Welke klachten zijn er bij PDS? | Spastische darm

welke-klachten-zijn-er-bij-PDS-prikkelbare-darm-syndroom-spastische-darm

Welke klachten er zijn bij iemand met PDS, kan verschillen per persoon.  Buikpijn en een opgeblazen buik komen het meest voor bij PDS. Daarbij  komt een afwijkende ontlasting, zoals obstipatie of diarree ook vaak voor. Andere klachten die voor kunnen komen zijn: winderigheid, misselijkheid en energieklachten. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heb je regelmatig last van maag- of darmklachten en in sommige gevallen kan je leven er zelfs door beheerst worden. Naar je werk gaan of afspreken met anderen is dan niet zo vanzelfsprekend. Een ander kan gewoon alles doen, maar heeft wel regelmatig buikpijn. In dit artikel lees je meer over welke klachten er zijn bij PDS of een spastische darm. Onderaan deze blog vind je ook een video waarin ik vertel wat de meest voorkomende symptomen zijn.

Buikpijn als klacht bij PDS

Last van je buik heeft iedereen wel eens. Al is het maar voor iets spannends zoals een rijexamen of sollicitatiegesprek. Of tijdens een buikgriepje. Maar als je er regelmatig last van hebt, is het een ander geval. Bij PDS heb je minstens één dag per week buikpijn of een onaangenaam gevoel in je buik.

Soort Buikpijn
De soort pijn kan enorm variëren. Ik ken eigenlijk geen twee mensen met PDS die precies dezelfde soort pijn ervaren. Van steken in de buik, tot pijn als een blauwe plek, drukkende pijn, kloppende pijn, zeurende pijn of hevige darmkrampen. Klachten kunnen rondom de menstruatie verergeren of juist minder worden. Waardoor de buikpijn ontstaat is per persoon verschillend en daardoor lastig te behandelen.

Locatie buikpijn
En de locatie is ook weer anders. Waar de één last heeft in zijn onderbuik onder de navel, heeft de andere meer last in zijn linker of rechterzij. Of juist wat hoger, in de buurt van de maag.

“Waardoor de buikpijn ontstaat is per persoon verschillend en kan daardoor lastig zijn om te behandelen. Maar lastig betekent niet onmogelijk! Samen met een prikkelbare darm coach leg je de vinger op de pols.”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Afwijkende ontlasting als klacht bij PDS

De meeste mensen met PDS hebben een afwijkende ontlastingspatroon. Zo heeft de één last van obstipatie (1x in de 3 dagen naar de wc), terwijl de ander meer last heeft van diarree (>3x per dag naar de wc). Je kunt ook een combinatie van allebei hebben. Vaak heeft een verandering van de ontlasting een verband met het toe- of afnemen van buikpijn. Pijn aan de buik neemt meestal af na het bezoek aan het toilet, maar neemt in sommige gevallen juist toe. Ook stress en voeding kunnen veel invloed hebben op de darmklachten. Lees hier meer over de consistentie van ontlasting en hoe normale poep er uit ziet. 

Kleur ontlasting
Qua kleur kan de ontlasting ook afwijken. Lichtrood bloed kan wijzen op aambeien, een overactieve kringspier of een scheurtje in de anus. Neem bij donkerrood bloed contact op met je arts, want dat hoort niet bij PDS. Slijm in de ontlasting kan wijzen op een voedsel intolerantie. Lees hier mee over de betekenis van de geur en kleur van je ontlasting. 

Winderigheid als symptoom bij een spastische darm

Heb je last van winderigheid? Dit is ook een klacht die veel voorkomt bij PDS. Vaak begint dit met een opgezette buik en komt die lucht weer naar buiten via het laten van van een windje. Je hebt scheten die hard van geluid zijn en die juist flink kunnen ruiken. Hoe dan ook, het is vervelend als je daar last van hebt. Misschien schaam je je wel als het gebeurt terwijl je bij vrienden bent. En doordat je ze probeert op te houden, krijg je juist weer buikpijn. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die gasvorming kunnen veroorzaken, maar medicijngebruik en je manier van leven heeft ook zeker invloed. Bekijk hier de oorzaken van rommelende darmen en winderigheid. 

“Ik weet nog wel dat ik zo’n opgezette buik had, dat anderen vroegen aan mij of ik in verwachting was. Zo embarrassing!”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Opgezette buik komt vaak voor bij PDS

Ik weet nog wel dat ik zo’n opgezette buik had, dat anderen vroegen aan mij of ik in verwachting was. Zo embarrassing! Dit ontstaat ook vaak na het eten van voedingsmiddelen waar je gasvorming van krijgt (bijvoorbeeld sommige koolsoorten, suikers, koolzuren en alcohol), maar ook (zware) medicijnen kunnen hier de oorzaak van zijn. Ik zie in mijn praktijk dat het ook vaak samen gaat met obstipatie klachten. Veel mensen met PDS krijgen een opgezette buik na het eten van een warme maaltijd, vooral na iets wat ze slecht kunnen verdragen. Je kunt je goed ziek voelen als je zo’n opgezette buik hebt en vermoeidheid kan ook een rol spelen. Lees hier hoe je een opgezette buik effectief kunt verminderen. 

Misselijkheid als mogelijk symptoom bij PDS

Een andere soort spijsverteringsklacht die ook bij PDS hoort is misselijkheid. Deze klacht komt minder vaak voor dan buikpijn en een afwijkende ontlasting. Ik zie wel dat deze klacht vaak samen gaat met darmkrampen en algehele malaise. Sommigen hebben er last van als ze te veel of juist te weinig hebben gegeten. Bekijk de beste tips bij misselijkheid.

Let op! Klachten die niet bij PDS horen zijn bloed in de ontlasting, ongewenst gewichtsverlies, koorts en een plotselinge verandering van de ontlasting. Je kunt meer lezen hierover en het stellen van de diagnose in het artikel van de MLDS.

Je hebt nu gelezen welke klachten er zijn bij PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Welke klachten heb jij? Laat het hieronder weten in een reactie, zodat ik je zo goed mogelijk kan helpen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

29 gedachten over “Welke klachten zijn er bij PDS? | Spastische darm”

 1. Herken het volledig.Al 50 jaar last ervan.Branderig gevoel in maag en darmen.Kloppende pijn.Druk op anus.windjes en grote boodschap helpen.Als het te lang duurt word je ongerust en dat maakt het nog lastiger.Ik neem paracetamol en buscopan.Soms ook sulpiride.Dokter zegt dat mijn darmen overgevoelig zijn.

 2. Goedemorgen, ik herken ook veel ervan, ben net 50, hooggevoelig en heb al langer tijd last van vaak een opgeblazen gevoel, kleding die niet meer goed zitten en ook vaak een gevoel alsof iemand je een stoot in je middenrif geeft. Vaak ook een beetje misselijk gevoel. Geen of weinig obstipatie of diaree maar wel verlichting na de stoelgang. Ook vaak last van teveel lucht.
  En of ik nu slaap of niet slaap genoeg krijg, maakt voor m’n energie niveau niet uit, blijf vaak moe. Maar ik moet erbij vertellen dat ik net een beetje uit een pittige depressie kom, wat natuurlijk ook energie heeft gekost.
  Er zijn maar weinig dagen dat ik deze klachten niet ervaar, helaas.

 3. heb erg rommelende darmen druk op endeldarm lijkt het,veel harde boeren,en winden,kan nu moeilijk naar de toilet,paar weken geleden begon het met erge diaree en nu lukt het bijna niet hooguit 2x per week met moeite,heb dit vorig jaar ook gehad ,ook ongeveer een week of 6,de dokter dacht ook pds zou dit kunnen,prostaat kan het toch niet zijn,heb de hele dag best wel een druk onder.

 4. Hoi, ik heb al 45 jaar last van pds. Momenteel is het best erg. Kan slecht tegen granen en eet geheel glutenvrij, let goed op voedingsmiddelen die pds kunnen opwekken . Eet erg veel vezels en groenten .
  11 weken geleden heb ik, omdat ik moeilijk naar de toilet kon, brood gegeten . 2 weken lang. Erg dom maar je bent hopeloos . Vreselijke buikpijnen. De obstipatie ging niet weg en ik moest laxeren met magrogol. Dezelfde dag kreeg ik hevige diarree en deze heeft 9 weken geduurd. Veel buikpijn rond de navel en door de hele buik. Extreem rare ontlasting met vezels. Is gelijk onderzocht op van alles. Niets gevonden. Nu 11 weken later is de ontlasting weer redelijk maar de buikpijnen blijven de hele dag. Heel gek is dat het in de nacht geen problemen geeft. Ben weer helemaal glutenvrij en vetarm. Suiker gebruik ik weinig . Op dit moment begint de ontlasting weer moeilijk te worden . Ik heb duidelijk een wisselende pds. Diarree en obstipatie . De buikpijn en misselijkheid zijn het ergste. Vermoeidheid, lusteloos maken je af en toe hopeloos en je haalt je van alles in je hoofd.
  De huisarts vermoed ook coeliakie maar nu met Corona is ziekenhuis bezoek geen optie .
  Groeten
  Marja

  1. Hoi Marja, bedankt voor het delen van je klachten. Dat zijn er nog al wat! Zelf ben ik ook bekend met de wisselende PDS-met obstipatie als diarree afgewisseld. Het is tobben tussen twee uitersten, maar toen ik gericht te werk ging, ben ik uiteindelijk in het gulde midden terecht gekomen. Je schrijft dat je het meeste last hebt van buikpijn en misselijkheid en dat je je lusteloos kunt voelen. Dit zijn klachten die vaak samengaan met PDS. Misschien vind je het interessant om mijn artikel te lezen over de verschillen tussen PDS, coeliakie en een glutensensitiviteit: https://pdscoaching.nl/heb-je-wel-pds/

 5. Ik heb al zeker 10 jaar een spastische darm. Ik kan er best goed mee leven . Alleen steeds de vraag krijgen of ik zwanger ben of mensen die zeggen zo jij bent veel aangekomen die opmerkingen doen pijn.
  De enigste ongemakken die ik heb zijn een hele opgezette buik, moeilijk na wc kunnen ,en gevoel van blauwe plekken op mijn buik rondom de navel( terwijl ik niet mezelf gestoten heb) . Mijn oudste dochter van 11 jaar heeft helaas ook een spastische darm. Ze kan heel moeilijk na de wc .
  Mvg nicolle

 6. Heb al erg lang borrelende darmen en erge buikklachten elke dag. Ook onder, tussen anus en geslachtsdeel stekende pijn en in linkerlies en rug. Na ontlasting nog steeds buikpijn, moet vaak plassen en heb in 2018 een darmonderzoek gehad, dit was goed. De huisarts heeft me nu eerst naar de uroloog gestuurd om mijn prostaat en blaas te laten onderzoeken. Moet ook veel winden laten en harde boeren, zou het toch pds kunnen zijn, krijg je daar ook steken van onderin? Ik hoop echt dat ik er nog ooit vanaf kom. Groeten Bob

  1. Frederique Visser

   Beste Bob,

   Dat zijn vervelende klachten die je beschrijft. Gelukkig is er niets uitgekomen bij het darmonderzoek. Goed dat je je prostaat en blaas laat onderzoeken bij de uroloog. Klachten zoals buikpijn, veel winden en boeren zijn veelvoorkomende klachten bij een prikkelbare darmsyndroom. PDS kan echter bij iedereen weer verschillend uiten. PDS kom je eigenlijk nooit van af, wel kan je klachten goed onder controle houden. Een gezonde leefstijl kan hierbij helpen, wellicht heb je iets aan de onderstaande tips.
   Tips bij winderigheid: https://pdscoaching.nl/de-oorzaken-van-rommelende-darmen-en-winderigheid/.
   Tips bij boeren: https://pdscoaching.nl/oorzaken-van-overmatig-boeren-bij-pds/.

   Groet,
   Frédérique

 7. Opgezette buik herken ik zeker! Vooral na een tijdje van obstipatie en als mijn structuur even wat anders is, denk bijv. aan vakantie etc. Wat ik nu ook heb is een gevoel van een blauwe plek net onder mijn maag, maar dit voelt vooral vervelend als ik buk (er dus kracht op komt te staan), hebben meerdere mensen dit gevoel?

  1. Frederique Visser

   De opgeblazen buik na obstipatie is heel herkenbaar! De blauwe plek gevoel dat je benoemt beschrijven we ook wel als een beurs of zeurderig gevoel en dat zien we veel terug. Je zou een warme kruik, kruidenthee zoals venkelthee en een diepe buikademhalingsoefening kunnen proberen, dit zorgt namelijk voor verlichting. Om dit gevoel te voorkomen kan het helpen om niet te drinken tijdens het eten, je leest hier meer over in de blog ‘waarom je beter niet kunt drinken tijdens de maaltijd’: https://pdscoaching.nl/3-redenen-waarom-je-beter-niet-kunt-drinken-tijdens-de-maaltijd/

 8. Hoi Frederique, heb al jaren last van erg harde buik, veel boeren, veel winden laten, pijn bij de anus, vaak plassen overdag (s’nachts niet) en soms misselijk. Bij veel lopen ook pijn onder, tussen benen en bil. Darmen rommelen altijd. Zou het spanning kunnen zijn in combinatie met pds en bekkenbodemspieren? Lijkt wel prostaatpijn maar die was goed.

  1. Frederique Visser

   Hoi Bert,
   Vervelend dat je al zo lang last hebt van darmklachten. De spanning van je buik kan zeker ervoor zorgen dat je pijn ervaart tussen je benen en bil en dat je vaak moet plassen. Het kan helpen om niet meer te drinken tijdens het eten om de opgeblazen buik en de winderigheid te voorkomen: https://pdscoaching.nl/3-redenen-waarom-je-beter-niet-kunt-drinken-tijdens-de-maaltijd/. Zorg dat je rustig eet en goed kauwt zodat je je spijsvertering het eten rustig kan verteren. Daarnaast is er zeker een relatie te zien tussen bekkenklachten en PDS: https://pdscoaching.nl/relatie-tussen-bekkenklachten-endometriose-en-pds/.

 9. Bij mij is Colitis geconstateerd. Ik heb soms medicijnen, maar eigenlijk werkt het niet goed. Opgezette buik, hartkloppingen, kramp in buik, wisselende ontlasting (en bij mij dus soms wel bloed en slijm). De huisarts blijft stress als een aanjager noemen, maar de enige stress die ik heb is van de dokter, want daar loop ik nu al drie jaar zonder veel succes. Zit nu bij yoga, wat trouwens een aanval triggerde. En bij acupunctuur. Nog geen resultaten te melden en dat maakt mij wanhopig. Ik ben 52 en eigenlijk wil ik zo niet meer verder. Hoop heb ik al verloren. Dus ik ben ook aan het zoeken. In veel gevallen geef ik de dokter tips, hoewel ik denk dat het juist andersom moet zijn. Op mijn eigen aanraden krijg ik een colonscopie en een bloedonderzoek. Vorige keer kwam daar gelukkig weinig uit, maar de klachten komen en gaan. Om gek van te worden.

  1. Frederique Visser

   Wat rot dat de medicijnen niet goed werken. Zo te lezen lijk je onvoldoende steun te krijgen van je huisarts. Is het mogelijk om contact te zoeken met een MDL arts? Polidirect is een goede kliniek die veel mensen met darmklachten op weg helpen. Wellicht kun je met de MDL arts bespreken om andere medicatie te gebruiken en hoe om te gaan met Colitis. Eventueel kun je kijken of je kan wisselen van huisarts waarmee je wel een klik voelt. Stress kan zeker een trigger zijn voor klachten maar er zijn ook andere leefstijlfactoren die van invloed kunnen zijn op het uitlokken van darmklachten. Helaas heb je bij Colitis (blijvende) ontstekingen die ook bijdragen in het aanhouden van klachten. Met behulp van goede medicatie en leefstijl kunnen de ontstekingen onderdrukt worden. Zorg voor een gezonde leefstijl met goede voeding en weinig alcohol. Het kan helpen om niet te vaak op een dag te eten (liefst maximaal 3 eetmomenten) om de spijsvertering rust te geven. Succes!

 10. Kevin Verschueren

  Hallo, ik voel me wat raar de laatste dagen. Heb buikkrampen en steken maar mijn stoelgang is niet afwijkend. Gisteren wisselde het wel wat af met onverteerde stoelgang. Verder geen koorts ofzo maar wel moe. De buikpijn is niet constant komt en gaat weer weg, drang naar het toilet heb ik en moet dan ook gaan, daarna voelt het als een opluchting maar dan voor heel even. Naast dit allemaal heb ik ook een angststoornis, die eigenlijk de symptomen die ik heb nog meer versterken. 🙁 (slaap ook zeer onregelmatig en vaak erg laat) Dit probleem komt regelmatig terug, ben vorige maand nog naar de huisarts ermee geweest maar die zei dat het mijn PDS is. Ik neem buscopan en dafalgan en dat helpt wel voor paar uur. Hopelijk weet er iemand raad.

  1. Hallo Kevin, wat vervelend dat je last hebt van buikkrampen in combinatie met een angststoornis. Het een versterkt inderdaad het ander, dus het is belangrijk om beide kanten aan te pakken. Bij het programma ‘Je darmen de baas’ komt zowel de fysieke als mentale kant aanbod, zodat je echt blijvend van je darmklachten af kunt komen. Via de volgende link kun je er meer over lezen: https://pdscoaching.nl/pds-trajecten-je-darmen-de-baas/

   1. Kevin Verschueren

    Dank je voor uw reactie. Ik bekijk zeker de link eens. Laat ons hopen dat het eens gaat verbeteren, want ik ben er zo moe van.

 11. Ik heb last van het buikgebied op wisselende plekken; met name met erop duwen. Van boven de navel tot onder de navel en onderbuik. Bij masseren van de buik heb ik veel last van borrelen en winderigheid. De laatste dagen heb ik met name last laag in de buik. Een drukkend gevoel en pijn op de rug of als ik op mijn buik ga liggen. Daarbij heb ik druk op de blaas. Om de 2 tot 3 dagen ga ik naar de wc voor ontlasting. Ontlasting is soms diarree en soms normaal. Af en toe ben ik ‘s morgens misselijk en moet ik kokhalzen. Op dit moment heb ik een burn-out en angsten en kan ik hierdoor slecht slapen en eten. Ik neem soms Lorazepam en heb het idee dat dit de klachten ook erger maakt.

  1. Wat vervelend dat je zoveel last hebt van buikklachten. Al die klachten hebben ook met elkaar te maken. Bij het burn-out is het belangrijk om niet alleen de darmklachten aan te pakken, maar ook de energieklachten. Bij een lage energie kan de spijsvertering namelijk niet goed werken. Lorazepam heeft een ontspannende werking, maar heeft als bijwerking dat het nog vermoeider maakt. Dat is natuurlijk niet gunstig bij een burn-out waarbij je al heel moe bent. Bach Rescue spray kun je ook gebruiken bij angstklachten en is homeopathisch. Daardoor heeft het geen vervelende bijwerkingen. Uit eigen ervaring weet ik ook hoe moeilijk het kan zijn om er weer bovenop te komen als je een burn-out hebt ik combinatie met maag-darmklachten. Mocht je het fijn vinden om een keer met mij te bespreken met welke persoonlijke adviezen je je klachten kunt aanpakken, dan raad ik je aan om een maag-darmadviesgesprek in te plannen: https://pdscoaching.nl/maag-darmadviesgesprek/

 12. Hoi, ik ben al jaren bekend met pds. Nu ben ik de laatste maanden enkele keren ‘s nachts wakker geworden met pijn links boven bij de onderste rib. De pijn duurt een paar minuten, misschien 5 minuten. Ik kan enkel stil blijven liggen, bij bewegen komt er veel druk op de plek te staan en doet het veel zeer. De pijn lijkt wel verband te houden met ontlasting. Die is soms anders na zo’n aanval. Ik heb nu een soort van beurse plek linksboven en bij wandelen oid krijg ik er meer pijn. Ik kan dus niet goed bewegen en wordt erg beperkt in mijn werk en leven. Ik twijfel of dit ook pds is. Ik herken deze klachten niet. Zijn dit bekende pds-klachten of moet ik me laten doorsturen naar een mdl-art?

  1. Hoi Monique, wat vervelend dat je zo beperkt wordt in je klachten. Ondanks het niet de hoofdklachten zijn bij PDS, zijn dit zeker wel symptomen die bij veel mensen met PDS voorkomt. Het is ook vaak verbonden aan de ontlasting. Indien dit een heel andere klacht is dan dat je normaal gesproken hebt, kun je altijd even een afspraak maken bij de huisarts voor de zekerheid. Angsten geven namelijk ook vaak klachten. Misschien vind je het interessant om het volgende artikel te bekijken om te zien hoe de diagnose PDS wordt gesteld. Wellicht zijn er dingen over het hoofd gezien en anders kun je de diagnose helemaal accepteren: https://pdscoaching.nl/hoe-wordt-de-diagnose-pds-gesteld-prikkelbare-darm/

 13. Hallo janna,

  Ik heb al ooit eerder iets aan jullie gevraagd en was er toen erg mee geholpen. Ik wilde nu nog wat vragen. Ik heb nog steeds erg borrelende darmen. Vaak aandrang om te poepen en heb dan wel een hoopje ontlasting maar zo dun als mijn pink. Dit vaak 2 a 3 keer per dag. Poepen doet niet zeer maar naderhand wel pijn in de anus en het is net alsof er iets achterblijft. Ik krijg nu binnenkort weer een coloscopie. Dit heb ik in 2018 ook gehad, alles was goed toen. De mdl arts zei vorige week dat het niet iets ernstigs kan zijn omdat een poliep er 8 tot 10 jaar over doet om kwaadaardige te worden. Pas stond ook mijn bekkenbodem weer erg strak. Zouden mijn anus klachten dan toch samen met mijn buikpijn een combinatie van pds en bekkenbodempijn zijn? Mijn anus steekt erg bij het zitten.

  1. Hoi Robbie,

   Wat vervelend dat je deze klachten ervaart! Het kan inderdaad een combinatie zijn van PDS klachten en een gespannen bekkenbodem. Een scheurtje in de anus kan ook pijnlijke klachten geven. Wellicht dat je ook dit kunt laten checken om dit uit te sluiten.

   Wellicht kan deze blog over de juiste toilet houding bij het poepen je helpen zodat de ontlasting er beter uit komt.
   https://pdscoaching.nl/wat-is-de-juiste-toilethouding-bij-verstopping/

   En deze blog over hoe gezonde ontlasting eruit ziet en hoe je weer gezonde ontlasting krijgt:
   https://pdscoaching.nl/pds-normale-ontlasting-consistentie/

   Ik hoop dat dit je weer iets verder helpt!
   Mocht je er na het onderzoek niet uitkomen dan mag je altijd contact met me opnemen en kunnen we een kennismakingsgesprek inplannen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven