Waarom anderen je niet begrijpen – prikkelbare darm syndroom (PDS)

onbegrip PDS

Herken je dat? Je zegt je afspraak af omdat je plotseling veel last hebt van je darmen en je vriendinnen begrijpen je maar niet. Misschien noemen ze je een aansteller of halen ze je over om toch te gaan. Of ze zeggen doodleuk dat zij ook wel eens buikpijn hebben. Je gaat je hierdoor natuurlijk niet beter voelen. Wil je weten hoe je effectief aan anderen vertelt wat de impact is van PDS op je leven? Waardoor ze je beter gaan begrijpen en je zelfs kunnen gaan ondersteunen? Lees dan de blog ‘waarom anderen je niet begrijpen’.

Waarom andere mensen je niet begrijpen

Hoe vervelend is het als je op een laatste moment een afspraak af moet zeggen omdat je plotseling last krijgt van darmkrampen en niet meer van de pot vandaan kan komen? En als je baas, vriendin of je familie je dan ook nog niet begrijpt? Super frustrerend en verdrietig, weet ik uit ervaring. Op die momenten heb ik me vaak afgevraagd waarom je vrienden je niet begrijpen. Ze snappen toch ook wel dat als je niet lekker bent en op de wc bent dat je dan niet kunt afspreken? Het antwoord daarop is ja en nee. Ziek zijn en thuis blijven snappen ze wel, want als ze griep hebben of koorts liggen ze ook in bed. Maar als je frequent afzegt om die reden, dan kunnen ze je al gauw een aansteller noemen. Zeker als je er al een aantal keer voor naar de huisarts bent geweest en er niets ernstigs aan de hand is.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is voor hun iets vaags. Ze weten misschien dat je af en toe last hebt van je buik, maar veel meer dan dat ook niet. Bovendien hebben ze zelf ook wel eens last van hun buik. Dat is vervelend, maar gaat ook wel weer over. Ze snappen gewoon niet dat er meer aan de hand is dan een beetje buikpijn. Je leven staat er van op zijn kop! Je kunt vaak niet eens fatsoenlijk functioneren in het dagelijkse leven en moet overal van te voren bij nadenken.  Maar ze begrijpen het niet, omdat ze zelf geen PDS hebben. En dat is begrijpbaar. Ik snap bijvoorbeeld ook niet hoe het zou zijn om een ziekte als MS te hebben. Dus misschien kunnen we anderen een beetje helpen door uit te leggen wat de impact is.

Ik voelde me vaak machteloos op momenten dat ik weer last had van mijn buik. Regelmatig ging ik eerder weg van werk vanwege aanhoudende darmkrampen of ik moest door die krampen een muziekfestival afzeggen. Ik baalde dan zelf al als een stekker, maar dit werd alleen maar erger door het onbegrip van anderen. Een baas die dacht dat ik me aanstelde; vrienden die vroegen of ik niet meekon naar dat festival. Ik had ten slotte al betaald voor de kaartjes en het zou zonde zijn volgens mijn vrienden om niet te gaan. Af en toe leek het net alsof niemand begreep hoe het is om met PDS te leven. En ik weet nu dat ze dat ook niet kunnen begrijpen zonder dat je het aan ze uitlegt. Sinds ik aan mijn vrienden en familie heb verteld wat dit inhoudt, is die spanning hierover ook weg gegaan. En vaak vragen ze me ook of ze rekening met me moeten houden met het eten of hoe laat we afspreken. Dit was nooit gebeurd als ik hier niet open over was geweest.

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Vertel wat de impact is van PDS op je leven

Leg het ze gewoon uit! Welke aanpassingen heb jij nodig om bijvoorbeeld naar een verjaardag te kunnen gaan? Misschien moet je van te voren niet te veel eten, voldoende slapen en uitkijken met wat je eet daar. En als je dan toch iets hebt gegeten, dan heb je ook een oefening die je kan helpen of in erge gevallen moet je ziek naar huis. Al dit geplan kan je veel stress opleveren, waardoor je soms al buikpijn krijgt voordat je er al heen gaat. Leg ze uit dat je een nauwe connectie hebt tussen hersenen en darmen en dat die veel gevoeliger is dan bij mensen die geen PDS hebben. Je kunt er hier meer over lezen. Zeker als je behalve darmklachten ook vermoeidheidsklachten hebt, kan het een uitdaging zijn om dit aan anderen uit te leggen. Een bruikbare tool is de lepeltheorie. Je hebt bijvoorbeeld 12 lepels per dag en per activiteit dat je doet verbruik je een lepel. Zo kun je laten zien aan anderen dat bepaalde activiteiten die voor hen vanzelfsprekend zijn, jou veel energie kunnen kosten. Vertel maar eens aan mensen die je vaak ziet wat je impact is, zoals je partner, familie of beste vriend(in). Alleen door hier open over te zijn, kunnen ze je echt leren begrijpen.

Anderen kunnen je beter helpen en ondersteunen

Anderen kunnen je beter helpen en ondersteunen als ze weten hoeveel impact PDS op je leven heeft. Als bijvoorbeeld je partner weet welke voorbereidingen je hebt om je zo goed mogelijk te voelen tijdens een verjaardag, dan kan je partner je hier misschien ook mee helpen. Bijvoorbeeld een lichte maaltijd van te voren bereiden of zorgen dat je nog even rust krijgt van te voren. Of juist daarna een ontspannend bad met kruidenthee en kaarsjes maken. Soms kan een complimentje al fijn zijn, omdat je toch weer buiten je comfortzone bent gegaan. Je kunt hier trouwens meer lezen over hoe je je kunt voorbereiden op een verjaardag. Verwacht niet gelijk dat iemand uit zichzelf behulpzaam zal zijn. Het is juist de kunst om af en toe ook hulp te vragen aan anderen. Je hoeft niet alles zelf te doen! Vaak helpen de mensen om je heen je graag. Maar ze moeten wel weten dat je hulp nodig hebt.

Waarmee zouden mensen om je heen je kunnen ondersteunen? Laat hieronder je reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven