Oregano tegen buikkrampen en parasieten

oregano bij pds

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in september 2018)

In elke editie van Prikkels worden telkens een of meer kruiden of specerijen besproken die maag-darmklachten kunnen verlichten. Deze keer: Oregano.

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Oregano

De oude Egyptenaren gebruikten oregano al om voeding te conserveren en de oude Grieken gebruikten het tegen spasmen. Dit artikel gaat over de antibacteriële werking van oregano.

Oregano, Origanum vulgare, ook wel wilde marjolein genoemd, is een kruid met een bittere- en lichtzoete smaak. Voor medisch doeleinden wordt  wilde oregano gebruikt, niet de zoete oregano uit het keukenkastje. Deze plant komt voor in de oostelijke Mediterrane berggebieden op een iets droge, matig voedselrijke grond van vooral dijkhellingen en op kalkgrond. Van dit kruid kan zowel het blad als de olie gebruikt worden.

De werking van Oregano

Oregano kan helpen bij parasieten in de darmen, maagklachten, een opgeblazen gevoel in de buik, buikpijn en krampen. Oregano heeft een antimicrobieel effect tegen allerlei micro-organismen en werkt daarnaast mogelijk ontstekingsremmend. Het wordt meestal oraal gebruikt in de vorm van een olie in capsules.

Werkzame stoffen van Oregano

De werkzame stoffen in oregano zijn carvacrol en thymol. De stoffen doden zowel wormen als schimmels en remmen de bacteriegroei. Deze effecten worden versterkt door oregano in combinatie met het kruid kruidnagel te gebruiken. Ook kan de stof monolaurine de werking van oregano versterken. Carvacrol heeft een antimicrobieel effect, doordat het de doorlaatbaarheid van de celmembraan van verschillende bacteriën kan veranderen. Hierdoor gaan bacteriën dood. Oregano kan de groei van verschillende bacteriën remmen, waaronder salmonella en E. coli, wat een voedselvergiftiging zou kunnen voorkomen. Oregano-olie lijkt tevens de groei van darmparasieten te kunnen remmen.

Contra-indicaties

Therapeutische gebruik van oregano wordt afgeraden bij zwangerschap, tijdens de borstvoeding en bij kinderen onder de 6 jaar. Bij het overschrijden van de hoeveelheid  oregano-olie die wordt geadviseerd op de bijsluiter kunnen bijwerkingen ontstaan, zoals maagdarmklachten. Ook kunnen er allergische reacties voorkomen. Oregano kan een interactie aangaan met reguliere medicatie of andere natuurgeneesmiddelen. Als je medicatie gebruikt is het daarom raadzaam om voor gebruik van oregano advies te vragen aan een deskundige.

Toepassing

Voeg twee theelepels gedroogde wilde oregano toe aan pasta bolognese of maak een dressing van olijfolie, 1 theelepel citroensap en 1 theelepel oregano. De dressing kun je gebruiken door een salade of toevoegen aan een vis- of vlees- of groentegerecht.

Ik ben benieuwd of je ook wel eens Oregano gebruikt door een gerecht. Laat je het weten in een reactie?

Gepubliceerd in september 2018 in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangengroep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top