Behandeling PDS met diarree - blijvende oplossing

Onze prikkelbare darm coach helpt je om weer grip te krijgen op je diarreeklachten.

Behandeling PDS met diarree door middel van coaching

behandeling PDS met diarree

Heb je last van waterdunne of brijige ontlasting? En merk je dat de kleur van de ontlasting lichter is? Of de geur van de poep sterker is dan normaal? Waarschijnlijk heb je dan last van diarree. Dit is een klacht die vaak voorkomt bij mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom). Lees hieronder meer over veel voorkomende oorzaken bij dunne ontlasting en over de behandeling van PDS met diarree.

Overloopdiarree komt vaak voor bij PDS met diarree

Ongeveer de helft van onze cliënten heeft ook last van diarree; meerdere keren per dag naar de wc moeten gaan. Soms wordt deze dunne ontlasting afgewisseld met verstopping, ook wel overloopdiarree genoemd. Het vervelende van diarree is dat het ophouden van de ontlasting bij aandrang, meestal niet lukt. Daardoor moet je onverwachts snel naar het toilet rennen. 

Misselijkheid en krampen komen ook vaak voor

Misschien merk je dat als je diarree hebt, dat je voorafgaand vaak ook hevige darmkrampen hebt. Of je bent ook misselijk. Dit kan, maar is gelukkig niet altijd het geval.

Behandeling PDS met diarree door middel van coaching

Bij langdurige diarree zijn er vaak ook vermoeidheidsklachten

Heb je al een langere tijd waterdunne ontlasting? Dan heb je misschien ook last hebben van oververmoeidheid. Het gevoel dat je het liefst de hele dag op de bank wil liggen. Onze PDS-coaches zijn ervaringsdeskundige en herkennen dit gevoel van toen ze nog geen grip hadden op hun klachten. Bij langdurige diarree is de opname van de darmen verstoord. Doordat je voeding een langere tijd niet voldoende kan worden opgenomen, krijgt je lichaam te weinig voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, binnen. Door een te kort aan deze stoffen kun je erg moe en futloos worden.

Genieten van je leven

Jij wilt ook van je leven kunnen genieten. Genieten van een heerlijke maaltijd, op vakantie gaan, stappen met je vriendinnen of gaan sporten, zodat je lekker in je vel zit. Doordat je darmklachten hebt, zit dit er helaas niet in.

Kijk naar de oorzaak

Als je blijvend van je diarree af wilt komen, zul je naar de oorzaak moeten kijken. Pas als je de oorzaak weet, kun je met een passende behandeling starten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Je kunt diarree krijgen na een voedselvergiftiging. Misschien heb je iets gegeten wat over datum was of een voedingsmiddel dat beschimmeld was. Een salmonella besmetting kun je krijgen na het eten van dierlijke producten, zoals vlees wat nog niet gaar is. Heb je een verre reis gemaakt naar de tropen? Dan kun je een darmparasiet hebben. Je kunt je hierop laten testen.

Doordat ik vaak last had van diarree, durfde ik niet meer te sporten. Ik wilde ook uitgaan met mijn vriendinnen, maar dat eindigde altijd met veel buikpijn op het toilet. Ik was het zat dat mijn PDS mijn leven belemmerde. Na het volgen van het traject ‘je darmen de baas’ weet ik voor welke voeding ik overgevoelig ben. Ik geniet van een likeurtje na het eten in een restaurant en laat het toetje staan. Ik sport weer drie keer per week en ga elke week uit met mijn vriendinnen. Ik durf eindelijk weer van alles te doen en kan weer echt van mijn leven genieten.

PDS met diarree wordt vaak veroorzaakt door een voedselintolerantie

Bij de meeste cliënten die wij begeleiden, wordt diarree veroorzaakt doordat ze een voedselintolerantie hebben. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ze slecht verdragen. Je kunt wel elke keer als je hier last van hebt anti-diarreeremmers en ORS (combinatie van zout- en suikeroplossing) gebruiken om uitdroging te voorkomen, maar je lost het probleem niet op.

Behandeling PDS met diarree – effectieve oplossing

Een effectieve behandeling bij diarree veroorzaakt door een voedselintolerantie is het uitzoeken voor welke voedingsmiddelen je overgevoelig bent. Dit is één van de stappen in het traject je darmen de baas. Bovendien leer je ook hoe je weer effectief naar je lichaam kan leren luisteren en om kunt leren gaan met spanningen, zoals darmkrampen. Je leert kunt hierna weer genieten van het leven op een manier die bij jou past. 

Wil je ook van je diarree afkomen? Bel dan naar 085 130 89 27 of plan direct een afspraak in via de online agenda. Je kunt altijd eerst een gratis (online) consult inplannen. Deze duurt 20 minuten en hierin vertelt de PDS-coach je welke aanpak bij jou past.

Scroll naar boven