Welke medicijnen zijn er bij PDS? | Spastische darm

medicijnen bij PDS

Regelmatig krijg ik de vraag “welke medicijnen kun je gebruiken bij PDS?”. Helaas kan ik deze vraag niet beantwoorden, zonder na te vragen om welke klacht het gaat. Indien je last hebt van verstopping ga je bijvoorbeeld geen diarreeremmers gebruiken. Zelf ben ik iemand die het liefst zo veel mogelijk op eigen kracht darmklachtenvrij is i.p.v. met medicijnen of andere hulpmiddelen. Toch zijn er momenten geweest in mijn leven, waarop ik tijdelijk medicijnen nodig had vanwege darmklachten. In deze blog beschrijf ik welke soorten medicijnen er zijn en wanneer ze eventueel ingezet kunnen worden. Ze kunnen je helpen om je symptoom of klacht te verminderen.

Welke medicijnen zijn effectief bij PDS en darmkrampen?

Spasmolityca zijn middelen die darmkrampen bij PDS tegen kunnen gaan. Ze helpen namelijk om de spieren te ontspannen. Zelf zou ik eerder kijken hoe ik op een natuurlijke wijze darmkrampen kan verhelpen, bijvoorbeeld door middel van een diepe buikademhaling, een bodyscan of door achter de oorzaken te komen met bijvoorbeeld het coaching traject ‘je darmen de baas’.

Bulkvormende stoffen als middel bij PDS en verstopping of diarree

Een bulkmiddel bevat vezels die vocht vasthouden. Bij verstopping zorgen ze voor een goede beweging van de darm en bij diarree wordt de ontlasting steviger. Let op bij deze bulkvormende middelen dat er lactose, suiker of zoetstoffen aan zijn toegevoegd, want dit kan juist voor darmklachten zorgen!

Welk medicijn helpt bij PDS en verstopping?

Zelf helpt bij mij het supplement magnesiumcitraat heel goed om mijn stoelgang te bevorderen. Dit gebruik ik bijvoorbeeld als ik moeilijk naar de wc kan als ik op vakantie ben. Sterke laxeermiddelen prikkelen vaak de darmen te veel en mogen niet te lang worden gebruikt. Bekijk de onderstaande video, waarin ik vertelt welke natuurlijke middelen kunnen helpen bij PDS en obstipatie.

Wat voor medicatie kan er bij PDS en diarree worden gebruikt?

Een antidiarreemiddel legt middel de darmen tijdelijk stil. Hierdoor kan de ontlasting steviger worden waardoor de diarree kan verminderen. Zelf heb ik de voorkeur voor Norit aangezien dit product op natuurlijke basis is. Een ander bekend antidiarreemiddel is Loperamide.

Tijdens mijn reis in Zuidoost-Azië in 2012 had ik last van aanhoudende darmkrampen en diarree. Ik moest vaak wel 20x per dag naar het toilet. De eerste week nam ik diarreeremmers die ik in Nederland had gekocht (Loperamide). Na een week hielpen die niet meer en kreeg ik van een arts een diarreeremmer met een 10x zo hoge dosering. Daardoor kon ik toch nog wat ondernemen tijdens mijn reis. Inmiddels heb ik al bijna 5 jaar grip op mijn darmklachten en heb ik de diarreetabletten nooit meer nodig gehad.

Janna Koopman – prikkelbare darm coach en diëtist

Pijnstillers bij buikpijn en hoofdpijn

Pijnstillers zoals paracetamol, aspirine of Ibuprofen kunnen ingezet worden bij PDS. Ibuprofen is een NSAID’s. Het nadeel is dat NSAID’s ook maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken. Maak bij buikpijn liever gebruik van een kruik of neem een lekker bad.

Kalmerende middelen bij nervositeit in combinatie met PDS

Kalmerende middelen kunnen helpen bij angst en stress, wat een trigger kan zijn voor darmklachten. Zelf raad ik Bach Rescue plus spray aan die je kunt inzetten als je ergens nerveus over bent. Heb je vaak last van angsten, dan kun je het best begeleiding zoeken hierbij om te kijken naar een blijvende oplossing.

Antidepressiva als medicijn bij PDS als angsten de oorzaak zijn

Antidepressiva wordt regelmatig voorgeschreven bij PDS-klachten, ook wanneer je niet depressief bent. Bepaalde antidepressiva kunnen in lage dosis werken tegen pijn en soms ook tegen diarree of obstipatie. Zelf ben ik hier geen voorstander van.

Pepermuntoliecapsules als medicijn bij PDS en onrustige darmen

Pepermuntoliecapsules bevat menthol en heeft een kalmerend effect op de darmen. ‘Enteric coated’ capsules zijn maagzuurresistent, waardoor de menthol pas in de darm wordt vrijgegeven. Een voorbeeld is Tempocol pepermuntcapsules. Het is geen wondermiddel, maar uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat het effectief kan zijn bij het verlichten van klachten bij het prikkelbare darm syndroom. Bij lichte darmklachten kun je het gebruiken of bij restklachten na het aanleren van de juiste voeding en leefstijl d.m.v. coaching.

Cannabisolie als middel bij PDS en verkramping van de darmen

Cannabinoïden kunnen de spasticiteit in de darmen verminderen. Heb je veel last van verkramping of heb je darmen die veel bewegen? Dan kun je CBD-olie proberen.

Ik ben benieuwd wat je van deze blog over welke medicijnen er zijn bij PDS vond. Gebruik jij wel eens medicijnen vanwege je prikkelbare darm? Laat hieronder weten welke je gebruikt. Wellicht weet ik een beter alternatief voor je.

2 gedachten over “Welke medicijnen zijn er bij PDS? | Spastische darm”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven