Geur en kleur van ontlasting: de betekenis

geur en kleur van ontlasting darmklachten PDS

De geur en kleur van je ontlasting kan veel vertellen over je gezondheid. Heb je een extreem sterke geur of een afwijkende kleur, dan heb je waarschijnlijk te maken met een probleem in de vertering. Mogelijk heb je het Prikkelbare Darm Syndroom, een voedsel intolerantie of een allergie. Het kan ook zijn dat je bloed of slijm in de ontlasting hebt of juist een brijige of vette ontlasting. In veel gevallen is er niets ernstigs aan de hand, maar in sommige gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Wil je weten wat de geur en kleur van de ontlasting kan betekenen? Lees dan mijn blog. ​

Geur en kleur van ontlasting: Extreem sterke geur

Indien je ontlasting ruikt naar verrotte eieren, wijst dit vaak op een gisting of rotting (het ontbinden van eiwitten) in de darmen. Ook kan het wijzen op een gezondheidsprobleem, zoals een gluten allergie (coeliakie), lactose intolerantie of voedselovergevoeligheid. Een acetonlucht kan duiden op een versnelde vetverbranding (ketonlichamen).

​Geur en kleur van ontlasting: Afwijkende kleur

Een afwijkende kleur van de ontlasting kan duiden op een gezondheidsprobleem.

– Lichtbruine ontlasting. Indien de ontlasting lichtbruin is, kan dit betekenen dat voedsel niet goed verteerd wordt.

– Zwarte ontlasting. Sommige voedingspreparaten waar veel ijzer in zit, geven zwarte ontlasting. Indien de zwarte ontlasting onverklaarbaar is, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

– Rode ontlasting. Rood in de ontlasting kan wijzen op een bloeding van bijvoorbeeld de anus (aambeien). De kleur is vaak helderrood. Na het eten van rode bietjes, kan je ontlasting ook rood zijn. Let op: heb je donkerrood bloed in de ontlasting zonder duidelijk oorzaak? Neem dan altijd contact op met je huisarts of specialist! Op de site van de maag–lever-darm-stiching (MLDS) kun je hier meer over vinden.

– Groene ontlasting. Groene ontlasting kan wijzen op een overschot aan gal. Dit kan betekenen dat er een probleem is van de lever of de galblaas. Indien je een grote hoeveelheid groene bladgroente hebt gegeten (zoals boerenkool of spinazie), kun je ook groene ontlasting hebben.

– Gele ontlasting: Geel in de ontlasting ontstaat doordat de lever meer afvalstoffen produceert. Dit kan veroorzaakt worden door het gebruik van medicijnen, drugs, alcohol of een ontsteking van de alvleesklier. Een andere reden kan een slechte vertering van vet zijn en daardoor onverteerd vet in de ontlasting.

– Witte ontlasting. Witte ontlasting kan een gevolg zijn van een tekort aan gal. Door een tekort aan galkleurstoffen krijgt de ontlasting deze kleur. Dit kan veroorzaakt worden door onvoldoende aanmaak van gal, door een afsluiting van de galwegen (galstenen), aandoening van de lever (hepatitis) of alvleesklier. Indien er alleen maar witte puntjes in je ontlasting aanwezig zijn, kan dit betekenen dat er wormen aanwezig zijn in je ontlasting.

Slijm in de ontlasting

Een beetje slijm in de ontlasting is niet erg. Wanneer je veel slijm in je ontlasting hebt, kan dit komen door het gebruiken van veel suiker, melkproducten of witte meelproducten. Het kan ook wijzen op het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn. Vaak heb je dan ook te maken met een zachte ontlasting of loze aandrang. Lees hier meer over in mijn blog consistentie van ontlasting.

Vette ontlasting

Bij een gezonde stoelgang blijft de ontlasting niet aan de binnenkant van de wc plakken. Vetten worden namelijk normaal gesproken opgenomen in het lichaam. Heb je een vette ontlasting? Dit kan komen door een beschadigde darm door een gluten allergie of intolerantie. Zorg daarom altijd dat je getest hebt of je een gluten intolerantie hebt! Andere redenen zijn een tekort aan galzuur of een verminderde werking van de alvleesklier (te weinig vetverterende enzymen, Lipase).

Wat voor ontlasting heb jij?  Laat hieronder je reactie achter!

6 reacties op “Geur en kleur van ontlasting: de betekenis”

  1. Hoi Kelly, wat vervelend dat je last hebt van een vette ontlasting en winderigheid. Dit kan zeker komen door spanningen of stress, omdat er dan ook vaak sprake is van een snelle darmpassage. Doordat voedsel te snel door de darmen gaat wordt het eten niet goed verteerd en is het lichaam niet in staat om alle voedingsstoffen uit de voeding te halen. Hierdoor ontstaat er vaak te dunne en vettige diarree. Daarbij spelen voeding, leefstijl en bewustwording ook een grote rol bij deze klachten. Per persoon kan de precieze oorzaak verschillen en door middel van een uitgebreide zelfanalyse kun je hier achter komen.

  1. Janna Koopman

   Hoi Monique,

   Het lijkt mij vervelend als je een lastige stoelgang hebt. Wat heb je al geprobeerd om je ontlasting soepeler te krijgen? Bij mij werkt het goed om dan water met lijnzaad te gebruiken en daarop te kauwen. Misschien werkt dit ook voor jou.

   Hartelijke groet Janna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top