Sporten en PDS: Is bewegen goed voor de darmen?

PDS sporten goed voor darmen

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat sporten goed is voor je gezondheid. Één van de vele goede voornemens in een nieuw jaar is vaak dan ook ‘ik wil meer gaan sporten’. Misschien sport je omdat je wat kilo’s wilt afvallen, om kracht op te bouwen of omdat je er gewoon ontzettend blij van wordt. Wellicht krijg je wel een opgezette buik, buikpijn of gasvorming als je gaat sporten. Of sport je liever niet omdat je last hebt van maag- en darmklachten. Wil je er achter komen of sporten goed is voor de darmen en je PDS? Lees dan snel verder!

Sporten is goed voor de darmen en je PDS

Sporten zorgt voor een verbeterde darmwerking, bijvoorbeeld bij obstipatie. Meer bewegen kan dus helpen om te zorgen dat je stoelgang makkelijker wordt. Maar sporten is niet alleen goed voor je maag- en darmstelsel. Je krijgt meer longcapaciteit, een betere conditie, meer kracht, meer uithoudingsvermogen en meer energie. Hierdoor verbetert je immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor prikkels, zoals voedings triggers. Naast dat je je fit voelt krijg je ook meer zelfvertrouwen. Wie vaak sport zit zodoende fysiek en mentaal lekkerder in zijn vel.

Sporten is goed bij PDS door gelukshormoon serotonine

Tijdens het sporten komen er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Dit zijn neurotransmitters, stofjes die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Wanneer je last hebt van je darmen worden deze neurotransmitters minder aangemaakt, maar door te sporten stimuleer je de aanmaak.

Endorfine zorgt voor een gelukkig en euforisch gevoel en vermindert pijnklachten. Serotonine, ook wel het geluk hormoon genoemd, geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Al na twintig tot dertig minuten sporten komen deze stoffen vrij!

”In tijden van lockdown wordt het moeilijker gemaakt om te sporten. Daarnaast kan het koude weer ervoor zorgen dat je geneigd bent om binnen te blijven zitten. Daarom deel ik een aantal tips wat je kunt doen aan beweging als sportscholen dicht zijn. Probeer om je er toe te zetten om lekker te gaan wandelen, skeeleren of te fietsen. Frisse lucht is niet alleen gezond maar kan ook ontspannend werken doordat je wat afleiding hebt. Luister naar een podcast of ga samen met een vriend om het leuker te maken. Begin met hardlopen of doe aan bootcamp. Vind je het lastig om buiten te sporten? Dan zijn er ook voldoende activiteiten die je binnen kan doen. Zo heb je diverse Youtube filmpjes of apps met workout trainingen. Denk bijvoorbeeld aan de 7 minute workout app of pilates video’s. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om online te sporten met een yoga- of fitnessinstructeur. De lessen kun je dan inplannen op het moment dat jou het beste uitkomt. Of kijk de uitzendingen van Nederland in Beweging terug. Onthoud dat alle kleine beetjes helpen.”

Frédérique Visser – Prikkelbare darm coach en diëtist

Sporten is goed voor de darmen omdat het de nachtrust bevorderd

Wanneer je overdag fysiek bezig bent geweest heeft dit een positief effect op je slaap.  Je kunt heel moe zijn van een dag werken op kantoor, omdat je de hele dag bezig bent geweest met mentale uitdagingen. Je lijf is echter lang niet zo moe, en daarom kan het lastig zijn om de slaap te vatten. Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je sneller inslaapt en ook dieper slaapt. Wanneer je de slaap niet kan vatten door piekeren, wil ik je aanraden om hier de loslaat ballon meditatie te downloaden.

Gedurende de nacht wordt je batterij effectiever opgeladen en is herstel van je darmen het meest optimaal, wat weer zorgt voor vermindering van darmklachten gedurende de dag. Recent onderzoek wijst ook uit dat ’s avonds sporten niet ten koste gaan van je slaap, zodoende kun je gewoon ’s avonds sporten!  Zorg er wel voor dat je avondeten voldoende tijd heeft gehad om te kunnen zakken, anders kan dit darmklachten veroorzaken.

         3 tips om (meer) te gaan sporten:

  1. Maak van sporten een nieuwe gewoonte. Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het belangrijk om te weten waarom je jouw gedrag wilt veranderen. Bedenk bijvoorbeeld wat voor jou de voordelen zijn van (meer) sporten. Je kunt bovenstaande tips gebruiken maar je kunt het lijstje ook aanvullen met persoonlijke voordelen.
  2. Ga sporten met een vriend/vriendin. Samen sporten werkt ontzettend motiverend. Je spreekt op bepaalde tijden af waardoor jullie op elkaar rekenen. Tevens is samen sporten een stuk gezelliger! Bovendien maakt het sociale contact het sporten ook makkelijk. Je kan elkaar motiveren om toch nog even door te gaan ook al heb je geen zin meer.
  3. Maak het leuk voor jezelf! Sporten hoeft geen saaie martelgang te zijn. Zoek daarom iets dat je leuk vindt om te doen. Sport je liever thuis of in de sportschool? Sport je het liefst individueel of in een groep? Word jij gelukkig van voetbal, tennis of hockey of ga je liever zwemmen? De mogelijkheden zijn oneindig! Het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen, zodat je het ook makkelijker vol kunt houden.

Wil je tips over wat je het beste kunt eten en drinken als je gaat sporten om te voorkomen dat je last krijgt van je darmen? Bekijk dat de blog over sporten en het prikkelbare darm syndroom.

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

2 gedachten over “Sporten en PDS: Is bewegen goed voor de darmen?”

  1. Beste Janna, ik heb vaak langere tijd gesport. De langste periode was 1 jaar en dan zo’n 3 a 4 keer per week. Dat was onder begeleiding van een instructeur op de sportschool en afwisselend cardio en krachttraining. Ik wilde sporten om mijn algehele gezondheid en conditie te verbeteren. Het lijkt echter of ik nauwelijks of heel moeilijk gelukshormonen, zoals ze in het artikel genoemd worden, aanmaak. Ik voel me niet blijer, vrolijker of energieker na het sporten of in een periode van sporten. Ik slaap er ook niet specifiek beter door. En ik merk zelf niet echt, in het dagelijks leven, dat ik er een betere conditie van krijg. Hierdoor verlies ik uiteindelijk steeds de motivatie om te sporten en stop ik er mee. Hebben jullie misschien al eens meegemaakt dat iemand weinig tot geen gelukshormonen aanmaakt en wat daaraan te doen is?

    1. Janna Koopman

      Beste Cindy,
      Wat vervelend om te horen dat je je niet echt beter voelt na het sporten. Misschien is er een andere oorzaak waardoor je onvoldoende gelukshormonen aanmaakt. Hieronder geef ik je tips de je kunt proberen toe te passen:
      – Probeer om minimaal 8 uur te slapen en het liefst op vaste tijden naar bed te gaan en opstaan.
      – Zorg voor voldoende rustmomenten over dag dag (minimaal elke 1,5 uur), zodat je voorkomt dat je een opgejaagd gevoel hebt. Dagelijks 1-2x een korte meditatie doen kan je ook hierbij helpen.
      – Kom minimaal een half uur per dag buiten (i.v.m. vitamine D aanmaak).
      – Je kunt ook proberen om de volgende voedingsmiddelen voor een langere tijd te eten: kikkererwten, bananen, bruine rijst, pompoen- en sesamzaadjes, pure 85% chocola en melk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven