Behandeling PDS – verschil tussen Nederland en België

Behandeling PDS - verschil tussen Nederland en België

Heb je een vriend of vriendin in België wonen of kom je zelf uit België? Dan zal je waarschijnlijk wel weten dat de zorg anders in elkaar zit dan in Nederland. Met name de vergoedingen en verzekeringen binnen de zorg ziet er heel anders uit. Maar ook hoe bijvoorbeeld artsen omgegaan met cliënten met een prikkelbare darm (PDS) blijkt soms ook te kunnen verschillen. Ik vertel je meer over het verschil binnen de zorg en waarom dit van invloed kan zijn op een mogelijke behandeling bij PDS. Vervolgens lees je ook hoe er in Nederland en in België gekeken wordt naar PDS en wat je zelf kan doen om klachten aan te pakken.

Verschil in zorgverzekeringen tussen Nederland en België

In Nederland dient elke inwoner een basisverzekering af te sluiten. Daar bovenop kunnen mensen kiezen voor eventuele aanvullende verzekering. Nederlanders hebben te maken met het eigen risico. De eerste €385,- betaal je zelf en daarna krijg je vergoeding van je zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. In België is het afsluiten van een zorgverzekering niet verplicht. Wanneer zij wel een verzekering hebben, wordt afhankelijk van de soort zorg een deel van kosten vergoed en zullen zij niet meer dan de helft van de factuur betalen. Echter geldt dit voor een bepaalde groep zorg, waaronder de huisarts, tandarts, revalidatie etc.

Vergoeding voor diëtetiek (diëtist en dieet)

Laten we kijken naar de vergoedingen binnen de diëtetiek: Elke Nederlander heeft standaard 3 uur aan dieetadvisering in het basispakket zitten. In België wordt soms een deel van de behandeling vergoed afhankelijk welke verzekeraar je bent aangesloten en met welk doel je komt. Het kan zijn dat bijvoorbeeld alleen diabetes of overgewicht wordt terugbetaald. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar!

Behandeling PDS in Nederland en België

Als je kijkt naar de behandelopties voor mensen met een prikkelbare darm syndroom dan worden zowel in Nederland als in België dezelfde behandelingen aangeraden. Veelal geeft de arts het advies om aanpassingen te maken binnen voeding en leefstijl. Denk hierbij aan voldoende vezels, vocht en beweging. Soms verwijst de arts je door naar een psycholoog, bijvoorbeeld bij angstklachten of om darmklachten aan te pakken middels cognitieve gedragstherapie (GCT). Daarnaast wordt er vaak medicatie voorgeschreven om darmklachten te verminderen. Binnen de diëtetiek is ook in België het FODMAP zo’n beetje de norm. Andere vormen van therapie zoals hypnotherapeuten en osteopaten worden ook in België ingezet om mensen met een prikkelbare darm te behandelen.

Hoe staat Nederland en België tegenover PDS

Het grootse verschil dat ik vaak terug hoor van Belgische cliënten is dat PDS niet altijd erkend wordt bij artsen. “Het zit tussen de oren en je moet je niet zo druk maken.”, is wat ze vaak te horen krijgen van hun huisarts. In Nederland horen we dit ook nog wel, maar er lijkt hier wel steeds meer bekendheid en begrip voor te komen dat echt gaat om een vervelende darmaandoening die zich uit in fysieke klachten.

Behandelingen bij PDS in België en Nederland

Behandelingen zoals een dieet voor het prikkelbare darm syndroom worden meestal niet vergoed in België. Hierdoor kun je je beperkt voelen in andere mogelijkheden. Te vaak horen we van cliënten dat ze met een medicijn (vezelzakjes, middel tegen darmkrampen, diarree of maagzuur of laxeermiddel) naar huis worden gestuurd om de darmklachten te verminderen. Soms ook antidepressiva tegen de stress die juist de emoties onderdrukt. Omdat er nog zoveel onbekendheid is rondom PDS, kan het zijn dat artsen niet altijd alternatieven weten aan te raden. Met als gevolg dat je wellicht minder snel andere manieren tegenkomt om met PDS om te gaan.

Wat kun je zelf doen?

Ben je woonachtig in België en loop je vast in mogelijke behandeling bij darmklachten? Kijk dan of je een huisarts kan vinden waar je je gehoord door voelt en je klachten serieus neemt. Check je zorgpremie welke behandelingen in je pakket zitten. Wellicht kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Vervolgens kun je kijken of je bepaalde voedseltriggers zelf of met hulp van een diëtist kunt opsporen door een voedingsdagboekje bij te houden. Daarnaast is het goed om rustig te eten en goed te kauwen om je spijsvertering de kans te geven om het eten goed te verteren. Probeer stress te vermijden, doe regelmatig een ademhalingsoefening en zorg dat je voldoende rustmomenten hebt. Bekijk ook de website IBS Belgium voor meer informatie over PDS, diagnose en behandeling ervan. Tevens vind je handige hulpmiddelen zoals symptoomdagboek en FODMAP-lijst.

Heb je een vraag over de behandeling van PDS in Nederland of België? Leuk als je het hieronder laat weten.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven