PDS Coach Chernique Straathof - 5 vragen aan haar

Interview Chernique Straathof

PDS coach Chernique Straathof is werkzaam als prikkelbare darm coach bij PDS coaching. Ze heeft de opleiding bij Janna Koopman tot prikkelbare darm coach afgerond na 15 opleidingsdagen met een 8,7 voor de schriftelijke toets. Hiervan heeft ze 5 stagedagen gehad op de locatie in Alkmaar bij PoliDirect waar ze samen werkt met MDL-artsen onder één dak. Sinds januari 2019 is zij zelfstandig begonnen als PDS-coach werkzaam zijn op deze locatie.

Wij stelden Chernique vijf vragen om haar beter te leren kennen. Ben je benieuwd naar de tweede PDS-coach in Nederland? Lees dan snel verder!

Wilde je altijd al diëtist worden?

Vroeger wist ik nog niet dat ik diëtist wilde worden en ik dacht er toen aan om dolfijnentrainster te worden of iets stoers zoals bij de bereden politie. Altijd heb ik affiniteit gehad met sport en voeding en van jongs af aan heb ik veel verschillende sporten beoefend zoals turnen, dansen, voetbal en paardrijden. Momenteel doe ik aan crossfit, (kick)boksen, hardlopen en krachttraining. Mijn moeder werkt als verpleegkundige. Hierdoor heb ik ook het zorgen voor anderen mensen van haar meegekregen. Nadat ik geslaagd ben op de middelbare school, ben ik alle hbo-opleidingen in de zorgsector langs gegaan en kwam ik uit op de opleiding Voeding & Diëtetiek. Van begin af aan had ik bij deze opleiding het gevoel dat dit volledig bij mij zou passen en dit bleek ook het geval te zijn. 

“Mijn moeder is altijd een inspiratiebron voor mij geweest. Het is een hardwerkende, liefdevolle en sterke vrouw die altijd voor anderen klaar staat. Zij heeft mij met deze eigenschappen gevormd tot de zelfverzekerde vrouw wie ik nu ben. Mijn moeder is altijd mijn rots in de branding geweest en dit zal altijd zo blijven. Het belangrijkste is dat zij altijd heeft gezegd dat ik mijn hart moet volgen, en dat is ook een advies die ik aan iedereen wil meegeven.”

Chernique Straathof - Prikkelbare Darm Coach

PDS coaching Chernique Straathof, wat is jouw motivatie geweest om te starten met de opleiding tot PDS-coach?

Van jongs af aan heb ik al gevoelige darmen en ik ben altijd al een moeilijke eter geweest. In het tweede jaar van de opleiding Voeding & Diëtetiek kwam ik erachter hoe mijn verzameling aan darmklachten genoemd werd; het prikkelbare darm syndroom. Sinds ik daar achter ben heb ik van alles uitgeprobeerd om van mijn darmklachten af te komen;  van het FODMAP-dieet tot de vezelzakjes die voorgeschreven werden door de huisarts. Helaas hadden al deze therapieën niet het gewenste resultaat. Na het zien van de oproep van Janna op Facebook over de opleiding tot PDS-coach, had ik gelijk een goed gevoel. Ik bekeek haar website en raakte op een positieve manier verdwaald in haar blogs. Hierdoor kon ik niets anders dan op haar bericht reageren. Nadat we telefonisch contact hebben gehad ging het allemaal vrij snel en ben ik binnen twee weken gestart met de opleiding.

“Heel graag wilde ik mij als allround diëtist gaan specialiseren. Daarnaast wilde ik ook mijn eigen PDS-klachten zo veel mogelijk reduceren en bovenal andere mensen met het prikkelbare darm syndroom helpen om hun darmklachten onder controle te krijgen. De keuze om de opleiding tot PDS-coach te starten is tot op de dag van vandaag een goede keuze geweest!”

Chernique Straathof - Prikkelbare Darm Coach

Welke drie aanpassingen van het traject hebben jou het meeste geholpen?

De aanpassing die mij het meest heeft geholpen is om het drinken apart van het eten te houden. Dit betekent dat ik sindsdien niet meer bij de maaltijden drink en pas weer 1,5 uur daarna. Daarbij ben ik veel bewuster gaan leven. Ik had een behoorlijk gehaast leven waardoor dit er regelmatig bij inschoot. Sinds ik het traject je darmen de baas heb gevolgd, neem ik meer de tijd om mijn maaltijden voor te bereiden en om met aandacht te eten. Dit betekent dat ik meer tijd maak om van mijn maaltijd te genieten, ik zit aan tafel zonder smartphone, ik kauw beter op mijn eten en probeer om nog even te blijven zitten na het eten. Dit laatste blijft een aandachtspuntje.  

PDS coach Chernique Straathof, heb jij een tip voor vegetariërs met darmklachten?

Zeker! Als vegetariër zijnde heb ik eerst veel peulvruchten en vleesvervangers vermeden omdat ik geen last wilde krijgen van mijn darmen. Mijn tip aan anderen vegetariërs met PDS is om producten die maag-darmklachten veroorzaken weer rustig aan te introduceren en te kijken wat jij per voedingsmiddel kunt verdragen. Zelf ben ik er namelijk achter gekomen dat een kleine hoeveelheid peulvruchten prima gaat en het dus niet nodig is om deze voedingsgroep helemaal te vermijden. Daarnaast is het heel belangrijk om op je eiwitinname te letten, aangezien je daar al gauw een tekort aan binnen krijgt. Zorg er daarom voor dat er in iedere maaltijd die je neemt een goede bron van eiwit zit. Je kunt bijvoorbeeld een kleine portie zelf bereide peulvruchten nemen, een vegetarisch product zonder ongewenste toevoegingen, licht geroosterde noten en zaden die je kunt verdragen, af en toe een melkproduct of een kleine hoeveelheid onbewerkte kaas. 

Wat eet je het liefst en waarom?

Een boterham met pindakaas! Ik eet dit dan ook sinds ik mij kan herinneren elke dag. Vroeger kreeg ik van mijn moeder en oma een witte boterham met pindakaas en hagelslag. Inmiddels heb ik dit wel aangepast naar een volkoren boterham met notenpasta waar ik soms ook cacao-nibs op doe; een iets gezondere variant, haha. 

Heb jij nog vragen aan PDS coach Chernique Straathof?  Stel dan je vraag aan haar in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top