Meest gestelde vragen over het traject

Je kunt het traject doen op de praktijklocaties in Haarlem of Alkmaar. Woon je niet in de buurt dan kan het ook telefonisch of via Skype.

Het traject is speciaal voor mensen met PDS. Ik zie ook regelmatig mensen met darmklachten die niet weten of ze PDS hebben, mensen met ziekte van Crohn en Colititis Ulcerosa. In de meeste gevallen hebben ze ook veel baat bij het traject. Tijdens het kennismakingsgesprek kijk ik voor je of het traject bij je past. We gaan samen onderzoeken wat er precies aan de hand is. Schrijf je in voor het kennismakingsgesprek, dan hoor ik graag je verhaal.

Ik begrijp dat je al heel veel geprobeerd hebt, dat had ik namelijk zelf ook. Het hield maar niet op… steeds probeerde ik weer wat anders, en uiteindelijk bleek dat het toch onvoldoende hielp. Dit traject is echt op maat. We gaan opzoek naar de oorzaken. We gaan dus echt heel specifiek opzoek naar wat voor jou WEL werkt. Daarnaast ben ik echt gespecialiseerd in PDS en darmklachten. Met al mijn ervaring kan ik je waarschijnlijk goed begeleiden. Ik heb in ieder geval al met veel mensen gewerkt die nu blijvend van hun darmklachten af zijn.

Een diëtist kan je begeleiden met een standaarddieet, zoals bijvoorbeeld het FODMAP dieet, het glutenvrije, lactosevrije en histaminebeperkte dieet. Een PDS coach is de specialist op het gebied van het Prikkelbare Darm Syndroom. Ze is opgeleid tot diëtist en heeft buiten diëten ook kennis over voeding, leefstijl, mindset en is ervaringsdeskundige. Bovendien heeft zij een intensieve vervolgopleiding tot PDS coach gevolgd. Onze begeleiding is op maat gemaakt en holistisch. 

Het traject bestaat uit diëtetiek en coaching. Het diëtetiek deel wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering. De coaching is een een eigen investering. We hebben met iedere zorgverzekeraar een contract behalve met Zilveren Kruis Achmea en de Friesland. Bij deze zorgverzekeraar wordt ongeveer 75% van de diëtetiek wel vergoed.

Onze visie is om op eigen kracht darmklachtenvrij te worden. Daarom maken we gebruik van zo min mogelijk supplementen en doen we zo veel mogelijk met gezonde voeding. Er zijn enkele uitzonderingen die een bepaald supplement nodig hebben.

In de meeste gevallen valt het goed te combineren met bepaalde medicatie. Mocht het zijn dat je klachten krijgt na gebruik van bepaalde medicijnen, dan kan het zijn dat ik je vraag om een alternatief te proberen. Tijdens de kennismaking kunnen we het hier over hebben.

Het traject ‘je darmen de baas’ duurt 6-12 weken, afhankelijk van of je het BASIS- of PLUS-traject doet. Gemiddeld heb je maar 3-4 sessies nodig om weer grip te krijgen op je darmklachten. Dit komt omdat je thuis ook intensief aan de slag gaat met de opdrachten en oefeningen. 

In de meeste gevallen heb ik geen verwijsbrief nodig. Ben je verzekerd bij OHRA, Delta Loyd, CZ-groep, Nationale Nederlanden of de Friesland? Dan is dit wel nodig. Neem dan voor de afspraak een verwijsbrief van de huisarts mee. 

Wat anderen zeggen:

Want zeg nou zelf. Hoe lang wil je nog met die darmklachten rond blijven lopen?