PDS ervaringen | prikkelbare darm syndroom

Lees de ervaringen van patiënten met PDS die hun maag- en darmklachten hebben verminderd aan de hand van één van onze programma's.

Client Esmee

Esmee

De klachten die er nu nog zijn, zijn minimaal bij hoe het was aan het begin van het traject. Ik voel nu dat eten niet mijn vijand hoeft te zijn. En zo voelde het eerst wel.

Constant moest ik ik de wc in de gaten houden. Ik wilde meer genieten van de dingen om me heen en me geen zorgen hoeven maken over mijn buik. Dat ik nu, 3 maanden later, niet meer hoef te rennen naar de wc dat is wel het mooiste resultaat!

Dit geeft me heel veel vrijheid! Ik heb nu geen ongelukjes meer zoals eerst. En ik hoef nu niet meer aan mensen uit te leggen wat er gebeurt als ik in één keer snel op sta en naar de wc ren.

Interviews met ervaringen van onze PDS patiënten

Floortje (20): "Ik heb zelden nog last van mijn buik en voel mij veel energieker."

Nils (30): "In 10 weken tijd is mijn situatie compleet veranderd."

Chantal: "Fijn dat er niet alleen naar voeding gekeken wordt, maar ook naar je gehele leefstijl."

mandy (26): “Ik ben weer een vrolijk persoon, die geen tot weinig buikpijn ervaart.”

DK (47): “Door een aantal relatief eenvoudige aanpassingen zijn mijn klachten een stuk minder geworden.”

Willemijn (31): “Ik kan nu na afronding van ‘je darmen de baas’ oorzaak en gevolg plaatsen bij mijn klachten en ben bewust van wat mij energie kost en oplevert. En dat terwijl ik hiervoor al alles van  reduce PDS had geprobeerd!”

Petra (57): “Ik ben darmklachtenvrij, minder zwaar en heb volop energie.”

“Ik ben vrijwel klachtenvrij.”

JK (69)

Al 35 jaar had ik onregelmatig last cq krampen in mijn darmen. Soms lange periodes niet en dan opeens om onverklaarbare reden weer wel. Dat ging altijd gepaard met kramp, een verhard darmkanaal, of wakker worden van de kramp. Dat het voedings- en stress gerelateerd was realiseerde ik me wel. Maar verder dan het middel Duspatal door de huisarts voorgeschreven en probiotica kwam ik niet. Ook darmonderzoeken en echo wezen niets uit. Ik werd wel redelijk wanhopig en gek van de buikpijn.

Nu is de situatie aanmerkelijk verbeterd. Ik ben vrijwel klachtenvrij en als mijn klachten zich weer aandienen betekent dat waarschijnlijk dat ik me niet aan jouw adviezen heb gehouden.

Een aantal handige tips hebben me veel geholpen: Niet direct ontbijten, maar eerst bewegen en water drinken; beperken tot 3 maaltijden en geen tussendoortjes, niet drinken bij de maaltijd, geen cappuccino (wel koffie-puur), geen suiker, weinig zuivel, kruidentheeën. Sommige voedingsmiddelen juist toevoegen zoals bepaalde noten en zaden. Ook al was ik altijd bewust bezig met voeding, ik ben het nu nog meer en dat bevalt me prima. En ontspannen, diep ademhalen……! 

Het feit dat jij ervaringsdeskundige bent maakt jouw adviezen zeer waardevol. Dank je voor het delen van jouw ervaring!

John (29): “Ik heb mijn leven voor 75% weer terug en mijn klachten zijn meer dan gehalveerd.”

 

Lotte (24): “Ik ga vrijwel zonder darmklachten door het leven. De coaching heb ik als prettig ervaren en heeft mij een heel stuk geholpen.”

“Ik heb grip op mijn darmklachten en durf weer van alles te doen.”

Marit (29)

Voordat ik begon aan het traject durfde ik niet meer te sporten. Ik wilde graag weer uit eten kunnen met mijn vriendinnen. Ik was het zat dat mijn darmen mijn leven zo beperken en ik wil ook weer alles kunnen doen. Zes weken later waren mijn klachten gehalveerd. Daarna volgde ik enkele leefstijladviezen op. Sindsdien heb ik weer grip op mijn darmklachten. Zo weet ik dat een toetje bijna altijd klachten geeft, maar een likeurtje na het eten heerlijk genieten is. Soms kies ik ervoor om toch een toetje te nemen en dan vind ik het niet erg om een keer buikpijn te hebben; nu weet ik ten minste waar het van komt. Dankzij het darmprogramma  ‘je darmen de baas’ kan ik weer drie keer per week sporten en ga ik elke week uit eten met mijn vriendinnen. Ik durf weer van alles te doen! Ik denk dat je met je programma een hoop mensen kan helpen met PDS.

“Ik heb meer grip gekregen op mijn darmen en geleerd om naar mijn lichaam te luisteren.”

Shirley (28)

Voordat ik begon aan jouw programma had ik de moed behoorlijk opgeheven. Mijn darmen waren onrustig en ik vertrouwde mijn lichaam niet meer. Na het volgen van jouw programma heb ik meer grip gekregen en geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Door jouw adviezen heb ik inzicht gekregen in eten, stress, bewegen, mindset en hoe dit allemaal van invloed kan zijn op de werking van mijn darmen. Zo weet ik nu dat ik na het avondeten niets meer moet eten, beter niet kan drinken tijdens het eten en mijn ontbijt pas moet nuttigen nadat ik al even opgestart ben. Ik heb jouw coaching als zeer prettig ervaren. Je weet waar je het over hebt en je praktische en breed georiënteerde aanpak werkt perfect. Fijn dat ik een naslagwerk heb waar ik zo nu en dan op kan terugvallen. Ook je Facebook pagina blijf ik in de gaten houden. Dank voor je adviezen!

Rita Linnenkamp (69): “Ik ben na meer dan 50 jaar heftige darmklachten, eindelijk volledig vrij van buikpijn, gasvorming en gerommel in mijn buik.”

Touria (47): “Ik voel me niet meer opgeblazen en ben zelfs wat afgevallen.”

Mascha (46): “PDS is voor altijd, maar ik heb geleerd dat het niet voor altijd je leven hoeft te beïnvloeden.”

Helen (44): “Het gaat nu heel goed met mij.”

“Ik heb nu minder maag- en darmklachten en een normale ontlasting.”

Koosje (66)

Voordat ik begon aan het programma ‘je darmen de baas’ had ik last van pijn in mijn maag en vol gevoel na het eten. ‘s Nachts kramp in mijn dikke darm en ook vaak overdag pijn in mijn buik rechts. Regelmatig had ik snel opkomende aandrang die moeilijk op te houden was.
Ik weet nu beter wat ik niet moet eten om geen last te krijgen van deze klachten. Daardoor heb ik nu minder maag- en darmklachten en een normale ontlasting 1-2 maal per dag. 

Wat mij vooral helpt is: veel beter kauwen van mijn eten en tijdens het eten niet of minder drinken. Ook ben ik dingen die veel klachten geven minder gaan eten. Jammer van die lekker cashewnoten.

De coaching vond ik helder en duidelijk met gedegen kennis van PDS. Het was prettig om schriftelijke informatie te krijgen om na te lezen. 
De checklists met aandachtspunten werken goed. Dank voor je ondersteuning; dat was heel nuttig voor mij.

“Dankzij jouw adviezen heb ik geen darmklachten meer.”

Leon (72)

Ik had last van darmkrampen, winderigheid en een wisselende ontlasting. Je creëert een prettige sfeer en hebt een open aanpak. Opdrachten worden vriendelijk uitgelegd en er is volle aandacht voor mijn bevindingen. Bovendien deel je ook je persoonlijke ervaringen. Dankzij jouw adviezen heb ik geen darmklachten meer. Ik zou je de volgende keer weer kiezen.

“De situatie is nu een stuk beter. Ik ben er nog niet van af, maar heb wel meer controle.”

Anoniem (29)

Voordat ik startte bij PDS coaching was de situatie klote en niet werkbaar. Ik lag veel in bed en zowel werk als sociaal leed hieronder. De situatie is nu een stuk beter. Ik ben er nog steeds niet vanaf, maar heb wel meer controle. Het belangrijkste om grip op mijn darmklachten te krijgen was bewustwording, veel beter letten op voeding, niet drinken tijdens het eten, minder eetmomenten per dag, niet achter de tv eten en meer bewegen. De begeleiding was prima. Fijn dat het zowel op locatie als via Skype kon. 

“Ik voel me een stuk beter, heb meer grip op mijn klachten en heb een betere toiletgang.”

Mieke (64)

Voordat ik PDS coaching leerde kennen, voelde ik me echt super akelig, verdrietig, had veel pijn, onbegrip en onmacht. Wat is er toch met me aan de hand? Toen kwam de challenge ‘verminder je PDS-klachten in 7 dagen’ waar ik aan mee deed en daarna ben ik gestart met het traject ‘je darmen de baas’ 🙂

Ik voel me nu een stuk beter. Ik heb meer kennis over PDS en z’n eigenwijze loop. Nog niet alles  is  zoals ik zou willen, maar heb  wel grip op veel van de problemen. Ook heb ik geleerd dat mijn darmen zich voornamelijk door een lange stress periode zo zijn gaan gedragen. Een duidelijk teken dat mijn lijf total loss was. Die periode duurt al bijna 19 jaar. Nu begrijp ik ook dat ik even geduld moet hebben.

Ik heb een betere toiletgang sinds  ik gebruik  maak van een krukje. Verder heb ik meer rust in het dagelijkse leven en mijn drinkpatroon aangepast. En geprobeerd te achterhalen welke voedingsmiddelen  ik  wel en niet  kan gebruiken en ook wanneer wel en niet.

De coaching was vanaf  de eerste kennismaking erg prettig. Er was en is begrip. Duidelijkheid in wat je zelf moet doen en daarin gesteund worden. Ook wordt de coaching steeds professioneler. Maar altijd respectvol en begripvol. Dank voor de goede zorgen. Zal je met je collega’s met plezier blijven volgen en aanbevelen.

Anoniem (49): “Ik heb veel minder klachten en ze zijn minder extreem.”

Helen (36); “De vermoeidheid is een stuk verminderd en de kramp is bijna helemaal weg.”

Marian (68): “De situatie is goed verbeterd. Met een vredig buikje ga ik verder.”

Minke (73): “Ik heb duidelijk minder darmklachten.”

Marjoleine (52): “Ik heb nu veel meer energie en mijn buik is niet meer zo opgeblazen.”

“Een normale stoelgang, minder last van winderigheid en af en toe kan ik zelfs een ijsje eten ondanks lactose-intolerantie. “

Renate (24)

Voordat ik begon aan het programma had ik vaak en ook veel klachten. Ik had veel last van een wisselende stoelgang, obstipatie, overloopdiarree, diarree, acht keer per dag naar het toilet moeten, misselijkheid. Aan het einde van het traject had ik een enorme vermindering van klachten, doordat ik veel meer inzicht had gekregen in mijn darmen. Mijn stoelgang werd normaal, ik moest niet meer acht keer per dag naar het toilet. Ik had veel minder last van een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Het ging zo goed dat ik zelf met mijn lactose intolerantie af en toe een ijsje kon gaan eten zonder klachten. Ik heb het gehele traject, en daarna ook op momenten dat het minder ging of als ik vragen had, als heel prettig ervaren. Tijdens het traject vond ik het moeilijk om mijn eetpatroon te veranderen, toch heb ik doorgezet, kleine stapjes. Daardoor zag ik soms niet helemaal in dat ik veel vooruitgang boekte, jij liet me dit zien en geloven! Dit voelde goed. Je staat altijd open voor vragen. Zeker toen ik na het traject nog een flinke dip had, heb je me heel goed geholpen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel bij mee dat ik dit traject met jou ben begonnen. Het heeft me veel meer gegeven dat ik uiteindelijk had kunnen verwachten.

“Inmiddels ben ik zo goed als pijnvrij en gestopt met maagzuurremmers. “

Ingeborg (39)

Voordat ik begon aan het traject had ik al geruime tijd last van mijn darmen en zelfs een periode heel veel pijn. 
Inmiddels ben ik zo goed als pijnvrij, en gestopt met mijn maagzuurremmers. 
Ik ben mij nu veel bewuster van wat ik eet, en waar ik op moet letten om mij goed te blijven voelen. 
Volgens mij ben ik voorlopig nog niet uitgeleerd, maar zeker op de goede weg.  
Dank je wel voor je fijne coaching. De gesprekken in combinatie met het online gedeelte heb ik als zeer prettig ervaren.

Anoniem (35): “Ik heb het gevoel dat ik weer controle heb over mijn lichaam. Tijdens de coaching werd er echt begrip getoond voor mijn situatie.”

Rob: “Haar enthousiasme en stortvloed aan informatie, hebben me gebracht waar ik nu sta. De situatie is sterk verbeterd. “

Carlijn: “Ik zit veel beter in mijn vel en weet nu wat ik beter niet kan eten en drinken. “

“Ik ga normaal naar de wc, ben bijna nooit meer misselijk en heb bijna geen buikpijn meer.
Ik heb veel geleerd en voelde mij erg op mijn gemak tijdens onze gesprekken. “

Fleur (22)

Ik had altijd last van krampen in mijn darmen zonder dat ik wist waar het vandaan kwam, vaak naar het toilet en op momenten dat het met niet altijd goed uitkomt. En vooral geen idee waar het door kwam. Het prettigste vind ik dat ik nu weet waar de problemen vandaan komen en dat ik dus ook kan inspelen op wat ik doe. Ik heb veel geleerd over eten en als ik dus iets eet waar ik niet zo goed tegen kan dan weet ik ook wat de gevolgen zijn en kan ik die afweging maken. Ik voel me beter en heb meer energie. Ga normaal naar de wc en heb bijna nooit meer buikpijn en ben bijna nooit meer misselijk. Mijn eetpatroon is drastisch veranderd. Ik eet bewuster en rustiger en ik heb veel meer structuur in mijn leven. Ik neem bijvoorbeeld boodschappenlijstjes mee naar de supermarkt en heb een beetje een “planning” voor wat ik elke dag eet. Ik heb de coaching als erg prettig ervaren. De modules vond ik leuk en interessant. Ik heb veel van je geleerd en ik voelde me erg op mijn gemak tijdens onze gesprekken.

Marjolein (37): “Omdat de PDS-coach zelf ervaringsdeskundige is, weet ze waar ze het over heeft.  Het gaat nu een stuk beter met mij. “

Thea (62): “Ik vind de aanpassingen in mijn voeding lekker en mijn darmen reageren er goed op. “

Bert 73: “Ik heb nu sporadisch klachten die zich beperken tot een opgeblazen gevoel.”

John (48): “Nu ik weet hoe ik darmklachten kan voorkomen heb ik meer rust.”

Erna (43): “De klachten zijn nagenoeg weg en de herkenning die je gaf, gaven mij weer vertrouwen.”

Maaike (40): “Bij darmklachten heb ik nu de tools in handen om ze te verminderen.

“Het gaat nu beter met mij, soms heb ik nog een beetje last, maar wel veel minder.”

Carmen (48)

Voordat ik begon aan het programma had ik last van boertjes en windjes. Het gaat nu beter met mij, soms nog last maar veel minder dan voor deelname aan het programma. Veranderingen zijn: Aanpassingen aan moment van drinken (voor het avondeten ), geen yoghurt meer na de maaltijd, meer zonnepitten eten en glutenvrij. Coaching via WhatsApp ging heel goed, zeker in de tijd van Corona waar je anders nergens fysiek terecht kon. Top! Ik wil je heel erg bedanken voor de adviezen.

 

Céline (25): “Nu ga ik elke dag naar de wc, heb ik geen krampen meer en minder maagzuurklachten.”

“Mijn buik is sporadisch nog opgeblazen en ik heb nooit meer kramp.”

Marlonneke (27)

Ik had voordat ik begon aan de coaching vooral erge last van obstipatie. Daarnaast had ik altijd een opgeblazen buik en soms darmkrampen. Ik zag door de bomen het bos niet meer, had al zoveel geprobeerd (waaronder het FODMAP-dieet) en mijn dokter kon mij niet echt meer verder helpen. Hij had mij doorverwezen naar PDS coaching. Mijn buik is sporadisch nog opgeblazen, maar ik heb nooit echt meer kramp. Zo nu en dan heb ik wel eens problemen met mijn stoelgang, maar dan weet ik 9/10 keer wel waar dat door komt. En misschien nog wel belangrijker: wat ik moet doen om ervan af te komen.

Ik vond het zeer prettig om door jou begeleidt te worden, omdat je goed luistert en je zelf ook goed kan inleven in mijn situatie. Je merkt dat dit echt jouw expertise is en je al veel mensen hiermee hebt geholpen. Maar je ziet ook goed in dat bij PDS niet iedereen hetzelfde is. Dat vond ik fijn, het was echt persoonlijk op mij gericht. Het is geen vast traject waarbij iedereen hetzelfde moet doen.

Ingrid Barmentloo (62): “Ik voel mij beter dan ik mij in jaren heb gevoeld, hoef minder op te letten en heb meer energie.”

Rob (65): “Ik ben veel bewuster geworden over mij darmen en voeding en nu gaat het best goed.”

“Ik weet nu waar ik op kan letten om mijn spijsvertering rustig te houden en ervaar minder krampen.”

Charis (37)

Mijn situatie voordat ik aan het programma begon: Ik had regelmatig krampen en diarree zonder te weten wat ik verkeerd at of deed. Het plotse optreden van deze klachten gaf me ook al langer problemen op psychologisch vlak. D.w.z. dat ik bv. bij een uitstap al vooraf diarree kreeg en ik weinig vertrouwen in mezelf had.

Mijn situatie nu: Ik weet beter waarop ik kan letten om mijn spijsvertering rustig te houden, en minder klachten te ervaren van krampen. Er zijn nog momenten waarbij ik last heb zonder de reden te weten. Maar algemeen voel ik wel dat mijn darmen minder geprikkeld worden. Het psychologisch probleem blijft, maar met de juiste mensen rondom me heen ben ik wel meer ontspannen.

Wat heb ik veranderd: Ik probeer eten en drinken gescheiden te houden, ‘s morgens fiets ik naar het werk en ontbijt nadien (eerst beweging, dan eten), en tussendoortjes heb ik geminderd omdat mijn maaltijden nu meer gevarieerd zijn en voor meer verzadiging zorgen (lunch = bv. salade met spinazie, pijnboompitten, eitje, rode biet, avocado => dus minder brood).

Wat ik vond van uw begeleiding: Ik voelde me vooral gesteund omdat u weet waarover u spreekt, u heeft eigen ervaringen met deze problematiek. Dit motiveerde me om uw tips op te volgen. U gaf genoeg inspiratie om met de tips om te gaan en om receptjes samen te stellen.

Mevrouw Hofman (73): “Nu heb ik weer bijna elke dag ontlasting en bijna geen winden meer.”

Anneke (60): “Het gaat wel beter met mij en dit zeker door de goede begeleiding.”

Lotte (26): “Hoe je mentaal omgaat met een prikkelbare darm, bewuster worden van wat je eet en wat het met je lichaam doet, zijn de belangrijkste dingen die ik heb geleerd.”

Jenny (72): “Door middel van dit programma heb ik goed inzicht gekregen van mijn prikkelbaredarmklachten.”

Monique (49): “Nu kan ik veel meer eten zonder er last van te krijgen.”

Kim (32): “Mijn darmklachten zijn verminderd en ik heb inzichten gekregen
om hier anders mee om te gaan
.”

“Het gaat nu heel goed met mij en ik heb weer zin in het leven.”

Thomas (44)

Ik had hele vervelende klachten, zoals krampen en dunne ontlasting. Hierdoor was het lastig om ergens heen te gaan waar geen wc was. Het gaat nu goed met mij en ik heb weer zin van het leven. Het is volop genieten! Klachten komen bijna niet meer voor en ik weet nu grotendeels waar het van komt. Ik kreeg last bij verkeerd eten, te snel eten, te laat eten, te veel eten. Eigenlijk alles waar te voor staat. Dus dit heb ik allemaal aan gepakt. Ik eet neem ook wat minder koffie en chocola en let op bij wat ik eet en drink. Ik vond de coaching heel goed. Het was heel fijn dat alles in Jip en Janneke taal was omschreven. Goed te begrijpen en toe te passen.

Dit traject heeft voor veel nieuwe inzichten gezorgd met als resultaat een veel rustiger buikgebied.”

Annie (61)

Ik had al jaren (perioden van 6 tot 8 weken) veel problemen in mijn buikgebied. Van een opgeblazen buik in maagstreek tot een slechte soms stilliggende stoelgang. Na een aantal consulten bij een mesoloog ben ik een periode van ruim 6 maanden weer klachtenvrij geweest. Behandeling bestond toen uit verschillende testen om intoleranties op te sporen. Ik ben toen gestart met probiotica en eet sindsdien glutenarm en lactosevrij. 

Afgelopen winter kreeg ik voor het eerst pijnklachten en heb hiervoor toen een MDL arts geconsulteerd. De problemen bleven. Na Googelen op het internet vond ik PDS coaching. Met hulp van jouw programma heb ik diverse  tips om gekregen en ben ik meer gevarieerd gaan eten. Er is gelukkig nu veel meer rust ontstaan.   

Ik heb mijn eetmomenten veranderd en veel meer rekening gehouden met kruiden en inname van vocht. Wel was het een zomer van veel wandelen en sporten die ook heeft bijgedragen in meer rust in het buikgebied.

Ik heb ruim 4 maanden een rustige buik gehad. Helaas is er sinds een week weer wat meer onrust en winderigheid, maar gelukkig tot nu toe geen opgeblazen gevoel. Hiervoor heb je me enzymen geadviseerd die ik ga proberen. Ik merk op dat ik niet meer elke dag zoveel wandel (veel regen) en dit heeft misschien toch invloed op het weer ontstaan van de klachten.

Ik vond je coaching/steun motiverend en erg prettig. Je hebt me veel waardevolle tips aangereikt om te onderzoeken en te proberen. Ik was zelf al een heel eind op stap in dit proces maar het traject heeft zeker nog voor veel nieuwe inzichten gezorgd met als resultaat een veel rustiger buikgebied. Dank je wel hiervoor.

“Ik heb meer inzicht gekregen en kan ik beter naar mijn lichaam luisteren.”

Marc (28)

Voordat ik begon met het programma waren mijn darmklachten zeer wisselvallig. Het kwam dan ook altijd slecht uit. Door het programma te volgen heb ik meer inzicht gekregen en kan ik beter naar mijn lichaam luisteren. Daarnaast kan ik zeker zeggen dat ik mij energieker voel. Ook heb ik geprobeerd meer ‘ruimte’ voor mijzelf te creëren zodat ik meer ‘lucht’ ervaar in het leven. Hierdoor is ook de stress een stukje minder geworden. De coaching-sessies waren altijd prettig en behulpzaam. 

Feikje (28): “Ik ben de afgelopen weken niet meer misselijk geweest en als ik nu klachten heb, kan ik vaak de oorzaak herleiden.”

Marja (69): “Ik voel me nu veel beter in mijn vel zitten, meer in balans, zekerder van mezelf en minder angstig.”

“Het programma heeft me tips gegeven om erachter te komen wat ik wel en niet kan eten en wat ik moet doen als ik last heb van mijn maag en darmen.”

Ruben (24)

Ik had veel last van mijn maag en slokdarm en wist niet hoe ik ermee om moest gaan en wat goed voor me was. Het gaat nu beter met mij. Het programma heeft me tips gegeven om erachter te komen wat ik wel en niet kan eten en wat ik moet doen als ik last heb van mijn maag en darmen. Ik heb mijn manier van eten veranderd, wanneer ik water drink, hoe ik beter mijn rust kan pakken en een aantal oefeningen voor als je een heftige dag hebt. Ik vond de begeleiding erg goed en duidelijk. Het was ook fijn om hulp te krijgen van iemand die weet wat je doormaakt.

Thelma (27): “Ik voel me een stuk beter nu mijn darmklachten er nog nauwelijks zijn.”

Edwin (51): “Voor mij heeft de coaching heel goed geholpen en mijn overtuiging is dat het bij mij een combinatie is van eetgewoonte aanpassen en ontspanning.”

Sandra (47): “Het fijne is nu ik bijna nooit meer buikklachten heb, ik niet meer precies weet hoe het voelde voor ik aan het traject begon.”

Yvonne (55): “Ik heb mijn darmen nu goed onder controle en kan prima de dag doorkomen.”

“Ik heb nu veel minder buikpijn.”

Tim (45)

Voordat ik startte had ik vrijwel dagelijks buikpijn. Momenteel is dit veel minder. Wel moet ik zeggen dat het bij mij met name in het wielerseizoen start: maart t/m oktober. In de wintermaanden sport ik veel minder en eet vaak toch wat slechter. Op één of andere manier heb ik dan vrijwel geen buikpijn. Ik hoop dus heel erg dat het zo blijft gaan de komende tijd. Ik ben anders gaan eten en het water drinken 20 min voor maar vooral 1,5 uur na het eten aangepakt met regelmatig een meditatie. Vooral het bananenbrood is nog wekelijkse kost. Ik vond je coaching erg prettig en ongedwongen overkomen. De meeste zaken in je programma zijn vrij duidelijk opgezet en ik kan het ook nog binnenkort opnieuw starten.

Mascha (40): “Het programma ‘je darmen de baas” is erg mooi opgebouwd, waardoor je stapsgewijs inzicht krijgt in je klachten en gewoontes.”

Angelique (60): “Mijn bekkenklachten zijn een stuk minder dankzij de samenwerking tussen mijn bekkentherapeut, gynaecoloog en PDS coaching “

Karlijn (24): “Ik heb geen steken meer in mijn buik en ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam steeds beter begrijp.”

Anna (29): “De klachten zijn af en toe nog aanwezig, maar beheersen niet meer mijn leven.”

Judith (38): “Mijn klachten zijn zo goed als verdwenen. Ik weet wat de triggers zijn en wat ik kan doen.”

“Ik weet nu vaak wel waardoor mijn klachten worden veroorzaakt en heb veel geleerd.”

Lieve (17)

Voordat ik aan het programma begon had ik vaak ‘s ochtends last van krampen en was ik vaak misselijk en had ik buikpijn na het eten. Dit heb ik nog steeds maar een stuk minder en ik weet nu wel vaak waardoor dit veroorzaakt wordt. Ik heb aangepast wat ik eet en hoe snel ik eet. Ook ben ik meer gaan bewegen. Ik vond de begeleiding erg fijn. We gingen snel de modules door en ik heb er veel van kunnen leren.

Rianne (41): “Mijn angst voor klachten is flink verminderd en hierdoor ook de maag-darmklachten zelf.”

Tess (27): “Inmiddels ben ik volledig van de Macrogol af (laxeermiddel), waar ik dagelijks 6 zakjes van nam.”

André (49): “Het gaat stukken beter met mijn darmen en het vertrouwen begint nu wel te komen.”

Erik (35): “Krampen zijn grotendeels weg, ontlasting is veel normaler en ik heb veel minder last van winderigheid en brandend maagzuur. Een verademing!”

“Nu heb ik bijna geen krampen meer, de opgezette buik  is bijna weg en ik heb meer energie.”

Allysa (17)

Ik had heel veel last van krampen, een opgezette buik en was heel moe. Nu heb ik bijna geen krampen meer en de opgezette buik is al bijna weg. Ik heb geen vermoeidheid meer en eet nu gezonder. De begeleiding was heel fijn heb en ik heb er heel veel aan gehad. Ze luisterde naar je ze, hielp je gelijk en ze keek gelijk naar een oplossing. Ik raad haar aan iedereen aan!

“Ik kan nu een stuk beter inschatten van welke producten en acties ik last krijg.”

Tijs (19)

Ongeveer een jaar terug ben ik gediagnosticeerd met PDS. In de praktijk betekende dit voor mij dat ik – op voor mijn gevoel onvoorspelbare momenten – voor perioden van ongeveer een kwartier enorme pijn in mijn buik kon krijgen. Ook was het zo dat de last zich uitte in winderigheid en boertjes laten. Daarnaast had ik regelmatig last van obstipatie.
 
Op gezette momenten kan ik nog steeds last hebben, maar ik heb het gevoel dat ik een stuk beter kan inschatten van welke producten en acties ik last krijg. Hierdoor ben ik in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over of ik het eten of drinken van iets de moeite waard vind ten opzichte van de last die er tegenover staat. Ik bekijk veel kritischer wat ik eet, en ik weet waar ik eventueel last van kan krijgen. Ik blijf voldoende bewegen, en ik ben me bewuster van de verhouding tussen eten en bewegen.
 
De begeleiding was goed. Ik vond het prettig om, nadat ik bepaald ‘huiswerk’ had gemaakt, meteen feedback te ontvangen. Daarnaast heb ik het ook als prettig ervaren dat er flexibel is omgegaan met het aantal afspraken (het door de helft delen van de derde afspraak om een extra afspraak te creëren), waardoor ik in staat was het gehele programma onder begeleiding af te ronden.

“Ik ben er achter gekomen dat het grootste probleem met mijn darmen een histamine intolerantie was. Mijn klachten zijn veel minder en ik heb veel inzicht gekregen.”

Nina (45)

Voor mijn traject bij jou had ik erg veel last van mijn darmen. Ik was chronisch opgeblazen, en mijn maag krampte samen bij vrijwel elke voedsel- of drankinname. Ik had erg last van obstipatie en voelde me daarbij vaak moe. Nu na het traject bij jou is er een hoop verbeterd. Ik ben erachter gekomen dat het grootste probleem met mijn darmen een histamine intolerantie was. Die heb ik waarschijnlijk opgelopen door een combinatie van Corona en een langdurige antibioticakuur. De klachten hierbij werden steeds erger. Pas op het laatst van het traject wist ik dit op te lossen door te starten met een histaminebeperkt dieet. Fijn dat je de suggestie deed dat het misschien wel eens histamine intolerantie was waar ik last van had.

Ik ben nu 5 weken onderweg en heb daardoor een enorme verbetering in alle klachten ervaren. Ik heb daarnaast ook enkele structurele veranderingen in mijn leven gebracht om mijn darmklachten te verminderen. Zo neem ik elke ochtend eerst probiotica, ga daarna een half uur met de hond wandelen en neem daarna pas koffie en ontbijt. Ik neem nu meer rust na het ontbijt. Vaak zit ik nog een half uurtje te lezen voordat ik naar mijn werk ga. Op mijn werk heb ik georganiseerd dat ik vaker ga wandelen met een collega en dat ik daarna pas lunch (in plaats van tijdens).

Ik vind het fijn dat ik meer zicht heb gekregen op de energy drains in mijn dagelijks leven, zodat ik die kan omzeilen. Ik heb een aantal aanpassingen gedaan in mijn werkweek, zoals twee afspraakloze dagen en een out of office bericht die verwachtingen tempert. Op die manier ben ik minder gestrest en kan ik efficiënter werken. Wat ik prettig vind van jou als coach is dat je niet je mening opdringt, maar mijzelf in de loop van de tijd door je methode laat ontdekken wat ik zou moeten aanpakken. 

“Door een aantal zaken anders te doen qua eten en bewegen, zijn de obstipatie en het maagzuur zo goed als verdwenen. Je kunt zien dat je weet waar je over praat.”

Linda (49)

Voordat ik aan het programma begon had ik behoorlijk veel last van allerlei klachten die PDS-gerelateerd waren: opgeblazen gevoel, winderigheid en ook veel last van maagzuur. Het hinderde me ook in mijn dagelijks leven: Energie was soms een stuk minder. Vaak ook een dag later nog als ik bijvoorbeeld pasta of pittig gegeten had. 

Ik ben vorig jaar in februari gestart nadat ik in januari een endoscopie had laten doen van de dikke darm. De eerste keer bij jou, daarna bij Chernique en toen vanaf september weer terug bij jou. Voor mij was de eerste module al meteen heel erg belangrijk: het bewust worden van je eetgewoonten en andere patronen. Ook de module over eten zorgde ervoor dat ik veel meer ging letten op mijn voedingspatroon. Ik zeg niet dat ik 100% alles toepas, maar door al een aantal zaken anders te gaan doen qua bewegen voor het eten, niet drinken tijdens het eten, andere voedingsmiddelen te gebruiken, voel ik me sinds februari al veel en veel beter. De buikklachten, obstipatie en vooral ook het maagzuur waar ik veel last van had, zijn zo goed als verdwenen. Als ik maagzuur krijg heeft dat meteen een aanwijsbare oorzaak: te pittig gegeten of alcohol wat later op de avond gedronken. De verbeterde scores van de darmklachtenanalyses liegen er ook niet om.

Ik vond de begeleiding heel erg fijn. Je kunt echt zien dat je weet waarover je praat, ook vanuit jouw eigen ervaringen uit het verleden. Je begeleidt met volle overtuiging en passie. De methode die je ontwikkeld hebt is helder en de werkboeken zijn een handig hulpmiddel hierbij. Ik zie in de methode zelf niet zoveel verbeterpunten, al waren de 2 eerste modules voor mij het meest interessant denk ik. Voor mezelf is die voor het Eten nog wel interessant om nog eens door te nemen. Ik verval nog wel eens in elke keer hetzelfde eten. Ik zie niet zo heel veel verbeterpunten in coaching e.d. Misschien had ik nog meer met je in het eetpatroon moeten duiken, dus in het dieetverhaal, maar op de website en in de modules staan wel genoeg tips en recepten om me aan vast te houden. Ik wens je voor de toekomst nog veel succes met je bedrijf. 

Sophie H. (23): “Ik had het gevoel dat ik gehoord werd en er naar mij werd geluisterd. Nu heb ik grip op mijn buikpijn en weet beter wat ik kan eten.”

 

Mildred (54): “Nu heb ik zeer zelden nog last van buikpijn en een opgeblazen buik.”

 

Maruja (35): “Ik heb op dit moment zo goed als geen darmklachten meer en voel mij echt een ander mens.”

 

Leo (66): “Zo goed als alle klachten zijn sterk verminderd. Een aanrader voor iedereen met darmklachten!”

 

Merel (32): “Mijn angsten  zijn enorm verminderd en mijn zelfvertrouwen groeit iedere dag.”

 

Jos (60): “Ik heb nu nog maar zo’n 20% van de klachten die ik eerst had!!!”

 

Lida (70): “Door bewust meer rust in de dag te plannen gaan mijn darmen met sprongen vooruit!”

 

Gea (58): “De klachten zijn gewoon over. Ik heb geen opgeblazen buik meer en de schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel zijn voorbij.”

 

Door de individuele coaching van PDS coaching heb ik inzicht gekregen in het ontstaan van mijn klachten en hoe ik ongemak kan beperken.

Diana (52)

Voordat ik begon met het programma ‘Je darmen de baas’ had ik jarenlang heel regelmatig buikpijn en PDS-klachten. Van alles geprobeerd, maar geen passende oplossing gevonden met aangepast dieet en begeleiding door huisarts, MDL-arts, gynaecoloog, homeopaat, acupuncturist en hypnotherapeut. In mijn zoektocht op internet vond ik informatie over PDS Coaching en heb me aangemeld voor het webinar ‘In 5 stappen van je darmklachten af!’.

Door de individuele coaching van PDS Coaching heb ik inzicht gekregen over het ontstaan van de klachten en waardevolle tips over hoe ik het ongemak kan beperken. Ik begrijp nu beter wat ik zelf kan doen om zo min mogelijk klachten te hebben. Mijn voedingspatroon is aangepast dankzij de gevarieerde PDS-proof recepten. Ik bouw meer rustmomenten in, zeg vaker nee om een overvolle agenda te voorkomen en beweeg regelmatig. De ademhalingsoefening helpen ook goed om te ontspannen. Doordat ik beter in mijn vel zit en beter slaap dan voorheen zijn mijn klachten bijna verdwenen. Ik vind het een geruststellend idee dat ik met vragen of bij terugkerende klachten altijd contact met de coaches kan opnemen. Hartelijk dank voor de fijne begeleiding!

Merel (25): “Ik heb nu veel minder last van krampen in mijn buik dan eerst en kan veel meer doen zonder zorgen te maken om mijn buik.”

 

“De coaching was voldoende duidelijk en ik kon terecht met mijn vragen.”

Ineke (68)

Ik ben dit traject ingegaan omdat ik veel buikpijn en diarreeaanvallen had en als een soort laatste redmiddel omdat er al veel onderzocht is. Misschien zijn de aanvallen wel minder geworden, maar nog steeds aanwezig en heb ook soms nog onverklaarbare diarree. Mijn slaap laat ook te wensen over en dat helpt natuurlijk ook niet mee. De coaching was voldoende duidelijk en ik kon terecht met m’n vragen. Dus helaas heeft het programma niet het beoogde resultaat gehad. De tips die ik nog niet kende probeer ik wel in m’n dagelijks leven toe te passen.

“Nu heb ik minder klachten en ze zijn minder heftig.”

Bart (34)

Ik had redelijk vaak last van mijn darmen en een opgeblazen buik. Nu heb ik minder vaak last en het is minder heftig. Ik heb vooral minder eetmomenten ingebouwd. Daarnaast heb ik veel geleerd over welk voedsel ik kan vermijden en ik ben goed gaan kauwen op het eten. Ook het niet drinken tijdens en vlak na het eten heeft mij geholpen om mijn klachten te verminderen. Ik heb de coaching als prettig ervaren. Veel concrete tips waar je direct mee aan de slag kan.

Brigitte (55): “Ik weet waar ik rekening mee moet houden om een stuk leuker leven te hebben zonder al te veel last van mijn darmen.”

 

Bianca (51): “Ik ben zo goed als klachtenvrij en heb mijn leven weer terug.”

 

Egbert (62): “Ik heb nu veel minder last van heftige buikkrampen en ik weet de oorzaak ervan, zodat ik het kan voorkomen.”

 

Lucy (62): “De diarree is zo goed als voorbij en ik durf weer afspraken te maken.”

 

Mandy (31): “Ik ben nu letterlijk mijn darmen de baas en durf de deur weer uit zonder diarreeremmers.”

 

“Ik ben praktisch van mijn darmklachten af en gebruik geen supplementen meer.”

Coby (65)

Na jaren aanmodderen, diverse alternatieve hulpverleners en heel veel uitgaven aan voedingssupplementen, waren jullie mijn laatste strohalm. En het is gelukt! Door jullie adviezen ben ik praktisch van mijn darmklachten af en gebruik ik geen voedingssupplementen meer. Wat mij het meest geholpen heeft is het advies om tijdens en 1,5 uur na het eten niet meer te drinken, 30 x te kauwen en de tijd te nemen op het toilet. Hoe simpel kan het zijn! Ook lactose bleek een trigger te zijn. Bijkomend voordeel is dat ik 7 kilo ben afgevallen en me energieker voel. Ik ben heel blij dat ik jullie gevonden heb!

Bo (26): “De veranderingen waren relatief klein met een grote impact.”

 

Sophie (31): “Gênante onderwerpen zoals ontlasting waren opeens fijne gesprekken.”

 

Yvonne (74): “Het was een opbaring dat door kleine gewoontes te veranderen bepaalde ongemakken in mijn lichaam minder werden.”

 

“De begeleiding was ontzettend fijn, ik heb nauwelijks nog buikpijn en maak mij niet langer druk over het uit eten gaan in restaurants.”

Noelle (20)

Ik ben begonnen aan het PDS-programma met veel buikklachten, die er vrijwel dagelijks waren. De klachten zaten mij en mijn dagelijks leven flink in de weg en dat is niet wat je wilt als student midden in het studentenleven.

Door middel van de modules vanuit het programma, heb ik op mijn eigen tempo allerlei dingen aan kunnen passen of op kunnen letten. Dit zijn dingen zoals een ander type voedingsmiddel of even een paar minuutjes rust pakken als ik merk dat ik buikpijn krijg.

De begeleiding was ontzettend fijn. Het programma is goed gefocust op het zelf aanpassen van je ritme rondom o.a. voedsel en hierdoor is er ook genoeg vrijheid om dit op je eigen manier te doen. De begeleiding heeft mij hier goed bij geholpen, zodat ik het met een fantastisch resultaat heb af kunnen ronden.

Op dit moment, na het afronden van het programma ‘je darmen de baas’, heb ik nauwelijks nog buikpijn en heb ik duidelijk waar ik wel goed tegen kan en waar ik minder goed tegen kan. Ik maak me niet langer druk over het uit eten in restaurants en kan op mijn gemak naar een feestje zonder bang te zijn voor buikklachten. Ik ben enorm tevreden met het resultaat en de begeleiding die ik hierbij heb gekregen.

Laura (25): “Het BETER-programma laat je inzien wat je in het dagelijks leven kunt veranderen om je beter te gaan voelen.”

Nora (25): “Ik ben er achter gekomen waar mijn darmklachten vandaan komen en door de tips en leefregels ben ik nu mijn darmen de baas.”

 

Hannie (51): “Er werd tijdens de coaching gekeken naar het complete plaatje. Ik ben hooggevoelig en ik weet nu dat stress een grote boosdoener is voor mijn darmen.”

 
Scroll naar boven