De relatie tussen depressie en darmklachten

De relatie tussen depressie en darmklachten en PDS

Steeds vaker verschijnen er berichten over dat veel mensen met depressie ook chronische darmklachten hebben en andersom. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat er een link is tussen die twee. Maar depressie en darmklachten dat zijn toch twee totaal andere dingen? Wat heeft dat met elkaar te maken? Je leest het in dit artikel ‘De relatie tussen depressie en darmklachten’.

Negatieve gevoelens hebben invloed op je darmklachten

Misschien herken je wel dat als je niet lekker in je vel zit, dat je sneller buikpijn hebt. Je hebt bijvoorbeeld spanning of stress, omdat je een examen hebt. Negatieve gedachte als: “Help, ik heb zo een moeilijk examen. Ik kan het niet en dan ga ik het jaar niet halen.” komen dan naar boven. Voor mij was het vroeger zelfs zo erg dat ik naar de wc moest rennen vanwege darmkrampen vlak voor een belangrijk examen, zoals een motorrijexamen. En omdat je last hebt van die darmkrampen, heb je daardoor ook weer stress. Vervolgens komen er negatieve gedachtes op als: “Help, ik heb zo een heel moeilijk tentamen, maar nu heb ik ook nog eens buikpijn van de stress. En moet ik de hele tijd naar de wc toe. Ik kan me nu al helemaal niet meer concentreren. Het gaat me vast niet lukken.” Daardoor krijg je weer sombere gevoelens. Zie je hoe de link is tussen die twee? Het één versterkt het andere weer en er is bij beiden sprake van een stresssituaties. Depressie en darmklachten hebben invloed op elkaar.

De verbinding tussen de darmen en de hersenen

Hierboven heb ik al beschreven dat stress zowel darmklachten als depressieklachten kan beïnvloeden. Dit komt doordat er een verbinding is tussen de darmen en de hersenen; de hersen-darmas. Je kunt deze verbinding zien als een soort korte telefoonlijn tussen die twee waarmee ze met elkaar communiceren. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (een chronische darmaandoening) is de prikkeloverdracht verstoord, waardoor er een verkeerd signaal kan worden afgegeven.

In het geval van een stresssituatie, geven de hersenen een signaal af naar de darmen. Je bent bijvoorbeeld gestrest omdat je nog maar weinig tijd hebt om taken af te ronden op je werk. Je gaat hierdoor gehaast werken en je hersenen communiceren naar de darmen dan er paniek is. Daardoor kan het zijn dat je buikpijn krijgt of misselijk wordt. Anderzijds kan door een slechte vertering of gebrek aan balans in de darmflora ook een tekort aan het hormoon Serotonine ontstaan. Het is een hormoon dat met tevredenheid te maken heeft en de darm aanzet tot beweging. Een tekort aan dit hormoon kan hierdoor depressiviteit veroorzaken. Nog een reden waardoor veel mensen met darmklachten ook last hebben van depressie of vaak sombere gevoelens hebben.

Mensen met chronische darmklachten en depressie zijn gevoeliger

Als je het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt waarbij je chronische darmklachten hebt, dan ben je gevoeliger dan mensen die geen PDS hebben. Je pijngrens ligt een stuk lager dan bij mensen die dit niet hebben en je ervaart hierdoor sneller wanneer je buikpijn hebt. Hierdoor kan dit heviger aanvoelen dan bij anderen. Bij depressie voelen (negatieve) gevoelens heviger dan bij anderen, doordat de pijngrens ook een stuk lager ligt. Je voelt je sneller down dan anderen en vindt het moeilijker om er weer bovenop te komen. Deze sombere gevoelens uiten zich daarnaast ook vaak in het lichaam. Klachten als buikpijn, hoofd- en nekpijn kunnen dan ook ontstaan.

Beïnvloed je gedachtes en gevoelens positief

Gelukkig kun je je gedachtes positief beïnvloeden door middel van affirmaties. Het zijn positieve bevestigingen van iets wat je wilt bereiken. Door het op te schrijven op de manier dat het al zo is, beïnvloed je je brein positief en dit heeft een positieve invloed op je darmen. Voorbeelden zijn: “Ik heb mijn examen succesvol afgerond.” of “Ik heb controle over mijn eigen lichaam.”. Gevoelens kun je ook positief beïnvloeden door stil te staan bij dankbaarheid. Zo schrijf ik iedere avond minimaal drie dingen op in een boekje waar ik dankbaar voor ben die dag. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het heerlijke zonnetje buiten in de tuin, of iets waar ik trots op ben, zoals een lezing die ik heb gegeven aan een groep hooggevoelige vrouwen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Met een hand op mijn hart spreek ik vervolgens hardop uit waar ik dankbaar voor ben, waardoor ik me gelukkiger ga voelen.

Heb jij een vraag of wil je reageren op mijn blog ‘De relatie tussen depressie en darmklachten’? Laat hieronder dan een reactie achter.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

10 gedachten over “De relatie tussen depressie en buikpijn”

  1. Hoi Sandra,
   Dank je wel voor je reactie. Wat fijn dat dit artikel inzicht geeft en dat je het herkent bij Michel. Weer een stapje verder naar een oplossing. Mocht je vragen hebben, dan kun je altijd een reactie plaatsen of een mail sturen.
   Groetjes Janna

 1. simone vandenplas

  ik krijg sombere gevoelens als ik door mijn pds misselijkheid ervaar, soms licht in het hoofd erbij…dan overspoelt het mij als een koude douche…ik probeer er niet aan toe te geven , maar tijdens de hele tijd buikpijn openbare die sombere gevoelens zich, dan kan ik heel verdrietig worden en denk aan alle overleden mensen enzo…ik probeer met een goede vriend die mij laat zijn wie ik ben, die geen uitleg behoeft, maar er gewoonweg is te praten, mijn gevoelens te uiten, kort daarna kan ik me alweer beter voelen…maar de vermoeidheid bij pds waar komt die vandaan???
  Ik hoop dat je mij kan beantwoorden…lieve groetjes FoXZuni Simone

  1. Hoi Simone,
   Wat vervelend dat je last hebt van sombere gevoelens als je misselijkheid ervaart. Ik kan goed begrijpen dat je hier verdrietig van kan worden. Misschien helpt het om te weten dat ik moment meestal maar kortdurend is en door je hier als het ware aan over te geven, dat het daarna weer verdwijnt. Ga je er tegen ‘vechten’, dan blijft het vaak juist langer hangen. Daarbij helpt het inderdaad vaak goed om er met anderen over te spreken. Goed dat je dat al doet! Wellicht dat de tips in mijn video je ook kunnen helpen hierbij: https://youtu.be/ZMfmhgFGbLY

   Bij PDS heb je te maken met een verminderde spijsvertering en dit kost natuurlijk heel veel energie. Zeker als je al een tijdje bepaalde voeding vermijdt en eenzijdig eet. Daarnaast kan het ook zijn dat je hooggevoelig bent en sneller prikkels van je omgeving oppikt en dit kan ook heel veel energie kosten. Meer over dit onderwerp lees je in mijn blog: https://pdscoaching.nl/het-verband-tussen-buikpijn-hooggevoeligheid-en-pds/
   Hopelijk geven de tips je meer inzicht. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd reageren.

  2. Hi hallo.

   Ik zit al een paar maanden in een gruwelijke dip als het gaat om voeding. Ik sport 4/5 keer in de week en let goed op mijn voeding. Toch blijf ik enorm erg storende buikpijn hebben en in de avond lijk ik net 30 weken zwanger zo opgezwollen is mijn buik (test gedaan > niet zwanger) loop momenteel bij een dokter om onderzoekjes te doen, maar heb jij tips? Ik wordt enorm somber en geirriteerd van me buik en wil juist lekker in mijn vel gaan zitten..

   1. Janna Koopman

    Hi Ilse,

    Wat vervelend dat je last blijft houden van buikpijn en een opgezette buik. Ik kan mij goed voorstellen dat je je hierdoor somber voelt. De timing van wanneer je eet en drinkt is ook belangrijk. Zeker als je gaat sporten. De tips in de volgende blog kunnen je helpen om dit beter op elkaar af te stemmen: https://pdscoaching.nl/sporten-met-pds/

    Heel veel succes!

 2. Heb al een paar jaar buikpijn en pijn onder in perineum. Ze hebben nooit iets kunnen vinden. Moet ook veel boeren en winden laten, ontlasting komt soms één keer, soms 3 keer per dag, in bed borrelen mijn darmen altijd en ik heb ook een opgeblazen gevoel. Mijn arts zei dat het pds zou kunnen zijn in combinatie met strakke bekkenbodemspieren. Verder heb ik ook pijn boven in de rug en zijflanken, soms moet ik vaak plassen achter elkaar; erg lastig allemaal. Zou pds hier een grote rol in kunnen spelen en zouden depressieve gevoelens hier ook vandaan kunnen komen?

  1. Wat vervelend dat je al voor een langere tijd last hebt van vervelende klachten. Het klinkt zeker wel als klachten die horen bij PDS. Om dit zeker te weten, moet je de diagnose laten stellen door de huisarts of maag-darm-lever-arts. Depressieve gevoelens komen ook vaker voor bij PDS, omdat de darmen in verbinding staan met de darmen. In het volgende artikel lees je meer over het stellen van de diagnose PDS: https://pdscoaching.nl/hoe-wordt-de-diagnose-pds-gesteld-prikkelbare-darm/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven