Volkoren pasta bolognaise met bio gehakt en Italiaanse roerbakgroenten

Volkoren pasta bolognaise met bio gehakt en Italiaanse roerbakgroenten_voor pds patiënten

Vezelrijk, lactosevrij (met opties voor glutenvrij en koolhydraat beperkt)

Als je gevoelige darmen hebt, zoals bij PDS (prikkelbare darm syndroom), is er een grote kans dat je last krijgt van darmklachten bij het eten van pasta. Dit kan natuurlijk komen door te overeten, maar ook door de soort ingrediënten en kruiden. Dit recept voor volkoren pasta bolognaise is gemaakt van pure ingrediënten en daarom helemaal zonder pakjes en zakjes. Ik eet deze macaroni graag en krijg er geen buikpijn van. Onderaan dit recept vind je ook opties voor glutenvrij of koolhydraat beperkt. Dit recept is voor 2 personen.

Benodigdheden

– Snijplank
– Mes
– Kookpan met deksel
– Koekenpan met deksel
– Spatel
– Pollepel
– Vergiet
– Schaar
– Lepel
– Diep bord

Ingrediënten

–  200 g volkoren macaroni *
– 300 g biologisch gehakt
– 1/4 prei
– 1/2 courgette
– twee ringen ui
– 2 rode puntpaprika’s
– 2 wortels
– 1 el olijfolie extra vierge
– Oregano of Italiaanse kruiden
– 4-seizoenen peper
– Keltische zeezout
– 6 el gezeefde tomaat
– 3 oranje of rode cherrytomaatjes

* Je kunt ook kiezen voor glutenvrije pasta als je glutenvrij eet. Heb je een koolhydraat beperkt dieet? Neem dan courgette-, linzen- of erwtenpasta.

Tip: Heb je weinig tijd? Neem dan 1 zakje Italiaanse roerbakgroenten i.p.v. groenten die je nog moet snijden.

Bereidingswijze

1. Kook alvast water in een kookpan en voeg als het water kookt de volkoren macaroni toe. Doe er een scheutje extra vierge olijfolie bij en roer goed.

2. Doe de bio gehakt in een koekenpan en laat hem goed gaar worden. Blijf roeren totdat de gehakt bruin is.

3. Snijd ondertussen de groenten. De prei kun je in ringen snijden en de andere groenten in blokjes. Voeg daarna de groenten toe aan de koekenpan en roer het goed door het gehakt heen.

4. Voeg de kruiden toe naar smaak, roer goed en doe de deksel op de pan en zet het gas op een laag vuur.

5. Giet de macaroni af met een vergiet en doe daarna de macaroni weer terug in de kookpan met de deksel er op.

6. Maak nu de saus door de gezeefde tomaat en de oregano door elkaar te roeren.

7. Doe eerst de macaroni in een diep bord, voeg daarna de gehakt met de groenten toe en vervolgens de saus.

8. Snijd 3 cherrytomaatjes door de midden en doe die bovenop je bord bovenop de saus. Eet smakelijk !

“Wist je dat oregano kan helpen tegen buikkrampen en parasieten? Dit is een reden waarom ik maar al te graag volkoren pasta bolognaise eet en hier een ruime hoeveelheid gedroogde oregano aan toevoeg. Zo kunnen ook kruiden je helpen om je darmklachten te verminderen.”

Janna Koopman – prikkelbare darm coach en diëtist
Heb je dit recept met volkoren pasta bolognaise al gemaakt? Of weet jij een andere darmproof pasta? Laat dan hieronder weten wat je er van vond!

Misschien vind je deze recepten en blogs ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven