De 3 grootste triggers bij PDS

De 3 grootste triggers bij PDS en darmklachten,jpg

Triggers bij PDS; het kunnen zoveel verschillende dingen zijn! Daarbij zijn de klachten bij het Prikkelbare Darm Syndroom ook verschillend per persoon. Zo kun je onder andere last hebben van een opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie en/of diarree. Het ontstaan van de klachten is soms heel duidelijk, bijvoorbeeld door langdurige ziekte zoals Pfeiffer of de ziekte van lymfe, door bepaalde allergieën of langdurige blootstelling aan stress of langdurig drugsgebruik. In de praktijk krijg ik vaak de vraag wat nu de oorzaak is van het ontstaan van de klachten. Helaas is voor merendeel dé oorzaak onduidelijk, omdat het vaak een combinatie is van verschillende factoren. In deze blog leg ik uit wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van het ontstaan van PDS door voeding, leefstijl of door stress.

Triggers bij PDS door voeding

PDS kan ontstaan door een voedselintolerantie- of overgevoeligheid. Hiervan zijn gluten, lactose, knoflook en ui de meest bekende. Je kunt de beste tips bij lactose-intolerantie en het artikel over glutenvrij of het FODMAP-dieet bij PDS lezen. Ook kan PDS ontstaan door een verminderde aanmaak van spijsverteringsenzymen of door toxische stoffen in voeding. Tot slot kan overmatig gebruik van suiker, koffie, zwarte thee en alcohol ervoor zorgen dat je last krijgt van PDS. Echter, iedereen reageert weer anders op voeding. De uiting van de klachten kunnen zelfs te maken hebben maar ook het moment van de dag, de combinatie van bepaalde voeding, de structuur en temperatuur van voeding. Het is echt een persoonlijke reis om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.

Triggers bij PDS door leefstijl

Wist je dat een trigger bij PDS ook door leefstijl kan komen? De voornaamste oorzaak voor het ontstaan van PDS door de leefstijl is te weinig beweging en te slecht of te kort kauwen op voedsel. Ook kan het hebben van een verkeerde planning of het hebben van te weinig structuur een trigger zijn. Onvoldoende slaap en onvoldoende rust nemen kan ook een trigger zijn bij PDS. In deze blog lees je 3 tips als je niet kan slapen vanwege buikpijn.

Triggers bij PDS door stress

Langdurige stress is een heel bekende oorzaak van PDS. Piekeren, te veel ‘moeten’ en continue aan andermans verwachtingen willen voldoen ook een veel geziene oorzaak in de praktijk. Tot slot zie ik terug in de praktijk dat wanneer er te gehaast wordt geleefd en geen tijd wordt genomen voor de maaltijd, er klachten ontstaan. Wanneer ik bijvoorbeeld in de ochtend niet de tijd neem om rustig wakker te worden en zodoende direct in haast op de fiets spring naar mijn werk en bijvoorbeeld ondertussen mijn ontbijt al fietsend opeet omdat ik er geen tijd voor neem, heb ik gegarandeerd de hele dag nog last van mijn buik. Als daar bovenop ook nog komt dat ik van de ene afspraak naar de andere afspraak ga zonder enige pauze of rust tussendoor, worden de klachten alsmaar erger.

De must do and don’ts bij het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn echter nog veel meer oorzaken die het ontstaan van PDS kunnen uitlokken!

Weet jij wat de oorzaak is van jouw PDS? Laat het hieronder in een reactie weten!​

2 gedachten over “Triggers bij PDS: de 3 belangrijkste”

  1. teveel melk, teveel kant en klare sauzen, te veel eetmomenten, onregelmatig druk – emotioneel periode, kan ook een ding zijn.
    de ademtechniek die je eigenlijk overal kan doen, ook al ben je niet alleen, tip laat op dat moment een ander maar effe praten, werkt ook positief.

    1. Wat goed dat je weet welke triggers je zelf hebt. Soms zijn het ook bepaalde triggers bij elkaar en versterkt de één de ander. Fijn dat je de ademhalingstechniek zelf toe kan passen als je niet alleen bent. Ik gebruik hem ook wel eens als ik overprikkeld word, bijvoorbeeld in de rij van de supermarkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven