Een visionboard maken met je doelen + stappenplan

Visionboard doelen halen PDS coaching Janna Koopman visionboard

Regelmatig maak ik een visionboard om richting te geven aan mijn leven. Misschien herken je ook wel dat bepaalde dingen in je leven niet meer kloppen of goed voelen. De fout die we dan vaak maken is om vooral in te zoomen in wat we niet willen. Door een visionboard te maken focus je op wat jij wel wilt in je leven, zodat je hier gericht naar toe kan werken. Hieronder laat ik zien hoe jij zelf ook een visionboard kan maken die jou gaat helpen om je doelen te behalen.

Waarom werkt een visionboard om je doelen te behalen?

Een visionboard staat vooral vol met plaatjes, omdat visualiseren van je doel heel goed kan werken. Je brein snapt namelijk het verschil niet tussen wat echt is of niet. Denk maar aan de spannende horrorfilm die je kijkt op tv. Je weet dat het niet echt is, maar toch kun je er heel bang van worden. Als je gevoelige darmen hebt, kun je er zelfs buikpijn of darmklachten van krijgen! Het gave is dat je ook je hersenen kunt trainen om aan te trekken wat je wel wilt door een paar keer per dag plaatjes te zien van je gewenste doelen. Het voelt dan namelijk voor je brein alsof je het al bereikt hebt en gaat het hierdoor eerder aantrekken.

Stap 1: Bedenk en voel wat je wilt veranderen aan je leven

Het kan zijn dat er iets is in je leven wat niet meer goed voelt. Misschien is het werk wat je hebt niet meer zo van het en wil je weer met plezier naar je job gaan. Wellicht wil je je relatie wat meer opbloeien of gaan daten. Meer uit jezelf halen, een lange reis gaan maken of aan je gezondheid werken. Wat je doel ook is, maak het visueel door het maken van een visionboard. Je kunt ook meerdere doelen te gelijk op je visionboard hebben. Ik zelf heb zowel persoonlijke als zakelijke doelen. Vind je het lastig om te voelen wat er niet klopt in je leven? Zet dan een rustig meditatie muziekje op en ga een kwartier mediteren. Je kunt dan je hand leggen op je hart en je ademhaling volgen, terwijl je zit. Wees bewust van de voeten op de grond. Het kan zijn dat je emotioneel wordt; dit is heel normaal. Je kunt tijdens de meditatie ook vragen wat je het beste kunt veranderen in je leven. Vertrouw er op dat je binnen nu en deze week een antwoord krijgt.

Mijn doel: ik wilde een andere werkplek

Om maar even een voorbeeld te noemen: Vorige week voelde ik dat het thuiswerken en dan vooral het doen van mijn administratie, mij negatieve energie gaf. Ik ging dan namelijk veel in mijn hoofd zitten en moest het allemaal snel, snel, snel doen. Daarbij was er veel afleiding en dan heb je natuurlijk snel een reden verzonnen om wat anders te doen. Natuurlijk is mijn administratie iets wat wel moet gebeuren. Ik ging toen voelen en visualiseren hoe ik zou willen dat ik mijn administratie ging doen. Daar kan deze visualisatie oefening je bij helpen. Toen zag ik voor mij dat ik dit wilde doen op een inspirerende plek met ondernemende vrouwen, zodat ik er naar uit zou gaan kijken om mijn administratie te doen. Daarom heb ik op mijn visionboard ook een aantal vrouwen geplakt die lekker in hun vel zitten. Nog geen twee weken later heb ik dé plek gevonden voor mij.

Stap 2: Schrijf je doelen op

Het handigste is om al je doelen op te gaan schrijven. Probeer om deze positief te formuleren, zodat je er echt een gevoel bij kan krijgen. Dus niet ‘minder snoepen’, want dan zou je een visionboard maken met snoep met een kruis er door heen en focus je je dus juist op het snoepen. Op die manier trek je juist aan wat je niet wilt. Een beter doel zou kunnen zijn ‘gezond en bewust eten’, want dan kun je hier inspirerende plaatjes van zoeken en aantrekken wat je wel wilt.

Mijn hoofddoelen op dit moment zijn:

  • Mijn energie en vitaliteit verbeteren door goed voor mijn lijf te zorgen en grenzen aan te geven.
  • Vertrouwen op mijn intuïtie en keuzes maken die voor mij kloppen.
  • Al reizend werken aan PDS coaching
  • Werken en leven in flow.
  • Het schrijven van mijn eerste boek over PDS.
  • Nummer 1 woorden op Google met de term PDS.

Stap 3: Verzamel inspirerende afbeeldingen van je doelen voor je visionboard

Je hebt nu bepaald wat je doel of doelen zijn. Nu wordt het tijd om op zoek te gaan naar inspirerende plaatjes van je doel, zodat je aan de slag kunt gaan met je visionboard. Wat voor mij helpt is om na te denken wat voor tijdschriften ik leuk vind. Ik lees graag de Happinez, Flow, Food magazines en de Quest. Daarbij ben ik gek op lekker eten en reizen. Daarom ben ik allerlei recepten en bladen van de supermarkten gaan verzamelen en daarnaast ook reisbureaumagazines. Bedenk voor jezelf welke tijdschriften jij leuk vindt en waar jij plaatjes zou kunnen vinden van jouw doelen. Misschien kun je dan wel vrienden van je vragen of zij nog wat oude tijdschriften hebben liggen. Je kunt natuurlijk ook afbeeldingen zoeken op Google met jouw doelen, maar zelf maak ik het liefste offline een visionboard.

Stap 4: Koop een mooi groot gekleurd vel en knutsel je visionboard in elkaar

Bij hobbywinkels kun je meestal wel een groot gekleurd stuk karton kopen in de kleur die jij vindt passen. Zelf koop ik deze bij Pipoos. Iedere visionboard bij mij heeft een andere kleur. Op het moment dat ik in de hobbywinkel sta bij de grote vellen gekleurde karton, probeer ik te voelen aan welke kleur ik behoefte heb. Mijn vorige visionboard was paars, omdat ik meer inspiratie wilde. Die ik laatst heb gemaakt is groen, omdat ik vooral meer rust en vitaliteit wil. Op die manier maak ik mijn keuze. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor je lievelingskleur. Aangezien je je doelen al hebt genoteerd, kun je gericht gaan zoeken naar passende plaatjes. Knip ze netjes uit en voel op welke plek je vindt dat ze passen. Vergeet ook niet om een foto van jezelf uit te knippen. Plak dan alle plaatjes op je visionboard met plakstift en hang deze op een plek waar je vaak naar kijkt.

Mijn visionboard voor meer flow in mijn leven

Visionboard doelen behalen PDS coaching Janna Koopman

Mijn Moodboard voor meer energie en kracht

Heb jij al een visionboard gemaakt of wil je hiermee aan de slag gaan? Laat het dan hieronder weten of je vragen of opmerkingen hebt.  Ik vind het namelijk leuk om je te inspireren 🙂

4 gedachten over “Een visionboard maken met je doelen + stappenplan”

  1. Super leuk idee dit. Heel bijzonder hoe affirmaties en dingen visualiseren je daadwerkelijk kunnen helpen! 🙂

    1. Ja, goed he? Ik heb inmiddels al vijf visionboards gemaakt en bijna al mijn doelen daarvan zijn uitgekomen 🙂 Ik ben benieuwd welke doelen jij over zes maanden gehaald hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top