachten – effectieve oplossing

Ga samen met de PDS-coach op ontdekkingsreis en zoek uit welke voeding je wel en niet kunt verdragen. Je krijgt specifieke oefeningen mee om te leren luisteren naar je lichaam. Bovendien leer je hoe je om kunt leren gaan met spanningen van binnen en buitenaf. Daarbij ontvang je ook handige leefstijltips, zodat je echt leert hoe je met je PDS om leert gaan. Na het traject je darmen de baas weet jij precies hoe je effectief kunt reageren op lichaamssignalen en zo darmklachten kunt voorkomen. Je kunt weer volop van het leven kunt genieten op een manier die past bij jou.

Dag en nacht, bijna onophoudelijk, had ik last van enorme buikpijn. Het belemmerde mijn leven in de zin dat ik weinig van het leven kon genieten. Dankzij de begeleiding die ik heb gekregen, ben ik volledig vrij van buikpijn, gasvorming, gerommel in mijn buik. Je hebt me zo ontzettend goed geholpen!

Rita Linnenkamp (69)

Wil je net als Rita van je buikpijn en darmkrampen afkomen? Bel dan naar 085 130 89 27 of plan direct een afspraak in via de online agenda.

Scroll naar top