PDS: hoe ziet normale ontlasting er uit?

PDS normale ontlasting obstipatie en diarree darmklachten

In het dagelijkse leven praten we er niet vaak over: Hoe ziet normale ontlasting er uit? Toch kan je ontlasting je veel vertellen over je gezondheid. Een afwijkende ontlasting kan ook komen doordat je PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt. In dit artikel vertel ik je meer over hoe ontlasting er uit hoort te zien en wat de consistentie van de ontlasting je kan vertellen over je gezondheid. Je leert wat de zeven meest voorkomende soorten ontlasting zijn qua dikte en welke twee soorten normaal zijn. Je komt er ook achter wanneer er sprake is van verstopping of juist diarree. Wil je weten of je een normale consistentie hebt? Lees dan snel verder.

PDS: Hoe ziet gezonde ontlasting er uit?

Als je PDS hebt, is de kans groot dat je niet altijd normale ontlasting hebt en dat je te weinig of te vaak naar de wc moet. Het is afwijkend als je minder dan één keer per drie dagen of meer dan drie keer per dag naar het toilet gaat. De snelste manier om te kijken of je ontlasting goed is, is door te observeren hoe je ontlasting er uit ziet, nadat je naar het toilet bent geweest. Hij dient niet een al te sterke geur te hebben, te zinken naar de bodem van je toilet (niet drijven) en tijdens het afvegen hoor je niks te zien op het toiletpapier. Is dit niet het geval, dan is je spijsvertering niet optimaal. Indien je spijsvertering niet optimaal is, betekent het ook gelijk dat je gezondheid niet op zijn best is.

Bristol Stoelgangschaal over normale ontlasting en PDS

Aan de hand van de Bristol Stoelgangschaal kun je zien of je een normale stoelgang hebt. Er zijn in totaal zeven types ontlasting die verschillen qua consistentie; van harde keutels tot dunne diarree. Bij PDS komt het ook vaak voor dat je heel erg wisselt tussen de verschillende types ontlasting. Het kan zijn dat je de ene keer neigt naar verstopping en de andere keer te dunne ontlasting hebt. Het kan ook een combinatie van deze alle twee zijn en soms kun je ook normale ontlasting hebben. Je kunt je eigen ontlasting vergelijken met de onderstaande afbeeldingen.

bristol stool chart PDS coaching

 

De Bristol Stoelgangschaal kent zeven verschillende types:
– Type 1: Losse harde keutels, die lijken op konijnenkeutels en moeilijk zijn uit te scheiden.
– Type 2: Als een worst, maar niet glad en eerder klonterig
– Type 3: Als een worst, maar met barstjes en gleuven aan de buitenkant
– Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht
– Type 5: Zachte keutels met ‘hoekige’ randen en makkelijk uit te scheiden
– Type 6: Zachte stukjes met een gehavende buitenkant, een papperige uitscheiding
– Type 7: Waterig en vloeibaar, geen vaste stukjes

Uitleg stoelgangschaal normale en te harde poep

Zowel type 3 en 4 zijn twee vormen van normale of gezonde ontlasting. Er is sprake van obstipatie bij type 1 en 2. Dit wordt ook wel constipatie of verstopping genoemd. Type 1 heeft het langst in de darmen gezeten en deze vorm van ontlasting komt het meest voor bij mensen met een ongezonde levensstijl. Het kan helpen om meer water te drinken, meerdere keren per dag te bewegen en twee keer per dag groenten te eten.

Uitleg dunne poep bij de stoelgangschaal

Bij type 5, 6 en 7 is er sprake van diarree of een dunne ontlasting. Dunne ontlasting, zoals bij Type 7 heeft het minst lang in de darmen doorgebracht en komt vaak door een verminderde opname van voedingstoffen. Dit type ontlasting komt vaak voor bij buikgriep, maar ook bij een heftige voedselintolerantie of stress. Door minder vaak op een dag te eten, goed te kauwen en niet te drinken tijdens het eten, kun je weer normale ontlasting krijgen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat hoe je eet bijna belangrijker is dan wat je eet. Neem de tijd voor de maaltijd en zit rechtop aan tafel.

Wat vertelt je ontlasting over je gezondheid?

Harde of zachte ontlasting
Het beste middel voor een goede ontlasting is een juiste verhouding van vezels en vocht. Door de vezels blijft de ontlasting aan elkaar plakken. Het lichaam doet er gemiddeld tussen de achttien en tweeënzeventig uur over om voeding te verteren, er ontlasting van te maken en het lichaam weer te verlaten. Gaat dit sneller dan normaal, dan ontstaat er diarree. Het lichaam heeft geen tijd om water op te nemen. Indien het langzamer gaat, kan het wijzen op obstipatie (verstopping). Doordat er te veel water is geabsorbeerd, is de ontlasting droog en nat geworden.

Diarree of dunne poep

Indien je regelmatig diarree hebt, kan dit wijzen op een lactose intolerantie of een overgevoeligheid op fructose, gluten of kunstmatige zoetstoffen. Diarree kan ook voorkomen bij een bacteriële of virale infectie, emotionele stress, bepaalde medicatie, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), colitis ulcerosa, coeliakie, ziekte van Crohn of een snel werkende schildklier.

Harde ontlasting en obstipatie

Harde ontlasting wijst op obstipatie. De oorzaken hiervan kunnen zijn: weinig drinken, gebruik van ijzersupplementen, sommige medicatie, emotionele stress, te weinig beweging, niet naar de wc gaan als je aandrang voelt, zwangerschap of een langzaam werkende schildklier. Je kunt hier lezen hoe ik van mijn obstipatie af kwam.

Lees meer gerelateerde artikelen:

Wat voor type ontlasting heb jij?  Laat hieronder je reactie achter!

10 reacties op “PDS: hoe ziet normale ontlasting er uit?”

 1. Ik heb pds en mijn ontlasting is elke dag anders.
  Igeen peil op te trekken. Hollen of stil staan.

  1. Wat vervelend voor je dat je zo’n last hebt hiervan. Heb je wat meer inzicht gekregen na het lezen van deze blog? Mocht je vragen hebben, dan help ik je graag verder.

 2. Wat betekent het als het eerst deel van ontlasting normaal en en tweede deel los? Eigenlijk is er geen eerste en tweede deel. Het begint goed en eindigt los.

  1. Je bedoelt dat je eerst type 3 hebt en daarna bijvoorbeeld type 5? Vaak heb je dan te maken met obstipatie, dus dat je al een tijdje niet naar de wc bent geweest of geen volledige ontlasting hebt. Vlak daarna komt het vaak voor dat er een wat dunnere ontlasting is.

 3. Ik heb vaak zachte ontlasting, die nog net vorm heeft en er moeilijk uit kan, waardoor ik moet persen met alle gevolgen van dien

  1. Wat vervelend dat je een zachte ontlasting hebt die er lastig uitkomt. Heb je al een idee waardoor dit komt?

 4. Hmm, mijn ontlasting zit er niet bij.. De laatste weken heb ik heel veel ‘keutelige’ ontlasting. Eigenlijk is de structuur en stevigheid zoals het hoort, met duidelijke randen. Maar het komt in allemaal kleine delen, van 1cm tot een paar cm en een wat groter deel. Het is absoluut niet te zacht, maar ook niet hard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top