PDS ervaringen | prikkelbare darm syndroom

Lees de ervaringen van patiënten met PDS die hun maag- en darmklachten hebben verminderd aan de hand van één van onze programma's.

Ervaringen van patiënten met PDS die coaching bij ons hebben gedaan:

PDS-coach Janna werkt samen met Maag-darm-lever-arts Susan van PoliDirect en MDL-artsen door heel Nederland.

Interviews met ervaringen van onze PDS patiënten

"Ik heb zelden nog last van mijn buik en voel mij veel energieker."

PDS client Floortje

Floortje (20)

Voordat ik begon had ik iedere dag last van buikkrampen en maagpijn. Wanneer ik op vakantie ging werd het alleen maar erger en kon ik minder genieten. Ook door veel stress kreeg ik extra klachten. Nu ik mijn traject heb afgerond heb ik zoveel geleerd over mezelf en wat goed voor mij is. Alle tips die ik kan gebruiken wanneer het even minder gaat maar vooral de klachten die verdwenen zijn. Ik heb zelden nog last en voel me veel energieker! De begeleiding van Janna was super. Eindelijk iemand die de klachten begrijpt. Bedankt voor alle tips en top coaching!

"In 10 weken tijd is mijn situatie compleet veranderd."

Nils PDS cliënt

Nils (30)

Vierentwintig maanden voordat ik met Janna van pdscoaching.nl in contact kwam, begonnen mijn darmklachten. Steeds vaker kreeg ik last van ontzettende kramp in mijn maag en darmen, een opgeblazen gevoel en moest ik rennen naar een toilet. Op een gegeven moment waren mijn klachten zo intens dat ik bijna geen leuke dingen meer durfde te doen. Onwijs vervelend, want het doen van leuke dingen vind ik juist het belangrijkste in mijn leven.

Na een aantal ziekenhuisbezoeken en de nodige onderzoeken kwam er nog geen verbetering in. Toen ben ik begonnen aan het traject “Je darmen de baas”. Wauw. Wat een verschil! In zo’n 10 weken tijd is mijn situatie compleet veranderd. Ik heb grip op mijn klachten (ze zijn zelfs bijna verdwenen) en ik voel mij weer een stuk zekerder. De stress die met de klachten gepaard ging is bijna volledig verdwenen. Ik plan weer volop leuke uitstapjes en geniet weer van mijn dagen.

Dankzij Janna heb ik nu de juiste tools en een hoop inzicht waarmee ik mijn klachten onder controle kan houden. De meest ingrijpende veranderingen die voor mij werkten, waren aanpassingen in mijn voedingspatroon en algemene bewustwording van de oorzaak van mijn klachten. Janna heeft mij op een ontzettend toffe manier begeleid en ze doet dit heel professioneel in een ontspannen sfeer. Ontzettend bedankt! 

"Nu zijn mijn klachten zoveel verminderd en weet ik wat ik kan doen wanneer ik wel wat klachten heb."

Maudy (25)

Voordat ik aan het programma begon had ik erg veel last van mijn darmklachten. Ik heb de stap uiteindelijk gezet omdat ik dacht het kan zo niet langer en vooral omdat ik wist dat het ook echt wel anders kon. Ik dacht dat ik wel redelijk gezond at, omdat ik daar zelf ook veel mee bezig ben ook in mijn werk maar er bleek nog veel ruimte voor verbetering. Janna heeft me geholpen met veel leefstijl tips en veranderingen. Dingen die zo gewoon waren voor mij maar echt een negatief effect op mijn darmen hadden wat ik totaal niet doorhad. In korte tijd heeft dat heel erg veel geholpen. 

Nu zijn mijn klachten zoveel verminderd en weet ik wat ik kan doen wanneer ik wel wat klachten heb. Wanneer ik mij nu aan het juiste voedingspatroon en de tips hou dan ben ik bijna klachtenvrij. Ik weet dat als ik in het weekend kies om iets te eten waar ik niet zo goed tegen kan dat ik dat dan merk aan mijn klachten. Maar ik weet dan ook waar het vandaan komt en hoe ik er weer vanaf kom.

De drie grootste veranderingen zijn denk ik dat ik nu zoveel mogelijk onbewerkt eet. Geen zoete tussendoortjes en veel minder kant en klare dingen. Daarnaast zijn mijn eetmomenten op een dag nu veel minder vaak en dat werkt supergoed. En ik neem meer rust, zowel na het eten van een maaltijd als in mijn dagelijks leven.

De begeleiding van Janna vond ik erg fijn. Je gaat na elke sessie wel echt zelf aan de slag maar je moet het natuurlijk ook zelf in de praktijk gaan brengen. Je kunt haar altijd dingen vragen als je ergens tegenaan loopt en het evalueren van de weken en de volgende stappen bepalen samen werkt erg goed. Het heeft mij geholpen om anders en om daadwerkelijk naar mijn gewoontes en leefstijl te kijken en hier ook veranderingen in aan te brengen.

"Mijn darmklachten zijn zo goed als onder controle, ik voel me veel beter en heb mijn leven weer terug."

Lydia Hoek (55)

Wat een verschil zeg met een aantal weken geleden. Het gaat hartstikke goed, heb mijn darmklachten zo goed als onder controle. Voel me een stuk zekerder en heb de rust gevonden die ik zo nodig had om me beter te kunnen voelen.

Moest het één en andere in mijn leven veranderen en dankzij jou stappenplan je darmen de baas is dat gelukt. 

Elke ochtend doe ik nu mindfulness en dat is heerlijk om te doen en het helpt. Mijn gedachte zijn heel positief en ik vind het weer fijn om dingen te ondernemen.

Toen ik hieraan begon wist ik het echt niet meer, ik had al zoveel geprobeerd, geloofde er eigenlijk niet meer in. Ik weet dankzij jou nu hoe het moet en ben je ontzettend dankbaar.

Donderdag heb ik de laatste afspraak en ik had nooit gedacht dat ik dan tegen je zou kunnen zeggen dat ik mijn leven weer terug heb. Dankjewel lieve Janna wat doe jij samen met je collega fantastisch werk!!

"Ik ben darmklachtenvrij doordat ik anders ben gaan eten, angsten heb aangepakt en meer voor mezelf kies."

Ton Zonneveld (70)

Ik had last van darmkrampen, steken in mijn buik, oververmoeidheid, pijn in de nek en schouders, obstipatie, maagzuur, een opgeblazen gevoel in de buik en een lactose intolerantie. Hiervoor had ik al tientallen therapieën geprobeerd, waaronder mesologie en hypnotherapie.

Ik heb meerdere dingen aan mijn leven aangepast om darmklachtenvrij te worden. Ten eerste ben ik  anders gaan eten. 

Ten tweede heb ik mijn angsten aangepakt door middel van hypnotherapie en door een cognitieve methodiek. Tot slot heb ik geleerd om meer voor mijzelf te kiezen. Ik laat mij niet meer zo opjagen van wat moet. Ik stel mij niet afhankelijk van mensen meer op. Kritiek van mensen zie ik als feedback en haal het positieve eruit waar ik iets mee kan.

U heeft mij goed geholpen door te luisteren en het holistisch te benaderen. U heeft een goed empathisch vermogen en veel ervaring zowel professioneel als privaat persoon wat voeding kan doen in goede en slechte zin. Dank U wel voor alles. 

Chantal "Fijn dat er niet alleen naar voeding gekeken wordt, maar ook naar je gehele leefstijl."

“Ik ben weer een vrolijk persoon, die geen tot weinig buikpijn ervaart.”

Mandy (26)

Voordat ik begon aan je darmen de baas, had ik heel erge buikkrampen. Zo erg, dat ik niet meer “normaal” kon functioneren. Het belemmerde mijn dagelijks leven zodanig dat ik een depressie ontwikkelde en in een neerwaartse spiraal belandde; want ook mijn spijsvertering reageerde op mijn depressie. Mijn situatie is nu zoveel keer meer verbeterd: ik ben weer een vrolijk persoon, die weinig tot geen buikpijn ervaart. Ik ben anders gaan eten en denken, mijn leefstijl is iets aangepast en daardoor verbeterd, met dank aan Janna. Een heel fijne dame die veel weet, goed luistert en echt adviseert.

“Door een aantal relatief eenvoudige aanpassingen zijn mijn klachten een stuk minder geworden.”

DK, te H. 47 jaar.

Door mijn vrouw ben ik geattendeerd op een lezing van Janna over het PDS. Zelf ben ik al vanaf mijn 12de ‘patiënt’ en heb ik werkelijk van alles geprobeerd op regulier en alternatief gebied. Klachten waren variërend van mild tot aan totaal uitgeschakeld voor langere periode met heftige klachten als onregelmatige hartslag, duizeligheid en zeer pijnlijke momenten. Ik heb altijd last gehad en na al die jaren nog steeds geen patroon of duidelijke oorzaak gevonden.

Wat mij aansprak tijdens de lezing was vooral de integrale aanpak met de nadruk op coaching. 
Tijdens het doorlopen van het programma heb ik veel geleerd over mijzelf en mijn leef- en eetgewoonten. Verder werd mij duidelijk hoe alles in elkaar grijpt m.b.t. mijn klachten en dat er wel degelijk een oorzaak en gevolg is te ontdekken. Door een aantal relatief eenvoudige aanpassingen zijn mijn klachten een stuk minder geworden. En bovendien begrijp ik nu een stuk beter waar de klachten vandaan komen en hoe ik er weer grip op kan krijgen. Uiteindelijk moet je er zelf klaar voor zijn en zelf de juiste veranderingen willen en kunnen maken. Janna kan je daar zeker bij helpen. Het is voor mij een zeer waardevolle stap geweest waardoor ik beter kan omgaan met mijn ‘zwakke plek’.

“Ik kan oorzaak en gevolg plaatsen bij mijn klachten en ben bewust van wat mij energie kost en oplevert”

Willemijn (31)

Voordat ik begon aan het traject had ik al allemaal diëten gevolgd, allerlei producten geprobeerd voor mijn darmklachten en ik was ten einde raad wat nog wel zou kunnen helpen. Zelfs heel Reduce PDS had ik al gedaan!  
Ik ben na het volgen van ‘je darmen de baas’ bewuster van wat ik eet en heb meer kennis over darmklachten. Verder kan ik oorzaak en gevolg plaatsen bij mijn klachten en ik ben bewust van wat mij energie kost en oplevert. Doordat ik heb geleerd om verbanden te leggen, bewuster te zijn en meer te ontspannen heb ik weer grip op mijn darmklachten. Janna is een bevlogen persoon die nooit opgeeft. Het is fijn dat ze de coaching helemaal op jezelf aanpast. Het is ook fijn dat je je wensen kunt aangeven en daarover kunt praten. Daarnaast is ze op de hoogte van ontwikkelingen rondom gezondheid.

“Ik ben darmklachtenvrij, minder zwaar en heb volop energie.”

Petra (57)

Voordat ik begon aan het programma je darmen de baas had ik ontzettende pijn in mijn darmen, een opgezette maag en darmen, ik was te zwaar qua gewicht en had weinig energie. Inmiddels ben ik pijnvrij. Ik heb een goed en verantwoord eetpatroon dankzij Janna. Verder ben ik minder zwaar en heb ik volop energie. Ik ben darmklachtenvrij geworden door het volgen van een beter eetpatroon, minder snoepen/eten tussendoor en luisteren naar mijn lichaam. Perfecte coaching, goed advies, fijne oefeningen, heerlijke en verantwoorde recepten. Kortom Janna is zeker aan te bevelen als diëtiste, zeer kundig, ook op het gebied van ‘je darmen de baas’.

“Ik ben vrijwel klachtenvrij.”

JK (69)

Al 35 jaar had ik onregelmatig last cq krampen in mijn darmen. Soms lange periodes niet en dan opeens om onverklaarbare reden weer wel. Dat ging altijd gepaard met kramp, een verhard darmkanaal, of wakker worden van de kramp. Dat het voedings- en stress gerelateerd was realiseerde ik me wel. Maar verder dan het middel Duspatal door de huisarts voorgeschreven en probiotica kwam ik niet. Ook darmonderzoeken en echo wezen niets uit. Ik werd wel redelijk wanhopig en gek van de buikpijn.

Nu is de situatie aanmerkelijk verbeterd. Ik ben vrijwel klachtenvrij en als mijn klachten zich weer aandienen betekent dat waarschijnlijk dat ik me niet aan jouw adviezen heb gehouden.

Een aantal handige tips hebben me veel geholpen: Niet direct ontbijten, maar eerst bewegen en water drinken; beperken tot 3 maaltijden en geen tussendoortjes, niet drinken bij de maaltijd, geen cappuccino (wel koffie-puur), geen suiker, weinig zuivel, kruidentheeën. Sommige voedingsmiddelen juist toevoegen zoals bepaalde noten en zaden. Ook al was ik altijd bewust bezig met voeding, ik ben het nu nog meer en dat bevalt me prima. En ontspannen, diep ademhalen……! 

Het feit dat jij ervaringsdeskundige bent maakt jouw adviezen zeer waardevol. Dank je voor het delen van jouw ervaring!

“Ik heb mijn leven voor 75% weer terug en mijn klachten zijn meer dan gehalveerd.”

 John (29)

Toen ik startte met je darmen de baas voelde ik me belemmerd in de dagelijkse bezigheden zoals, sporten, werken en van dingen genieten. Ook hevige pijnklachten behoorden hierbij! De situatie nu is dat ik voor 75% mijn leven terug heb, en de klachten, (met name de pijnklachten) voor meer dan de helft gehalveerd zijn. De darmklachten zijn verminderd door de adviezen en tips van PDS- coaching en door te leren luisteren naar signalen van mijn lichaam. Ik heb ook geleerd om mijn eigen grenzen aan te geven. Maar het allerbelangrijkste was toch wel de stap naar een bewustere, betere en gezondere voeding in alles! De coaching van Janna vond ik goed. Ze is meelevend; echt een aanrader! 

“Ik ga vrijwel zonder darmklachten door het leven”

Lotte (24)

Toen ik begon aan het programma had ik dagelijks last van een opgezette buik/obstipatie. Hierdoor voelde mij lichaam letterlijk ‘zwaar’ en kon ik het vaak niet opbrengen om er spontaan op uit te gaan. Ook was ik altijd in afwachting hoe mijn darmen reageerde na een eetmoment, hier had ik totaal geen grip op. Waardoor ik vaak ook onverwachts hoognodig naar het toilet moest op de meest on-praktische momenten. Ik ben me er bewuster van wat ik eet en wanneer ik eet. Dit vergt nog wel veel tijd om mijn maaltijden te plannen en soms te preppen maar mijn darmklachten zijn hierdoor een stuk verminderd. Ook heb ik bepaalde producten geschrapt uit mijn voedingspatroon. De combinatie daarvan heeft gemaakt dat ik vrijwel zonder darmproblemen door het leven ga. De coaching van Janna, heb ik als prettig ervaren. Het is een kort maar intensief traject wat ook veel van je vraagt als persoon maar met de juiste mindset heeft het mij een heel stuk geholpen.

“Ik heb grip op mijn darmklachten en durf weer van alles te doen.”

Marit (29)

Voordat ik begon aan het traject durfde ik niet meer te sporten. Ik wilde graag weer uit eten kunnen met mijn vriendinnen. Ik was het zat dat mijn darmen mijn leven zo beperken en ik wil ook weer alles kunnen doen. Zes weken later waren mijn klachten gehalveerd. Daarna volgde ik enkele leefstijladviezen op. Sindsdien heb ik weer grip op mijn darmklachten. Zo weet ik dat een toetje bijna altijd klachten geeft, maar een likeurtje na het eten heerlijk genieten is. Soms kies ik ervoor om toch een toetje te nemen en dan vind ik het niet erg om een keer buikpijn te hebben; nu weet ik ten minste waar het van komt. Dankzij je darmen de baas kan ik weer drie keer per week sporten en ga ik elke week uit eten met mijn vriendinnen. Ik durf weer van alles te doen! Ik denk dat je met je programma een hoop mensen kan helpen met PDS.

“Ik heb meer grip gekregen op mijn darmen en geleerd om naar mijn lichaam te luisteren.”

Shirley (28)

Voordat ik begon aan jouw programma had ik de moed behoorlijk opgeheven. Mijn darmen waren onrustig en ik vertrouwde mijn lichaam niet meer. Na het volgen van jouw programma heb ik meer grip gekregen en geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Door jouw adviezen heb ik inzicht gekregen in eten, stress, bewegen, mindset en hoe dit allemaal van invloed kan zijn op de werking van mijn darmen. Zo weet ik nu dat ik na het avondeten niets meer moet eten, beter niet kan drinken tijdens het eten en mijn ontbijt pas moet nuttigen nadat ik al even opgestart ben. Ik heb jouw coaching als zeer prettig ervaren. Je weet waar je het over hebt en je praktische en breed georiënteerde aanpak werkt perfect. Fijn dat ik een naslagwerk heb waar ik zo nu en dan op kan terugvallen. Ook je Facebook pagina blijf ik in de gaten houden. Dank voor je adviezen!

“Ik ben volledig vrij van buikpijn, gasvorming en gerommel in mijn buik.”

Rita Linnenkamp (69)

Dag en nacht, bijna onophoudelijk, had ik last van enorme buikpijn. Het belemmerde mijn leven in de zin dat ik weinig van het leven kon genieten. Dankzij de begeleiding die ik van Janna heb gekregen, ben ik volledig vrij van buikpijn, gasvorming, gerommel in mijn buik. Je hebt me zo ontzettend goed geholpen – en ik kan slechts hopen dat je altijd zo betrokken en behulpzaam mag blijven, zoals je in mijn geval bent geweest. Lees hier haar hele verhaal. 

“Ik voel me niet meer opgeblazen en ben zelfs wat afgevallen.”

Touria (47)

Ik kwam in de praktijk van Janna terecht vanwege darmklachten bij een lactose-intolerantie. Ik heb een eetdagboek bijgehouden om erachter te komen welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Deze producten eet ik nu niet meer en ik ben minder vaak op een dag gaan eten. Sindsdien heb ik bijna geen darmklachten meer! Ik voel me niet meer opgeblazen en ben zelfs wat afgevallen.

“PDS is voor altijd, maar ik heb geleerd dat het niet voor altijd je leven hoeft te beïnvloeden.”

Mascha (46)

In juni heb ik met veel plezier de masterclass gevolgd bij Janna. De meerwaarde na het volgen van het traject, was dat we nog dieper ingingen op pds en vooral wat je zelf kunt doen om het beheersbaar te maken! Er kwamen veel meditatie oefeningen aan bod, die heel prettig zijn en heel goed toe te passen in het dagelijks leven. Ik heb geleerd wat mijn triggers zijn en hoe ik daar het beste mee om kan gaan. En verder vooral ook geleerd om naar mijn lichaam te luisteren i.p.v. naar alle standaard adviesen van deskundigen. PDS is niet standaard, dus luister naar je lichaam! Janna is ervaringsdeskundige en weet dus waar ze het over heeft. Voor het eerst iemand die mij en mijn klachten begreep! Ik voelde mij vanaf het eerste moment heel erg op mijn gemak bij Janna. Daardoor kon ik ook alles vertellen. En niks was raar, niks was gek. PDS is iets wat je voor altijd hebt, maar bij Janna heb ik geleerd dat het niet voor altijd je leven hoeft te beïnvloeden!

“Het gaat nu heel goed met mij.”

Helen (44)

Sinds mijn jeugd had ik al darmklachten, maar pas op latere leeftijd kwam ik er achter dat ik het Prikkelbare Darm Syndroom had. Ik was al een tijdje bewuster gaan eten, volgde een Ayurvedisch dieet en deed aan yoga. Ik leerde Janna kennen tijdens de lezing hoe kom je van de darmklachten af? Daarna melde ik me aan voor het traject. Als onderdeel van het traject kreeg ik van haar een nieuw boek die ik koester met mijn hart. Ik had dit nog nodig in mijn leven, zoveel inzichten, een duidelijke map vol informatie die de sleutel gaf op mijn darmen, mijn lichaam en mijn leven. Janna Koopman is een vrouw die je ziet als uniek mens en niet beoordeelt voor wat je doet en heb gedaan. Ze kijkt met een nieuwe fris gezicht en neemt haar kennis mee wat zei geleerd heb in de praktijk en haar eigen geschiedenis. En dat maakt haar uniek zodat ze buiten de hokjes denkt en je van daaruit gaat helpen. Ze neemt leefstijl, voeding en al het andere mee wat wij nodig hebben als mens. Bovendien heeft ze een super mooie gave. Net als ik is ze hoogsensitief wat positief bijdraagt bij het behalen van het resultaat.  Samen met mijn eigen wilskracht gaat het nu super goed met mij. En ik blijf de drie boeken omarmen en gebruiken waar het nodig is. Lees hier haar hele verhaal. 

“Ik heb nu minder maag- en darmklachten en een normale ontlasting.”

Koosje (66)

Voordat ik begon aan het programma ‘je darmen de baas’ had ik last van pijn in mijn maag en vol gevoel na het eten. ‘s Nachts kramp in mijn dikke darm en ook vaak overdag pijn in mijn buik rechts. Regelmatig had ik snel opkomende aandrang die moeilijk op te houden was.
Ik weet nu beter wat ik niet moet eten om geen last te krijgen van deze klachten. Daardoor heb ik nu minder maag- en darmklachten en een normale ontlasting 1-2 maal per dag. 

Wat mij vooral helpt is: veel beter kauwen van mijn eten en tijdens het eten niet of minder drinken. Ook ben ik dingen die veel klachten geven minder gaan eten. Jammer van die lekker cashewnoten.

De coaching vond ik helder en duidelijk met gedegen kennis van PDS. Het was prettig om schriftelijke informatie te krijgen om na te lezen. 
De checklists met aandachtspunten werken goed. Dank voor je ondersteuning; dat was heel nuttig voor mij.

“Dankzij jouw adviezen heb ik geen darmklachten meer.”

Leon (72)

Ik had last van darmkrampen, winderigheid en een wisselende ontlasting. Je creëert een prettige sfeer en hebt een open aanpak. Opdrachten worden vriendelijk uitgelegd en er is volle aandacht voor mijn bevindingen. Bovendien deel je ook je persoonlijke ervaringen. Dankzij jouw adviezen heb ik geen darmklachten meer. Ik zou je de volgende keer weer kiezen.

“De situatie is nu een stuk beter. Ik ben er nog niet van af, maar heb wel meer controle.”

Anoniem (29)

Voordat ik startte bij PDS coaching was de situatie klote en niet werkbaar. Ik lag veel in bed en zowel werk als sociaal leed hieronder. De situatie is nu een stuk beter. Ik ben er nog steeds niet vanaf, maar heb wel meer controle. Het belangrijkste om grip op mijn darmklachten te krijgen was bewustwording, veel beter letten op voeding, niet drinken tijdens het eten, minder eetmomenten per dag, niet achter de tv eten en meer bewegen. De begeleiding was prima. Fijn dat het zowel op locatie als via Skype kon. 

“Ik voel me een stuk beter, heb meer grip op mijn klachten en heb een betere toiletgang.”

Mieke (64)

Voordat ik PDS coaching leerde kennen, voelde ik me echt super akelig, verdrietig, had veel pijn, onbegrip en onmacht. Wat is er toch met me aan de hand? Toen kwam de challenge ‘verminder je PDS-klachten in 7 dagen’ waar ik aan mee deed en daarna ben ik gestart met het traject ‘je darmen de baas’ 🙂

Ik voel me nu een stuk beter. Ik heb meer kennis over PDS en z’n eigenwijze loop. Nog niet alles  is  zoals ik zou willen, maar heb  wel grip op veel van de problemen. Ook heb ik geleerd dat mijn darmen zich voornamelijk door een lange stress periode zo zijn gaan gedragen. Een duidelijk teken dat mijn lijf total loss was. Die periode duurt al bijna 19 jaar. Nu begrijp ik ook dat ik even geduld moet hebben.

Ik heb een betere toiletgang sinds  ik gebruik  maak van een krukje. Verder heb ik meer rust in het dagelijkse leven en mijn drinkpatroon aangepast. En geprobeerd te achterhalen welke voedingsmiddelen  ik  wel en niet  kan gebruiken en ook wanneer wel en niet.

De coaching was vanaf  de eerste kennismaking erg prettig. Er was en is begrip. Duidelijkheid in wat je zelf moet doen en daarin gesteund worden. Ook wordt de coaching steeds professioneler. Maar altijd respectvol en begripvol. Dank voor de goede zorgen. Zal je met je collega’s met plezier blijven volgen en aanbevelen.

“Ik heb veel minder klachten en ze zijn minder extreem.”

Anoniem (49)

Voordat ik begon aan ‘je darmen de baas’ was de situatie erg vervelend. Met veel onzekerheid, veel immodium en weinig rust. De situatie is nu veeeeeeel beter, veel minder klachten en de klachten zijn minder extreem. Ik ben gezonder gaan eten, neem minder alcohol, minder suiker en rust na de avondmaaltijd. Ik vond de coaching met Janna makkelijk in de gesprekken, leerzaam, duidelijk en gezellig.

“De vermoeidheid is een stuk verminderd en de kramp is bijna helemaal weg.”

Helen (36)

Ik had voornamelijk last van darmkrampen en vermoeidheid. Dankzij ‘je darmen de baas’ is de vermoeidheid een stuk verminderd en de kramp is bijna helemaal weg. Ik heb mijn eetgewoonte aangepast nav o.a. de eetdagboeken. Janna neemt je aan de hand en je kunt vertrouwen op je gevoel en dit heel eerlijk en open met haar bespreken.

“De situatie is goed verbeterd.”

Marian (68)

Ik kwam terecht bij PDS coaching omdat ik moedeloos werd van mijn darmklachten en een gespecialiseerd coach me wel effectief leek. Bijna dagelijks had ik buikpijn en een heel wisselend ontlasting patroon. Van dun tot veel te ingedikt (obstipatie). Eigenlijk is de situatie goed verbeterd. Ik weet weliswaar nog steeds niet waar ik op reageer. maar de simpele tips in voeding en leefstijl en de lactosevrije zuivel heeft een minder grillig patroon gegeven. Ik heb meer inzicht gekregen en geloof zeker dat ik bij de hooggevoelige mensen hoor, waardoor prikkels vaak omslaan in een darmreactie. Ik vind Janna vriendelijk en ze weet veel. Ik wens haar een mooie groei van haar praktijk en doordat ze een lotgenote is, is er direct herkenning en begrip. Met een vredig buikje ga ik verder.

“Ik heb duidelijk minder klachten.”

Minka (73)

Ik ben begonnen met bijna dagelijks buikpijn, vermoeidheid, angst en wanhoop. Ik wist niet wat ik moest doen, wat ik zou kunnen eten zonder deze heftige klachten die mijn leven zo beïnvloedden te verminderen. 

Mijn situatie is in de loop van 4 weken ten dele veranderd. Na 2 1/2 week heb ik dagen gehad waarop ik duidelijk minder klachten had. Ik merk dat een ongezonde leefstijl, spanning, stress en angst de klachten verergeren.

Ik heb mijn eetpatroon drastisch gewijzigd met behulp van de adviezen van Chernique die ik gekregen heb. Zeker in het begin vond ik het heel lastig, een zoektocht, om te ontdekken wat ik wel kon eten en drinken. Het voelde alsof ik toegetreden was tot een soort sekte. Nog is het zoeken en is voor mij niet echt duidelijk wat wel of niet klachten veroorzaakt. 

Je adviezen zijn zeker waardevol geweest. In de loop van de 4 weken dat ik mijn voeding heb gewijzigd en me daarbij nogal eens onzeker voelde, miste ik “persoonlijke” aandacht. Misschien had ik vaker contact moeten zoeken per mail, maar die drempel was te hoog voor me. M.a.w. Ik had wat meer “live” contact in die periode op prijs gesteld.

Er is voor mij zeker wat veranderd. Wel voel ik me nog steeds onzeker over wat ik moet doen om minder last te hebben van PDS. Al lijkt er in de laatste week een positieve verandering te zijn. Deze week heb ik weer een sessie met je en zal ik de opdrachten meebrengen.

“Ik heb nu veel meer energie en mijn buik is niet meer zo opgeblazen.”

Marjoleine (52)

Ik had veel last had van een opgeblazen buik,  was ook veel moe en had geen energie. Ik werd vaak wakker doordat mijn darmen vol lucht zaten en op mijn blaas drukten. Ik moest vaak ‘s nachts plassen en winden laten. Hierdoor voelde ik mij steeds futlozer en moeier worden.

Ik heb nu veel meer energie. Mijn buik is niet meer zo opgeblazen waardoor ik ook “s nachts maar 1x wakker wordt. Ik heb veel meer energie over om leuke dingen te doen.

Wat ik heb veranderd om darmklachtenvrij te worden is dat ik mijn leef/eetgewoonten heb aangepast. Doormiddel van een coach/begeleidster
loop je eerst allerlei vragen door. Aan de hand van die vragen krijg je tips om uit te proberen wat het best bij jouw leef/eetgewoonten past. Dit evalueer je dan weer bij de volgende keer.

Ik vond de coaching van Chernique erg fijn. Ik had echt het gevoel dat er naar mij geluisterd werd. Zij gaf mij goede tips waar ik veel aan heb gehad en nog heb. Zij heeft mij ook verteld dat ik als ik nog vragen heb in de toekomst, dat ik altijd bij haar terecht kan met mijn vragen en dat vind ik fijn.

“Een normale stoelgang, minder last van winderigheid en af en toe kan ik zelfs een ijsje eten ondanks lactose-intolerantie. “

Renate (24)

Voordat ik begon aan het programma had ik vaak en ook veel klachten. Ik had veel last van een wisselende stoelgang, obstipatie, overloopdiarree, diarree, acht keer per dag naar het toilet moeten, misselijkheid. Aan het einde van het traject had ik een enorme vermindering van klachten, doordat ik veel meer inzicht had gekregen in mijn darmen. Mijn stoelgang werd normaal, ik moest niet meer acht keer per dag naar het toilet. Ik had veel minder last van een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Het ging zo goed dat ik zelf met mijn lactose intolerantie af en toe een ijsje kon gaan eten zonder klachten. Ik heb het gehele traject, en daarna ook op momenten dat het minder ging of als ik vragen had, als heel prettig ervaren. Tijdens het traject vond ik het moeilijk om mijn eetpatroon te veranderen, toch heb ik doorgezet, kleine stapjes. Daardoor zag ik soms niet helemaal in dat ik veel vooruitgang boekte, jij liet me dit zien en geloven! Dit voelde goed. Je staat altijd open voor vragen. Zeker toen ik na het traject nog een flinke dip had, heb je me heel goed geholpen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel bij mee dat ik dit traject met jou ben begonnen. Het heeft me veel meer gegeven dat ik uiteindelijk had kunnen verwachten.

“Inmiddels ben ik zo goed als pijnvrij en gestopt met maagzuurremmers. “

Ingeborg (39)

Voordat ik begon aan het traject had ik al geruime tijd last van mijn darmen en zelfs een periode heel veel pijn. 
Inmiddels ben ik zo goed als pijnvrij, en gestopt met mijn maagzuurremmers. 
Ik ben mij nu veel bewuster van wat ik eet, en waar ik op moet letten om mij goed te blijven voelen. 
Volgens mij ben ik voorlopig nog niet uitgeleerd, maar zeker op de goede weg.  
Dank je wel voor je fijne coaching. De gesprekken in combinatie met het online gedeelte heb ik als zeer prettig ervaren.

“Ik heb het gevoel dat ik weer controle heb over mijn lichaam. “

Anoniem (35)

Voordat ik begon aan het programma had ik veel buikpijn en was ik erg moe. Ik voelde me ook radeloos daarover, had geen gevoel grip te hebben over de situatie. Op dit moment heb ik nog wel af en toe klachten, maar wel het gevoel dat ik het onder de controle heb en zelf ”in charge” ben. Door bijvoorbeeld de handige tips van Janna op te volgen of anders te eten. De 10 tips opgevolgd, volg een gezondere dieet, eet minder suikers en ik ben bewuster over rustmomenten en stressmomenten.  Kortom, ik heb het gevoel dat ik weer controle heb over mijn lichaam. De coaching was heel fijn. Als ervaringsdeskundige heeft Janna echt begrip voor mijn situatie. Verder is ze nuchter en helpt met (kleine) tips waardoor je niet het gevoel hebt dat je het niet gaat lukken. Ze motiveert en toont begrip. 

“Haar enthousiasme en stortvloed aan informatie, hebben me gebracht waar ik nu sta. De situatie is sterk verbeterd. “

Rob

De situatie voordat ik aan het programma begon was een aaneen schakeling van goede en slechte dagen. Prikkelbare darm, winderigheid en moeite om de ontlasting soepel te houden waren enkele voorbeelden, die me behoorlijk dwars zaten.
De situatie nu is sterk verbeterd. De verandering zit in het feit, dat je bewust wordt van hetgeen je wel of niet het beste kan eten en drinken. Daarbij is het tijdstip van nuttigen, ook van zeer groot belang. Tevens worden er handvatten aangereikt die je helpen om tot een goed resultaat te komen. Ik kan niks anders concluderen dat het mij zeer goed geholpen heeft. Verder was de samenwerking met Chernique zeer goed. Haar enthousiasme en de stortvloed van informatie die ze me voorschotelde, hebben me gebracht waar ik nu momenteel sta. En daar ben ik zeer tevreden over.

“Ik zit veel beter in mijn vel en weet nu wat ik beter niet kan eten en drinken. “

Carlijn

Al vanaf kleins af aan heb ik te maken met darmklachten, op gegeven moment ging dit mij steeds meer belemmeren in mijn dagelijkse en sociale leven. Ik besloot er wat mee te gaan doen, via internet kwam ik terecht bij PDS coaching. Dit is echt een hele goeie stap geweest, vanaf begin tot eind ben ik super goed begeleid en kon ik met al mijn vragen terecht bij Chernique. Ik ben nu klaar met het traject en zit veel beter in mijn vel nu ik weet wat ik wel en beter niet kan eten/drinken. Chernique, bedankt voor alles, ik adviseer dit traject zeker voor iedereen met PDS!

“Ik ga normaal naar de wc, ben bijna nooit meer misselijk en heb bijna geen buikpijn meer.
Ik heb veel geleerd en voelde mij erg op mijn gemak tijdens onze gesprekken. “

Fleur (22)

Ik had altijd last van krampen in mijn darmen zonder dat ik wist waar het vandaan kwam, vaak naar het toilet en op momenten dat het met niet altijd goed uitkomt. En vooral geen idee waar het door kwam. Het prettigste vind ik dat ik nu weet waar de problemen vandaan komen en dat ik dus ook kan inspelen op wat ik doe. Ik heb veel geleerd over eten en als ik dus iets eet waar ik niet zo goed tegen kan dan weet ik ook wat de gevolgen zijn en kan ik die afweging maken. Ik voel me beter en heb meer energie. Ga normaal naar de wc en heb bijna nooit meer buikpijn en ben bijna nooit meer misselijk. Mijn eetpatroon is drastisch veranderd. Ik eet bewuster en rustiger en ik heb veel meer structuur in mijn leven. Ik neem bijvoorbeeld boodschappenlijstjes mee naar de supermarkt en heb een beetje een “planning” voor wat ik elke dag eet. Ik heb de coaching als erg prettig ervaren. De modules vond ik leuk en interessant. Ik heb veel van je geleerd en ik voelde me erg op mijn gemak tijdens onze gesprekken.

“Omdat Janna zelf ervaringsdeskundige is, weet ze waar ze het over heeft.  Het gaat nu een stuk beter met mij. “

Marjolein (37)

Toen ik bij Janna kwam, had ik net de diagnose PDS  gekregen en kwam ik uit een stressvolle periode. Mijn huisarts gaf mij alleen de diagnose, maar geen informatie over hoe ik hiermee om kon gaan. Janna heeft mij inzichten gegeven over spijsvertering, mogelijke voedingstriggers en ideeën voor alternatieve maaltijden. Ik ben hiermee aan de slag gegaan en het gaat nu een stuk beter. Omdat Janna zelf ervaringsdeskundige is, weet ze waar ze het over heeft.  

“Ik vind de aanpassingen in mijn voeding lekker en mijn darmen reageren er goed op. “

Thea (62)

Het is al weer enkele maanden geleden dat ik gestart ben bij Janna. Ik had toen last van een te dunne ontlasting en vond het soms moeilijk om van huis weg te gaan. Er kwam steeds een beetje ontlasting. Janna, heeft naar mijn voeding gekeken. Daar kwam uit dat ik de hele dag tarwe- producten op mijn menu- lijstje had staan. Dit heb ik verandert. Ik eet nu ‘s morgens speltbrood en als lunch boekweitvlokken met lactase vrije yoghurt, fruit en noten. Ik vind het lekker en mijn darmen reageren hier goed op. Wat fijn is, Janna is  ervaringsdeskundige, kan zich goed inleven in je klachten en uitstekende adviezen geven. Top!

“Ik heb nu sporadisch klachten die zich beperken tot een opgeblazen gevoel. “

Bert (73)

Sinds ruim 1 jaar had ik regelmatig last van darmkrampen, winderigheid en opgeblazen buik na het avondeten. Aanvankelijk bijna dagelijks, na gebruik van vezelpreparaten op advies van huisarts met tussenpozen, dwz soms 1 of 2 weken klachtenvrij, dan weer een week klachten. Darmonderzoek leverde geen bijzonderheden op. Mede op advies van MLD-arts geëxperimenteerd met eten en drinken: geen yoghurt, sojamelk i.p.v. karnemelk, geen smoothies en jus d’orange, met als resultaat lichte verbetering. Geruime tijd Iberogast gebruikt, geen verbetering. MLD-arts stelde contact met diëtiste, gespecialiseerd in PDS, voor en zo doende kwam ik bij PDS coaching terecht. Na het volgen van het programma heb ik sporadisch klachten, die zich beperken tot een opgeblazen gevoel. De laatste 2 weken heb ik geen klachten gehad.
 
Veranderingen die ik heb toegepast na het volgen van het programma:
Ik heb een aantal voedingsmiddelen niet meer gebruikt: prei, kapucijners, broccoli, veel uien gaven soms darmproblemen. Die gebruik ik niet meer of in beperkte mate. Ik drink geen (soja)melk meer. ‘s Morgens bij het ontbijt eet ik een klein schaaltje Alpro met wat proteïne en wat bessen of aardbeien. Bij het kiezen van vegetarisch “vlees” let ik op de toevoegingen in het product (E-nummers etc) en kies ik voor de minste toevoegingen. Ik eet nu weer af en toe een stukje kip (wat ik voorheen niet deed). Ik drink niet meer net voor, tijdens of na een maaltijd. Ik probeer erop te letten om voldoende te kauwen op elke hap. Tijdens de lunch laat ik 2 (van de 4) boterhammen staan en vervang ze door volkoren crackers. I.p.v. Becel Proactive gebruik ik nu roomboter bij ontbijt en lunch. Ik drink wat meer glazen water overdag.
 
Ofschoon de sessies tgv de coronacrisis digitaal (videoverbinding) verliepen heb ik het traject en de manier van coaching door Janna als heel plezierig en nuttig gevonden. Er komt erg veel informatie op je af, niet alles was op mijn situatie van toepassing, maar met hulp van Janna denk ik de belangrijkste adviezen opgevolgd te hebben. En met succes! Janna, bedankt voor alle adviezen!

“Nu ik weet hoe ik darmklachten kan voorkomen heb ik meer rust.”

John (48)

Toen ik startte had ik vaak van last van een opgeblazen gevoel, krampen en lucht in mijn darmen. Nu weet ik wat ik moet doen om het voor het grootste deel te voorkomen. Ik heb nu controle en dat gevoel had ik vroeger niet. Nu weet ik wat ik moet doen om er geen last van te hebben. Dat geeft veel rust. Ik probeer er nu aan te denken wat ik eet en op die manier klachten te voorkomen. Ik kan nog steeds dingen eten waardoor ik klachten krijg, maar dat doe ik met mate of ik doe het op momenten dat het mijn dagelijks leven niet in de weg zit. Bijvoorbeeld als ik weet dat ik toch niet weg hoef en alleen ben. Ik vond de begeleiding goed. Janna is heel vriendelijk. Ze gaf goede tips en begeleiding. Ik ben zeer tevreden. Bedankt voor je hulp!

“De klachten zijn nagenoeg weg en de herkenning die je gaf, gaven mij weer vertrouwen.”

Erna (43)

Bedankt Janna, voor je begeleiding in het programma mijn darmen de Baas. Dit programma ben ik gestart op advies van de MDL arts. Na vele darmonderzoeken en arts bezoeken ben ik bij jou terecht gekomen om hulp te krijgen bij mijn Darmproblematiek. Ik had namelijk erge buikpijn, waarbij ik soms lag te huilen in bed van de pijn. Ik was misselijk had een opgeblazen gevoel en at omdat het moest maar niet omdat ik het wilde. Ik had veel last van obstipatie en onregelmatige ontlasting. Weinig energie wat ik ook toewees aan de burn out waar ik in zat.

Nu aan het einde van het programma gaat het goed met mij en zijn de klachten nagenoeg weg. Mijn energie is nog niet volledig hersteld, maar de pijn, misselijkheid en obstipatie zijn niet meer hinderlijk aanwezig.

Voor mij was het vooral belangrijk om bewuster te leven en te eten. Ook het aanpassen van mijn voedingspatroon heeft hiertoe bijgedragen. De Modules die ik van Janna kreeg aangedragen hielpen mij bij de bewustwording en het veranderen van mijn eetpatroon. Deze zal ik nog regelmatig erbij pakken om dit vol te blijven houden.

De zoom gesprekken waren erg prettig ik voelde mij veilig en gehoord. Ook gaf mij dit rust omdat er geen reistijd nodig was. Janna ging goed in op mijn persoonlijke problematiek en luisterde naar mijn verhaal. De herkenning die je gaf, gaven mij weer vertrouwen. Ik dank je nogmaals voor deze prettige en goede begeleiding.

“Bij darmklachten heb ik nu de tools in handen om ze te verminderen.”

Maaike (40)

Voordat ik met het traject ‘je darmen de baas’ begon, was ik al jaren aan het worstelen en op zoek naar de missende link om van mijn klachten af te komen. Ik heb een melkallergie, waardoor ik al redelijk wat ervaring had in het aanpassen van mijn eetpatroon, maar door dit programma heb ik nog zoveel meer geleerd. Stap voor stap, op een haalbaar tempo heb ik zowel mijn leef- als eetpatroon aanzienlijk aangepast, waardoor ik bij klachten nu de tools in handen heb om deze te verminderen. Zo ben ik mijn darmen weer snel de baas in plaats van andersom.

De recepten zijn ook stuk voor stuk erg lekker. Ik bereid nog meer als voorheen (bijna) alles zelf waardoor ik weet wat erin zit en ik van de producten waar ik last van krijg de juiste dosering kan gebruiken. Soms een gepuzzel, maar het is voor een goed doel 😉 De informatie die je in de modules krijgt is enorm veel, maar ook enorm waardevol. Dit is veel zelfstudie, maar het absoluut waard. Het was niet altijd een gemakkelijk traject, ook ik liep zo nu en dan tegen frustratie aan, maar Janna begeleid je hierin heel goed. Daarnaast staat Janna indien er vragen zijn of als je ergens mee zit altijd voor je klaar. Kortom ik ben heel blij dat ik dit traject bij Janna mocht volgen!

“Het gaat nu beter met mij, soms heb ik nog een beetje last, maar wel veel minder.”

Carmen (48)

Voordat ik begon aan het programma had ik last van boertjes en windjes. Het gaat nu beter met mij, soms nog last maar veel minder dan voor deelname aan het programma. Veranderingen zijn: Aanpassingen aan moment van drinken (voor het avondeten ), geen yoghurt meer na de maaltijd, meer zonnepitten eten en glutenvrij. Coaching via WhatsApp ging heel goed, zeker in de tijd van Corona waar je anders nergens fysiek terecht kon. Top! Ik wil je heel erg bedanken voor de adviezen.

 

“Nu ga ik elke dag naar de wc, heb ik geen krampen meer en minder maagzuurklachten.”

Céline (25)

Ik kon niet goed naar de wc en had veel last van krampen en maagzuur. Ook had ik last van opgeblazen gevoel, een aantal keer per week. Nu ga ik elke dag naar de wc en heb ik geen last meer van krampen voor een toilet bezoek. Mijn maagzuurklachten zijn ook verbeterd ten opzichte van voor het programma. 

Ik ben op andere tijden gaan eten en probeer beter naar mijn lichaam te luisteren. Ik eet nu alleen als ik merk dat ik honger heb en geef mijn darmen meer rust. Ook beweeg ik op andere momenten van de dag, voor mijn maaltijden en ben ik mij meer bewust van een juiste toilethouding. Ik weet nu weten hoe ik om kan gaan met mijn klachten en probeer goed naar mijn lichaam te luisteren. Daar heeft deze training echt goed bij geholpen

Ik vond de begeleiding erg prettig en duidelijk. Janna geeft je alle tijd om je verhaal te doen en erkent dat je darmklachten er zijn. Ze luistert en dat is heel erg belangrijk. Daarnaast is het heel erg fijn dat sessie online kunnen plaatsvinden. Hierdoor is de training erg laagdrempelig en kan je makkelijk afspraken inplannen op een tijd die jou goed uitkomen. Janna helpt je bij het nadenken over verschillende tools om met je darmklachten om te gaan, dat is erg fijn. Je hebt het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen en alleen bent met soms toch wel vage buikklachten. Heel erg bedankt!

“Mijn buik is sporadisch nog opgeblazen en ik heb nooit meer kramp.”

Marlonneke (27)

Ik had voordat ik begon aan de coaching vooral erge last van obstipatie. Daarnaast had ik altijd een opgeblazen buik en soms darmkrampen. Ik zag door de bomen het bos niet meer, had al zoveel geprobeerd (waaronder het FODMAP-dieet) en mijn dokter kon mij niet echt meer verder helpen. Hij had mij doorverwezen naar PDS coaching. Mijn buik is sporadisch nog opgeblazen, maar ik heb nooit echt meer kramp. Zo nu en dan heb ik wel eens problemen met mijn stoelgang, maar dan weet ik 9/10 keer wel waar dat door komt. En misschien nog wel belangrijker: wat ik moet doen om ervan af te komen.

Ik vond het zeer prettig om door jou begeleidt te worden, omdat je goed luistert en je zelf ook goed kan inleven in mijn situatie. Je merkt dat dit echt jouw expertise is en je al veel mensen hiermee hebt geholpen. Maar je ziet ook goed in dat bij PDS niet iedereen hetzelfde is. Dat vond ik fijn, het was echt persoonlijk op mij gericht. Het is geen vast traject waarbij iedereen hetzelfde moet doen.

“Ik voel mij beter dan ik mij in jaren heb gevoeld, hoef minder op te letten en heb meer energie.”

Ingrid Barmentloo (62)

Het ging behoorlijk slecht met me. Ik had voortdurend klachten zoals gassen, buikpijn, misselijkheid en had in korte tijd een aantal heftige aanvallen gehad met misselijkheid, overgeven, heftige diarree, heel duizelig enz. Op dat moment was ik bezig met het Fodmap dieet, maar omdat het zo slecht met mij ging, was ik niet in staat om groepen voedingsmiddelen te testen. Eigenlijk was ik ten einde raad en wist niet meer wat te doen. De huisarts wist het eigenlijk ook niet en adviseerde mij om een coachingstraject bij Janna te gaan volgen. Dat ben ik dus gaan doen.

Nu zijn we circa 4 maanden verder en het gaat heel goed met me. Ik voel mij beter dan ik mij jaren heb gevoeld, ondanks dat ik al die jaren bij een diëtiste liep. Ik pikte al jaren elk virusje op en was dan maanden verkouden, hoesten, enzovoort. Ook dat is nu beter, ik ben deze winter niet eens verkouden geweest. Ik kan meer eten, hoef eigenlijk ook minder op te letten en heb steeds meer energie.

Ik heb geleerd om geen dingen tussendoor te eten, maar mij te houden aan 3 maaltijden en hooguit ‘s avonds nog iets bij de thee. Bewegen voor het eten i.p.v. daarna. Wat echt heel belangrijk is geweest voor mij is om mijn energielevel in de gaten te houden en te stoppen met mijn activiteiten als mijn energie op is. Ik heb mijn hele manier van omgaan met voeding en energie veranderd en het heeft mij zoveel gebracht. Ik voel mij beter dan ik mij jaren heb gevoeld.

Ik ben heel blij dat ik bij Janna ben terechtgekomen. De begeleiding was meer dan prima. Janna is deskundig, heel toegankelijk en heeft mij echt geleerd om te luisteren naar mijn lichaam. Janna maakt absoluut waar wat zij belooft!

 

“Ik ben veel bewuster geworden over mij darmen en voeding en nu gaat het best goed.”

Rob (65)

Voordat ik aan jouw programma begon was de situatie niet best. Ik had veel last van obstipatie. Sinds jouw programma ben ik veel bewuster geworden over mijn darmen en voeding en nu gaat het best goed. Ik eet veel groenten en ook normaal brood en de kiwi in de ochtend doet het ook goed. Zo heb je in ieder geval ook fruit binnen. De begeleiding van jou, Janna was zeer goed en daar heb ik veel baat bij gehad. Hartelijk dank!

“Ik weet nu waar ik op kan letten om mijn spijsvertering rustig te houden en ervaar minder krampen.”

Charis (37)

Mijn situatie voordat ik aan het programma begon: Ik had regelmatig krampen en diarree zonder te weten wat ik verkeerd at of deed. Het plotse optreden van deze klachten gaf me ook al langer problemen op psychologisch vlak. D.w.z. dat ik bv. bij een uitstap al vooraf diarree kreeg en ik weinig vertrouwen in mezelf had.

Mijn situatie nu: Ik weet beter waarop ik kan letten om mijn spijsvertering rustig te houden, en minder klachten te ervaren van krampen. Er zijn nog momenten waarbij ik last heb zonder de reden te weten. Maar algemeen voel ik wel dat mijn darmen minder geprikkeld worden. Het psychologisch probleem blijft, maar met de juiste mensen rondom me heen ben ik wel meer ontspannen.

Wat heb ik veranderd: Ik probeer eten en drinken gescheiden te houden, ‘s morgens fiets ik naar het werk en ontbijt nadien (eerst beweging, dan eten), en tussendoortjes heb ik geminderd omdat mijn maaltijden nu meer gevarieerd zijn en voor meer verzadiging zorgen (lunch = bv. salade met spinazie, pijnboompitten, eitje, rode biet, avocado => dus minder brood).

Wat ik vond van uw begeleiding: Ik voelde me vooral gesteund omdat u weet waarover u spreekt, u heeft eigen ervaringen met deze problematiek. Dit motiveerde me om uw tips op te volgen. U gaf genoeg inspiratie om met de tips om te gaan en om receptjes samen te stellen.

“Nu heb ik weer bijna elke dag ontlasting en bijna geen winden meer.”

Mevrouw Hofman (73)

Ik had veel last van winden, een opgeblazen gevoel, moeilijke ontlasting eenmaal in de 4 dagen, geen broekband kunnen verdragen vanwege een naar gevoel in de buik. Nu heb ik elke dag of twee dagen ontlasting, soms nog wel wat winden als ik mij niet aan de regels hou. Wat ik veranderd heb: Allereerst niet drinken tijdens eten, dus ervoor en 1 uur na het eten pas weer drinken, ik probeer 3 eetmomenten per dag te nemen. Ik pas vooral op met zuivel en zoetigheid.Via whats app video heb ik coaching gehad met Janna vanwege Corona. Dit was wel te doen,  maar heb liever persoonlijk contact. Corona gooide roet in het eten. Ik blijf je via de P.C volgen.

“Het gaat wel beter met mij en dit zeker door de goede begeleiding.”

Anneke (60)

Ik heb al jaren last van darmklachten. Een darmonderzoek gehad, kwam niks uit. Ik moest er maar mee leren leven zei de MDL-arts. 
Daarna van alles zelf geprobeerd, ook nog het FODMAP dieet gevolgd, bij de orthomoleculair therapeut geweest. Daar kwam wel uit dat ik een gluten-en lactose intolerantie heb. Maar achteraf weet ik niet zeker of het klopt, want daarna zijn de klachten even verbeterd, maar kwamen net zo snel weer terug.
 
Na veel op internet gezocht te hebben, kwam ik bij PDS coaching terecht. Ik ben nu klaar met het traject. Het heeft me veel geholpen, helaas ben ik niet klachtenvrij en vind ik het nog steeds lastig om met mijn klachten om te gaan. Maar het gaat wel steeds beter. En dit zeker door de goeie begeleiding.
 
Wat mij wel helpt is niet meer drinken tijdens het eten. En verder probeer ik me meer te ontspannen. Leuke dingen doen, al is dit wel lastig in deze tijd (Corona) en thuis ontspannen. O.a. op meer momenten rust te nemen door bv te lezen, kruiswoordpuzzel te doen of ontspanningsoefeningen luisteren op mijn telefoon. De begeleiding van Janna was prima. Ik heb er echt veel aan gehad, dus nogmaals dank.

Hoe je mentaal omgaat met een prikkelbare darm, bewuster worden van wat je eet en wat het met je lichaam doet, zijn de belangrijkste dingen die ik heb geleerd.”

Lotte (26)

De coachings gesprekken waren om de paar weken. Het was prettig dat ik tussendoor ook kon mailen als ik vragen had. Janna reageerde snel en op die manier had ik het gevoel dat ze er  altijd was als ik hulp nodig had. Tijdens dit traject heb ik veel gehad aan de tips. Hoe je mentaal omgaat met een prikkelbare darm, bewuster worden van wat je eet en wat dat met je lichaam doet, dat zijn de belangrijkste dingen die ik geleerd heb. Ook het opschrijven van wat en hoe ik eet en wat mijn klachten waren, was een goede eerste bewustwording. Hier konden we telkens op terugvallen in de volgende hoofdstukken. Zo zijn we er ook achter gekomen wat ik kan eten en dat ik eigenlijk best wel veel voeding kan verdragen als ik heel gevarieerd eet.

Door middel van dit programma heb ik goed inzicht gekregen van mijn prikkelbaredarmklachten.”

Jenny (72)

Voordat ik aan het traject begon, had ik veel last van mijn darmen, veel buikpijn, misselijkheid en spierpijn. Nu ben ik er veel beter aan toe. Misselijkheid heb ik niet meer en heb zo nu en dan nog een aanval van buikpijn. Dit wordt gelukkig steeds minder. Ik heb mijn eetgewoontes aangepast aan het dieet wat Janna mij voorschreef. De sessies met Janna vond ik prettig. Ik kon altijd vragen stellen; ook per mail. Door middel van dit programma heb ik een goed inzicht gekregen van mijn prikkelbaredarmklachten.

Nu kan ik veel meer eten zonder er last van te krijgen.”

Monique (49)

Voordat ik begon aan het programma ‘je darmen de baas’ kon ik nog maar heel weinig eten waar ik geen last van kreeg. Ik sliep slecht, voelde me constant moe en ik wist niet meer hoe ik mijn dagelijkse maaltijden moest vullen. Nu kan ik veel meer dingen eten zonder er last van te krijgen. Ik slaap gemiddeld 8 tot 9 uur per nacht (heerlijk!), mijn hoofd is helderder en ik heb veel meer zin in elke dag!

Ik ben van baan veranderd. Al vrij snel kwam de bewustwording dat de stress van mijn baan en de vele overuren die ik maakte niet goed waren voor mijn hoofd en lijf en dus ook een flinke uitwerking hadden op mijn darmen/spijsvertering. Nu ik een andere baan heb, waarin ik heel veel vrijheid heb om mijn eigen werkuren en agenda te vullen ervaar ik veel meer rust. Soms heb ik een drukke dag en merk ik dit meteen: ik eet ongezonder, ik slaap slechter en krijg ook weer buikpijn. Dan ga ik meteen weer terug naar meer rust en meer leegte in mijn agenda.

Janna legt vanaf het begin niet meteen de nadruk op voeding, maar juist op alle andere facetten in je leven die dus ook meespelen als je darmklachten hebt. Door haar eigen ervaring weet ze waar ze naar moet vragen en kan ze goede tips geven. Hierdoor kwam al snel mijn ‘probleem’ naar voren. Ze luistert goed met echte aandacht. Ondanks dat het contact via videobellen ging, voelde het alsof ik bij haar in een spreekkamer zat, heel prettig!

“Mijn darmklachten zijn verminderd en ik heb inzichten gekregen
om hier anders mee om te gaan
.”

Kim (32)

Voordat ik begon met het programma wist ik eigenlijk helemaal niet dat ik PDS had. Heb al jaren last van mijn darmen maar dacht dat het er ”gewoon” bij hoorde. Na meerdere artikelen, de test en een webinar van Janna gekeken te hebben toch de stap genomen om het traject in te gaan. 

Nu na de training zijn mijn darmklachten verminderd. Ik heb door de eerste module een aantal aanpassingen gedaan in mijn leefstijl wat fijn voelt en werkt. Ik heb meer inzichten gekregen op allerlei gebieden en inspiratie om anders om te gaan met mijn darmklachten. 

Wat vooral voor mij een eye opener was, was de praktische tips uit de eerste module bewustwording. Zoals niet drinken net voor, tijdens en na het eten, meer rust te nemen na een maaltijd, minder eetmomenten op een dag, bewegen voor een maaltijd i.p.v. erna.

De modules online waren praktisch en makkelijk te volgen. Janna luisterde goed en probeerde passende oplossingen te bedenken voor mij als persoon en levensstijl. Ik ben blij dat ik de training gevolgd heb en wijzer ben geworden. Bedankt!

“Het gaat nu heel goed met mij en ik heb weer zin in het leven.”

Thomas (44)

Ik had hele vervelende klachten, zoals krampen en dunne ontlasting. Hierdoor was het lastig om ergens heen te gaan waar geen wc was. Het gaat nu goed met mij en ik heb weer zin van het leven. Het is volop genieten! Klachten komen bijna niet meer voor en ik weet nu grotendeels waar het van komt. Ik kreeg last bij verkeerd eten, te snel eten, te laat eten, te veel eten. Eigenlijk alles waar te voor staat. Dus dit heb ik allemaal aan gepakt. Ik eet neem ook wat minder koffie en chocola en let op bij wat ik eet en drink. Ik vond de coaching heel goed. Het was heel fijn dat alles in Jip en Janneke taal was omschreven. Goed te begrijpen en toe te passen.

Dit traject heeft voor veel nieuwe inzichten gezorgd met als resultaat een veel rustiger buikgebied.”

Annie (61)

Ik had al jaren (perioden van 6 tot 8 weken) veel problemen in mijn buikgebied. Van een opgeblazen buik in maagstreek tot een slechte soms stilliggende stoelgang. Na een aantal consulten bij een mesoloog ben ik een periode van ruim 6 maanden weer klachtenvrij geweest. Behandeling bestond toen uit verschillende testen om intoleranties op te sporen. Ik ben toen gestart met probiotica en eet sindsdien glutenarm en lactosevrij. 

Afgelopen winter kreeg ik voor het eerst pijnklachten en heb hiervoor toen een MDL arts geconsulteerd. De problemen bleven. Na Googelen op het internet vond ik PDS coaching. Met hulp van jouw programma heb ik diverse  tips om gekregen en ben ik meer gevarieerd gaan eten. Er is gelukkig nu veel meer rust ontstaan.   

Ik heb mijn eetmomenten veranderd en veel meer rekening gehouden met kruiden en inname van vocht. Wel was het een zomer van veel wandelen en sporten die ook heeft bijgedragen in meer rust in het buikgebied.

Ik heb ruim 4 maanden een rustige buik gehad. Helaas is er sinds een week weer wat meer onrust en winderigheid, maar gelukkig tot nu toe geen opgeblazen gevoel. Hiervoor heb je me enzymen geadviseerd die ik ga proberen. Ik merk op dat ik niet meer elke dag zoveel wandel (veel regen) en dit heeft misschien toch invloed op het weer ontstaan van de klachten.

Ik vond je coaching/steun motiverend en erg prettig. Je hebt me veel waardevolle tips aangereikt om te onderzoeken en te proberen. Ik was zelf al een heel eind op stap in dit proces maar het traject heeft zeker nog voor veel nieuwe inzichten gezorgd met als resultaat een veel rustiger buikgebied. Dank je wel hiervoor.

“Ik heb meer inzicht gekregen en kan ik beter naar mijn lichaam luisteren.”

Marc (28)

Voordat ik begon met het programma waren mijn darmklachten zeer wisselvallig. Het kwam dan ook altijd slecht uit. Door het programma te volgen heb ik meer inzicht gekregen en kan ik beter naar mijn lichaam luisteren. Daarnaast kan ik zeker zeggen dat ik mij energieker voel. Ook heb ik geprobeerd meer ‘ruimte’ voor mijzelf te creëren zodat ik meer ‘lucht’ ervaar in het leven. Hierdoor is ook de stress een stukje minder geworden. De coaching-sessies waren altijd prettig en behulpzaam. 

“Ik ben de afgelopen weken niet meer misselijk geweest en als ik nu klachten heb, kan ik vaak de oorzaak herleiden.”

Feikje (28)

Al heel veel jaren had ik last van darmklachten en het laatste jaar was ik vrijwel dagelijks misselijk. Ook had ik vaak zulke heftige buikkrampen dat ik niet kon lopen! Na verschillende behandelmethodes en diëten zonder resultaat wist ik het niet meer. Ik zag het webinair van Janna en ben meteen met het programma ‘je darmen de baas’ begonnen. Aan het begin was ik sceptisch of dit wel zou werken, maar al snel kreeg ik meer grip op mijn klachten.

Ik heb de begeleiding van Janna als heel prettig ervaren. Ze is heel open en vindt niks raar. Ik voelde me heel erg op mijn gemak. En dit onderwerp is niet altijd gemakkelijk om over te praten. Voordat ik met het programma begon werd mijn leven beheerst door mijn buikklachten. Ik was altijd bang voor buikpijn. Ik kwam erachter dat deze angst voor klachten deels de oorzaak was. Door het programma heb ik veel geleerd qua voeding en tools gekregen om beter met stress om te gaan. Het resultaat is enorm. Ik ben de afgelopen weken niet meer misselijk geweest en als ik nu klachten heb, kan ik vaak de oorzaak herleiden. Mijn leven is zoveel gemakkelijker geworden en ik ben Janna hier heel erg dankbaar voor!

“Ik voel me nu veel beter in mijn vel zitten, meer in balans, zekerder van mezelf en minder angstig.”

Marja (69)

Vóórdat ik mijn inschreef bij pds coachen, bij het programma: ‘je darmen de baas’, was ik ten einde raad. Al bijna twee jaar worstelde ik met veelvuldige diaree klachten. Dat gebeurde vooral als ik een opdracht had, een zakelijke afspraak, een afspraak met vrienden of familie, of dat er een andere ‘verplichting’ voor de deur stond. Geen arts of specialist kon afwijkingen ontdekken aan mijn darm functioneren.

Via het Darm coaching programma van Janna Koopman, werd ik me na het bijhouden van een week dagboek, bewust van mijn gedrag in combinatie met het voedsel dat ik at en toch altijd met plezier klaarmaakte. Maar gek genoeg; door te onbewust te eten, de heerlijke maaltijden vaak geen goed resultaat opleverde in mijn ‘darm-ervaring’. Via tips van Janna, begon ik bewuster te eten en ontdekte langzamerhand dat stress en een ondefinieerbare angst, toch de hoofdoorzaak vormden van mijn diarreeklachten.

Wat ik heb veranderd is: Regelmatig bewust rust te nemen tussen de bedrijven door, ontspannen naar mijn ademhaling te luisteren, lijstjes maken waarmee ik de dag beter indeel en goed te plannen en voorbereid te zijn op de dingen die moeten gebeuren. Maar vooral in het nu leven, op momenten waarin dat heel goed mogelijk is, bijvoorbeeld zittend of lopend door de stad of in duin, bos of op hef strand.

Bij vlagen gaat het nog fout, maar dan nog steeds geldt, neem die rust in afwisseling met lichaamsbeweging. En nee zeggen als iets je te veel wordt. Kortom, ik vind het nu belangrijk mezelf in balans te brengen, onder welke omstandigheden dan ook. Toch zijn er wat gevoeligheden als allergieën en voedselintoleranties. Daar moest ik in samenwerking met Janna achter zien te komen. Janna brengt  alles wat je eet goed in kaart waardoor ze de juiste suggesties en tips kan geven. En goeie websites en boeken suggereert met menu’s en recepten.

Ik voel me nu veel beter in mijn vel zitten, meer in balans, zekerder van mezelf en minder angstig. Daarmee ook geen angst meer om diarree te krijgen. Dat is mooi gelukt! De begeleiding van Janna is heel persoonlijk gericht, want ze luisterde erg goed naar mijn darm klachten en eetgewoontes. Ze dacht mee vanuit mijn klachten en persoonlijke situatie, en gaf voorzichtig suggesties of tips, waarmee ik goed uit de voeten kon. Ik voelde erg goed aan dat ze uit eigen ervaring sprak, en dat geeft herkenning en vertrouwen dat het allemaal goed komt. Hetgeen ook goed is gelukt. Wat moeten we zonder PDS-coaching?

 

“Het programma heeft me tips gegeven om erachter te komen wat ik wel en niet kan eten en wat ik moet doen als ik last heb van mijn maag en darmen.”

Ruben (24)

Ik had veel last van mijn maag en slokdarm en wist niet hoe ik ermee om moest gaan en wat goed voor me was. Het gaat nu beter met mij. Het programma heeft me tips gegeven om erachter te komen wat ik wel en niet kan eten en wat ik moet doen als ik last heb van mijn maag en darmen. Ik heb mijn manier van eten veranderd, wanneer ik water drink, hoe ik beter mijn rust kan pakken en een aantal oefeningen voor als je een heftige dag hebt. Ik vond de begeleiding erg goed en duidelijk. Het was ook fijn om hulp te krijgen van iemand die weet wat je doormaakt.

“Ik voel me een stuk beter nu mijn darmklachten er nog nauwelijks zijn.”

Thelma (27)

Voordat ik het coachingstraject bij Janna begon, had ik regelmatig last van obstipatie, opgeblazen buiken en winderigheid. Ik had zelf al verschillende dingen geprobeerd, van vezels tot pre/probiotica, pillen, ook laxeermiddelen hielpen niet. Samen met Janna ben ik gaan kijken naar mijn huidige dieet. Zo kwam ik erachter dat ik soms juist te veel vezels at. Ook is het voor mij beter om minder eetmomenten op een dag te hebben en tussendoor niet te snaaien. Zo at ik ook regelmatig rauwkost als snack en dit is juist voor mijn darmen niet handig om te eten. Ook is zuivel voor mij echt een boosdoener als het om winderigheid gaat. Ik ben er nog niet precies achter welke hoeveelheden en producten ik precies kan eten, maar daar kan Janna je goed bij helpen. 

Ik voel me een stuk beter nu mijn darmklachten er nog nauwelijks zijn. Een enkele keer heb ik nog wel eens last, maar dan weet ik vaak wel waardoor dat komt. En kan ik dat accepteren. De coaching van Janna was erg prettig. Ze heeft een duidelijke manier van praten en is heel open. Ze geeft je het gevoel dat je alles kan zeggen en dat je ook niet beoordeeld wordt op wat je doet. Ze is er om je te helpen. 

“Voor mij heeft de coaching heel goed geholpen en mijn overtuiging is dat het bij mij een combinatie is van eetgewoonte aanpassen en ontspanning..”

Edwin (51)

Mijn naam is Edwin en sinds enkele jaren PDS patiënt. Voordat ik hierachter kwam heb ik eerst de hele mallemolen in het ziekenhuis doorlopen. Ik heb alle testen gehad en daar kwam niets uit naar voren wat een verklaring kon zijn voor mijn darmklachten. Ik ben doorverwezen naar een diëtiste voor het FODMAP dieet, maar na enkele maanden was ik hier klaar mee en was er geen enkele vooruitgang geboekt. Ik heb daarna hypnotherapie gehad maar ook dit bleek praktisch niet te helpen. Mijn klachten waren er nog steeds en ik was veel bezig met het last hebben of gaan krijgen van m’n darmen. Ik “zat” veel te veel in m’n hoofd waardoor ik dus ook steeds last kreeg. Regelmatig moest ik het sporten stoppen of zelfs niet starten vanwege last. Mijn eetpatroon had ik nog niet aangepast. Tijdens mijn laatste controle in het ziekenhuis kreeg ik eigenlijk te horen: “Tja, jammer dan. Probeer er maar mee te leven.” 

Via internet kwam ik op de pagina van PDS coaching. Voor mijzelf had ik zoiets: baat het niet dan schaadt het niet. Uiteraard wel heel gemotiveerd om er het beste van te maken. Ik wilde immers heel graag van m’n klachten af! Door een aantal zaken aan te passen is de last van darmen en opgeblazen gevoel praktisch weg.

Ik ontbijt minimaal 3x per week met lactosevrije yoghurt en wat fruit en eet drie maaltijden per dag. Ik probeer tussendoortjes zoals Evergreens of Sultana zoveel mogelijk te laten staan maar neem dan een handje noten of een stukje kaas. Daarnaast heb ik het gebruik van suikers drastisch beperkt. Niet bij het eten drinken en pas 1 1/2 uur na het eten weer te drinken en bijna geen koolzuurhoudende frisdranken meer. Door het vele thuiswerken door corona is het makkelijker om wat meer rust te nemen. Ik sport weer drie keer per week en wandel regelmatig en probeer echt te genieten van het wandelen. 

De begeleiding van Janna heb ik als heel prettig ervaren. Het voelde al heel snel vertrouwd. Ik denk dat dit mede komt doordat zij ervaringsdeskundige is en zich goed kan verplaatsen in de klachten die ik had. Voor mij heeft de coaching heel goed geholpen en mijn overtuiging is dat het bij mij een combinatie is van eetgewoonte aanpassen en ontspanning. Soms is deze balans even weg en zijn de klachten (veel lichter) even terug. Maar door de coaching heb ik voldoende handvatten gekregen om alles weer snel rustig te krijgen. 

“Het fijne is nu ik bijna nooit meer buikklachten heb, ik niet meer precies weet hoe het voelde voor ik aan het traject begon.”

Sandra (47)

Het fijne is nu ik bijna nooit meer buikklachten heb, ik niet meer precies weet hoe het voelde voor ik aan het traject begon. Ik weet wel dat de buikpijn zo hevig was, dat het mijn dagelijkse leven ging overheersen. Daarbij had ik al zoveel voedingsstoffen zelf geschrapt waarvan ik dacht last te krijgen, dat ik met m’n handen in het haar zat wat ik nog meer kon elimineren. Ik vroeg me af of het wel aan het eten lag. Tijdens de modules kwam ik erachter, dat het juist minder gaat om wat je eet, maar meer hoe je eet en wanneer. Dit was echt een eye-opener voor me.

Het voelt fijn om te weten dat ik er zelf invloed op heb. Door alleen al geen drinken te nemen tijdens mijn maaltijden, heb ik aanzienlijk minder maagklachten. Ik kon al vrij snel de sterkte van mijn maagtabletten halveren. Mijn volgende stap is om deze nog maar om de dag te gaan nemen. Ook door na de maaltijd even een rustmoment te pakken, zodat het eten goed kan zakken, vond ik eigenlijk zo logisch, maar ik deed het nooit. Ik ging altijd maar door. En met door meer beweging toe te voegen aan mijn dagelijkse routine, doe ik mijn darmen ook een enorm plezier J. Het is fijn om te beseffen dat je veel kunt blijven eten, en door zelf te koken meer de hand te hebben in wat je binnen krijgt. Ik heb nu ook weer het plezier in koken terug gekregen omdat ik na de maaltijden geen buikklachten heb.

Tijdens het traject voelde het fijn om een ervaren PDS-coach achter de hand te hebben, waarbij ik altijd terecht kon met vragen. Janna, je bent prettig in de omgang en geeft fijne tips waar ik mee aan de slag kon. Ik wil je via deze weg nogmaals bedanken voor je ondersteuning en tips. En ik vind het fijn dat ik ondanks dat het traject is afgelopen, nog tips blijf ontvangen via de mail. Naast dat ik dit ervaar als een luxe,  geeft het een soort familiegevoel om op die manier met jou en andere mensen met PDS in contact te blijven.

“Ik heb mijn darmen nu goed onder controle en kan prima de dag doorkomen.”

Yvonne (55)

Na jarenlang gebonden te zijn geweest aan het low-Fodmap-dieet heeft Janna (met haar team) ervoor gezorgd dat ik dat stramien kon doorbreken. PDS-problemen vragen om persoonlijke aanpak. Door 1 op 1 met Janna het traject in te gaan kreeg ik de rust en het vertrouwen terug om op een andere wijze te kijken naar voeding, maar ook rust, ontspanning en juist inspanning. Het niet in paniek raken als je een mindere dag hebt, dat je darmen ook niet meewerken (die willen ook wel eens rust van alle stress), heb ik nu de rust en het vertrouwen om die dag door te komen. Al met al ervaar ik niet zoveel last meer als toen ik begon met mijn traject. Het is onder controle.

De begeleiding van Janna vond ik top. Ons eerste kennismakingsgesprek was vooral ook bedoeld of het tussen ons klikte. Dat was voor mij een punt waarom ik ook gestart ben. Heel raar dat we elkaar alleen via videobellen gesproken hebben, maar toch voelde dat voor mij niet zo. Ons laatste gesprek was top: ik kreeg de mededeling dat ik mijn darmen onder controle heb: het leek wel of ik de marathon gewonnen had, zo voelde ik me toen je dat zei, Janna!

“Ik heb nu veel minder buikpijn.”

Tim (45)

Voordat ik startte had ik vrijwel dagelijks buikpijn. Momenteel is dit veel minder. Wel moet ik zeggen dat het bij mij met name in het wielerseizoen start: maart t/m oktober. In de wintermaanden sport ik veel minder en eet vaak toch wat slechter. Op één of andere manier heb ik dan vrijwel geen buikpijn. Ik hoop dus heel erg dat het zo blijft gaan de komende tijd. Ik ben anders gaan eten en het water drinken 20 min voor maar vooral 1,5 uur na het eten aangepakt met regelmatig een meditatie. Vooral het bananenbrood is nog wekelijkse kost. Ik vond je coaching erg prettig en ongedwongen overkomen. De meeste zaken in je programma zijn vrij duidelijk opgezet en ik kan het ook nog binnenkort opnieuw starten.

“Het programma ‘je darmen de baas” is erg mooi opgebouwd, waardoor je stapsgewijs inzicht krijgt in je klachten en gewoontes.”

Mascha (40)

Heel erg bedankt voor je uitgebreide begeleiding bij mijn pds traject. Voordat ik jouw hulp inriep, liep ik al vanaf mijn pubertijd rond met darmklachten. Heb ook allerlei middeltjes en diëten geprobeerd, die altijd tijdelijk hielpen. Op het moment dat ik contact met je opnam had ik extreem veel last van mijn darmen. Ik zat ik een vicieuze cirkel. Ik had klachten waardoor kon ik niet goed kon functioneren, daar had ik stress over, wat mijn klachten steeds meer verergerde.

Jouw programma pakt de pds erg breed aan. Je bent een ervaringsdeskundige en dat maakt het erg toegankelijk. Ik had vaak het gevoel dat mensen pds niet zo serieus nemen, omdat het een “psychosomatische aandoening ” is en dus tussen de oren zit. Het was een verademing om er openlijk over te kunnen praten. Het programma ‘je darmen de baas” is erg mooi opgebouwd, waardoor je stapsgewijs inzicht krijgt in je klachten en gewoontes. Het advies op eten en drinken strikt te scheiden heeft mij enorm geholpen. Dat is een tip die ik gelijk in mijn leven geïntegreerd heb. Ook heb ik de eetmomenten teruggebracht naar maximaal 3 per dag. Dit geeft mijn maag rust en zorgt voor minder klachten. Ik vond het heel fijn om er ruim de tijd voor te kunnen nemen, zodat de nieuwe inzichten echt een onderdeel van mijn leven werden.

Voor mij was het ook heel fijn dat je aandacht voor HSP hebt in de modules. Het was heel zinvol om naar mijn eigen gevoeligheid te kijken en dat meer te accepteren en er wat haalbare stappen in te maken. Op dit moment heb ik veel meer grip op de klachten dan toen ik begon. De klachten zijn zeker niet weg, maar wel minder aanwezig en gaan ook wat sneller weg als ze de kop weer opsteken. Het blijft elke keer weer naar balans zoeken, maar het geeft mij niet zo veel stress meer.

Ik vind jouw aanpak en begeleiding heel fijn. Je hebt echt kennis van de materie en zelf ook de nodige struggels gehad. Dat is ontzettend fijn, iemand die echt vanuit ervaring spreekt en goed in kan voelen. Je neemt ruimt de tijd voor de (zoom)afspraken en komt met fijne tips en adviezen. Het programma is zeer uitgebreid en duidelijk opgesteld. Je krijgt genoeg tijd om het te doorlopen. Ik wilde extra tijd en dat was ook prima. Ik heb het geheel als heel prettig ervaren! Echt top! Nogmaals ontzettend bedankt en ik hoop dat je nog veel meer mensen blij gaat maken met jouw methode. Ik zal je in ieder geval zeker aanraden. Succes met het schrijven van je boek. ik kijk er alvast naar uit, haha☺

“Mijn bekkenklachten zijn een stuk minder dankzij de samenwerking tussen mijn bekkentherapeut, gynaecoloog en PDS coaching “

Angelique (60)

Ik ben door mijn gynaecoloog naar een PDS-coach en bekkenbodemfysiotherapeut doorverwezen. Ik kwam bij haar met pijnklachten in de onderbuik, onderrug en rechterheup. Aanvankelijk was ik best verrast en sceptisch over de conclusie dat de oorzaak bij mijn darmen gezocht moest worden. Maar door een prikkelbare darm kan de bekkenbodemspier gespannen raken en daardoor ontstaan de pijnklachten die ik had. De fysiotherapeut gaf mij nog wat meer uitleg en liet mij onder andere zien en voelen waar de bekkenbodemspier zit en hoe je deze kan ontspannen. Na een paar sessies en trouw de oefeningen doen merkte ik resultaat. Daardoor werd ik toch nieuwsgierig wat de PDS-coach voor mij kon betekenen, want de oorzaak moest wel aangepakt worden. Zo ben ik bij Janna terecht gekomen.
 
Ik moet zeggen dat ik veel heb gehad aan de aanpak van Janna. Door de volgorde van de modules wordt je meegenomen om jouw probleem zelf duidelijk te krijgen. In de eerste sessie “bewustwording” werd voor mij bijvoorbeeld duidelijk welke klachten bij PDS kunnen horen en door welk voedsel deze kunnen ontstaan. Bij mij was dit voornamelijk een opgeblazen gevoel en winderigheid. Daarnaast werd duidelijk dat leefregels ook zeer van invloed kunnen zijn. In de tweede sessie  “eten” ben ik hiermee aan de slag gegaan door om te beginnen een paar eet- en leefgewoonten aan te passen en voedsel dat bij mij voor klachten zorgt te vervangen door alternatieven.

Ik vond het contact met Janna heel plezierig. In de sessies gaf ze tips en een persoonlijk (dieet)advies. Ik heb gelijk een paar recepten gebruikt en effect gemerkt. In de derde sessie “training” werd mij steeds meer duidelijk dat er zeker een samenhang is tussen de behandeling van de bekkenbodemtherapeut en de coaching door Janna. Zo blijkt in mijn situatie bijvoorbeeld dat op tijd ontspannen, aandacht voor signalen van het lichaam, vermijden van stress, letten op een goede (zit)houding en tijd nemen voor aandachtig eten zorgen voor een behoorlijke vermindering van de klachten.

Ik ben nog niet helemaal van mijn klachten af , maar deze zijn aanzienlijk verminderd. Er zijn dagen dat ik geen klachten meer heb. Ik vind het een grote winst dat ik nu weet wat en wanneer ik het beste kan eten en drinken en op welke signalen van mijn lichaam ik moet reageren. Terugkijkend ben ik blij met de samenwerking tussen de gynaecoloog, de PDS-coach en de bekkenbodem therapeut! Bedankt Janna vooral voor het inzicht!!

“Ik heb geen steken meer in mijn buik en ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam steeds beter begrijp.”

Karlijn (24)

Voor het traject ‘je darmen de baas’ begreep ik niet waar al mijn buikpijntjes en steken vandaan kwamen. Ondanks dat ik net uit een FODMAP-dieet traject kwam, had ik totaal geen overzicht over mijn intoleranties. Het maakte me somber omdat ik er geen grip op had: ik wist niet wanneer en of mijn klachten ooit over zouden gaan. 

Momenteel is het af en toe nog steeds puzzelen geblazen, maar ben ik veel van mijn klachten (bijna) helemaal kwijt. Zo ervaar ik geen steken meer in mijn buik en voel ik me zelfs op dagen mét buikpijn fitter. Zelfs wanneer ik wel last heb van obstipatie duurt dit veel minder lang dan voorheen. Ik heb het idee dat ik mijn lichaam wat beter begrijp. 

Ik drink en eet niet meer tegelijk en probeer niet meer dan 3 eetmomenten op een dag in te plannen. Ook sport ik meer, wat ervoor heeft gezorgd dat ik nu veel makkelijker 10 km loop dan voor ik aan het traject begon. Tot slot beweeg ik kort even voor elke maaltijd, stop ik minder vaak zomaar iets in mijn mond en pas ik positieve affirmaties (zoals ‘met elke inademing wordt mijn buikpijn minder’) toe om mijn darmen tot rust te brengen. 

Ik vond de coaching van Janna erg fijn. Ze is erg toegankelijk en de behandeling ervoer ik als zeer prettig en laagdrempelig. Je hebt tijdens het traject bijna niet door hoeveel je leert en hoe snel je in korte tijd al verandering teweeg kan brengen. Ook vond ik het prettig dat Janna zo flexibel is: afspraken konden makkelijk via Zoom of op kantoor worden gehouden. Waar ik in het begin aan moest wennen is dat Janna een vrij persoonlijke aanpak heeft en dat je ook veel over haar eigen ervaring leert. Dit was ik niet gewend bij een diëtist, maar achteraf vond ik dit juist prettig, omdat zij dus ook goed kon begrijpen wat mijn klachten voor mij betekenden. 

“De klachten zijn af en toe nog aanwezig, maar beheersen niet meer mijn leven.”

Anna (29)

Door een vaak veranderend ritme (reizen) en een buikgriep bouwde ik problemen op met betrekking tot mijn buik en het verdragen van eten. Vaak voelde ik mij slecht en moe en mijn ontlasting was eigenlijk altijd niet wat het hoorde te zijn. Door met Janna aan de slag te gaan begrijp ik vele malen beter wat er goed is voor je lichaam en wat niet. Niet alleen wat je eet, maar ook wanneer en wanneer je bijvoorbeeld beter wel kan drinken en wanneer niet ten opzichte van een maaltijd. De klachten zijn nu nog af en toe aanwezig, maar beheersen niet meer mijn leven zoals voorheen. 
 
Rust en regelmaat zijn voor mij de belangrijkste veranderingen, niet alleen in levenstijl, maar ook in voeding. Ik ben veel bewuster van wat ik eet en probeer van elke maaltijd een voedzame maaltijd te maken. Hierdoor kan ik gewoon nog genieten van een wijntje op zijn tijd of wat lekkers.
 
Het traject wat Janna aanreikt is duidelijk en omvat in een aantal sessies het hele plaatje. Ik vond het handboek elke keer fijn om te hebben, deze was ook zeer uitgebreid. De vragen/opdrachten maken dat je echt gaat nadenken over je klachten. Wanneer je ze hebt en waarom. Zo ga je bewuster en ook directer aan de slag met dat wat niet goed gaat. Dank voor je hulp Janna en als ik hulp nodig heb, weet ik je te vinden 🙂

“Mijn klachten zijn zo goed als verdwenen. Ik weet wat de triggers zijn en wat ik kan doen.”

Judith (38)

Zolang als ik me kan herinneren heb ik al last van buik en darmklachten. De laatste jaren had ik dagelijks last van een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid. Mijn klachten zijn zo goed als verdwenen en komen nog maar heel af en toe voor, echt fantastisch. Ik weet nu wat de triggers zijn voor mijn klachten en wat ik er tegen kan doen en hoe ik er mee om moet gaan als ik er wel last van heb.

Ik was iemand die bijna de hele dag door at. Nu eet ik op gevoel, ontbijt vaak later op de dag en eet minder tussendoortjes. Ook dacht ik al redelijk gezond te eten maar kwam er toch wel achter dat ik vrij veel producten gebruikte met toevoegingen en zoetstoffen. Deze producten probeer ik te vermijden. Daarnaast ben ik helemaal gestopt met kauwgom. Hier was ik echt wel een beetje verslaafd aan maar zorgde achteraf gezien voor duidelijke klachten. Daarnaast heb ik meer rust ik mijn leven ingebouwd, meer ontspanning, beter slaappatroon en bewuster eten.

De begeleiding heb ik als zeer fijn en persoonlijk ervaren. Je krijgt hele bruikbare tips waar je echt wat mee kan. Daarnaast neemt Janna uitgebreid de tijd en bied veel informatie. Niet alleen tijdens de gesprekken maar ook per mail en op haar website. Naast voeding wordt er nog veel meer aspecten mee genomen; zoals energie, ontspanning en beweging dat maakt het tot een zeer uitgebreid coachingstraject. Janna super bedankt voor alles! Ik heb er veel van geleerd en heb onze gesprekken als zeer fijn en ook nog eens gezellig ervaren!

“Ik weet nu vaak wel waardoor mijn klachten worden veroorzaakt en heb veel geleerd.”

Lieve (17)

Voordat ik aan het programma begon had ik vaak ‘s ochtends last van krampen en was ik vaak misselijk en had ik buikpijn na het eten. Dit heb ik nog steeds maar een stuk minder en ik weet nu wel vaak waardoor dit veroorzaakt wordt. Ik heb aangepast wat ik eet en hoe snel ik eet. Ook ben ik meer gaan bewegen. Ik vond de begeleiding erg fijn. We gingen snel de modules door en ik heb er veel van kunnen leren.

“Mijn angst voor klachten is flink verminderd en hierdoor ook de maag-darmklachten zelf.”

Rianne (41)

Ik had al anderhalf jaar lang elke dag veel maag-en darmklachten en was er ook bang voor geworden. Bang dat het nooit meer over zou gaan en ik nooit meer onbezorgd en pijnvrij zou kunnen leven. Medisch onderzoek wees niets afwijkends uit, maagzuurremmers deden niets en de huisarts wist mij daarna niet meer te helpen. Daardoor voelde ik me nog angstiger en machtelozer.

Na een wanhopige zoektocht op internet naar hoe nu verder te gaan, kwam ik Janna’s website en webinar tegen. Door het volgen van het programma accepteer ik dat af en toe wat maag- en darmklachten hebben bij mij hoort. Ik weet nu ook hoe ik er constructief op kan reageren met pure voeding, voldoende rust, gezonde gedachten en affirmaties. Ik vertrouw erop dat de klachten na een piek(je) weer afzakken en dat gebeurt sindsdien ook daadwerkelijk.

Mijn angst voor de klachten is flink verminderd. Ik heb het programma gecombineerd met therapie en dat was voor mij een gouden match. Wat in de modules werd aangereikt kon ik in therapie nog verder uitpluizen; vooral mijn angstige gedachten. 

Ik vond Janna een fijne, accepterende en geloofwaardige coach. Ze combineert voedingsexpertise met ervaringsdeskundig zijn. Dat maakt haar echt uniek en was voor mij van grote meerwaarde. Ik kan nu zelfstandig verder en daar ben ik heel dankbaar voor!

“Inmiddels ben ik volledig van de Macrogol af (laxeermiddel), waar ik dagelijks 6 zakjes van nam.”

Tess (27)

Voordat ik begon aan dit traject, had ik veel last van obstipatie en opgeblazenheid. Tijdens een reis naar India heb ik een parasiet opgelopen en in Nederland ben ik daartegen behandeld met drie zware kuren, waaronder drie antibioticakuren. Na deze behandelingen lag mijn buik compleet overhoop. Mijn huisarts kon niks voor mij betekenen, behalve medicatie en een FODMAP-dieet. Dat laatste zag ik totaal niet zitten, omdat ik niet houd van complete voedingsgroepen skippen. De klachten bleven aanhouden en ten einde raad heb ik nogmaals mijn huisarts bericht met de vraag of hij me verder kon helpen. Daarop ben ik doorverwezen naar een maagdarmlever-arts en werd mij Macrogol voorgeschreven. Dit verlichtte de obstipatieklachten iets, maar het voelde als symptoombestrijding en niet als een oplossing voor de lange termijn.

Gelukkig verwees de MDL-arts mij door naar Janna van PDS-coaching. Het feit dat Janna zelf ervaringsdeskundige is, vond ik erg bemoedigend. Haar aanpak is heel doelgericht. Samen met haar doorloop je verschillende stappen die allerlei aspecten van o.a. je levensstijl behandelen. Het was ontzettend fijn om te merken dat haar simpele tips al snel een hoop effect hadden. Zo heb ik veranderingen aangebracht in wat ik eet, hoe ik eet (voldoende kauwen bijvoorbeeld) en wanneer ik eet en drink. Mijns inziens was het belangrijkste om een helder overzicht te maken van alle tips, je proberen er zo goed mogelijk aan te houden en vooral ook op te schrijven wat er al verbeterd is gaandeweg. Dat alles heeft er voor mij toe geleid dat ik inmiddels volledig van de Macrogol (zes zakjes per dag!!) af ben, stukken minder en minder vaak ben opgeblazen en geconstipeerd. Ook weet ik nu veel beter wat mij energie geeft en kost en hoe belangrijk het is om te rusten. Mijn buik is er zoveel beter aan toe dan voorheen. Geweldig! Bedankt voor alles Janna en Frédérique! Fijn dat jullie uitgebreid de tijd hebben genomen voor me en altijd bereikbaar waren voor al mijn vragen.

“Het gaat stukken beter met mij en het vertrouwen begint nu wel te komen.”

André (49)

Voordat ik begon met de cursus had ik regelmatig buikpijn en onregelmatige stoelgang. Het meeste last had ik in de avond en ’s nachts, waardoor ik wel eens niet kon slapen en zelfs moest overgeven. Ook had ik last van spanningsdiarree. Ik ben hiervoor vaker naar de huisarts geweest en ik heb een darmonderzoek gehad. Daar kreeg ik te horen dat het PDS was en daarmee maar moest leren leven.

Een aantal jaren verder ben ik toch maar weer naar de huisarts gegaan en die zei dat ik het fodmap-dieet kon gaan doen, maar dat vond ik wel erg rigoureus. Via mijn vrouw kwam ik in aanraking met Janna. Hierbij had ik gelijk het gevoel dat ik begrepen werd. Vaak vertelde ze dingen die me heel bekend voor kwamen. Het is niet alleen een dieet maar ook de mindset er omheen.

Om het gewicht hoef ik het niet te doen, maar ik ben toch minder grote porties gaan eten en op minder momenten van de dag. Ik eet meer afwisselend en andere gerechten. Vaak zijn die nog heel lekker ook! Mijn favoriet is gebakken ei met allerlei groente, lasagna met zalm en courgettebodem, pizzabodem van bloemkool of paprika en verse groentes. Ook eet ik minder brood en aardappelen en meer fruit en Griekse yoghurt. Ik probeer meer te ontspannen en minder te werken en niet teveel te plannen. Helaas valt dat nog niet mee maar ik zeg nu wel vaker ‘nee’.

Het gaat nu stukken beter al ben ik er nog niet helemaal. Het vertrouwen begint nu wel te komen. Maar als je hier al 20 jaar last van hebt snap ik dat ook wel weer. Ik vind het jammer dat ik niet eerder van de cursus had gehoord en vind ook eigenlijk dat een huisarts en een ziekenhuis bekend moeten zijn met dit soort cursussen. Ik dacht dat een diëtist meer was voor mensen met overgewicht of ondergewicht. Ik hoop dat ik als de Corona een beetje voorbij is, dat ik dan nog meer vertrouwen heb gekregen dat ik meer spontane dingen kan doen en meer kan genieten van het leven.

Ik vond het prettig om met Janna te werken. Ze geeft goede adviezen en door haar eigen ervaringen voel je je gehoord. Natuurlijk moet je het zelf doen, maar met de handvaten die je krijgt is dat goed te doen. Zoomen is niet echt mijn ding, maar dat ging ook prima. Ik hoop eigenlijk dat ik ooit nog eens kan afspreken en dat ik kan zeggen dat ik helemaal geen klachten meer heb.

“Krampen zijn grotendeels weg, ontlasting is veel normaler en ik heb veel minder last van winderigheid en brandend maagzuur. Een verademing!”

Erik (35)

Het ‘je darmen de baas’ programma heeft voor mij behoorlijk veel veranderd. Voordat ik startte met het programma had ik regelmatig last van mijn darmklachten. Bijvoorbeeld krampen, diarree, obstipatie, opboeren, winderigheid, brandend maagzuur, hartkloppingen en diverse andere klachten. Ik had al van alles geprobeerd (lactosevrij, glutenvrij, diverse medische onderzoeken, en veel meer) maar niets hielp echt. Wel werd de diagnose PDS gesteld. Mijn MDL-arts adviseerde mij om contact te zoeken met een diëtist. Na wat zoeken kwam ik bij Janna terecht. Ik heb uiteindelijk voor het ‘darmen de baas plus’ pakket gekozen.
 
Tijdens het traject heb ik een aantal dingen geleerd die mij enorm geholpen hebben. Het effect van een paar kleine, subtiele veranderingen is groot geweest.
Ik heb eigenlijk vrijwel geen last meer van mijn darmklachten! Krampen zijn grotendeels weg, ontlasting is veel normaler en stabieler en ik heb veel minder last van winderigheid en brandend maagzuur. Een verademing.
 
De belangrijkst levensstijlwijzigingen leerde ik tijdens de module ‘bewustwording’. Ik dronk altijd tijdens, of kort na het eten. Terwijl ik dacht dat ik last had van te veel maagzuur, had ik juist te maken met te weinig maagzuur doordat ik het verdunde door te drinken. Ik drink nu tot 20 minuten voor de maaltijd, en (meestal) pas weer anderhalf uur na een maaltijd. Daarnaast heb ik op het gebied van voeding enkele aanpassingen gemaakt (toetje en fruit at ik altijd na de avondmaaltijd. Dat heb ik verplaats naar het ontbijt). Daarnaast heb ik een aantal stress gerelateerde dingen aangepakt. Zoals ik al zei: relatief kleine wijzigingen met een groot effect.
 
Ik wil Janna, en Frédérique, enorm bedanken. Wat ik heel goed vond is dat er goed, en in alle rust, geluisterd werd. Het advies was duidelijk deskundig, en de eigen PDS ervaring helpt daarbij ook mee. Ik heb het contact altijd als erg prettig en vriendelijk ervaren. Ik ben erg blij dat ik ze om hulp heb gevraagd. Dank!

“Nu heb ik bijna geen krampen meer, de opgezette buik  is bijna weg en ik heb meer energie.”

Allysa (17)

Ik had heel veel last van krampen, een opgezette buik en was heel moe. Nu heb ik bijna geen krampen meer en de opgezette buik is al bijna weg. Ik heb geen vermoeidheid meer en eet nu gezonder. De begeleiding was heel fijn heb en ik heb er heel veel aan gehad. Ze luisterde naar je ze, hielp je gelijk en ze keek gelijk naar een oplossing. Ik raad haar aan iedereen aan!

“Ik kan nu een stuk beter inschatten van welke producten en acties ik last krijg.”

Tijs (19)

Ongeveer een jaar terug ben ik gediagnosticeerd met PDS. In de praktijk betekende dit voor mij dat ik – op voor mijn gevoel onvoorspelbare momenten – voor perioden van ongeveer een kwartier enorme pijn in mijn buik kon krijgen. Ook was het zo dat de last zich uitte in winderigheid en boertjes laten. Daarnaast had ik regelmatig last van obstipatie.
 
Op gezette momenten kan ik nog steeds last hebben, maar ik heb het gevoel dat ik een stuk beter kan inschatten van welke producten en acties ik last krijg. Hierdoor ben ik in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over of ik het eten of drinken van iets de moeite waard vind ten opzichte van de last die er tegenover staat. Ik bekijk veel kritischer wat ik eet, en ik weet waar ik eventueel last van kan krijgen. Ik blijf voldoende bewegen, en ik ben me bewuster van de verhouding tussen eten en bewegen.
 
De begeleiding was goed. Ik vond het prettig om, nadat ik bepaald ‘huiswerk’ had gemaakt, meteen feedback te ontvangen. Daarnaast heb ik het ook als prettig ervaren dat er flexibel is omgegaan met het aantal afspraken (het door de helft delen van de derde afspraak om een extra afspraak te creëren), waardoor ik in staat was het gehele programma onder begeleiding af te ronden.

“Ik ben er achter gekomen dat het grootste probleem met mijn darmen een histamine intolerantie was. Mijn klachten zijn veel minder en ik heb veel inzicht gekregen.”

Nina (45)

Voor mijn traject bij jou had ik erg veel last van mijn darmen. Ik was chronisch opgeblazen, en mijn maag krampte samen bij vrijwel elke voedsel- of drankinname. Ik had erg last van obstipatie en voelde me daarbij vaak moe. Nu na het traject bij jou is er een hoop verbeterd. Ik ben erachter gekomen dat het grootste probleem met mijn darmen een histamine intolerantie was. Die heb ik waarschijnlijk opgelopen door een combinatie van Corona en een langdurige antibioticakuur. De klachten hierbij werden steeds erger. Pas op het laatst van het traject wist ik dit op te lossen door te starten met een histaminebeperkt dieet. Fijn dat je de suggestie deed dat het misschien wel eens histamine intolerantie was waar ik last van had.

Ik ben nu 5 weken onderweg en heb daardoor een enorme verbetering in alle klachten ervaren. Ik heb daarnaast ook enkele structurele veranderingen in mijn leven gebracht om mijn darmklachten te verminderen. Zo neem ik elke ochtend eerst probiotica, ga daarna een half uur met de hond wandelen en neem daarna pas koffie en ontbijt. Ik neem nu meer rust na het ontbijt. Vaak zit ik nog een half uurtje te lezen voordat ik naar mijn werk ga. Op mijn werk heb ik georganiseerd dat ik vaker ga wandelen met een collega en dat ik daarna pas lunch (in plaats van tijdens).

Ik vind het fijn dat ik meer zicht heb gekregen op de energy drains in mijn dagelijks leven, zodat ik die kan omzeilen. Ik heb een aantal aanpassingen gedaan in mijn werkweek, zoals twee afspraakloze dagen en een out of office bericht die verwachtingen tempert. Op die manier ben ik minder gestrest en kan ik efficiënter werken. Wat ik prettig vind van jou als coach is dat je niet je mening opdringt, maar mijzelf in de loop van de tijd door je methode laat ontdekken wat ik zou moeten aanpakken. 

“Door een aantal zaken anders te doen qua eten en bewegen, zijn de obstipatie en het maagzuur zo goed als verdwenen. Je kunt zien dat je weet waar je over praat.”

Linda (49)

Voordat ik aan het programma begon had ik behoorlijk veel last van allerlei klachten die PDS-gerelateerd waren: opgeblazen gevoel, winderigheid en ook veel last van maagzuur. Het hinderde me ook in mijn dagelijks leven: Energie was soms een stuk minder. Vaak ook een dag later nog als ik bijvoorbeeld pasta of pittig gegeten had. 

Ik ben vorig jaar in februari gestart nadat ik in januari een endoscopie had laten doen van de dikke darm. De eerste keer bij jou, daarna bij Chernique en toen vanaf september weer terug bij jou. Voor mij was de eerste module al meteen heel erg belangrijk: het bewust worden van je eetgewoonten en andere patronen. Ook de module over eten zorgde ervoor dat ik veel meer ging letten op mijn voedingspatroon. Ik zeg niet dat ik 100% alles toepas, maar door al een aantal zaken anders te gaan doen qua bewegen voor het eten, niet drinken tijdens het eten, andere voedingsmiddelen te gebruiken, voel ik me sinds februari al veel en veel beter. De buikklachten, obstipatie en vooral ook het maagzuur waar ik veel last van had, zijn zo goed als verdwenen. Als ik maagzuur krijg heeft dat meteen een aanwijsbare oorzaak: te pittig gegeten of alcohol wat later op de avond gedronken. De verbeterde scores van de darmklachtenanalyses liegen er ook niet om.

Ik vond de begeleiding heel erg fijn. Je kunt echt zien dat je weet waarover je praat, ook vanuit jouw eigen ervaringen uit het verleden. Je begeleidt met volle overtuiging en passie. De methode die je ontwikkeld hebt is helder en de werkboeken zijn een handig hulpmiddel hierbij. Ik zie in de methode zelf niet zoveel verbeterpunten, al waren de 2 eerste modules voor mij het meest interessant denk ik. Voor mezelf is die voor het Eten nog wel interessant om nog eens door te nemen. Ik verval nog wel eens in elke keer hetzelfde eten. Ik zie niet zo heel veel verbeterpunten in coaching e.d. Misschien had ik nog meer met je in het eetpatroon moeten duiken, dus in het dieetverhaal, maar op de website en in de modules staan wel genoeg tips en recepten om me aan vast te houden. Ik wens je voor de toekomst nog veel succes met je bedrijf, nu eerst ook met je boek. 

“Ik had het gevoel dat ik gehoord werd en er naar mij werd geluisterd. Nu heb ik grip op mijn buikpijn en weet beter wat ik kan eten.”

Sophie H. (23)

Mijn situatie nu is erg verbeterd. Ik heb meer grip over mijn buikpijn en weet beter wat wel niet kan als het gaat om eten. Mijn darmen heb ik nu meer onder controle en ik kan beter inschatten wanneer ik bepaald voedsel of dranken wel en niet kan eten of drinken. Indien ik zou terugvallen, dan heb ik altijd mijn schema en werkboek om op terug te vallen.

Ik ben meer gaan letten op wat ik eet en drink. Ik drink nu meer water en eet vooral vers voedsel wat ik zelf bereid. Ik neem geen kant-en-klare pakjes meer en ik let meer op de kruiden en groenten die ik kan hebben met mijn darmen. Ook zorg ik dat ik mijn ‘snoepen’ nu op een andere manier doe, door voor wat gezondere snacks te kiezen.

Verder ben ik erg tevreden over de coaching. Ik vond de gesprekken die ik met Janna had erg fijn. Ik had het gevoel dat ik gehoord werd en dat er naar mij geluisterd werd. We kwamen samen op goede ideeën om mijn levensstijl en eetgewoontes te veranderen. Het was een persoonlijke aanpak en ik ben blij met de recepten en tips die ik heb gekregen. Ik voelde mij comfortabel en voelde dat Janna met mij meedacht en zocht naar oplossingen voor mijn problemen die passen in mijn leven nu. Al met al en top ervaring en ik heb er veel van geleerd.

“Nu heb ik zeer zelden nog last van buikpijn en een opgeblazen buik.”

Mildred (54) 

Al heel lang had ik heel veel last van een opgeblazen gevoel en buikpijn. Daarnaast was constipatie meer regel dan uitzondering. Ik had al van alles en nog wat geprobeerd, helaas niet met het gewenste resultaat. Nu heb ik zeer zelden nog last van buikpijn en een opgeblazen buik. Wanneer ik onverhoopt toch een keer last heb, dan helpen diepe buikademhalingsoefeningen erg goed.

Vooral door een aantal aanpassingen te doen m.b.t. eet- en drinkmomenten  (max. 3 eetmomenten en niet drinken tijdens maaltijden) werd mijn buik een stuk rustiger en ook platter 🙂  Ook rustig en met aandacht eten en goed kauwen helpen enorm bij mij. Daarnaast ben ik koolhydraatarm gaan eten, dat heeft ook een positief effect op mijn buik èn gewicht.

Ik ben super blij dat ik je heb gevonden via social media. Veel te lang heb ik rondgelopen met mijn klachten, wel ruim 20 jaar! Ik weet dat ik alert moet blijven, maar gelukkig kan ik altijd teruggrijpen op jouw coaching. Ook fijn is dat je uit eigen ervaring weet wat het is om bepaalde darmklachten te hebben en daarmee om te gaan. En eindelijk iemand met/bij wie ik mijn verhaal kwijt kon. Dankjewel Janna!

“Ik heb op dit moment zo goed als geen darmklachten meer en voel mij echt een ander mens.”

Maruja (35) 

Ik had heel veel last van krampen, een opgezette buik, steken en obstipatie. Dit alles maakte mij heel onzeker, omdat ik niet wist wat er met me aan de hand was. Ik heb op dit moment zo goed als geen klachten meer. Dit komt voornamelijk doordat ik gezonder en gevarieerder ben gaan eten, maar ook door beter te leren omgaan met stress en prioriteiten te stellen. 

De coaching van Janna en Frédérique heeft mij ontzettend goed geholpen. Naast het feit dat ze je heel veel leren over wat voeding met je doet, leren ze je ook om heel bewust naar je lichaam te luisteren.  Als ik ergens mee zat of tegen aanliep, luisterde ze altijd en kwamen ook met de juiste adviezen. Dit alles heeft mij ontzettend goed geholpen. Ik voel me een heel ander mens, door alles wat ik van ze heb geleerd. Ik ben ze daarom ook ontzettend dankbaar!! Dames ik wens jullie heel veel succes en hoop dat jullie nog heel veel mensen mogen helpen die last hebben van PDS. 

“Zo goed als alle klachten zijn sterk verminderd. Een aanrader voor iedereen met darmklachten!”

Leo (66) 

Jarenlange darmklachten (buikpijn, obstipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree – alles in wisselende hevigheid en periodes), diverse doktersbezoeken en onderzoeken in het ziekenhuis zonder echt goede adviezen, brachten mij via speuren op internet in contact met Janna Koopman en Frédérique Visser van PDS coaching. Had ik hen maar jaren eerder gevonden!

Een intakegesprek in een open en prettige sfeer en daarna twee bezoeken aan de praktijk in Haarlem, leverde veel op: bewustwording van de oorzaak van de klachten, veel tips en ideeën, toegespitst op mijn persoonlijke leefwijze. Opvallend dat gemakkelijk uit te voeren tips en veranderingen in je eetgewoontes zulke positieve effecten kunnen hebben. Zo goed als alle klachten zijn sterk verminderd. Een aanrader voor iedereen met darmklachten!

“Mijn angsten  zijn enorm verminderd en mijn zelfvertrouwen groeit iedere dag.”

Merel (32)

Voordat ik gestart ben met het plus traject had ik al ruim 6 jaar last van mijn darmen. Heel vaak zat ik per dag op het toilet. Ik heb toen het fodmap dieet geprobeerd en dat hielp wel, maar niet voldoende. Ik voelde me erg angstig om de deur uit te gaan als er geen wc in de buurt zou zijn. Die angst vond ik het ergste en daar hebben we aan gewerkt. De leefregels hebben ontzettend geholpen. Ook hebben we opnieuw de fodmaps onder de loep genomen. Die verdraag ik helaas nog niet. 

Ik eet nu gezonder, heb geen hongergevoel meer en ben 8 kilo afgevallen! Naar mijn idee kreeg ik voorheen ook niet alle voedingsstoffen binnen en werd er weinig verteerd. Nu hoef ik daar ook niet meer bang voor te zijn. Ik heb veel over voeding geleerd en ook hoe je eet i.p.v. alleen wat je eet.

De angst is stukken verminderd, nagenoeg nihil geworden! De affirmaties hebben me erg geholpen. Nu stap ik met zelfvertrouwen de deur uit. Er is eindelijk weer ruimte voor andere dingen i.p.v. de hele dag bezig zijn met mijn darmen. Tevens zorg ik ervoor dat ik regelmatig rust neem en stress zoveel mogelijk vermijd. 

Janna en Frederique zijn hele deskundige diëtisten en begeleiden op een hele warme en prettige manier. Ik raad het absoluut aan, het heeft mijn leven teruggegeven en mijn zelfvertrouwen groeit nog met de dag. 

“Ik heb nu nog maar zo’n 20% van de klachten die ik eerst had!!!”

Jos (60)

Ik had bijna dagelijks veel buikpijn en ook krampen en winderigheid. De situatie is echt veel beter geworden. Ik heb nu nog maar zo’n 20% van de klachten die ik eerst had!!!

Wat ik heb veranderd om de klachten onder controle te krijgen:
– bijna geen suiker producten meer
– niet meer drinken tijdens de maaltijd
– bewegen/wandelen voor in plaats van na de maaltijd
– proberen rustig te eten
– gevarieerder eten (FODMAP-dieet losgelaten)
– proberen maximaal vier eetmomenten per dag

De coaching met Frédérique heb ik als heel fijn ervaren! Ook hebben de recept tips mij geholpen in gevarieerder en lekkerder te gaan eten.

“Door bewust meer rust in de dag te plannen gaan mijn darmen met sprongen vooruit!”

Lida (70)

Bij de eerste stap Bewustwording werd ik meteen op de feiten gezet van mijn ernstige darmklachten. Dit jaar mag ik 71 jaar worden maar mijn leven leefde ik nog als een 40 jarig persoon! Door bewust meer rust in de dag te plannen gaan mijn darmen met sprongen vooruit! Alles wat mijn stressniveau omhoog brengt laat ik gaan, als dat kan! De voedingsadviezen zijn een aanvulling op toch al mijn gezonde eet keuzes! Janna en Frederique hebben mij in zeer korte tijd met twee benen weer op de grond gezet wat heel positief werkt!!!

“De klachten zijn gewoon over. Ik heb geen opgeblazen buik meer en de schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel zijn voorbij.”

Gea (58)

Ik had vaak last van een opgeblazen buik, lucht opboeren, verstopping en stinkende uitlaatgassen. Deze klachten zijn gewoon over. Het lucht opboeren blijft wel maar is veel minder en ik heb geen opgeblazen buik meer. Ook de schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel zijn voorbij.

Ik pas nu de volgende spelregels toe:

  • Eerst drinken en bewegen/sporten voordat ik ga eten
  • Na het eten een kwartier rustig aan tafel blijven zitten
  • Pas 1,5 u na het eten weer drinken en dan alleen warm water en kruidenthee
  • 3 eetmomenten op een dag, waarvan tenminste 1 zonder graan-/deegproducten
  • Veel groente eten
  • Ik vermijd toegevoegde suikers en “snelle” koolhydraten zoveel mogelijk
  • Ik breng zoveel mogelijk afwisseling in mijn eetpatroon en zorg dat ik voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijg
  • Ik zorg voor voldoende rust en ontspanning

Ik vond de coaching door Frédérique prettig en professioneel. Ondanks dat ze jong is en pas afgestudeerd, is ze goed in staat om op een respect- en begripvolle manier (zonder belerend te zijn) cliënten te begeleiden en te helpen hun spijsvertering weer op de rit te krijgen. Doordat Janna Koopman wegens Corona uitviel, kwam de gehele praktijk op de schouders van Frédérique terecht. Heel knap hoe ze dit heeft opgepakt, petje af!

Door de individuele coaching van PDS coaching heb ik inzicht gekregen in het ontstaan van mijn klachten en hoe ik ongemak kan beperken.

Diana (52)

Voordat ik begon met het programma ‘Je darmen de baas’ had ik jarenlang heel regelmatig buikpijn en PDS-klachten. Van alles geprobeerd, maar geen passende oplossing gevonden met aangepast dieet en begeleiding door huisarts, MDL-arts, gynaecoloog, homeopaat, acupuncturist en hypnotherapeut. In mijn zoektocht op internet vond ik informatie over PDS Coaching en heb me aangemeld voor een webinar van Janna Koopman.

Door de individuele coaching van PDS Coaching heb ik inzicht gekregen over het ontstaan van de klachten en waardevolle tips over hoe ik het ongemak kan beperken. Ik begrijp nu beter wat ik zelf kan doen om zo min mogelijk klachten te hebben. Mijn voedingspatroon is aangepast dankzij de gevarieerde PDS-proof recepten. Ik bouw meer rustmomenten in, zeg vaker nee om een overvolle agenda te voorkomen en beweeg regelmatig. De ademhalingsoefening helpen ook goed om te ontspannen. Doordat ik beter in mijn vel zit en beter slaap dan voorheen zijn mijn klachten bijna verdwenen. Ik vind het een geruststellend idee dat ik met vragen of bij terugkerende klachten altijd contact met de coaches kan opnemen. Hartelijk dank voor de fijne begeleiding!

“Ik heb nu veel minder last van krampen in mijn buik dan eerst en kan veel meer doen zonder zorgen te maken om mijn buik.”

Merel (25)

Het gevoel dat ik geen grip had op mijn darmen vond ik ontzettend vervelend. Het had een grote invloed op mijn leven. Ik besloot de hulp in te roepen van Janna en Frédérique. Ik ben uiteindelijk begeleid door Frédérique op een hele leuke en persoonlijke manier. De methode om meer grip op je darmen te krijgen was zeer duidelijk en soms confronterend, ik heb veel moeten veranderen in mijn leven om mij beter te voelen. Maar het is het helemaal waard! Ik heb nu veel minder last van krampen in mijn buik dan eerst. Ik kan veel meer doen zonder mij zorgen te maken over mijn buik. Ik ga de komende tijd verder met alle tips die ik heb gekregen om het ultieme resultaat te krijgen van de methode. Heel erg bedankt Frédérique en Janna!

“De coaching was voldoende duidelijk en ik kon terecht met mijn vragen.”

Ineke (68)

Ik ben dit traject ingegaan omdat ik veel buikpijn en diarreeaanvallen had en als een soort laatste redmiddel omdat er al veel onderzocht is. Misschien zijn de aanvallen wel minder geworden, maar nog steeds aanwezig en heb ook soms nog onverklaarbare diarree. Mijn slaap laat ook te wensen over en dat helpt natuurlijk ook niet mee. De coaching was voldoende duidelijk en ik kon terecht met m’n vragen. Dus helaas heeft het programma niet het beoogde resultaat gehad. De tips die ik nog niet kende probeer ik wel in m’n dagelijks leven toe te passen.

“Nu heb ik minder klachten en ze zijn minder heftig.”

Bart (34)

Ik had redelijk vaak last van mijn darmen en een opgeblazen buik. Nu heb ik minder vaak last en het is minder heftig. Ik heb vooral minder eetmomenten ingebouwd. Daarnaast heb ik veel geleerd over welk voedsel ik kan vermijden en ik ben goed gaan kauwen op het eten. Ook het niet drinken tijdens en vlak na het eten heeft mij geholpen om mijn klachten te verminderen. Ik heb de coaching als prettig ervaren. Veel concrete tips waar je direct mee aan de slag kan.

“Ik weet waar ik rekening mee moet houden om een stuk leuker leven te hebben zonder al te veel last van mijn darmen.”

Brigitte (55)

Voordat ik aan het programma ‘je darmen de baas’ begon wist ik dat er iets moest veranderen en dus heb ik mezelf aangemeld bij Janna en Frédérique. Ik had vaak last van mijn darmen en heb ook nog eens PDS en dat is al erg lang het geval, maar ik wilde er weer mee aan de slag. De voedingswijzer wijzigt namelijk ook met de jaren en ik ben dus begonnen om zo met nieuwe tips en tricks aan de slag te gaan en een andere manier van invulling van mijn leven. Ik had vaak een opgeblazen buik en voelde mij er gewoon niet goed bij en hier moest echt verandering in komen.

Mijn situatie nu is dat ik weet waar ik rekening mee moet houden om een stuk leuker leven te leven zonder teveel last van mijn darmen. Ik zeg bewust zonder teveel want PDS heb ik al meer dan 30 jaar en dat heb je levenslang. Als je je een beetje aan de levensstijl houdt zoals ik nu heb geleerd bij Frédérique en Janna dan ziet het leven er een stuk mooier en leuker uit!

Ik ben anders gaan eten, gaan mediteren, meer bewegen, rusten na het eten en beter gaan kauwen op het eten. Allemaal simpele dingen maar het werkt wel. Ook ben ik mijn energie anders gaan verdelen, want iets moet je energie opleveren en niet kosten. Dat wist ik wel maar ik ga er nu bewuster mee om.

Ik vond het een heel erg fijne manier van coachen. De eerste keer hebben we met zijn drietjes elkaar live ontmoet en dat vond ik ook erg fijn. De daaropvolgende afspraken waren online en ook dat ging prima. Alle begrip wederzijds als er iets verzet moest worden en dat is prettig. Niets moet en dat is fijn! Er moet al zoveel in het leven. Ik kom misschien nog wel een keertje terug om alles weer een beetje op te poetsen maar voorlopig gaat het goed met mij en ben ik een gelukkig mens. Heel veel succes dames. Jullie komen er wel. Als jullie er niet al zijn natuurlijk, maar er is nog genoeg werk op dit gebied.

“Ik ben zo goed als klachtenvrij en heb mijn leven weer terug.”

Bianca (51)

Ik had vanaf kinds af aan al buik klachten. Meerdere keren ben ik hiervoor bij de huisarts geweest en deze nam mij nooit serieus. Begin 2021 waren de klachten zo erg dat ik voor mijn gevoel helemaal niets meer kon eten. Het leek wel of ik van alles buikpijn kreeg. Er ging geen dag voorbij dat ik geen buikpijn had. Eindelijk kreeg ik een verwijzing naar een MDL arts. Deze besloot na een eerste consult dat het toch beter was om een darmonderzoek te doen om toch eens goed in de darmen te kunnen kijken. Hier kwam dus de diagnose prikkelbare darm uit. Mijn MDL arts wist van Janna Koopman en verwees mij door naar haar.

Na een eerste vrijblijvende afspraak heb ik besloten om het traject mijn darmen de baas te volgen. Na een eerste consult kreeg ik al tips die ik meteen ben gaan opvolgen. Ik heb het hele traject afgerond en kan vertellen dat ik een ander persoon ben geworden. Van iemand die bijna niet meer kon functioneren doordat ik continu buikpijn had ben ik nu zo goed als klachten vrij.

Als ik nu een dag heb waarin mijn buik onrustig is weet ik vaak meteen hoe dat komt. Toch te gehaast geweest, niet genoeg ontspanning gezocht of toch iets gegeten wat niet heel handig was. Ik zorg beter voor mijn zelf, waardoor je ook eerder de signalen opvangt.

De begeleiding die ik kreeg van Frederique was top. Niet de persoon die met een vinger naar je wijst om je te vertellen dat je het helemaal fout doet, maar iemand die je helpt en weer zelfvertrouwen geeft. Ze is super begripvol en helpt je met tips en geeft goede adviezen. Ik ben zeer blij dat ik het traject heb kunnen volgen en nu zo goed als klachten vrij ben. Ik heb mijn leven terug!!  Nogmaals heel erg bedankt voor je hulp.

“Ik heb nu veel minder last van heftige buikkrampen en ik weet de oorzaak ervan, zodat ik het kan voorkomen.”

Egbert (62)

Janna, allereerst wil ik je hartelijk danken voor de prima verlopen coaching. Je bent heel rustig en begripvol te werk gegaan en dat is nu juist precies wat ik nodig had. Voor de aanvang van het coaching traject had ik forse darmkrampen. Deze kwamen wekelijks terug, zodanig heftig dat ik ‘s morgens niet met mijn werkzaamheden kon starten maar wel 5 tot 7x met heftige buikkrampen op het toilet zat. De dag ervoor had ik veel spanning over de volgende morgen. Tijdens de training ben ik mij ervan bewust geworden dat deze spanningen de krampen in stand hielden.

Bij de aanvang van de training heb ik geleerd hoe je om kunt gaan met deze spanningen en hoe je deze zelfs kunt reguleren c.q. verminderen. Dat was een bijzondere ervaring. Zo mocht ik ook in de eerste module ervaren dat hetgeen je eet en de manier waarop je dit eet van zeer grote invloed is op de werking van je darmen. Langzaamaan mocht er een blijvende verbetering intreden en dankzij de verdere adviezen en modules over Ontspanning, Energie, Eet- en leefstijl mocht ik zover komen dat ik mijn darmen en de werking daarvan beter heb leren kennen, maar bovenal de aanvallen zich beperken tot een enkele keer in de 3 a 4 maanden. Ook verlopen die aanvallen minder agressief en is de pijn veel en veel milder. 

Bovenal is het nu zo dat ik in de meeste gevallen de oorzaak weet van een eventuele aanval van PDS. Ik heb de avond ervoor verkeerde dingen gegeten of ik heb te veel gegeten! Omdat ik dit besef heb geleerd merk ik ook bij mezelf dat ik nagenoeg geen spanningen meer ervaar rondom mijn PDS. Ik wil Janna een haar assistente nogmaals hartelijk danken voor het mooie en vooral zinvolle coaching traject PDS.

“De diarree is zo goed als voorbij en ik durf weer afspraken te maken.”

Lucy (62)

Ik had al jaren dagelijks diarree en mijn huisarts constateerde PDS. Ik probeerde uit te zoeken welk eten wel en niet goed voor me was en dat was voor mij een bijna ondoenlijke opgave. Mijn sociale leven en mijn werk werd door PDS bepaald. Als ik afspraken had, at ik van te voren hooguit een speltboterham, want dat leverde de minste klachten op. Elk ander eten vond ik spannend voor mijn darmen. Daarnaast kreeg ik de laatste maanden steeds vaker buikpijn. Dat was voor mij het punt om een PDS-coachtraject in te gaan.

Ik eet ‘gewoon’. Heb zo nu en dan nog wat buikpijn, maar de diarree is zo goed als voorbij. Verder durf ik weer afspraken te maken en heb ik op mijn werk geen problemen meer. Ik neem lekker groentelunch mee en ook gezonde tussendoortjes bij de koffie/thee.

De grootste verandering is dat ik tijdens en na het eten niet drink, zelfs geen water. Dit verbeterde mijn stoelgang vrijwel direct. Verder verdeeld over de dag drink ik veel water. Ik eet per maaltijd minder en om op gewicht te blijven ook gezonde tussendoortjes. Ik let er erg op dat ik binnen vier dagen niet dezelfde dingen eet. De begeleiding van Janna was bijzonder prettig. Janna luistert goed, legt heel fijn uit en is altijd vlot met reageren.

“Ik ben nu letterlijk mijn darmen de baas en durf de deur weer uit zonder diarreeremmers.”

Mandy (31)

Al vanaf dat ik ongeveer 6 jaar was had ik last van diarree. Vooral als ik iets spannend vond sloeg dit direct op mijn darmen. Als ik veel suiker at merkte mijn moeder ook dat het mis ging en ik met buikpijn en diarree op de wc zat. Ik ben in het ziekenhuis onderzocht, er is een hapje uit mijn darmen en maag gehaald en dit is onderzocht. Er kwam uit dat ik spastische darmen heb en gluten intolerantie en dan met name overgevoelig voor tarwe.

Ik lette op mijn eten, probeerde zoveel mogelijk gluten vrij te eten. Ook ik had wel eens zin in een gevulde koek bijvoorbeeld of een pizza maar dan ging het vaak mis. Ik at geen brood meer maar speltcrackers. Toch ervaarde ik dagelijks klachten en in stresssituaties verergerde dat. Vooral diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid en had ik last van maagzuur. Ik begon overal tegenop te zien, omdat ik bang was dat ik last kreeg en dan diarree kreeg wat ik dan misschien wel niet op kon houden.

Ik was op het punt gekomen dat overal waar ik heen moest buitenshuis ik eerst diarreeremmers moest slikken zodat het sowieso goed zou gaan. Maar dan ook echt bij alles, dus ook als ik even een kleine boodschap ging halen in de supermarkt. Ik dacht altijd dat ik het zonder de remmers niet zou redden en als ik het probeerde zonder remmers werd ik zo onrustig en kreeg ik zoveel stress dat ik dus juist diarree kreeg. Ik voelde me moe en ongelukkig want het beheerste mijn leven.

Ik was al naar psychologen geweest, wat wel wat verbetering gaf, maar telkens bleef ik terug vallen. Ik ging zoeken op Google en kwam uit bij PDS coaching. Dit had ik jaren eerder moeten doen! Wat ontzettend fijn! Ik ben mezelf zo bewust geworden van alles. Ik moest een dagboek bij gaan houden met wat ik eet en wanneer ik klachten had. Ik heb tips gekregen passend bij mij! Ik eet nu geen tussendoortjes meer en ik ben iets anders gaan eten.

Dit heeft zoveel rust gegeven voor mijn darmen! Ik heb geen opgeblazen buik meer, geen winderigheid en geen last meer van mijn maag. Ik slik geen remmers meer en ben opnieuw gaan vertrouwen op mijn darmen. Ik ben ze letterlijk de baas! Frédérique heeft mij goed begeleid door het hele programma heen. Ik mocht altijd mailen als er iets was tussendoor en ze kijkt echt naar jou als persoon wat er bij je past. Het heeft mij zoveel moois gebracht!

Ik ontloop geen afspraken meer en durf te vertrouwen op mijn darmen. Ik ben mij bewuster en kan er veel beter mee omgaan. Het is ook mooi om te leren hoe je hersenen in verbinding staan met je darmen en hoe je dit zelf kunt veranderen. Ik ben zo blij! Ik durf de deur weer uit en geniet weer van het leven! Echt heel erg bedankt!

“Ik ben praktisch van mijn darmklachten af en gebruik geen supplementen meer.”

Coby (65)

Na jaren aanmodderen, diverse alternatieve hulpverleners en heel veel uitgaven aan voedingssupplementen, waren jullie mijn laatste strohalm. En het is gelukt! Door jullie adviezen ben ik praktisch van mijn darmklachten af en gebruik ik geen voedingssupplementen meer. Wat mij het meest geholpen heeft is het advies om tijdens en 1,5 uur na het eten niet meer te drinken, 30 x te kauwen en de tijd te nemen op het toilet. Hoe simpel kan het zijn! Ook lactose bleek een trigger te zijn. Bijkomend voordeel is dat ik 7 kilo ben afgevallen en me energieker voel. Ik ben heel blij dat ik jullie gevonden heb!

“De veranderingen waren relatief klein met een grote impact.”

Bo (26)

Ik was vroeger erg onzeker over mijn opgezwollen buik en de gasvorming. Het maakte mij vaak oncomfortabel en ik zat niet lekker in mijn vel. Nu zijn deze klachten vrijwel weg. Ik probeer ook meer levensstijl aanpassingen te maken door het traject die helpen met gezond eten, bewegen, rusten en energie. De veranderingen waren relatief klein met een grote impact. Bijvoorbeeld minderen met de soorten eten die mij klachten geven en het beter timing van het eten en drinken die bij mijn lijf past. Frederique was altijd er empathisch naar mijn situatie toe en dacht actief mee op de punten waar ik mee worstelde om daar samen een plan voor de maken!

“Gênante onderwerpen zoals ontlasting waren opeens fijne gesprekken met Frédérique.”

Sophie (31)

Ik sukkelde al sinds mijn 18e met mijn buik. Bijna dagelijks een opgeblazen buik en regelmatig buikpijnaanvallen met krampen. Daarbij had ik de afgelopen 2 jaar weinig energie. De afgelopen maanden kwamen er klachten bij: iedere dag begon mijn dag met vloeibare ontlasting en ik had lange periodes met een vage pijn aan de zijkant van mijn buik. Het dragen van strakkere hoge broeken en zelfs panty’s was erg vervelend. Alles samen leidde ertoe dat ik uitjes waarbij ik niet verzekerd was van een (privé)toilet vreselijk vond. Wat dan weer automatisch resulteerde in een opgeblazen buik.

Uiteindelijk ben ik na wat Googlewerk terecht gekomen op pdscoaching.nl. Zo kwam ik in september 2021 in contact met Frédérique. Met haar heb ik het coachingstraject ‘je darmen de baas’ doorlopen. Waar ik dacht dat ik al aardig bewust was van mezelf en mijn darmen, heeft het traject me de ogen nog meer doen openen. Uiteindelijk heeft het zelfs geleid naar een rustigere platte buik, geen vage pijn meer bij strakke kleding en geen buikpijnaanvallen meer.

Frédérique heeft met mij op maat gekeken wat bij mij zou kunnen werken en wat niet. Ik heb de tips toegepast waar ik me het prettigste bij voelde. Zo heb ik lactose voor een groot deel verbannen, drink ik de hele dag door het liefst lauwwarm water en drink ik niet meer tijdens de maaltijd. Daarnaast maak ik keuzes bewust: weet ik dat ik ergens last van zou kunnen krijgen? Heb ik dat ervoor over? Dan accepteer ik de klachten beter. En in de meeste gevallen zijn de klachten daardoor ook nog eens een stuk minder heftig.

Ik ben praktisch en nuchter ingesteld. Frédérique begreep dat en paste het programma hierop aan. Gênante onderwerpen zoals ontlasting waren opeens fijne gesprekken met Frédérique. Ze neemt echt de tijd voor je en niets is te gek. En nog beter: dat de tijd en energie die ze in je steekt ook echt geholpen heeft.

“Het was een opbaring dat door kleine gewoontes te veranderen bepaalde ongemakken in mijn lichaam minder werden.”

Yvonne (74)

Zolang als ik me kan herinneren heb ik al regelmatig last van PDS-klachten met aanhoudende heftige diarree, rommelende darmen, een opgeblazen gevoel in mijn buik en misselijkheid. Ook soms zuurbranden.

Begin 2021 kwam ik in contact met PDS coaching en vanaf augustus heb ik de cursus “Je darmen de baas” gevolgd, begeleid door jou, Frédérique! De heftige diarree aanvallen zijn in 2020 verdwenen maar ik bleef nog zitten met een dikke, opgeblazen buik, misselijkheid en rommelende darmen en oncontroleerbare winderigheid.

Hieraan hebben we in 5 telefonische sessies gewerkt. Vooral aan de module bewustwording heb ik veel gehad. Veel eenvoudig toepasbare eyeopeners hebben me daarin houvast gegeven. Door die in praktijk te brengen ben ik langzaam de weg tot verandering opgegaan. Het was een openbaring te ervaren dat door kleine gewoontes te veranderen bepaalde ongemakken in mijn lichaam minder werden.

Het eten van bepaalde gerechten en door andere juist niet te gebruiken, hebben me een heel stuk verder geholpen. Het was een zinvolle speurtocht om de gerechten te vinden die bij me pasten. Ook dankzij het kookboek en de begeleiding en tips van jouw kant, Frédérique, heb ik geleerd mijn eetpatroon dusdanig aan te passen dat het niet meteen mijn hele leven op zijn kop zette.

Langzaamaan vind ik nog steeds nieuwe producten die goed voor me zijn én lekker. Allengs leerde ik door goed naar mijn lichaam te luisteren wat er aan de hand was en hierop in te spelen. Een belangrijke factor hierbij was stress. Verschillende handvatten hiervoor werden me aangereikt. Via o.a. ademhalings- en visualisatie oefeningen en de bodyscan kreeg ik hier meer grip op. Omdat ik helaas beperkt ben in beweging kon ik niet zoveel met dat hoofdstuk.

En al die maanden heb jij, Frédérique, me daarin met veel geduld en enthousiasme begeleid, zodat ik iedere keer weer gemotiveerd en met zin verder aan de slag ging. Inmiddels heb ik me een nieuwe leefstijl eigen gemaakt, waaraan ik nog iedere dag kan schaven en ontdekken wat wel en niet goed voor mijn lichaam is.

“De begeleiding was ontzettend fijn, ik heb nauwelijks nog buikpijn en maak mij niet langer druk over het uit eten gaan in restaurants.”

Noelle (20)

Ik ben begonnen aan het PDS-programma met veel buikklachten, die er vrijwel dagelijks waren. De klachten zaten mij en mijn dagelijks leven flink in de weg en dat is niet wat je wilt als student midden in het studentenleven.

Door middel van de modules vanuit het programma, heb ik op mijn eigen tempo allerlei dingen aan kunnen passen of op kunnen letten. Dit zijn dingen zoals een ander type voedingsmiddel of even een paar minuutjes rust pakken als ik merk dat ik buikpijn krijg.

De begeleiding was ontzettend fijn. Het programma is goed gefocust op het zelf aanpassen van je ritme rondom o.a. voedsel en hierdoor is er ook genoeg vrijheid om dit op je eigen manier te doen. De begeleiding heeft mij hier goed bij geholpen, zodat ik het met een fantastisch resultaat heb af kunnen ronden.

Op dit moment, na het afronden van het programma ‘je darmen de baas’, heb ik nauwelijks nog buikpijn en heb ik duidelijk waar ik wel goed tegen kan en waar ik minder goed tegen kan. Ik maak me niet langer druk over het uit eten in restaurants en kan op mijn gemak naar een feestje zonder bang te zijn voor buikklachten. Ik ben enorm tevreden met het resultaat en de begeleiding die ik hierbij heb gekregen.

“Het BETER-programma laat je inzien wat je in het dagelijks leven kunt veranderen om je beter te gaan voelen..”

Laura (25)

Na de coaching van Frédérique heb ik veel minder darmklachten; voorheen was dit dagelijks. Er wordt niet alleen gefocust op eten, maar er komt veel meer bij kijken. Het BETER-programma laat je inzien wat je in het dagelijks leven kunt veranderen om je beter te gaan voelen.

“Ik ben er achter gekomen waar mijn darmklachten vandaan komen en door de tips en leefregels ben ik nu mijn darmen de baas.”

Nora (25)

Voordat ik had besloten om mee te doen aan het programma had ik iedere dag darmklachten. Een opgeblazen buik en gasvorming. Ik voelde me energieloos en oncomfortabel en wilde niets liever dan mijn darmklachten te overwinnen. Ik ben na wat googelen bij PDS Coaching terecht gekomen. Bij PDS klachten wordt er door vele alleen gekeken naar voeding maar bij PDS Coaching ook naar alle andere aspecten die invloed kunnen hebben. Na het volgen van het traject je darmen de baas ben ik erachter gekomen waar mijn darmklachten vandaan komen en door tips en leefregels toe te passen ben ik deze de baas geworden. Hierdoor heb ik veel meer rust in mijn hoofd en maak ik mij ook minder zorgen om mijn darmen. Het heeft mij bijvoorbeeld heel erg geholpen om mijn eettijden te veranderen wat meer rust in mijn darmen creëerden. Mentale rust was voor mij een heel belangrijk aspect. Ik kijk met plezier terug naar de coachgesprekken. Ik voelde mij om mijn gemak en dat is voor mij ook belangrijk. Nogmaals bedankt Janna en ook nog aan Frederique natuurlijk.

“Janna leerde mij te kijken naar het complete plaatje. Ik ben hooggevoelig en ik weet nu dat stress een grote boosdoener is voor mijn darmen.”

Hannie (51)

Mijn naam is Hannie, ik ben 51 jaar en had al 30 jaar buikklachten. Obstipatie, diarree en regelmatig een enorm opgeblazen buik. Altijd had ik het gevoel op mijn tenen te lopen en voelde me vaak uitgeput. Ook zat ik door een scheiding emotioneel slecht in mijn vel en zag door de bomen het bos niet meer. Kreeg ik buikklachten door mijn psyche of werd ik depri en vermoeid door mijn buikklachten?
Bij Janna leerde ik knopen te ontwarren. Zij hielp me te zien dat alles met elkaar in verband staat en dat er niet maar één oorzaak is dat je je zo voelt. Daarom lukte alles wat ik steeds geprobeerd had steeds niet! Ik focuste me steeds op één ding doen tegelijk en werd steeds weer teleurgesteld.
 
Janna leerde me te kijken naar het complete plaatje. Ik kwam er o.a. achter dat ik hooggevoelig ben. Ik ging er van alles over lezen en dat gaf zoveel herkenning. Ik werd enthousiast, te enthousiast zoals gewoonlijk. Maar Janna leerde me alles in kleine stapjes te doen. Dat vond ik lastig maar leverde me wel heel veel op. Zo bleef ik overzicht houden en steeds weer kleine positieve resultaten halen. Ik leerde dat stress een grote boosdoener is voor mijn darmen. In combinatie met overgevoeligheid voor bepaalde producten gaf dat veel overlast. Samen met Janna dacht ik na waar die stress vandaan kwam. 
 
Ik vond het moeilijk om grenzen te stellen en leefde meer voor een ander dan voor mezelf. Janna leerde me stil te staan bij mijn diepste gevoel en gaf me oefeningen om uit mijn hoofd te komen. Dat was lastig in het begin maar na veel oefenen begon ik resultaat te merken. Het lukte me steeds beter mijn grenzen aan te geven en naar mijn lichaam te luisteren. Daardoor lukte het ook om wat meer te bewegen en samen met de voedingsadviezen gaf dat bij elkaar een hele verbetering waar ik Janna zeer dankbaar voor ben! Janna kan zo goed luisteren en zorgt ervoor dat je altijd weer met goede voornemens je pad vervolgt. Ik heb zelfs mijn baan opgezegd en heb binnenkort een gesprek voor een baan die een stuk beter bij me past. Al met al: mijn leven is mede dankzij Janna een stuk fijner geworden!
Scroll naar top