Is PDS te genezen? - Behandeling bij darmklachten

Onze prikkelbare darm coach helpt je om weer grip te krijgen op je maag- en darmklachten.

Is PDS te genezen? - behandeling PDS syndroom

Prikkelbare darm syndroom PDS

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische darmaandoening waarbij je al een langere tijd last hebt van darmklachten. Dit kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Dagelijks gezeur zoals buikpijn, darmkrampen, een wisselende ontlasting, winderigheid en/of darmklachten, kunnen behoorlijk je dag verknallen. Het geeft je het gevoel dat je niet weet waar je aan toe bent en continu rekening moet houden met wat je darmen gaan doen. Onze PDS-coaches praten uit ervaring; dat kan erg frustrerend zijn! PDS is chronisch en is niet te genezen. Wel is er een behandeling mogelijk waarbij je weer grip kunt krijgen op je darmklachten krijgen en in sommige gevallen zelfs klachtenvrij kunt worden. Je leest hieronder meer over de behandelingen bij PDS.

PDS is niet te genezen en heeft grote impact op je leven

PDS kan een grote impact hebben, terwijl er geen fysieke afwijking of duidelijke oorzaak in het lichaam wordt gevonden. Misschien heb je al eerder een darmonderzoek gedaan, zoals een coloscopie, waar niets uitkwam en de arts heeft je verteld dat je ermee moet leren leven. Sommige mensen met PDS hebben een PDS-aanval. Welke klachten je ook hebt, ze kunnen ervoor zorgen dat je het vertrouwen in je lichaam kwijt raakt. In de ergste gevallen ga je hierdoor sommige situaties of plaatsen vermijden. 

PDS niet te genezen: Leer er maar mee leven!

We horen vaak van onze cliënten dat de arts na het stellen van de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom zegt: “Leer er maar mee leven. Je bent gezond. Ik kan niks voor je doen”. Misschien ben je op papier wel gezond, maar als je dagelijks last hebt van buikpijn, darmkrampen, diarree of verstopping, dan voel je je helemaal niet gezond. Je leven staat op zijn kop en PDS belemmert je leven zodanig, dat je misschien niet eens kan werken of naar school kan gaan.

Onbegrip van de buitenwereld

Het komt ook vaak voor dat mensen van buitenaf je slecht begrijpen, omdat je er van de buitenkant gewoon gezond uit ziet. Misschien heb je al verschillende diëten geprobeerd of therapieën gevolgd. Er mee leren leven is makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult moeten accepteren dat Prikkelbare Darm Syndroom levenslang is, dat je niet meer alles op dezelfde manier kunt als vroeger en het vergt doorzettingsvermogen om uit te blijven zoeken waar je wel en niet tegen kunt. 

Effectieve oplossing bij het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Ga samen met de PDS-coach op ontdekkingsreis en zoek uit welke voeding je wel en niet kunt verdragen. Je krijgt specifieke oefeningen mee om te leren luisteren naar je lichaam. Bovendien leer je hoe je om kunt leren gaan met spanningen van binnen en buitenaf. Daarbij ontvang je ook handige leefstijltips, zodat je echt leert hoe je met je PDS om leert gaan. Na het traject je darmen de baas weet jij precies hoe je effectief kunt reageren op lichaamssignalen en zo darmklachten kunt voorkomen. Je kunt weer volop van het leven kunt genieten op een manier die past bij jou.

“Ik durf niet meer te sporten door mijn darmklachten en zou graag weer uit eten willen gaan met mijn vriendinnen. Ik ben het zat dat mijn darmen mijn leven zo beperken”. Dit zei Marit aan het begin van het programma. Zes weken later waren haar klachten gehalveerd. Ze had inzicht gekregen in welke voedingsmiddelen bij haar klachten veroorzaakten. Daarna volgde ze enkele leefstijladviezen op. Sindsdien heeft ze weer grip op haar darmklachten. Zo weet ze dat een toetje bijna altijd klachten geeft, maar een likeurtje na het eten heerlijk genieten is. Soms kiest ze ervoor om toch een toetje te nemen en dan vind ze het niet erg om keer buikpijn te hebben; ze weet nu ten minste waar het van komt. Ze sport drie keer per week en gaat elke week uit eten met haar vriendinnen. Ze durft weer van alles te doen!

Marit (30)

Video: 1-op-1 coaching 'Je darmen de baas'

Ben je helemaal klaar met je PDS-klachten? En wil je weer de leiding nemen over jouw leven? Bekijk dan onze behandelmogelijkheden bij PDS!

Scroll naar top