Hoe krijg je weer zin in seks bij buikpijn en PDS?

zin in seks bij buikpijn en PDS

Minder zin in seks bij buikpijn en PDS  (prikkelbare darm syndroom) komt vaak voor. Minder zin in vrijen kan komen door je opgezette buik, doordat je gasvorming hebt of door verminderde energie. Misschien heb je hierdoor al jaren geen seks meer gehad. Echter is het wel essentieel om seks te hebben als je je lekker in je vel wilt voelen en weer vertrouwen in je lichaam wilt krijgen. Vrijen kan juist ontspannend werken. En dat is niet verkeerd als je weet dat buikpijn en darmklachten vaak veroorzaakt worden vanwege stress. 

In deze blog lees je waarom het zo belangrijk is om regelmatig seks te hebben, hoe het komt dat mensen met PDS vaak minder zin in seks hebben en hoe je weer zin krijgt hierin. Je kunt onderaan ook een video bekijken in deze blog waarin ik Nienke Dekkinga, consult seksuele gezondheid, interview over dit onderwerp.

1. Waarom is seks zo belangrijk als je je lekker in je vel wilt voelen?

Juist als je het prikkelbare darm syndroom hebt (PDS) is het belangrijk om seks, en dan vooral goede seks, te hebben. Goede seks zorgt namelijk voor verbinding met elkaar. Bovendien wordt het stofje Oxytocine vrijgemaakt door het lichaam. Het zorgt er voor dat je je lekker in je vel gaan voelen en kan pijnvermindering geven. Het beste is wel om te zorgen dat je een orgasme krijgt. Het is namelijk zo dat bij een orgasme veel meer hormonen vrijkomen dan dat je niet klaarkomt. Je geniet in dat geval dus van meer voordelen. 

2. Hoe komt het dat minder zin in seks bij buikpijn en PDS vaak voorkomt?

Minder zin in seks hebben is niet alleen een issue bij mensen met PDS, maar komt heel veel voor. Dit komt omdat we vaak het idee hebben dat zin in seks spontaan ontstaat. Het lijkt misschien zo als je net een relatie hebt en je verliefd bent. De hormonen gieren door het lijf en je hoeft maar aan elkaar te denken en je krijgt zin in elkaar. Vaak vergeten we dat er erotische prikkels aan vooraf gaan. En we denken dan vaak terug aan een  voorgaande sekspartij die goed is gegaan of een heerlijke zoen. 

Als je een aandoening hebt als PDS heb je ook te maken met een aantal remmende factoren. Pijn bijvoorbeeld is niet bepaald lust opwekkend en misschien vind je het wel onhygiënisch om seks te hebben omdat je vandaag naar de wc bent geweest. Een opgeblazen buik die behoorlijk in de weg zit, jezelf niet aantrekkelijk vinden of je schamen voor je lichaam, zorgt ook dat de zin in seks veel minder kan zijn.

3. Hoe krijg je weer meer zin in seks bij buikpijn en PDS?

Het  is belangrijk om er achter te komen welke prikkels jij nodig hebt om de zin in seks een boost te kunnen geven. Vraag of je partner je eerst een (erotische) massage kan geven of ga samen douchen en sop elkaar lekker in. Bij het laatste geval ben je ook gelijk lekker fris, voordat je met elkaar gaan vrijen. Als je last van gasvorming hebt, kun je ook een lekker geurkaarsje aanzetten op de boel te maskeren. Geef tijd en aandacht aan het voorspel en probeer ook te plannen. Minder zin in seks kan ook komen door perfectionisme of een lager zelfbeeld. Als dit bij jou het geval is, kun je hieraan gaan werken. Kijk dus naar de onderliggende oorzaak van het minder zin hebben om te vrijen.

Geen zin of weerzin?

Maak ook onderscheid tussen of je geen zin hebt of weerzin. Als je gewoon geen zin hebt kun je kijken wat je nodig hebt om weer zin te krijgen. Bijvoorbeeld voorafgaand met je partner uit eten gaan of iets anders leuks doen met zijn tweeën. Als je echt weerzin hebt in seks, dan is het belangrijk om te gaan kijken waar die weerzin vandaan komt. Weerzien poets je namelijk niet even weg met een lekkere massage. Weerzin kan ook te maken hebben met onderliggende angsten, zoals een laag zelfbeeld.

Wil je meer weten over fijn vrijen met een beperking of aandoening? Bekijk dan hier de website van consulent seksuele gezondheid Nienke Dekkinga. 

Video over Seks & PDS: Hoe krijg je weer zin om te vrijen?

Vond je mijn blog over zin in seks krijgen bij PDS leuk? Dan heb ik goed nieuws! Binnenkort komen er nog meer blogs en video’s over seks en PDS. Bijvoorbeeld over je grenzen en wensen aangeven, hoe je jezelf weer aantrekkelijk gaat vinden in bed, welke standjes geschikt zijn in bed bij PDS en wat je kunt doen als je bang bent om te falen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top