Oregano tegen buikkrampen en parasieten

oregano bij pds

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in september 2018)

In elke editie van Prikkels worden telkens een of meer kruiden of specerijen besproken die maag-darmklachten kunnen verlichten. Deze keer: Oregano.

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Oregano

De oude Egyptenaren gebruikten oregano al om voeding te conserveren en de oude Grieken gebruikten het tegen spasmen. Dit artikel gaat over de antibacteriële werking van oregano.

Oregano, Origanum vulgare, ook wel wilde marjolein genoemd, is een kruid met een bittere- en lichtzoete smaak. Voor medisch doeleinden wordt  wilde oregano gebruikt, niet de zoete oregano uit het keukenkastje. Deze plant komt voor in de oostelijke Mediterrane berggebieden op een iets droge, matig voedselrijke grond van vooral dijkhellingen en op kalkgrond. Van dit kruid kan zowel het blad als de olie gebruikt worden.

De werking van Oregano

Oregano kan helpen bij parasieten in de darmen, maagklachten, een opgeblazen gevoel in de buik, buikpijn en krampen. Oregano heeft een antimicrobieel effect tegen allerlei micro-organismen en werkt daarnaast mogelijk ontstekingsremmend. Het wordt meestal oraal gebruikt in de vorm van een olie in capsules.

Werkzame stoffen van Oregano

De werkzame stoffen in oregano zijn carvacrol en thymol. De stoffen doden zowel wormen als schimmels en remmen de bacteriegroei. Deze effecten worden versterkt door oregano in combinatie met het kruid kruidnagel te gebruiken. Ook kan de stof monolaurine de werking van oregano versterken. Carvacrol heeft een antimicrobieel effect, doordat het de doorlaatbaarheid van de celmembraan van verschillende bacteriën kan veranderen. Hierdoor gaan bacteriën dood. Oregano kan de groei van verschillende bacteriën remmen, waaronder salmonella en E. coli, wat een voedselvergiftiging zou kunnen voorkomen. Oregano-olie lijkt tevens de groei van darmparasieten te kunnen remmen.

Contra-indicaties

Therapeutische gebruik van oregano wordt afgeraden bij zwangerschap, tijdens de borstvoeding en bij kinderen onder de 6 jaar. Bij het overschrijden van de hoeveelheid  oregano-olie die wordt geadviseerd op de bijsluiter kunnen bijwerkingen ontstaan, zoals maagdarmklachten. Ook kunnen er allergische reacties voorkomen. Oregano kan een interactie aangaan met reguliere medicatie of andere natuurgeneesmiddelen. Als je medicatie gebruikt is het daarom raadzaam om voor gebruik van oregano advies te vragen aan een deskundige.

Toepassing

Voeg twee theelepels gedroogde wilde oregano toe aan pasta bolognese of maak een dressing van olijfolie, 1 theelepel citroensap en 1 theelepel oregano. De dressing kun je gebruiken door een salade of toevoegen aan een vis- of vlees- of groentegerecht.

Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten

Ik ben benieuwd of je ook wel eens Oregano gebruikt door een gerecht. Laat je het weten in een reactie?

Gepubliceerd in september 2018 in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangengroep

8 gedachten over “Oregano tegen buikkrampen en parasieten”

 1. Wilde oregano kan je deze ook in capsule krijgen voor dagelijks gebruik? Kruidnagel en oregano in een thee is dat een optie .

 2. Ik heb 3.5 mnd oregano olie capsules van bonusan gebruikt. Dit was voor een candida in de darm, die is gelukkig weg. Wel zelf verdeeldt in lege capsules omdat 1 capsule veel te heftig was(hsp)
  Ben nu 1.5 week gestopt en merk van alles. Ik ben veel moe, heb minder energie, hoofdpijn terug, mijn maag reageert erg gevoelig, ben weer snel stijf en heb op een zwakke plek weer snel pijn.
  Oregano, kom ik nu achter, wordt voor meer dingen ingezet. Zou ik per toeval ontdekken dat het mij bij andere dingen helpt, ondersteunt?

  Ik wil nog even afwachten of klachten gaan verbeteren, mijn lichaam zichzelf hersteld. De caprylzuur moet er nu ook eerst nog vanaf.
  Stel dat de klachten blijven en de oregano mij helpt bij deze klachten? Om hier achter te komen weer rustig opbouwen en kijken of klachten weer verdwijnen?! Dat zou erg fijn zijn natuurlijk, voel me nu echt een stuk slechter!
  Hoelang mag je oregano eigenlijk gebruiken en kan ik dan nog zonder? lang gebruik, voor altijd?
  Lees nl ook dat het ook goede darmbacterien kan doden?

  Weet jij mss iets meer hierover?
  Bedankt vast,
  Annemarieke

  1. Wat fijn om te horen dat de candida weg is door de oregano-olie en dat het ook bij andere klachten lijkt te helpen bij jou, Annemarieke! Wilde oregano kan ook echt werken als ontstekingsremmer en dat is bij veel klachten goed. Om te kijken of de klachten inderdaad minder worden door de oregano, zou je het weer kunnen gebruiken voor een week of zes en daarna weer stoppen. Merk je verschil, dan weet je dat het werkt voor jou. Via de volgende link kun je meer informatie vinden over de werking van Wilde oregano en o.a. Contra-indicaties: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/94/wilde-oregano-olie

 3. Ik heb oregano olie gebruikt op mijn huid. Ik had ringworm aan de binnenkant van mijn elleboog en dokterszalfjes hielpen voor geen meter. De olie werkte bijzonder goed. Duurde wel een paar weken voor het voor 100% genezen was, maar na de eerste keer gebruiken voelde ik al dat het de juiste remedie was.

  1. Wat fijn dat je aan de hand van oregano-olie je huidklachten kon genezen. Het is ook vaak een kwestie van een aantal werken proberen voordat je kunt zien of je resultaat hebt. Het wachten waard in ieder geval!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven