Wat kun je eten bij PDS, buikpijn en darmklachten?

Wat kun je eten bij PDS prikkelbare darm syndroom buikpijn maagklachten en darmklachten

Als je PDS (prikkelbare darm syndroom hebt), kan het een uitdaging zijn om er achter te komen wat je kunt eten. Soms kun je al buikpijn krijgen van gezond eten, zoals brood, melkproducten en kool. Dat maakt het extra lastig. Voor mij is het een jarenlange zoektocht geweest met vallen en weer opstaan. Gelukkig heb ik mijn darmklachten inmiddels al zeven jaar onder controle. Het blijft persoonlijk wat je wel en niet kunt eten. In deze blog geef ik tips over wat je kunt eten als ontbijt, lunch en avondeten bij PDS. Hopelijk kan ik je op die manier inspireren om een fijn leven te hebben zonder darmklachten!

Wat je kunt eten als ontbijt bij PDS

Veel mensen die gevoelige darmen hebben, kunnen melkproducten niet goed of slechts beperkt verdragen. In eerste instantie wordt dan vaak gedacht dat dit komt door een lactose-intolerantie. Daarnaast kan ook de temperatuur hierbij een rol spelen. Daarom kies ik graag voor kokosyoghurt in plaats van gewone yoghurt als ontbijt. Als ik wakker word haal ik deze gelijk uit de koelkast en doe ik die in een schaaltje, zodat deze niet meer zo koud is als ik hem ga eten. Op die manier kun je de spijsvertering een handje helpen. Niet iedereen met het prikkelbare darm syndroom kan evengoed tegen brood en ik eet dat eigenlijk nooit als ontbijt. Soms kies ik ook voor iets warms, zoals een boerenomelet of een boekweitpannenkoek.

Mijn top 5 lekkerste ontbijtjes die altijd goed gaan

PDS smoothie Bowl ontbijt recept

 1. PDS smoothie Bowl met noten
 2. Boekweitpannenkoek met amandelpasta, banaan en aardbeien
 3. Gezond ontbijt met lactosevrije yoghurt en banaan
 4. Kokosyoghurt met notengranola
 5. Koolhydraatarme boerenomelet met tomaat

Geschikte lunch bij PDS om te eten

Vroeger at ik als lunch bijna altijd 4 sneetjes volkorenbrood met oude kaas, totdat ik last kreeg van mijn darmen. De eerste paar jaar verving ik het normale tarwebrood voor glutenvrij brood.  Later kwam ik er achter dat het ook belangrijk is om te variëren in wat je eet als je een spastische darm hebt. Daarom wissel ik nu af tussen een zelfgemaakte soep, een voedzame salade, glutenvrije wrap en een warme maaltijd.

Mijn top 5 voedzame lunch voor een rustige buik

 1. Lactosevrije en vegan lunch van sojaburger en groenten
 2. Glutenvrije wrap met avocado en notenpasta
 3. Vegetarische pompoensoep
 4. Zomerse salade met gegrilde courgette en spinazie
 5. Quinoa met champignons

Heerlijk avondeten zonder last te krijgen van je darmen

De grootste uitdaging is het avondeten, omdat de kans dat je daarna last krijgt van darmklachten het grootst is. Ik raad je af om kant-en-klare sauzen en kruidenmixen te gebruiken. Kies liever voor milde (gedroogde) kruiden en specerijen, zoals oregano, kurkuma, 4-seizoenen-peper, Keltisch zeezout, basilicum, tijm en peterselie. Let ook op de portiegrootte, want overeten kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van een opgezette buik, rommelende darmen, maagpijn of diarree. Aan tafel zitten, rustig eten en goed kauwen, maakt ook echt het verschil. Daar dacht ik vroeger ook niet aan, want toen at ik twee borden pasta op in vijf minuten tijd.

Mijn top 5 lievelingsgerechten voor in de avond

Volkoren pasta bolognaise met bio gehakt en Italiaanse roerbakgroenten_voor pds patiënten

 1. Volkoren pasta bolognaise met gehakt en roerbakgroenten
 2. Gluten- en lactosevrije quinoa met kabeljauwfilet
 3. Taco’s met vegetarisch gehakt en paprika
 4. Overschotel met mozzarella, courgette en tomaat
 5. Vegetarische burger op notenbrood en groenten

Gezonde tussendoortjes bij een spastische darm

Het vinden van een tussendoortje die geschikt is bij PDS kan ook lastig zijn, omdat hier vaak gluten en suiker in zit. Aangezien het eten van voldoende vezels en groenten extra belangrijk is bij gevoelige darmen, kun je ook kiezen voor snackgroenten of een handje ongebrande noten. Zelf probeer ik zo min mogelijk tussendoor te nemen en vooral water of kruidenthee te drinken tussen de maaltijden door. Wil je iets lekkers nemen, dan kun je altijd zelf iets maken van mijn tops 5. Plan één dagdeel per week in dat je wat lekkers maakt voor de hele week. Zo voorkom je dat je in de verleiding komt om kant-en-klare koekjes of chocola te nemen.

Mijn tops 5 PDS-proof tussendoortjes

Carrot cake muffin

 1. Gezonde carrot cake muffins met sinaasappel
 2. Zelfgemaakte pompoenspread waar je bleekselderij in kunt dippen
 3. Koffie met kurkuma, kaneel en cacao
 4. Sorbetijs van blauwe bessen, aardbeien en spinazie
 5. Groenten-ei-muffin

 

Hopelijk heeft deze blog je meer inzicht gegeven in wat je kunt eten bij PDS. Het blijft belangrijk om af te wisselen met wat je eet, dus probeer dit ook te doen met het ontbijt en de lunch. Ik hanteer meestal drie verschillende ontbijtjes en type lunches. Bijvoorbeeld: dag 1. boekweitpannenkoek als ontbijt, dag 2. kokosyoghurt, dag 3. boerenomelet. Voor de lunch neem ik dan op dag 1. pompoensoep, dag 2. sojaburger en groenten en dag 3. een maaltijdsalade. Mocht je hier nog vragen over hebben, dan kun je altijd een reactie plaatsen. Ik help je graag 🙂

Wat kun jij altijd wel eten zonder last te krijgen van darmklachten? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder deelt, zodat we elkaar kunnen inspireren.

16 gedachten over “Wat kun je eten bij PDS? | Prikkelbare darm syndroom”

 1. beppie otten

  Klopt het dat rust en warme kruik een probaat middel is tegen pds.Ik ben 80 j en ontzettende steeds heviger vormen v klachten.Al ,eker 40 j last .Als ik zo’n aanval heb helpt vooral rust en aangepaste voeding het beste.Ook stress is een oorzaak mijn probleem
  Voel me altijd alsof ik zwaar de griep heb met een giga opgezette buik en erg depressief

  1. Janna Koopman

   Wat vervelend dat je zulke heftige klachten hebt. Ik kan goed begrijpen dat je je dan erg depressief voelt. Rust en warmte is bij de meeste mensen met PDS goed om de klachten te verlichten. Daarbij is stress bij veel mensen ook een oorzaak voor de klachten of kan de klachten verergeren. Misschien heb je wat aan de video die ik heb opgenomen over de oorzaken van een buikpijnaanval en wat je er tegen kunt doen: https://youtu.be/ZMfmhgFGbLY

 2. Hai, klopt het dat spelt niet goed is voor pds? Ik wil graag lichtverteerbare koek/cake maken. En zijn er bepaalde noten wel of niet goed voor je?
  Groetjes.

  1. Frederique Visser

   Hoi Helena,
   Het is heel persoonlijk of je wel of niet tegen spelt kan. Wij zien dat spelt vaak beter gaat dan gluten. Dit geldt ook voor noten. Zo zijn er niet specifieke noten die minder goed voor je zijn. Wel kan het zijn dat pinda’s minder goed wordt verdragen. Pinda’s horen ook eigenlijk tot peulvruchten. Eén eetlepel peulvruchten gaan bij de meeste mensen goed. Kies bij het bakken voor amandelmeel. Deze meelsoort is glutenvrij en laag in koolhydraten en valt licht op de maag. Wellicht kun je inspiratie halen uit het recept voor koolhydraatarme koekjes: https://pdscoaching.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-amandelkoekjes-met-citroenrasp/
   Groet,
   Frédérique

 3. Ann Vandevelde

  Ik eet al jaren haverbrood dat is ook glutenvrij. Heb daarvoor een speciale bakker die voor mensen met allergieën brood bakt; en zeer tevreden over. Tegen Spelt kan ik niet, wel geprobeerd. Stress is bij mij al vele jaren de boosdoener en is vaak niet te vermijden. Maar me gezin mijn man en mijn zoon vangen dit heel goed op, want soms word ik er depressief van en heb ik slapeloze nachten. Ik eet geen yoghurt maar Kefir, en dan wel de waterkefir. Voor mensen die artrose hebben bijvoorbeeld is waterkefir ook goed. En dan ben ik met mijn voeding heel erg bezig, geld ook voor mijn hele gezin. Ik heb niet alleen PDS maar ook fibromyalgie. En daar speelt voeding ook een belangrijke rol in. Rust en warmte spelen voor mij een belangrijke rol in me dagelijkse leven. Een uurke s middags bijvoorbeeld naar bed met een goed boek of gewoon rustige muziek is voor mij belangrijk. Ik zit op het moment in een verhuizing dus, maar me man en zoon doen alles voor me zodat ik door die stress niet teveel voel.

  1. Frederique Visser

   Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat de haverbrood je goed bevalt. Hoewel spelt vaak beter gaat dan tarwe wordt spelt niet door iedereen even goed verdragen. Stress is inderdaad een grote factor in het uitlokken van (darm)klachten. Erg goed dat je probeert om voldoende rust te nemen. Zo te lezen heb je een fijn gezin die hier goed mee omgaan. PDS en fibromyalgie zien we geregeld samen voorkomen. Misschien heb je ook iets aan de tips in onze volgende blog: https://pdscoaching.nl/pds-en-fibromyalgie-hoe-ga-je-ermee-om/. Succes nog!

 4. Ik zelf heb ook de diagnose gekregen van PDS, en kamp met heel veel klachten, maar wat ik graag zou willen weten, is het belangrijk dat ik naar glutenvrij voedingsmiddelen over ga? Is gluten zo’n probleem bij PDS?

  1. Frederique Visser

   Wat vervelend dat je zoveel last hebt van klachten. Wanneer je PDS hebt betekent niet dat je gluten nu moet vermijden. Wel komt het regelmatig voor dat mensen met darmklachten last krijgen bij het eten van glutenrijke producten. Je kunt testen of je gevoelig bent voor gluten door alle gluten een tijdje uit je dieet te vermijden. Vervolgens herintroduceer je dit weer. Wanneer je klachten ervaart na herintroductie dan is het mogelijk dat je gevoelig bent voor gluten. Het beste kun je voeding elimineren onder begeleiding van een diëtist of PDS-coach. Dit kunnen we ook bespreken tijdens een maag-darmadviesgesprek: https://pdscoaching.nl/maag-darm-adviesgesprek/. Tevens kan er een allergietest worden gedaan via de huisarts. Hier kan getest worden of er sprake is van coeliakie (extreme gluten-intolerantie). Let wel op dat sommige mensen wel gevoeligheid ervaren terwijl er een negatieve uitslag naar voren is gekomen.

 5. Ik heb al jaren last van pds. Met name ’s avonds en ’s nachts de D variant. Een erg opgezette buik en veel krampen. Ik heb fodmap gedaan komt niet veel uit. Soms weet ik niet meer wat ik kan eten.

  1. Frederique Visser

   Wat vervelend dat je al jaren kampt met PDS klachten. De klachten hoeven niet altijd getriggerd te worden door voeding. Zo zijn er ook andere factoren van invloed in het uitlokken van darmklachten, bijvoorbeeld manier van eten en drinken. Eet je rustig aan tafel en probeer je je voeding goed te kauwen? Het is ook goed om niet te drinken bij het eten, meer hierover lees je hier: https://pdscoaching.nl/3-redenen-waarom-je-beter-niet-kunt-drinken-tijdens-de-maaltijd/. Andere leefstijlfactoren die van invloed kunnen zijn is veel stress, onvoldoende rust, onvoldoende beweging etc. Indien je last hebt van een opgezette buik en krampen kan een warme kruik of kruidenthee de klachten wat verlichten, bijvoorbeeld salie: https://pdscoaching.nl/salie-bij-pds/.

 6. Ik heb sinds mijn eerst corona vaccinatie vorig jaar juni pds gekregen. Inmiddels gediagnostiseerd. Ik ben 52 en voel dat het hormonaal is, hoop dat doordat het zo plots ontstaan is uiteindelijk ook door mij opgelost kan worden. Fodmap is niets uitgekomen en het advies was om dit los te laten. Helaas heb ik dagelijks ontzettend veel pijn, ik start over een paar weken bij een osteopaat. Ik ben een intuïtieve eter en bepaalde dingen voel ik goed aan (bv niet drinken tijdens het eten). Meest last heb ik van een opgezette buik. Hoe kijken jullie aan tegen mijn visie en wat kan ik zelf doen? Met alle respect zonder uit paniek allerlei therapieën te volgen die telkens veel geld ook kosten. Alle tips zijn welkom!!

  1. Frederique Visser

   Hormonen kunnen zeker van invloed zijn in het uitlokken of verergeren van klachten. Het is goed om naar je lichaam te luisteren, dit raden wij onze cliënten ook aan. Je zou voor jezelf je voeding en klachten kunnen bijhouden om te kijken wanneer de opgeblazen buik komt opzetten. Zorg daarnaast voor een goede en gezonde leefstijl zoals voldoende beweging en ontspanning. Neem de tijd voor de maaltijd en kauw het eten goed. Probeer voedseltriggers zoals suikers en alcohol te beperken, meer hierover kun je lezen in de volgende blog: https://pdscoaching.nl/top-20-triggerfoods-bij-pds-en-darmklachten/. Alvast veel succes gewenst bij de osteopaat.

 7. Geerjanne van Beekhoff

  Ik heb al jaren last van wat waarschijnlijk PDS is. Er is op Coeliakie getest, maar dit was het niet. Diverse darmonderzoeken gehad, waarbij de eerste maal poliepen zijn verwijderd. Het laatste darmonderzoek twee jaar geleden was prima. Bij de test op coeliakie kwam er wel een gluten gevoeligheid uit. Sindsdien ben ik overgegaan op glutenvrij brood, ik vermijd de meeste granen en nu gaat dat prima. Pizza`s moet ik zeker vermijden, want daar krijg ik weer veel buikpijn van. Een maand of wat geleden kreeg ik in de ochtend echter weer last van diarree, vooral in de ochtend en dan na de koffie die ik gedronken had. Het blijkt nu dat als ik de koffie vermijd, de diarree ook een stuk minder word. Kan het aan de koffie liggen dat ik dunnere, plakkende ontlasting heb? En kan dit ook weer over gaan? Ik heb het al wel eens eerder gehad, ruim 2 jaar geleden. Toen heb ik prebiotica geslikt, op advies van een orthomoleculair dietiste, nl microbiol trio basis. De koffie heb ik toen ook een tijd gemeden. Later heb ik de koffie weer geprobeerd en dat ging goed, tot nu aan toe. Ik ben opnieuw gestart met dezelfde prebiotica, maar de diarree blijft wel, alhoewel het nu ook weer minder word en zeker als ik de koffie weg laat. Houdt dit nu in, dat ik mijn koffie voorgoed moet laten staan?

  1. Maudy Tiggelaven

   Hoi Geerjanne,

   Wat vervelend dat de diarree klachten weer terugkomen. Fijn dat het laatste darmonderzoek goed was. Het beperken van gluten heeft vaak een positieve werking op prikkelbare darmen, fijn dat dit ook voor jou positief werkt. Koffie kan inderdaad een trigger zijn voor je darmen. Het klinkt alsof dit voor jou ook een trigger is. Diarree kan echter meerdere oorzaken hebben. Nu weet ik natuurlijk te weinig van je situatie af om de oorzaak te kunnen bepalen maar misschien kunnen deze blogs je een beetje helpen!

   Voeding kan een trigger vormen maar ook angsten of stress kan zorgen voor (acute) diarree. Je kunt hier meer over lezen in deze blog:
   https://pdscoaching.nl/diarree-door-stress-en-angst-succesverhaal/

   En in deze blog geven we 10 tips bij acute diarree:
   https://pdscoaching.nl/10-tips-bij-acute-diarree-en-darmkrampen/

   Veel succes!

 8. Goedemorgen,

  Ik moet na het eten na een half uur gelijk naar de wc. Diaree. Dit houdt in dat ik een probleem heb om weg te gaan van huis.
  Het wordt een obsessie. Ik kijk overal of er een wc is. Ga ik op vakantie op de fiets, dan kijk ik zelfs al onderweg of er bosjes zijn.
  Het darm onderzoek was goed.

  Gr. Teuntje

  1. Maudy Tiggelaven

   Hoi Teuntje,

   Wat ontzettend vervelend dat je last hebt van diarree. Ik begrijp dat dit als een obsessie kan worden en dat de angst voor ‘wat als..’ toeneemt. Ik behandel vaak mensen met diaree problemen. In deze blog vind je een aantal tips voor acute diarree:
   https://pdscoaching.nl/10-tips-bij-acute-diarree-en-darmkrampen/

   En lees ook dit verhaal eens van een PDS’er met diarree klachten:
   https://pdscoaching.nl/diarree-door-stress-en-angst-succesverhaal/

   Echter is het noodzakelijk om je eet en leefstijl te bekijken en aan te passen. Mocht je begeleiding willen in het verhelpen van deze klacht dan kun je altijd een kennismakingsgesprek inplannen. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden voor jou.

   https://pdscoaching.nl/contact-2/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven