Mijn ervaring met reizen met PDS in Barcelona, Japan en Thailand

Mijn ervaring met reizen en PDS

Heb je het prikkelbare darm syndroom (PDS) en vraag je je af hoe je kunt genieten van reizen zonder je buikklachten in de weg te laten staan? Goed nieuws! Met de juiste voorbereiding en enkele handige tips kun je nog steeds volop genieten van je reizen, zelfs naar verre en exotische bestemmingen zoals Barcelona, Japan en Thailand. In deze blogpost deel ik mijn persoonlijke ervaring met reizen met PDS van het afgelopen jaar. Lees ook mijn eerdere blog over op vakantie met PDS.

Hoe ga ik dat doen op reis met een prikkelbare darm?

‘Als het thuis al niet goed gaat… Hoe moet dat dan straks op vakantie?’ Dit is iets dat ik vaker hoor van cliënten. De zorgen over de vakantie beginnen thuis al… Want wat is de beste manier om dit aan te pakken en hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van je prikkelbare darm?

Deze zorgen over ‘wat als…’ geven je direct al stress. Stress is een van de triggers en oorzaken voor prikkelbare darmklachten. De spanning alleen kan jouw klachten dus al verergeren. Het is van belang om wat meer vertrouwen te kweken voor jouw vakantie, zodat jij (net als ik) weer écht kan genieten van je vakantie!

Als je basis goed is, kun je meer hebben

Ik maakte het afgelopen jaar verschillende reizen, en bij elke reis stond de voorbereiding voorop. De grootste voorbereiding doe ik thuis. Als je basis goed is, dan kun je op vakantie een stuk meer hebben. Wanneer ik met rustige darmen vertrek, begin ik al een stuk relaxter aan mijn reis. Werken aan een goede basis op alle pijlers die van invloed zijn op je darmklachten is dus cruciaal. Door middel van de BETER methode doe je dit stapsgewijs, effectief en op een duurzame manier.

Mijn ervaring met reizen met PDS: er waren ook ‘slechte’ momenten

Van elke reis heb ik mega genoten! Momenten en nu herinneringen om nooit te vergeten. Het grootste deel ging het heel erg goed met mijn darmen en ben ik zonder klachten doorgekomen.

Maar het ging zeker niet perfect. Er waren ook momenten waarin ik wel last had van mijn PDS klachten.

Zo nodig naar de wc moeten, het niet kunnen ophouden, dat de auto moet stoppen en ik, jawel, het achter de auto moest doen omdat ik zo’n buikpijn had. Gelukkig neem ik altijd wc-papier mee in mijn tas;)

Ook het tegenovergestelde gebeurde. Ik raakte verstopt en mijn buik werd zo opgeblazen dat ik wel 4 maanden zwanger leek en echt even liever niet in bikini ging..

Weten wat ik op en na deze momenten het beste kan doen, weten wat mijn lichaam nodig heeft in dat moment, dat helpt mij om ook met prikkelbare darm op vakantie te genieten.

Mijn ervaring met reizen en PDS in Barcelona

Mijn ervaring met reizen met PDS: Barcelona – Tapas en Spaanse Cuisine

Yes, daar gingen we, met de girls in het vliegtuig naar Barcelona! Dat staat garant voor veel lekker eten, dansjes en drankjes. Spanje staat natuurlijk bekend om zijn tapas! Heerlijk, maar als je niet uitkijkt is drie kwart van de gerechtjes op je bord gefrituurd. Dat is voor veel van ons niet al te best voor onze darmen. Als je van tevoren even googelt naar de wat betere tapas-tentjes en even op de kaart gluurt, dan zul je zien dat je heerlijk (en PDS-proof) tapas kunt eten. Zo hadden wij met onze girls trip in Barcelona een geweldige avond in een lokale tapas-tent waar ze echt de lekkerste tapas ooit serveerden! Uiteindelijk kies je zelf wat je in je mond stopt. Maak je eigen keuzes en kies wat jij echt de moeite waard vindt!

Strategieën voor buikklachten tijdens sightseeing

Wat als ik ineens naar de wc moet rennen? Wat als ik het echt niet op kan houden? Dit is iets dat vroeger veel door mijn hoofd spookte. En ook iets wat nog heel af en toe gebeurt. Je mindset is hierin leidend. De hersen-darmconnectie is zo sterk dat we deze angst en spanning direct in onze darmen kunnen voelen. Cruciaal is dat je mindset hierin relaxter wordt en jij vertrouwen krijgt in jezelf en je lichaam dat het ook anders kan.

Dat vertrouwen is helaas geen knopje dat je even ‘aanzet’. Hier moet je aan werken, en dat is wat ik met cliënten in een traject doe. Meer acute tips gaan over een goede voorbereiding, zodat jij je zo min mogelijk zorgen hoeft te maken. Neem altijd een rol wc-papier mee in je tas, zorg dat je een medische toiletpas bezit, licht je reisgezelschap in over je situatie, en neem eventueel een diarree-remmer mee voor het geval dat je PDS-klachten verergeren. 

Soms besef ik het ineens dat ik naar de winkel ben geweest, zonder extra kleding mee te nemen voor het geval dat.. 

Ik heb bij Maudy geleerd dat mijn gedachtes heel veel effect hebben op mijn klachten. Ik kreeg buikpijn van de gedachte om buikpijn te krijgen. Nou heb ik geleerd door middel van ademhaling en een positievere mindset dat ik mijn buik weer rustig kan krijgen.”

-Marianne – PDS coaching traject

Mijn ervaring met reizen met PDS: Japan – Sushi eten

Japan is een fantastisch land met mijn favoriete eten: sushi. Het fijne aan Japan vind ik dat je er heel makkelijk schoon en onbewerkt kunt eten. Ze houden van verse vis, ingemaakte groenten en rijst. Je kunt er natuurlijk ook genoeg bewerkt eten vinden, maar de originele keuken is erg gezond.

Het vinden van PDS-proof eten vond ik hier dus niet zo moeilijk. Wel was de uitdaging om voldoende groente en fruit binnen te krijgen. De hoeveelheid groente is hier namelijk niet zo groot per maaltijd. En mijn darmen zijn natuurlijk gewend aan mijn dagelijkse 800 gram groente (en veel vezels).

Door dagelijks zelf wat groente en fruit uit de supermarkt in te slaan, heb ik ervoor gezorgd dat ik deze vezels toch binnenkreeg. Neem het heft in eigen handen en kijk wat jij mist in je voeding en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit wel eet. Er is vaak veel mogelijk, alleen kost het even iets meer vooruitdenken.

Wat mij ontzettend heeft geholpen is mijn eetmomenten te beperken. Rond 12 uur ons ‘ontbijt’, vervolgens een late lunch en avondeten. Zo geef ik mijn darmen de rust die ze nodig hebben.

 

Mijn ervaring met reizen met PDS: Thailand – Exotische smaken

Thais eten is pittig. De minst spicy optie in Thailand vind ik al 3 levels te pittig. Dat is niet aan mij besteed. Toch heb ik twee keer ‘per ongeluk’ een te pittig gerecht besteld. Dit schoof ik dan direct door naar Erik, die het vervolgens zwetend opat. Gelukkig waren er overal genoeg niet-pittige opties.

Ook zit het vol met healthy-food spots! De lekkerste salades met groente, exotisch fruit en groentesapjes en smoothies! Ik ging helemaal los. Wij zochten deze plekjes bewust op zodat we aan onze groente en fruitinname kwamen en zo goed voor ons lichaam en buik zorgden. We wisselden dit af met echt Thais eten waar ik dan de beste optie voor mijn buik uitkoos. Ik kies voor rijstnoodles in plaats van tarwenoodles (pad thai!), verse vis in plaats van gefrituurd, een curry met veel groente en verse springrolls in plaats van gefrituurde. Omdat ik weet wat voor mij werkt en wat niet.

Vond je het leuk om mijn ervaring m.b.t. reizen te lezen, bekijk dan de blog over tips met reizen in het buitenland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven