Welke klachten zijn er bij PDS? | Spastische darm

welke-klachten-zijn-er-bij-PDS-prikkelbare-darm-syndroom-spastische-darm

Welke klachten er zijn bij iemand met PDS, kan verschillen per persoon.  Buikpijn en een opgeblazen buik komen het meest voor bij PDS. Daarbij  komt een afwijkende ontlasting, zoals obstipatie of diarree ook vaak voor. Andere klachten die voor kunnen komen zijn: winderigheid, misselijkheid en energieklachten. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heb je regelmatig last van maag- of darmklachten en in sommige gevallen kan je leven er zelfs door beheerst worden. Naar je werk gaan of afspreken met anderen is dan niet zo vanzelfsprekend. Een ander kan gewoon alles doen, maar heeft wel regelmatig buikpijn. In dit artikel lees je meer over welke klachten er zijn bij PDS of een spastische darm. Onderaan deze blog vind je ook een video waarin ik vertel wat de meest voorkomende symptomen zijn.

Buikpijn als klacht bij PDS

Last van je buik heeft iedereen wel eens. Al is het maar voor iets spannends zoals een rijexamen of sollicitatiegesprek. Of tijdens een buikgriepje. Maar als je er regelmatig last van hebt, is het een ander geval. Bij PDS heb je minstens één dag per week buikpijn of een onaangenaam gevoel in je buik.

Soort Buikpijn
De soort pijn kan enorm variëren. Ik ken eigenlijk geen twee mensen met PDS die precies dezelfde soort pijn ervaren. Van steken in de buik, tot pijn als een blauwe plek, drukkende pijn, kloppende pijn, zeurende pijn of hevige darmkrampen. Klachten kunnen rondom de menstruatie verergeren of juist minder worden. Waardoor de buikpijn ontstaat is per persoon verschillend en daardoor lastig te behandelen.

Locatie buikpijn
En de locatie is ook weer anders. Waar de één last heeft in zijn onderbuik onder de navel, heeft de andere meer last in zijn linker of rechterzij. Of juist wat hoger, in de buurt van de maag.

“Waardoor de buikpijn ontstaat is per persoon verschillend en kan daardoor lastig zijn om te behandelen. Maar lastig betekent niet onmogelijk! Samen met een prikkelbare darm coach leg je de vinger op de pols.”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Afwijkende ontlasting als klacht bij PDS

De meeste mensen met PDS hebben een afwijkende ontlastingspatroon. Zo heeft de één last van obstipatie (1x in de 3 dagen naar de wc), terwijl de ander meer last heeft van diarree (>3x per dag naar de wc). Je kunt ook een combinatie van allebei hebben. Vaak heeft een verandering van de ontlasting een verband met het toe- of afnemen van buikpijn. Pijn aan de buik neemt meestal af na het bezoek aan het toilet, maar neemt in sommige gevallen juist toe. Ook stress en voeding kunnen veel invloed hebben op de darmklachten. Lees hier meer over de consistentie van ontlasting en hoe normale poep er uit ziet. 

Kleur ontlasting
Qua kleur kan de ontlasting ook afwijken. Lichtrood bloed kan wijzen op aambeien, een overactieve kringspier of een scheurtje in de anus. Neem bij donkerrood bloed contact op met je arts, want dat hoort niet bij PDS. Slijm in de ontlasting kan wijzen op een voedsel intolerantie. Lees hier mee over de betekenis van de geur en kleur van je ontlasting. 

Winderigheid als symptoom bij een spastische darm

Heb je last van winderigheid? Dit is ook een klacht die veel voorkomt bij PDS. Vaak begint dit met een opgezette buik en komt die lucht weer naar buiten via het laten van van een windje. Je hebt scheten die hard van geluid zijn en die juist flink kunnen ruiken. Hoe dan ook, het is vervelend als je daar last van hebt. Misschien schaam je je wel als het gebeurt terwijl je bij vrienden bent. En doordat je ze probeert op te houden, krijg je juist weer buikpijn. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die gasvorming kunnen veroorzaken, maar medicijngebruik en je manier van leven heeft ook zeker invloed. Bekijk hier de oorzaken van rommelende darmen en winderigheid. 

“Ik weet nog wel dat ik zo’n opgezette buik had, dat anderen vroegen aan mij of ik in verwachting was. Zo embarrassing!”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Opgezette buik komt vaak voor bij PDS

Ik weet nog wel dat ik zo’n opgezette buik had, dat anderen vroegen aan mij of ik in verwachting was. Zo embarrassing! Dit ontstaat ook vaak na het eten van voedingsmiddelen waar je gasvorming van krijgt (bijvoorbeeld sommige koolsoorten, suikers, koolzuren en alcohol), maar ook (zware) medicijnen kunnen hier de oorzaak van zijn. Ik zie in mijn praktijk dat het ook vaak samen gaat met obstipatie klachten. Veel mensen met PDS krijgen een opgezette buik na het eten van een warme maaltijd, vooral na iets wat ze slecht kunnen verdragen. Je kunt je goed ziek voelen als je zo’n opgezette buik hebt en vermoeidheid kan ook een rol spelen. Lees hier hoe je een opgezette buik effectief kunt verminderen. 

Misselijkheid als mogelijk symptoom bij PDS

Een andere soort spijsverteringsklacht die ook bij PDS hoort is misselijkheid. Deze klacht komt minder vaak voor dan buikpijn en een afwijkende ontlasting. Ik zie wel dat deze klacht vaak samen gaat met darmkrampen en algehele malaise. Sommigen hebben er last van als ze te veel of juist te weinig hebben gegeten. Bekijk de beste tips bij misselijkheid.

Let op! Klachten die niet bij PDS horen zijn bloed in de ontlasting, ongewenst gewichtsverlies, koorts en een plotselinge verandering van de ontlasting. Je kunt meer lezen hierover en het stellen van de diagnose in het artikel van de MLDS.

Je hebt nu gelezen welke klachten er zijn bij PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Welke klachten heb jij? Laat het hieronder weten in een reactie, zodat ik je zo goed mogelijk kan helpen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

13 reacties op “Welke klachten zijn er bij PDS? | Spastische darm”

 1. Herken het volledig.Al 50 jaar last ervan.Branderig gevoel in maag en darmen.Kloppende pijn.Druk op anus.windjes en grote boodschap helpen.Als het te lang duurt word je ongerust en dat maakt het nog lastiger.Ik neem paracetamol en buscopan.Soms ook sulpiride.Dokter zegt dat mijn darmen overgevoelig zijn.

 2. Goedemorgen, ik herken ook veel ervan, ben net 50, hooggevoelig en heb al langer tijd last van vaak een opgeblazen gevoel, kleding die niet meer goed zitten en ook vaak een gevoel alsof iemand je een stoot in je middenrif geeft. Vaak ook een beetje misselijk gevoel. Geen of weinig obstipatie of diaree maar wel verlichting na de stoelgang. Ook vaak last van teveel lucht.
  En of ik nu slaap of niet slaap genoeg krijg, maakt voor m’n energie niveau niet uit, blijf vaak moe. Maar ik moet erbij vertellen dat ik net een beetje uit een pittige depressie kom, wat natuurlijk ook energie heeft gekost.
  Er zijn maar weinig dagen dat ik deze klachten niet ervaar, helaas.

 3. heb erg rommelende darmen druk op endeldarm lijkt het,veel harde boeren,en winden,kan nu moeilijk naar de toilet,paar weken geleden begon het met erge diaree en nu lukt het bijna niet hooguit 2x per week met moeite,heb dit vorig jaar ook gehad ,ook ongeveer een week of 6,de dokter dacht ook pds zou dit kunnen,prostaat kan het toch niet zijn,heb de hele dag best wel een druk onder.

 4. Hoi, ik heb al 45 jaar last van pds. Momenteel is het best erg. Kan slecht tegen granen en eet geheel glutenvrij, let goed op voedingsmiddelen die pds kunnen opwekken . Eet erg veel vezels en groenten .
  11 weken geleden heb ik, omdat ik moeilijk naar de toilet kon, brood gegeten . 2 weken lang. Erg dom maar je bent hopeloos . Vreselijke buikpijnen. De obstipatie ging niet weg en ik moest laxeren met magrogol. Dezelfde dag kreeg ik hevige diarree en deze heeft 9 weken geduurd. Veel buikpijn rond de navel en door de hele buik. Extreem rare ontlasting met vezels. Is gelijk onderzocht op van alles. Niets gevonden. Nu 11 weken later is de ontlasting weer redelijk maar de buikpijnen blijven de hele dag. Heel gek is dat het in de nacht geen problemen geeft. Ben weer helemaal glutenvrij en vetarm. Suiker gebruik ik weinig . Op dit moment begint de ontlasting weer moeilijk te worden . Ik heb duidelijk een wisselende pds. Diarree en obstipatie . De buikpijn en misselijkheid zijn het ergste. Vermoeidheid, lusteloos maken je af en toe hopeloos en je haalt je van alles in je hoofd.
  De huisarts vermoed ook coeliakie maar nu met Corona is ziekenhuis bezoek geen optie .
  Groeten
  Marja

  1. Hoi Marja, bedankt voor het delen van je klachten. Dat zijn er nog al wat! Zelf ben ik ook bekend met de wisselende PDS-met obstipatie als diarree afgewisseld. Het is tobben tussen twee uitersten, maar toen ik gericht te werk ging, ben ik uiteindelijk in het gulde midden terecht gekomen. Je schrijft dat je het meeste last hebt van buikpijn en misselijkheid en dat je je lusteloos kunt voelen. Dit zijn klachten die vaak samengaan met PDS. Misschien vind je het interessant om mijn artikel te lezen over de verschillen tussen PDS, coeliakie en een glutensensitiviteit: https://pdscoaching.nl/heb-je-wel-pds/

 5. Ik heb al zeker 10 jaar een spastische darm. Ik kan er best goed mee leven . Alleen steeds de vraag krijgen of ik zwanger ben of mensen die zeggen zo jij bent veel aangekomen die opmerkingen doen pijn.
  De enigste ongemakken die ik heb zijn een hele opgezette buik, moeilijk na wc kunnen ,en gevoel van blauwe plekken op mijn buik rondom de navel( terwijl ik niet mezelf gestoten heb) . Mijn oudste dochter van 11 jaar heeft helaas ook een spastische darm. Ze kan heel moeilijk na de wc .
  Mvg nicolle

 6. Heb al erg lang borrelende darmen en erge buikklachten elke dag. Ook onder, tussen anus en geslachtsdeel stekende pijn en in linkerlies en rug. Na ontlasting nog steeds buikpijn, moet vaak plassen en heb in 2018 een darmonderzoek gehad, dit was goed. De huisarts heeft me nu eerst naar de uroloog gestuurd om mijn prostaat en blaas te laten onderzoeken. Moet ook veel winden laten en harde boeren, zou het toch pds kunnen zijn, krijg je daar ook steken van onderin? Ik hoop echt dat ik er nog ooit vanaf kom. Groeten Bob

  1. Frederique Visser

   Beste Bob,

   Dat zijn vervelende klachten die je beschrijft. Gelukkig is er niets uitgekomen bij het darmonderzoek. Goed dat je je prostaat en blaas laat onderzoeken bij de uroloog. Klachten zoals buikpijn, veel winden en boeren zijn veelvoorkomende klachten bij een prikkelbare darmsyndroom. PDS kan echter bij iedereen weer verschillend uiten. PDS kom je eigenlijk nooit van af, wel kan je klachten goed onder controle houden. Een gezonde leefstijl kan hierbij helpen, wellicht heb je iets aan de onderstaande tips.
   Tips bij winderigheid: https://pdscoaching.nl/de-oorzaken-van-rommelende-darmen-en-winderigheid/.
   Tips bij boeren: https://pdscoaching.nl/oorzaken-van-overmatig-boeren-bij-pds/.

   Groet,
   Frédérique

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top