Zijn poliepen schadelijk en welke darmklachten komen erbij kijken?

Darmklachten bij poliepen, zijn poliepen schadelijk?

Poliepen wat zijn dat eigenlijk? Poliepen zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de dikke darm en kunnen zorgen voor darmklachten zoals buikpijn en wisselende ontlasting. Zij hebben wat weg van divertikels. Alleen zitten bij divertikels de uitstulpingen aan de buitenkant van de darmwand. Het grootste verschil is dat divertikels nooit kwaadaardig kunnen zijn. Poliepen daarentegen kunnen wel kwaadaardig worden. Dit is echter niet altijd het geval. In deze blog lees je meer over poliepen, hoe je ze kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen om poliepen in de darm te voorkomen.

Ontstaan van poliepen

Het is niet bekend waarom sommige mensen last hebben van poliepen en anderen niet. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn. Zo kan een ongezonde leefstijl de kans op poliepen verhogen. Denk hierbij aan te weinig beweging, overgewicht, veel dierlijk vet en vlees eten, overmatig alcoholgebruik en roken. Daarnaast speelt de erfelijke aanleg ook nog een rol. Poliepen komen voornamelijk voor bij 50-plussers. Veel van de poliepen zijn goedaardig en zullen goedaardig blijven. Maar er zitten ook poliepen bij die schadelijke cellen bevatten. Zij kunnen op den duur uitgroeien tot een tumor in de dikke darm. Dan spreken we van dikke darmkanker. Slechts vijf procent van deze poliepen veroorzaakt darmkanker. Het is niet te zien wanneer een poliep kwaadaardig is, daarom worden alle poliepen in de darmen verwijderd door een maag-darm-lever-arts. Pas onder een microscoop kun je zien of een poliep kwaadaardige cellen bevatten.

Welke darmklachten komen voor bij poliepen?

Je hoeft niet altijd last te hebben van klachten wanneer je een poliep in de darm hebt. Aangezien dit niet altijd te merken is, lopen veel mensen rond met poliepen zonder dat ze dit door hebben. Voorkomende klachten kunnen zijn: bloed in de ontlasting, een onregelmatig en veranderd ontlastingspatroon, buikpijn en ongewenst gewichtsverlies. Koorts is geen klacht die bij een poliep hoort. De hiervoor genoemde klachten in combinatie met koorts kan mogelijk wijzen op een ontstekingsziekte in de darmen zoals ziekte van Crohn of diverticulitis (ontstoken divertikels). Alleen komt bij divertikels geen ongewenst gewichtsverlies voor. Lees meer over de klachtenpatronen van ontstekingsziekten in de darmen in de blog IBD en PDS, de verschillen en overeenkomsten. Hoe je divertikels kan herkennen lees je in de blog Divertikels en PDS, de verschillen en overeenkomsten.

Adviezen voorkomen van poliepen

Net als veel darmziekten en -aandoeningen is een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl van groot belang in het voorkomen van darmafwijkingen. Eet daarom gezond en gevarieerd. Neem niet te vaak rood en bewerkt vlees omdat de hoeveelheid converseringmiddelen en zout de darmen nadelig kunnen beïnvloeden. Het advies is dan ook om niet meer dan 300 gram rood vlees per week te eten. Kies voor vezelrijke producten zoals volkoren granen, groenten, fruit en noten en zaden. Vezels in voeding helpen om de darmen gezond te houden. Drink 1,5-2 liter water of (kruiden)thee zodat de vezels goed hun werk kunnen doen. Dit kan tevens bijdragen aan een soepel ontlastingspatroon. Wees zuinig met alcohol en rook niet. Deze factoren kunnen mogelijk poliepen veroorzaken, doordat het het darmslijmvlies aantast. Zorg tenslotte voor voldoende beweging en een goed gewicht om de kans op darmkanker te verkleinen.

Diagnose en behandeling poliepen

Aangezien de kans bestaat dat een poliep kan uitgroeien tot darmkanker, is het aan te raden voor mensen tussen de 55 en 75 jaar om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Mogelijke poliepen kunnen worden opgespoord. Bij dit onderzoek wordt de ontlasting onderzocht en wordt er gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Bij bloed in de ontlasting of verdenkingen van een poliep wordt er verder onderzoek gedaan. Middels een endoscopie of CT-scan kan er gekeken worden of er uitstulpingen in de darmen te zien zijn. Soms is er sprake van één poliep en soms kunnen er meerdere poliepen aanwezig zijn. Het weghalen van de poliepen gebeurd middels een poliepectomie. Soms moeten ze operatief verwijderd worden wanneer een poliep heel groot of plat is. Omdat er kans is dat nieuwe poliepen zich ontwikkelen zijn controlebezoeken van groot belang.

Doorverwijzing MDL-arts

Darmonderzoeken worden gedaan door een maag-darm-lever-arts. Deze arts kan middels onderzoeken vaststellen of er sprake is van poliepen. Naast darmpoliepen worden patiënten ook doorverwezen naar een MDL-arts wanneer er mogelijk sprake is van chronische darmontsteking of darmaandoening waaronder een prikkelbare darm syndroom (PDS). In de onderstaande video zie je een interview met MDL-arts Susan Toebosch, waarin ze vertelt wat een MDL-arts doet en welke onderzoeken zij uitvoeren. Vervolgens bespreekt zij welke stappen ze onderneemt om tot de diagnose PDS, Colitis Ulcerosa of ziekte van Crohn te komen. Tevens geeft zij tips hoe je je kan voorbereiden bijvoorbeeld op een darmonderzoek.

Heb je na het lezen van de blog vragen over darmklachten bij poliepen? Stel ze gerust hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven