Geur en kleur van ontlasting bij spijsverteringsklachten

geur en kleur van ontlasting darmklachten PDS

De geur en kleur van je ontlasting kan veel vertellen over je gezondheid. Heb je een extreem sterke geur of een afwijkende kleur, dan heb je waarschijnlijk te maken met een probleem in de vertering. Mogelijk heb je het Prikkelbare Darm Syndroom, een voedsel intolerantie of een allergie. Het kan ook zijn dat je bloed of slijm in de ontlasting hebt of juist een brijige of vette ontlasting. In veel gevallen is er niets ernstigs aan de hand, maar in sommige gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Wil je weten wat de geur en kleur van de ontlasting kan betekenen? Lees dan mijn blog. 

Geur en kleur van ontlasting: Extreem sterke geur

Indien je ontlasting ruikt naar verrotte eieren, wijst dit vaak op een gisting of rotting (het ontbinden van eiwitten) in de darmen. Ook kan het wijzen op een gezondheidsprobleem, zoals een gluten allergie (coeliakie), lactose intolerantie of voedselovergevoeligheid. Een acetonlucht kan duiden op een versnelde vetverbranding (ketonlichamen).

Geur en kleur van ontlasting: Afwijkende kleur

Een afwijkende kleur van de ontlasting kan duiden op een gezondheidsprobleem. Kijk eens achterom en check welke kleur je ontlasting heeft. Is die afwijkend, neem dan contact op met de huisarts. 

Lichtbruine ontlasting
Indien de ontlasting lichtbruin is, kan dit betekenen dat voedsel niet goed verteerd wordt.

Zwarte ontlasting
Sommige voedingspreparaten waar veel ijzer in zit, geven zwarte ontlasting. Indien de zwarte ontlasting onverklaarbaar is, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Rode ontlasting
Rood in de ontlasting kan wijzen op een bloeding van bijvoorbeeld de anus (aambeien). De kleur is vaak helderrood. Na het eten van rode bietjes, kan je ontlasting ook rood zijn. Let op: heb je donkerrood bloed in de ontlasting zonder duidelijk oorzaak? Neem dan altijd contact op met je huisarts of specialist! Je kunt hier op de site van de maag-lever-darmstiching (MLDS) hier meer over vinden. 

Groene ontlasting
Groene ontlasting kan wijzen op een overschot aan gal. Dit kan betekenen dat er een probleem is van de lever of de galblaas. Indien je een grote hoeveelheid groene bladgroente hebt gegeten (zoals boerenkool of spinazie), kun je ook groene ontlasting hebben.

Gele ontlasting
Geel in de ontlasting ontstaat doordat de lever meer afvalstoffen produceert. Dit kan veroorzaakt worden door het gebruik van medicijnen, drugs, alcohol of een ontsteking van de alvleesklier. Een andere reden kan een slechte vertering van vet zijn en daardoor onverteerd vet in de ontlasting.

Witte ontlasting
Witte ontlasting kan een gevolg zijn van een tekort aan gal. Door een tekort aan galkleurstoffen krijgt de ontlasting deze kleur. Dit kan veroorzaakt worden door onvoldoende aanmaak van gal, door een afsluiting van de galwegen (galstenen), aandoening van de lever (hepatitis) of alvleesklier. Indien er alleen maar witte puntjes in je ontlasting aanwezig zijn, kan dit betekenen dat er wormen aanwezig zijn in je ontlasting.

Slijm in de ontlasting

Een beetje slijm in de ontlasting is niet erg. Wanneer je veel slijm in je ontlasting hebt, kan dit komen door het gebruiken van veel suiker, melkproducten of witte meelproducten. Het kan ook wijzen op het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn. Vaak heb je dan ook te maken met een zachte ontlasting of loze aandrang. Lees hier meer over in mijn blog consistentie van ontlasting

Vette ontlasting

Bij een gezonde stoelgang blijft de ontlasting niet aan de binnenkant van de wc plakken. Vetten worden namelijk normaal gesproken opgenomen in het lichaam. Heb je een vette ontlasting? Dit kan komen door een beschadigde darm door een gluten allergie of intolerantie. Zorg daarom altijd dat je getest hebt of je een gluten intolerantie hebt! Andere redenen zijn een tekort aan galzuur of een verminderde werking van de alvleesklier (te weinig vetverterende enzymen, Lipase).

Heeft jou ontlasting niet de juiste geur of kleur? Laat je ontlasting dan onderzoeken aan de hand van een microbioom en ontlastingstest! Zo kom je eindelijk achter de oorzaken van je darmklachten.

24 gedachten over “Geur en kleur van ontlasting: de betekenis”

    1. Hoi Kelly, wat vervelend dat je last hebt van een vette ontlasting en winderigheid. Dit kan zeker komen door spanningen of stress, omdat er dan ook vaak sprake is van een snelle darmpassage. Doordat voedsel te snel door de darmen gaat wordt het eten niet goed verteerd en is het lichaam niet in staat om alle voedingsstoffen uit de voeding te halen. Hierdoor ontstaat er vaak te dunne en vettige diarree. Daarbij spelen voeding, leefstijl en bewustwording ook een grote rol bij deze klachten. Per persoon kan de precieze oorzaak verschillen en door middel van een uitgebreide zelfanalyse kun je hier achter komen.

      1. Patricia Barnhoorn

        Ik heb al maanden last van witte stipjes in mijn ontlasting. Ik heb al bloedonderzoek gehad en mijn leverwaarden waren goed. Ook is er poep onderzoek gedaan en daar is uit gebleken dat ik last van darmparasieten had. Ik heb hier een antebiotica kuur voor gehad. Volgens de dokter kan het dan nu niet meer van de parasiet komen. Ook heb ik al voor de zekerheid een wormen kuur gedaan. Alleen nu heb ik nog steeds last van die witte stipjes. Ook last van obstipatie. Maar ik poep wel regelmatig. Zou het misschien dan toch pds kunnen zijn? Of onverteerbare etensresten?

        1. Hoi Patricia,
          Witte stippen in de ontlasting kunnen inderdaad door een parasiet komen of door verhoogde leverwaarden. Dit kan bij jou nu niet meer het geval zijn. De obstipatie zelf veroorzaakt niet de witte stipjes, maar wijst wel op onaangetaste voedseldeeltjes, vitamines en mineralen. Dit is de rede dat je witte stipjes in je ontlasting kunt hebben. Het lijkt dan toch de PDS te zijn.

    1. Janna Koopman

      Hoi Monique,

      Het lijkt mij vervelend als je een lastige stoelgang hebt. Wat heb je al geprobeerd om je ontlasting soepeler te krijgen? Bij mij werkt het goed om dan water met lijnzaad te gebruiken en daarop te kauwen. Misschien werkt dit ook voor jou.

      Hartelijke groet Janna

  1. Hey, ik heb last van slijm bij ontlasting. Het ziet er gelig, oranjeactig uit. Is dit normaal. Ik raak hiervan in de stress, want ben bang dat het bloed is,

    1. Ik kan mij goed voorstellen dat je gestrest raakt om gele slijm in de ontlasting te hebben. Indien dit een enkele keer voorkomt is er meestal niets aan de hand. Gele afscheiding of een geel ontlasting kan worden veroorzaakt door gal. Het kan ook voorkomen bij buikgriep als je veel diarree hebt gehad. Dit hoort dan wel na een paar dagen te verdwijnen. Komt het vaker voor, dan zou ik je adviseren om langs de huisarts te gaan om te testen of dit wel normaal is.

  2. Hallo,

    Half jr geleden heeft huisarts pds geconstateerd bij mij dmv ontlasting die onderzocht is waar niets mee aan de hand bleek te zijn (geen ontstekingen of parasieten oid).
    3 maand geleden aanvullend onderzoek gedaan omdat ontlasting bleef drijven. Toen is er scan gemaakt van bovenbuik. Ook daar leek alles goed.
    Inmiddels weer 3 maand verder. Klachten (met name buikpijn) gaan op en af.

    Ik heb 2 vragen:
    1. Mn ontlasting drijft 80% vd tijd, al maandenlang. Ondanks de scan maak ik me daar toch nog wel druk om. Dat is normaal met pds?
    2. Ik heb met grote regelmaat slijm bij mn ontlasting. De kleur is bruinig. Ik lees overal dat slijm bij ontlasting bij pds normaal is. Maar ook met deze kleur?

    Groet

    1. Frederique Visser

      Hallo,

      Goed dat je je ontlasting hebt laten onderzoeken. Gelukkig is er geen sprake van ontstekingen in de darmen, maar de buikpijn en de ontlasting is wel erg vervelend. Ik kan mij goed voorstellen dat je daar zorgen om maakt. Drijvende ontlasting en slijm bij de ontlasting is niet ongewoon bij PDS. De slijm kan inderdaad bruinig van kleur zijn. Naast alcohol, veel suikers en witmeelproducten komt slijm ook voor bij een voedselintolerantie. Misschien is er sprake van een overgevoeligheid van een bepaald voedingsmiddel? Daarnaast zien we dat drijvende ontlasting veel voorkomt door vettig eten en bij overmatige gasvorming.

      Groet,
      Frédérique

  3. Hoi,

    Man van 40 jaar. Had paar maanden nog zeer goede stoelgang en van ene op andere dag plots obstipatie. Dat ging over middels klysma/macrogol vanuit huisarts. Maar sindsdien drijft ontlasting altijd, is 95% van de keren brijig en bruin van kleur, soms diarree. Ga ook vier x per dag sindsdien en zie slechte vertering. Heb ook dagelijks last van buikkrampen (komt en gaat). Maar soms is het ook heel lichtbruin van kleur, richting mosterdgeel/lichtbruin. Nu al maanden lang. Is geen coeliakie of helico. Als ik alcohol drink is pijn geheel weg en ontlasting weer bruiner dan als ik niet drink. Voel linkerzij ook wat trekken. Ook mijn darmen maken regelmatig rommelende geluiden.

    Ik heb wel heel veel stress gehad door plots overlijden ouders in 2020 en hierdoor ongezonder gegeten (veel ijskoffie, pizza, brood etc.) en meer alcohol genuttigd dan goed voor me is. Daarnaast ook rond die tijd rauwe groene asperges gegeten die wat oud waren en niet goed afgespoeld, zou dat iets kunnen zijn.

    Kortom, ik maak me zorgen. Kan dit door stress komen en dan maanden duren. Ik denk meteen ergste van het ergste.

    Groetjes Martijn

    1. Frederique Visser

      Hoi Martijn,

      Wat vervelend dat die klachten ineens op komen zetten en dat je daar zoveel last van hebt. Zo te lezen heb je een heftig jaar gehad. Heb je van de huisarts de diagnose PDS gekregen? De ontregelde stoelgang is een bekende klacht bij PDS. Ik kan mij goed voorstellen dat je daar zorgen om maakt. Het is niet prettig maar het is niet iets ernstigs (mits er geen bloed bij komt kijken). Stress heeft zeker invloed op je darmen. Zolang je stress hebt zullen de klachten dan ook blijven. Lees hier meer over in de volgende blog en tips hoe je stress kan aanpakken: https://pdscoaching.nl/invloed-stress-op-darmen/.
      Daarnaast is gezonde voeding ook van belang voor een goede spijsvertering. Bewerkte producten zoals kant-en-klaar maaltijden, sausjes, koek en gebak etc. kunnen zorgen voor het uitlokken van darmklachten. Het is goed om te variëren met voeding want te veel van hetzelfde bijvoorbeeld dagelijks brood kan ook voor klachten zorgen. Bij PDS en gevoelige darmen zien we vaak dat bepaald voedsel de darmen kunnen triggeren: https://pdscoaching.nl/top-20-triggerfoods-bij-pds-en-darmklachten/.

      Groet Frédérique

  4. Ik heb witte, soort korreltjes, in mijn ontlasting, van de een op de andere dag. Ik heb pds en ben 67 jaar. Kan dit door de pds komen?

    1. Frederique Visser

      Witte korreltjes of stukjes in de ontlasting kan duiden op een worm of maden in je darmstelsel. Dit is geen specifiek symptoom bij PDS en kan iedereen overkomen. Het is goed om altijd je huisarts te raadplegen als je witte deeltjes in de ontlasting ziet.

  5. Ik ben er achter gekomen dat ik een voedsel intolerantie heb van jewelste ei, gluten, suiker, soja, mais, koemelk, noten, zaden, beperkt vlees, groente, fruit, vis, kruiden en ik mag alleen maar zout. Histamine arm eten. Sinds ik genoodzaakt was om anders te eten omdat mijn darmen het niet konden verdragen voel ik mezelf echt heel veel beter alleen is de kleur van de ontlasting groen. En heb ik meer last van obstipatie. Hangt dit samen?

    1. Frederique Visser

      Wat vervelend dat je zo sterk reageert op allerlei voedingsmiddelen. Gelukkig voel je je wel beter nu je anders eet. Het kan verband met elkaar hebben. De groene ontlasting kan wijzen op een voedselintolerantie of het eten van te veel groene producten zoals spinazie. Het kan ook komen doordat er veel gal in de darmen terechtkomen of als het sprake is van een maagdarminfectie. Indien de groene ontlasting lang aanhoudt, is het goed om even je huisarts hierover te raadplegen. Vaak is de ontlasting juist aan de zachte kant. Zorg dat je voldoende drinkt en beweegt. Neem voldoende vetten, dit zorgt voor een soepelere ontlasting.

  6. Een paar jaar terug had ik altijd erg harde keutels en hoefde ook maar 1 keer in de 2 of 3 dagen naar de wc.
    Na 2 jaar geleden corona te hebben gehad is mijn ontlasting erg dun geworden. Nu moet ik wel keurig om de dag naar de wc maar het is soms zo dun dat het er gewoon uitstroomt. Ik ben bij dokter geweest en uit het bloed en ontlasting onderzoek zijn geen verkeerde dingen gekomen.
    Kan het zijn dat pds de kop ineens heeft opgestoken?
    Ik ben inmiddels 52 jaar. Ik. heb geen buikpijn maar soms pruttelt die wel erg. Ik eet gezond en ook meer vezels ondertussen.
    Geen idee nog wat te doen dus misschien maar weer eens naar dokter??

    1. Maudy Tiggelaven

      Hoi Benny,

      Wat vervelend dat je last hebt van een pruttelende buik en dunne ontlasting. Voor een gezonde stoelgang wil je het liefste minimaal 1 keer per dag naar het toilet gaan voor een grote boodschap. De structuur, hoeveelheid, kleur en geur vertellen je veel over de gezondheid van je darmen en hoe het er aan toe gaat in je spijsvertering. Aanhoudende dunne ontlasting betekent ook dat de voedingstoffen niet goed worden opgenomen door je darmen. Een prikkelbare darm kan ontstaan door verschillende oorzaken en het kan dus ook ineens ontstaan. Mooi dat je al meer vezels eet nu. Deze zijn essentieel voor een goede darmwerking! Wel zit er een verschil in soorten vezels.

      Lees deze blogs ook eens over vezels en over hoe ziet normale ontlasting eruit:

      https://pdscoaching.nl/pds-normale-ontlasting-consistentie/

      https://pdscoaching.nl/welke-vezels-kun-je-bij-darmklachten-het-beste-eten/

      De oplossing ligt in een holistische aanpak van je klachten waarbij je naast voeding ook de pijlers bewustwording, mindset, beweging, energie en rusten aanpakt. Mocht je meer willen weten over deze aanpak dan kunnen we altijd even vrijblijvend kennismaken.
      Een kennismaking kun je makkelijk inplannen via: https://pdscoaching.nl/contact-2/

      Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven