Mindfulness bij PDS (prikkelbare darm syndroom)

mindfulness bij PDS

Je hoort mensen steeds vaker praten over mindfulness. Vroeger vonden we het zweverig, maar tegenwoordig doen steeds meer mensen aan mindfulness om meer balans in hun leven te vinden. In deze blog ‘Mindfulness en PDS’ lees je mijn ervaring met mindfulness en wat het kan doen om je leven met het prikkelbare darm syndroom (PDS) makkelijker te maken.

Ruim een jaar geleden heb ik de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gevolgd en mijn leven is sindsdien compleet veranderd. 

Ik heb sindsdien geaccepteerd dat mijn leven met PDS levenslang is en dat het niet meer zo wordt als vroeger. Mijn lichaam kan het gewoon niet meer aan om een fulltime-studie te volgen, tegelijkertijd drie dagen in de week te werken, drie keer per week te sporten, wekelijks muziekles te nemen, dagelijks te oefenen met harp spelen, tientallen afspraken per week te hebben met vrienden, familie en vriendje, grote hoeveelheden eten en drinken tot me te nemen en slechts 5 uur per nacht te slapen. 

Mindfulness heeft me geholpen om te accepteren dat het niet meer zoals vroeger wordt

Ik besefte dit nadat mijn mindfulness coach het volgende aan me vroeg tijdens een mindfulness ochtend: “Moet je nog steeds zo actief van jezelf zijn als vroeger?” Ik besefte me toen dat ik niet meer zo’n gehaast leven hoefde te hebben. Het is ook prima om minder activiteiten in te plannen en echt te genieten van die momenten. En doordat ik nu meer ontspannen in het leven sta, heb ik geen darmklachten meer. Dat is pas genieten! 

Juist door mijn PDS te accepteren, kreeg ik een opening om mijn leven in te richten op een manier die ‘nu’ bij me past. Ik vind het nog steeds belangrijk om waardevol werk te doen, te studeren, te sporten, muziek te maken, lekker te eten en af te spreken met vrienden en familie. Deze dingen doe ik daarom nog steeds. Ik houd er nu alleen ook rekening mee dat af en toe niks doen en voldoende slaap ook nodig is om weer vol energie verder te kunnen. 

Mindfulness heeft me geleerd om dingen te doen die op dit moment bij me passen

Door middel van mindfulness oefeningen, leer je om beter naar je lichaam luisteren. Hierdoor kun je op een passende manier handelen. Stel dat je bijvoorbeeld een warme maaltijd aan het eten bent. Je eet op een vlot tempo en bent ondertussen met iemand in gesprek. Je hebt het signaal om te stoppen met eten (verzadiging) na 3/4 bord niet aangevoeld en eet gewoon door. Tien minuten na het eten krijg je steken in je buik en darmkrampen. Je rent naar het toilet.

Stel dat je bewuster aan het eten was. Op een rustig tempo, je maalt je voeding goed fijn met je tanden en kiezen voordat je het doorslikt. Je eet op een ontspannen manier aan tafel met een achtergrondmuziekje. Doordat je rustig en bewust eet, krijg je vanzelf een signaal dat je genoeg hebt gegeten. Je stopt dan met eten. Je kans op darmklachten is zo veel kleiner.

Mindfulness leert je om te eten met aandacht

In Engeland kreeg ik al een signaal van mijn lichaam dat ik de Engelse thee niet moest gaan drinken, voordat ik het geproefd had. Ik werd alvast gewaarschuwd na het ruiken van de thee. Ik besloot daarom om mijn eigen thee te nemen. Dit bespaarde me veel klachten. Bij bepaalde voedingsmiddelen heb ik het vaak al na één hapje. Zo gaaf wat voor positief effect mindfulness kan hebben op je leven. Je gaat bewuster leven en ontspant vaker, waardoor je darmen zich ook meer ontspannen. Hierdoor nemen je darmklachten af. 

Dankzij mindfulness maak ik nieuwe eigen keuzes

Mindfulness heeft  me niet alleen geleerd om mijn PDS te accepteren, maar ook om dingen te doen die bij me passen. Ik ging alles wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb herzien. Ik durfde weer nieuwe eigen keuzes te maken en nieuwe dingen te eten. Mijn leven is hierdoor nooit saai en ik kan bijna alles (in een bepaalde hoeveelheid) weer eten. Bovendien neem ik ook meer de tijd en aandacht voor de activiteiten die ik doe. Daardoor geniet ik er meer van.

In mijn programma ‘je darmen de baas’ heb ik in de module ‘rusten’ mindfulness oefeningen verwerkt, zodat jij kunt leren om je lichaam beter aan te voelen. Door dagelijks minimaal 5 minuten (aanbevolen 20-30 minuten) te besteden aan een ademhalingsoefening of bodyscan, kun je na enkele weken al veel verschil merken. 

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel Mindfulness bij PDS vond. Heb je een vraag of wil je iets delen over Mindfulness bij PDS, plaats dan onderaan je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top