PDS Coach Janna Koopman - interview

Webinar: In vijf stappen van je darmklachten af!

Janna Koopman is de eigenaar van PDS coaching, werkt als PDS-coach en is spreker voor huisartsen, diëtisten en mensen met het prikkelbare darm syndroom. Regelmatig begeleid ze stagiaires en leidt ze een diëtist op tot PDS-coach. Wil je weten wie Janna is, wat ze zo leuk vindt aan haar werk en wat de connectie is tussen PDS en hooggevoeligheid (HSP)? Lees dan het interview met haar hieronder.

PDS coach Janna Koopman, wie ben jij?

Hi, ik ben Janna Koopman, 28 jaar en ik woon samen met mijn vriend en zijn dochter in Haarlem. Ik werk als PDS-coach voor mijn bedrijf PDS coaching, waar ik aan mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) leer, hoe je op eigen kracht blijvend van je darmklachten afkomt door te leren luisteren naar je lichaam. Ik heb de diëtetiek met coaching gecombineerd en zo het traject je darmen de baas ontwikkeld. Het traject is speciaal voor mensen met PDS die willen leren hoe ze hun leven zo kunnen inrichten dat ze geen maag-darmklachten meer krijgen.

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

Al van jongs af aan heb ik telkens nieuwe ideeën over hoe iets beter kan. Ik kwam er al snel achter dat werken in loondienst daardoor niets voor me is. Daar wilden ze dat ik enkel deed wat ze me vertelden om te doen. Terwijl ik het juist leuk vindt om telkens te kijken hoe iets beter of efficiënter kan. Met mijn eigen bedrijf kan ik echt mijn ei kwijt. Al mijn creatieve ingevingen gebruik ik om nieuwe producten en diensten te ontwikkelingen en om mijn cliënten nog beter te begeleiden.

Bovendien heb ik zelf ook PDS en ben ik erg dankbaar dat ik andere mensen met PDS mag helpen om van hun darmklachten af te komen op een manier die past bij hen. Het heeft wel acht jaar geduurd voordat ik een oplossing had voor mijn PDS-klachten. En dat terwijl ik diëtist ben! Kennelijk kom je niet zomaar van je darmklachten af met een standaard dieet. Ik vind het super gaaf om al mijn kennis, inzichten en ervaringen over te dragen aan mijn cliënten, zodat zij ook van hun darmklachten af kunnen komen en weer kunnen leven zoals zij willen. Vaak hoor ik dat ze zich eindelijk begrepen voelen nadat ze bij mij zijn geweest en uiten cliënten hun dankbaarheid aan mij. Dit samen met de verbondenheid maakt dat ik dol ben op mijn werk.

Wat heeft het prikkelbare darm syndroom met hooggevoeligheid te maken?

Ondanks dat PDS en hooggevoeligheid (HSP) twee verschillende dingen zijn zie ik ook veel overeenkomsten. Beiden zijn vaak sneller vermoeid dan anderen, hebben een gevoelig lichaam (prikkelbare darmen en pijnlijke gewrichten) en zijn gevoelig voor prikkels van binnenuit (gedachtes en gevoelens) en buitenaf (zoals licht, geluid, energieën, voeding en pollen).

Bovendien zie ik in mijn praktijk dat mijn cliënten met PDS bijna allemaal ook hooggevoelig zijn. Interessant feitje, al zeg ik het zelf. Sinds een jaar of 4 weet ik dat ik ook hooggevoelig ben. Vroeger voelde ik me vooral anders dan anderen en vaak onbegrepen. Inmiddels weet ik met welke oefeningen ik mijn grenzen aan kan geven en in mijn eigen energie kan blijven. Dit leer ik uiteraard ook aan mijn cliënten. HSP-coach Jolanda Hoogkamer heeft ook bruikbare meditaties en trainingen die je kunnen helpen bij hooggevoeligheid. 

Heb jij nog vragen aan PDS coach Janna Koopman? Stel ze hieronder in een reactie.

2 gedachten over “PDS coach Janna Koopman – interview”

  1. Ha die Janna, lekker eigenwijs dus! Ik heb altijd in loondienst gewerkt maar meestal dingen gedaan/gecreëerd waar ik mijn eigen ideeën kon uitwerken. Dus gelukkig kan het zo ook. En naast mijn werk ook een eigen bedrijfje gehad. Ik denk dat dit ook een kenmerk is van HSP, het is voor je welzijn dat je niet onder druk staat van werksituaties en het is fijn als je daar je plekje in kunt vinden of iets voor jezelf kunt gaan beginnen.
    Je doet het hartstikke goed meid! En dank voor je hulp voor mijn buik 😀

    1. Hi Roos, wat leuk om te horen dat je ook zo creatief bent en een eigen bedrijfje hebt gehad. Het is zeker fijn als je je ideeën uit kan werken en echt je ei kwijt kan met je werk. In loondienst werken is niet aan mij besteed. Die tijden dat ik voor een baas werkte, wilde ik altijd meer doen dan dat ze me vroegen. Ze hadden liever dat ik gewoon luisterde en alleen deed wat ze vroegen. Gemiste kans, want ik zag echt op welke plekken ik de hele organisatie kon verbeteren. Dank je wel voor het compliment en fijn dat ik je met je buik hebt kunnen helpen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top