PDS en onderzoek: Het onderzoeken van je darmbacteriën

onderzoek en PDS

Ik heb mijn darmbacteriën laten onderzoeken door middel van het wetenschappelijk onderzoek ‘Eten voor de wetenschap’. Dit onderzoek heeft als doel heeft om je darmbacteriën in kaart te brengen. Daarnaast wordt er gekeken naar de veranderingen in mentale en lichamelijke klachten bij het veranderen van je voedingspatroon gedurende 4 weken. Heb je PDS en onderzoek jij ook graag je darmen of ben je nieuwsgierig naar mijn persoonlijke ervaring? Lees dan snel verder!

Darmbacteriën, waarom zijn deze zo belangrijk?

In onze darmen leven veel verschillende micro-organismen, voornamelijk bacteriën, die gezamenlijk ‘microbiota’ worden genoemd. Deze darmbacteriën beïnvloeden de algehele gezondheid. Door ontlastinganalyses heeft de wetenschap meer inzicht gekregen in de samenstelling van de darmbacteriën en hoe deze kan veranderen door bijvoorbeeld een verandering in dieet.

Deelnemers aan het onderzoek krijgen inzicht in deze veranderingen door middel van persoonlijke feedback na vier weken. Er wordt gekeken naar de effecten op veelvoorkomende lichamelijke en mentale klachten (denk aan hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of stress) als er van voedingspatroon veranderd wordt.

Waarin moet je je voedingspatroon veranderen?

Voor dit onderzoek heb ik 4 weken lang heb ik een veganistisch voedingspatroon gevolgd en daarnaast gekeken wat dit voor invloed heeft op mijn darmbacteriën. Ook kon je kiezen uit o.a. koolhydraatarm, paleo, mediterraan, laag vet, vegetarisch en eten volgens de schijf van vijf.

PDS en onderzoek: Hoe worden je darmbacteriën onderzocht?

Allereerst ontvang je een monsterafnamekit en bijgevoegd een instructie voor het afnemen van het monster. Dit monster registreer je online en daarnaast vul je een vragenlijst in om informatie over je gezondheid, allergieën, dieet en sportactiviteiten te registreren. Daarna kun je beginnen met het dieet.

PDS en onderzoek: Voor- en nameting onderzoek darmbacteriën

Mijn voor- en nameting verschilde eigenlijk nauwelijks met elkaar, omdat ik voordat ik een veganistisch voedingspatroon ging volgen, al vegetarisch at en daarvan 80% van de tijd veganistisch. Daarom laat ik slechts één meting zien.

Donutgrafiek

De grafiek hiernaast geeft de samenstelling weer van de verschillende bacteriën die zijn gevonden in het monster. De bacterië(groepe)n hebben elk unieke eigenschappen en een verschillend effect op onze gezondheid. De drie meest voorkomende zal ik rechts van de afbeelding kort toelichten.

Onderzoek darmbacteriën

1. Prevotella Copri (40,9%)

Het hebben van veel Prevotella copri duidt in het algemeen op een gezonde voeding met veel groente en rijk aan vezels. Wanneer deze bacterie tot meer dan 30% van de microbiota overheerst, kan dit een oorzaak zijn van PDS-klachten gecombineerd met een dunne stoelgang.

2. Faecalibacterium prausnitzii (5,8%)

Deze bacterie speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van het spijsverteringssysteem en geeft algemene positieve gezondheidseffecten. De bacterie beschermt tegen pathogenen (schadelijke, ziekmakende bacteriën), beïnvloed ons immuunsysteem op een positieve manier en heeft een ontstekingsremmend effect. De aanwezigheid van grote hoeveelheden wordt in het algemeen gezien als een teken van een gezonde darm.

3. Alloprevotella Rava

Dit is een aparte tak van de Prevotella soort (nummer 1) en is belangrijk bij de homeostase van glucose (suiker). Homeostase is de regulatie en handhaving van een evenwicht, zodat de toestand van het interne milieu in het lichaam stabiel blijft.

Vergelijkingsgrafiek

Ook kun je je darmbacteriën vergelijken met andere groepen mensen. De hoeveelheid van specifieke bacteriën kan namelijk sterk verschillen tussen mensen en tussen groepen van mensen met een verschillende lifestyle of gezondheid. Hier heb ik mijn darmbacteriën (de zwarte stip) vergeleken met de groep mensen met het prikkelbare darm syndroom.

Onderzoek darmbacteriën

Vergelijkingsgrafiek. Hierin zie je dat ik een erg hoog aantal Prevotella Copri heb, ten opzichte van de mensen met PDS.

Onderzoek darmbacteriën

Diversity grafiek. Hierin zie je dat de verschillende bacteriën die ik heb, in vergelijking met mensen met PDS, minder is.

 

Diversity grafiek

De ‘diversity index’ is een maat waarmee aangegeven wordt hoeveel verschillende bacteriën er zijn gedetecteerd en hoe vaak dezelfde bacteriën voorkomen. Hoe meer bacteriën zijn gedetecteerd en evenredig aanwezig zijn in het monster, des te hoger is de diversiteitsindex. Over het algemeen is een hogere diversiteitsindex (6 en hoger) gekoppeld aan een betere gezondheid.

Hier heb ik gefilterd op het prikkelbare darm syndroom om mijn gegevens (de zwarte stip) te vergelijken met deze groep. 

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel over PDS en onderzoek vond. Heb jij je darmbacteriën laten onderzoeken? Laat het hieronder weten in een reactie! 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven