3 tips voor een ontspannen verjaardag bij gevoelige darmen

PDS darmklachten maagklachten 3 tips voor een ontspannen verjaardag bij gevoelige darmen

Een verjaardag is natuurlijk hartstikke gezellig, maar kan ook stress geven als je gevoelige darmen hebt. Zelf heb ik het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en in het verleden erg geworsteld met wat ik wel en niet kan nemen. Je weet namelijk niet van te voren wat voor hapjes er op tafel staan en eet wat anders dan wat je gewend bent. Dit kan voor onrust zorgen in de buik. Om je te helpen geef ik je drie tips om te voorkomen dat je een buikpijn aanval krijgt op een feest of uitje.

​1. Zorg bij gevoelige darmen dat je goed uitrust als je naar de verjaardag gaat

Oververmoeidheid of stress zorgt ervoor dat je sneller neigt naar een voedingsmiddel met veel suiker (of alcohol). Dit kan extra klachten geven. Bovendien raken je darmen ook sneller van slag indien je te weinig hebt geslapen. Producten waar je normaal wel tegen kunt, kunnen bij onvoldoende slaap verkeerd vallen. Slaap dus voldoende de dag van te voren en zorg nog even voor een rustmoment thuis, voordat je naar de verjaardag gaat. Zelf doe ik graag de bodyscan bij darmklachten om goed opgeladen te zijn, voordat ik weer onder de mensen ben.

2. Vraag aan de gastvrouw (of -heer) wat voor hapjes er zijn

Juist als je op een plek bent met andere mensen, wil je niet onnodig klachten hebben. Je wilt namelijk zo veel mogelijk genieten van dit moment met je vrienden, collega’s of familie! Als je van te voren weet wat er op tafel komt te staan, dan weet je van te voren of je mee kunt eten zonder klachten te krijgen. Vaak vindt de gastvrouw het zelfs leuk dat je meedenkt over geschikte hapjes voor jou! Vind je het toch spannend om iets te eten wat je niet zelf bereid hebt? Vraag dan of je zelf wat mag meenemen. Mijn favoriete taart zonder gluten, lactose, tarwe en suiker is de worteltaart. Misschien is het ook wat voor jou op dit recept te proberen. Liever een kant-en-klare taart? Bij Ikea verkopen ze glutenvrije amandel- en bosbessentaart.

“Wist je dat je op een verjaardag sneller last krijg van gevoelige darmen als je drinkt bij je eten?”

3. Eet voldoende voordat je naar het feest gaat

Indien je vaak klachten krijgt vlak na het eten van je maaltijd, vind je het misschien prettig om niet te eten op de verjaardag. Een gebakje of vette hapjes kunnen namelijk al snel verkeerd vallen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel koffie, thee (of een wijntje) te drinken en te zeggen tegen de gastvrouw dat je net gegeten hebt. Neem thuis een niet al te zware maaltijd (bijvoorbeeld een maaltijdsalade), zodat je nog voldoende energie hebt op het feest. Indien ik toch kies voor taart of hapjes, dan neem ik die in plaats van mijn lunch. Daarnaast drink ik niet bij de maaltijd, omdat dit voorkomt dat ik last krijg van mijn buik. In de onderstaande video geef ik meer tips hoe je je kunt voorbereiden op een feestje.

Weet je nog meer tips om ontspannen naar een verjaardag te gaan met gevoelige darmen?  Laat hieronder je reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven