Welke klachten zijn er bij PDS? | Spastische darm

welke-klachten-zijn-er-bij-PDS-prikkelbare-darm-syndroom-spastische-darm

Welke klachten er zijn bij iemand met PDS, kan verschillen per persoon.  Buikpijn en een opgeblazen buik komen het meest voor bij PDS. Daarbij  komt een afwijkende ontlasting, zoals obstipatie of diarree ook vaak voor. Andere klachten die voor kunnen komen zijn: winderigheid, misselijkheid en energieklachten. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heb je regelmatig last van maag- of darmklachten en in sommige gevallen kan je leven er zelfs door beheerst worden. Naar je werk gaan of afspreken met anderen is dan niet zo vanzelfsprekend. Een ander kan gewoon alles doen, maar heeft wel regelmatig buikpijn. In dit artikel lees je meer over welke klachten er zijn bij PDS of een spastische darm. Onderaan deze blog vind je ook een video waarin ik vertel wat de meest voorkomende symptomen zijn.

Buikpijn als klacht bij PDS

Last van je buik heeft iedereen wel eens. Al is het maar voor iets spannends zoals een rijexamen of sollicitatiegesprek. Of tijdens een buikgriepje. Maar als je er regelmatig last van hebt, is het een ander geval. Bij PDS heb je minstens één dag per week buikpijn of een onaangenaam gevoel in je buik.

Soort Buikpijn
De soort pijn kan enorm variëren. Ik ken eigenlijk geen twee mensen met PDS die precies dezelfde soort pijn ervaren. Van steken in de buik, tot pijn als een blauwe plek, drukkende pijn, kloppende pijn, zeurende pijn of hevige darmkrampen. Klachten kunnen rondom de menstruatie verergeren of juist minder worden. Waardoor de buikpijn ontstaat is per persoon verschillend en daardoor lastig te behandelen.

Locatie buikpijn
En de locatie is ook weer anders. Waar de één last heeft in zijn onderbuik onder de navel, heeft de andere meer last in zijn linker of rechterzij. Of juist wat hoger, in de buurt van de maag.

“Waardoor de buikpijn ontstaat is per persoon verschillend en kan daardoor lastig zijn om te behandelen. Maar lastig betekent niet onmogelijk! Samen met een prikkelbare darm coach leg je de vinger op de pols.”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Afwijkende ontlasting als klacht bij PDS

De meeste mensen met PDS hebben een afwijkende ontlastingspatroon. Zo heeft de één last van obstipatie (1x in de 3 dagen naar de wc), terwijl de ander meer last heeft van diarree (>3x per dag naar de wc). Je kunt ook een combinatie van allebei hebben. Vaak heeft een verandering van de ontlasting een verband met het toe- of afnemen van buikpijn. Pijn aan de buik neemt meestal af na het bezoek aan het toilet, maar neemt in sommige gevallen juist toe. Ook stress en voeding kunnen veel invloed hebben op de darmklachten. Lees hier meer over de consistentie van ontlasting en hoe normale poep er uit ziet. 

Kleur ontlasting
Qua kleur kan de ontlasting ook afwijken. Lichtrood bloed kan wijzen op aambeien, een overactieve kringspier of een scheurtje in de anus. Neem bij donkerrood bloed contact op met je arts, want dat hoort niet bij PDS. Slijm in de ontlasting kan wijzen op een voedsel intolerantie. Lees hier mee over de betekenis van de geur en kleur van je ontlasting. 

Winderigheid als symptoom bij een spastische darm

Heb je last van winderigheid? Dit is ook een klacht die veel voorkomt bij PDS. Vaak begint dit met een opgezette buik en komt die lucht weer naar buiten via het laten van van een windje. Je hebt scheten die hard van geluid zijn en die juist flink kunnen ruiken. Hoe dan ook, het is vervelend als je daar last van hebt. Misschien schaam je je wel als het gebeurt terwijl je bij vrienden bent. En doordat je ze probeert op te houden, krijg je juist weer buikpijn. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die gasvorming kunnen veroorzaken, maar medicijngebruik en je manier van leven heeft ook zeker invloed. Bekijk hier de oorzaken van rommelende darmen en winderigheid. 

“Ik weet nog wel dat ik zo’n opgezette buik had, dat anderen vroegen aan mij of ik in verwachting was. Zo embarrassing!”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Opgezette buik komt vaak voor bij PDS

Ik weet nog wel dat ik zo’n opgezette buik had, dat anderen vroegen aan mij of ik in verwachting was. Zo embarrassing! Dit ontstaat ook vaak na het eten van voedingsmiddelen waar je gasvorming van krijgt (bijvoorbeeld sommige koolsoorten, suikers, koolzuren en alcohol), maar ook (zware) medicijnen kunnen hier de oorzaak van zijn. Ik zie in mijn praktijk dat het ook vaak samen gaat met obstipatie klachten. Veel mensen met PDS krijgen een opgezette buik na het eten van een warme maaltijd, vooral na iets wat ze slecht kunnen verdragen. Je kunt je goed ziek voelen als je zo’n opgezette buik hebt en vermoeidheid kan ook een rol spelen. Lees hier hoe je een opgezette buik effectief kunt verminderen. 

Misselijkheid als mogelijk symptoom bij PDS

Een andere soort spijsverteringsklacht die ook bij PDS hoort is misselijkheid. Deze klacht komt minder vaak voor dan buikpijn en een afwijkende ontlasting. Ik zie wel dat deze klacht vaak samen gaat met darmkrampen en algehele malaise. Sommigen hebben er last van als ze te veel of juist te weinig hebben gegeten. Bekijk de beste tips bij misselijkheid.

Let op! Klachten die niet bij PDS horen zijn bloed in de ontlasting, ongewenst gewichtsverlies, koorts en een plotselinge verandering van de ontlasting. Je kunt meer lezen hierover en het stellen van de diagnose in het artikel van de MLDS.

Je hebt nu gelezen welke klachten er zijn bij PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Welke klachten heb jij? Laat het hieronder weten in een reactie, zodat ik je zo goed mogelijk kan helpen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 reacties op “Welke klachten zijn er bij PDS? | Spastische darm”

  1. Herken het volledig.Al 50 jaar last ervan.Branderig gevoel in maag en darmen.Kloppende pijn.Druk op anus.windjes en grote boodschap helpen.Als het te lang duurt word je ongerust en dat maakt het nog lastiger.Ik neem paracetamol en buscopan.Soms ook sulpiride.Dokter zegt dat mijn darmen overgevoelig zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top