Coronavirus & stress: wat kun je doen als je onrustige darmen hebt?

coronavirus-darmen-stress-corona PDS

Het Coronavirus brengt een hoop verwarring om ons heen. We moeten nu zoveel mogelijk thuis zijn, we mogen niet meedoen aan groepslessen in de sportschool, naar de bioscoop, musea, café of restaurant gaan. Misschien maak je je wel zorgen over de onzekerheid die er nu heerst en ben je bang om besmet te raken met het virus. Als je gevoelig bent voor stress of chronische darmklachten hebt, zoals bij het prikkelbare darm syndroom (PDS), kun je van deze toestand sneller onrustige darmen krijgen. Misschien heb je nu wel last van steken in je buik, rommelende darmen en gasvorming, verstopping of diarree. Het kan dan zinvol zijn om te kijken hoe je je weerstand hoog kunt houden en de hoeveelheid stress kan beperken. In dit artikel lees je meer over de invloed van het Coronavirus op je darmen en geef ik je tips die goed zijn voor rustige darmen en het verhogen van je weerstand.

Heeft het Coronavirus invloed op je darmen?

Als je vaak last hebt van je darmen is je weerstand meestal ook minder goed. Het immuunsysteem komt namelijk voor een groot deel uit de darmen. Het kan zijn dat je sneller verkouden bent dan je omgeving en hierdoor sneller vatbaar bent voor virussen, zoals griep. Het is daarom belangrijk om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en bij verkoudheid niet met anderen af te spreken. Darmklachten is geen symptoom die bij het Corona virus hoort. De meest voorkomende klachten bij dit virus zijn: (Hoge) koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, benauwdheid, longklachten, keelpijn, spierpijn en hoofdpijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je het Coronavirus hebt als je alleen last hebt van je darmen.

“Het prikkelbare darm syndroom (PDS) behoort niet tot de risicogroep. Je hoeft dus niet extra uit te kijken met het Coronavirus als je darmklachten hebt. Het is voldoende om de normale maatregelen te hanteren. Wel kan het helpen om extra vaak te mediteren om zo vertrouwen te krijgen en te verbinden met iedereen die je hulp kan gebruiken.”

Corona, stress en onrustige darmen: wat kan de relatie zijn?

Onrustige darmen is geen symptoom die bij het Corona virus hoort. Wel kun je darmklachten krijgen vanwege alle stress er omheen of doordat je je zorgen maakt. Dit heeft te maken met de hersen-darmas, de verbinding tussen de hersenen en de darmen. Via deze verbinding zijn de hersenen tweezijdig met elkaar aan het communiceren. Wat je denkt of waar je je druk om maakt kan dus invloed hebben op je darmen.

Maak je je druk over wie er voor de kinderen moeten zorgen nu ze niet naar school mogen, dan kan dit slaan op je darmen. Hierdoor kun je last krijgen van bijvoorbeeld diarree, rommelende darmen, een opgeblazen buik of steken in de buik. Er zijn ook minder toiletten geopend sinds het Coronavirus. Er is in een korte tijd veel veranderd en dat is soms moeilijk te verwerken voor je lichaam. Lees hier meer over de invloed van stress op de darmen en wat je hier tegen kunt doen.

Hoe krijg je weer rustige darmen vanwege stress in je hoofd over het Coronavirus?

Wat niet helpt is je continu zorgen maken over of je het Corona virus hebt en over dagelijkse stress. Accepteer dat alles even anders gaat dan normaal. Het is gelukkig maar tijdelijk; als we ons allemaal aan de voorzorgsmaatregelen houden, kan het virus zich niet verder verspreiden en zal het snel weer overgaan. Wat wel helpt om rustige darmen te krijgen, is goed voor jezelf zorgen. Dit kun je doen door wat meer rust te nemen door eerder naar bed te gaan en meer rustmomenten in te plannen. Daarnaast helpt het ook om je meer te verbinden met jezelf, anderen en de natuur door te mediteren of te wandelen in de natuur.

Je kunt ook je weerstand verhogen door gezond te eten (veel groenten en fruit) en veel water en kruidenthee te drinken. Maak er ook wat leuks van en ga lekker gezonde glutenvrije carrotcakejes bakken in de keuken, doe spelletjes met je familie, luister je favoriete nummers of lees een boek. Eventueel kun je je weerstand extra verhogen met natuurlijke supplementen en de tips van kruidenier van der Pigge. Bekijk hieronder mijn video waarin ik deel hoe je weer rustige darmen kunt krijgen.

Video om weer rustige darmen te krijgen na stress over Coronavirus

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 reacties op “Coronavirus & stress: wat kun je doen als je onrustige darmen hebt?”

  1. Hallo. Ik ben 2x geopereerd aan een niet functionerend hypofyse tumor. Kan het zijn dat daarom ik veel darmklachten heb? Operaties was in 2018

    1. Wat vervelend dat je zoveel last hebt van darmklachten. De operatie kan hier zeker de oorzaak van zijn. Wellicht gebruik je ook nog bepaalde medicatie die bijwerkingen kunnen geven. Wat voor soort darmklachten heb je?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top