Kamille tegen winderigheid, buikpijn en nervositeit

Kamille bij PDS

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in juni 2018)

In elke editie van Prikkels wordt telkens een kruid of specerij besproken die maagdarmklachten kan verlichten. Deze keer: Kamille.

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Kamille

Kamille, Matricaria chamomilla, is een kruid uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het heeft een appelachtige geur en komt overal in Europa voor. De gedroogde bloemhoofdjes worden gebruikt om onder andere thee van te maken. In het oude Egypte werd de plant al gebruikt als geneesmiddel bij ontstekingen en spijsverteringsklachten.

De werking en contra-indicaties van Kamille

Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij PDS, darmkrampen, een opgeblazen buik, winderigheid, maagpijn, diarree, darmontstekingen, stress, nervositeit en slapeloosheid. De werking van kamille is gebaseerd op een aantal stoffen die terug te vinden zijn in de bloemen, namelijk: Cumarinen, flavonoïden en etherische oliën.

Het gebruik van een hoge dosering Kamille wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, het geven van borstvoeding en bij kinderen onder de zes jaar. In enkele gevallen kunnen bijwerkingen als misselijkheid en allergische reacties voorkomen. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Vraag daarom advies aan een medisch adviseur.

Toepassing

Zo maak je kamillethee: Giet 200 ml warm (niet kokend) water op twee theelepels  gedroogde of vier theelepels verse kamillebloemen en laat dit vijf minuten staan.

Zo maak je kamilleolie: Voeg verse kamillebloemen toe aan koudgeperste zonnebloemolie. Laat dit een aantal weken in de zon staan (buiten of in vensterbank), zeef de olie en bewaar deze in een donkere fles. Smeer de olie op de plek waar je krampen ervaart.  

Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten

Ik ben benieuwd of je ook wel eens kamille gebruikt tegen buikpijn en darmklachten. Laat je het weten in een reactie?

Gepubliceerd in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging, juni 2018

4 gedachten over “Kamille tegen winderigheid, buikpijn en nervositeit”

  1. Hoi ik heb erg last van pds in de vorm dat ik tijdens een aanval zo’n 5-7 keer naar t toillet moet met hevige krampen. Daarna is het vaak weer voor n paar fagen over. Ook heb ik veel last van spanning en zenuwen, mede door ptss maar ook de toilletgangen geven veel stress. Zeker in mijn werk als chauffeur :(. Zou dagelijks een kop kamillethee hiervoor goed kunnen werken? En zo ja, welke dan, huismerk, zonnatura of verse bij een reformwinkel of zo, keuzes zijn voor mij als echte authist nou niet mijn sterkste eigenschap ;). Alvast dank, groetjes raymond

    1. Hoi Raymond, wat vervelend dat je last hebt van aanvallen en dan vaak naar de wc moet. Kamillethee kan wat rust geven in de darmen. De kamillethee van Zonnatura is biologisch en helemaal prima om te gebruiken. Bij PTSS is er ook een reactie van de hersenen op de darmen en raad ik je aan om ook trauma’s aan te pakken bij bijvoorbeeld een EMDR-therapeut. Dit zou in combinatie kunnen met een van onze darmprogramma’s. In het volgende artikel kun je meer lezen over de invloed van stress op de darmen: https://pdscoaching.nl/invloed-stress-op-darmen/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven