Kamille tegen winderigheid, buikpijn en nervositeit

Kamille bij PDS

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in juni 2018)

In elke editie van Prikkels wordt telkens een kruid of specerij besproken die maagdarmklachten kan verlichten. Deze keer: Kamille.

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Kamille

Kamille, Matricaria chamomilla, is een kruid uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het heeft een appelachtige geur en komt overal in Europa voor. De gedroogde bloemhoofdjes worden gebruikt om onder andere thee van te maken. In het oude Egypte werd de plant al gebruikt als geneesmiddel bij ontstekingen en spijsverteringsklachten.

De werking en contra-indicaties van Kamille

Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij PDS, darmkrampen, een opgeblazen buik, winderigheid, maagpijn, diarree, darmontstekingen, stress, nervositeit en slapeloosheid. De werking van kamille is gebaseerd op een aantal stoffen die terug te vinden zijn in de bloemen, namelijk: Cumarinen, flavonoïden en etherische oliën.

Het gebruik van een hoge dosering Kamille wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, het geven van borstvoeding en bij kinderen onder de zes jaar. In enkele gevallen kunnen bijwerkingen als misselijkheid en allergische reacties voorkomen. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Vraag daarom advies aan een medisch adviseur.

Toepassing

Zo maak je kamillethee: Giet 200 ml warm (niet kokend) water op twee theelepels  gedroogde of vier theelepels verse kamillebloemen en laat dit vijf minuten staan.

Zo maak je kamilleolie: Voeg verse kamillebloemen toe aan koudgeperste zonnebloemolie. Laat dit een aantal weken in de zon staan (buiten of in vensterbank), zeef de olie en bewaar deze in een donkere fles. Smeer de olie op de plek waar je krampen ervaart.  

Ik ben benieuwd of je ook wel eens kamille gebruikt tegen buikpijn en darmklachten. Laat je het weten in een reactie?

Gepubliceerd in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging, juni 2018

2 reacties op “Kamille tegen winderigheid, buikpijn en nervositeit”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top