Gember bij PDS: misselijkheid en ontstekingen verhelpen

Gember bij PDS

Gember bij PDS, uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in juni 2017)

Ben je benieuwd op welke manier Gember kan helpen om je misselijkheid te verminderen? Lees dan mijn artikel hieronder over Gember bij PDS!

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Gember

In de komende edities van Prikkels worden één of twee kruiden besproken die maagdarmklachten kunnen verlichten. Deze keer zal het gaan over de kracht van gember.

Gember is een specerij met een scherpe, pittige en citroenachtige smaak. Hij wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant en bevat stoffen als gingerol, shogaol, bètacaroteen en curcumine (geelwortel).

Gember bij PDS: de werking

Eén van de veel voorkomende klachten bij het Prikkelbare Darm Syndroom is misselijkheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat gember misselijkheid kan verminderen. Zowel bij ochtend misselijkheid als misselijkheid bij de menstruatie. Bovendien zou het de eetlust bevorderen.

Tevens zou gember een ontstekingsremmende en een pijnstillende werking hebben. De juiste dosering is hier wel van belang voor een effectieve werking.

Een hoge dosering van gember wordt afgeraden bij zwangerschap, tijdens de lactatie, bij kinderen onder de 6 jaar en bij galstenen. In enkele gevallen kunnen bijwerkingen als maagklachten en allergische reacties voorkomen en interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Vraag daarom advies aan een medisch adviseur.

Gember bij PDS: Toepassing

Gemberthee: snijd de gember in kleine stukjes en doe ze in een glas met groene thee. Voeg een schijfje citroen en een theelepel honing toe.

Wokgerecht: maak je kipfilet met wokgroenten? Voeg dan eens wat geknipperde gember toe aan je gerecht, zodat die een Oosters tintje krijgt.

Smoothie: vind je de smaak van gember niet zo lekker? Profiteer dan van de voordelen door de gember door je smoothie te verwerken.

Gember kun je kopen bij de meeste grote supermarkten, natuur-, groente- en reformwinkels.

Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten

Gepubliceerd in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging in juni 2017

2 gedachten over “Gember bij PDS: misselijkheid en ontstekingen verhelpen”

  1. Frederique Visser

   Beste Karel,

   Bedankt voor je reactie. Fijn dat de blog verhelderend was.

   Groet, Frédérique

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven