Divertikels en PDS, de verschillen en overeenkomsten

Divertikels en PDS, de verschillen en overeenkomsten

Klachten bij divertikels zijn vergelijkbaar met de klachten bij een prikkelbare darm syndroom (PDS). Echter zijn het twee heel verschillende aandoeningen. Wanneer je last hebt van PDS kunnen divertikels voorkomen, maar dat hoeft niet. Je spreekt van divertikels als er in de darmen zichtbaar uitstulpingen te zien zijn aan de buitenkant van de darmwand. Soms gaan divertikels ontsteken. Dit wordt diverticulitis genoemd. Hoewel diverticulitis erg vervelend kan zijn, zijn ze nooit kwaadaardig. Divertikels moet je niet verwarden met poliepen. Poliepen zijn namelijk uitstulpingen aan de binnenkant van de darmwand. Deze kunnen wel kwaadaardig zijn. In deze blog lees je meer over de verschillen en overeenkomsten tussen divertikels en PDS en wat je hier tegen kunt doen.

Ontstaan van divertikels en diverticulitis

Divertikels komen veelal voor bij mensen boven de 50 jaar. Ze ontstaan op zwakke plekken in de darmwand. Bij een verhoogde druk stulpt de darm naar buiten. Hoe dit ontstaat is niet helemaal bekend. Wel is bekend dat divertikels vooral in Westerse landen voorkomen. Een mogelijke oorzaak is het eten van te weinig vezels. Het eten van te weinig vezels of te weinig lichaamsbeweging, kunnen zorgen voor verstopping en harde ontlasting. Het is niet duidelijk wanneer divertikels gaan ontsteken. Het lijkt erop dat mensen met overgewicht die weinig vezels eten, roken, weinig bewegen en NSAID’s (pijnstillers) gebruiken, een verhoogde kans hebben op diverticulitis.

Overeenkomsten tussen divertikels en PDS

Divertikels merk je vaak niet. Je krijgt vaak pas klachten als ze gaan ontsteken. Deze klachten kunnen overeenkomen met de klachten bij PDS. Denk aan een opgeblazen buik, misselijkheid, buikpijn en buikkrampen. Vaak zit de pijn linksonder in de buik. Verder kun je een wisselend ontlastingspatroon hebben zoals verstopping of diarree en kan slijm voorkomen bij de ontlasting. Erfelijkheid kan bij beide aandoeningen een rol spelen. Een gezonde voeding- en leefstijl kunnen de klachten verminderen. Voor zowel PDS als bij diverticulitis gelden er vergelijkbare adviezen.

Verschillen tussen divertikels en PDS

Naast de eerder genoemde klachten kunnen andere klachten voorkomen die niet thuis horen bij PDS. Dit kunnen klachten zijn zoals: braken, bloed in de ontlasting en koorts. Bloed in de ontlasting is geen typische symptoom bij PDS. Echter kan dit wel eens voorkomen door bijvoorbeeld een wondje bij harde ontlasting of door aambeien. Diverticulitis kan worden genezen. Hoewel je PDS goed onder controle kan houden, heb je dit levenslang. Bij PDS kan het zijn dat je gevoelig bent voor bepaald voedsel. Bij diverticulitis kan je in principe alles blijven eten. Soms is het verstandig om een tijdje een vloeibaar dieet te volgen om de darmen rust te geven. In ernstige gevallen kan de divertikel zo ernstig ontstoken zijn dat deze knapt, met als gevolg dat de darminhoud in de buikholte terecht komt. Dit moet operatief verholpen worden en in sommige gevallen wordt daarbij een stuk darm verwijderd.

Adviezen bij divertikels en diverticulitis

Divertikels hoeven in principe niet behandeld te worden. Wel is het van belang dat de ontlasting soepel blijft, zodat er geen druk ontstaat in de darmen. Dit doe je door voldoende vocht en vezels te eten en zorgen voor voldoende beweging. Indien nodig is extra vezels aan te raden, zoals bijvoorbeeld lijnzaad of zemelen. Bij diverticulitis worden vaak laxeermiddelen zoals Macrogol voorgeschreven om verstopping tegen te gaan. Dit kan vervolgens bij te veel gebruik weer leiden tot diarree en andere bijwerkingen. In plaats daarvan kunnen Psylliumvezels gebruikt worden. Tevens kun je lauwwarm water met citroen proberen op een nuchtere maag. Voldoende vezels eten en bewegen zorgt ook voor een goede stoelgang. Lees meer tips bij verstopping in de blog ‘Darmklachten en verstopping’.

Daarnaast zijn er andere adviezen die overeenkomen met de adviezen bij PDS:

  • Zorg voor een gezonde en vezelrijke voeding. Kies niet alleen voor de vezels die je vind in volkoren granen, maar ook uit een ruime portie groenten, twee stuks fruit, dagelijks een handje ongebrande noten en zaden.
  • Eet rustig en kauw het eten goed.
  • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water of (kruiden)thee per dag.
  • Vermijd stress of pak het effectief aan.
  • Zorg voor voldoende beweging (30-60 minuten per dag).
  • Draag niet al te strakke kleding.
  • Niet roken en wees matig met alcohol.

Heb je PDS of is het diverticulitis?

Twijfel je of je PDS hebt of dat het ontstoken divertikels zijn? Maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar de maag-darm-leverarts. Die kan door een CT-scan, echografie of coloscopie zien of er sprake is van diverticulitis. Een prikkelbare darm kan pas worden vastgesteld als alle andere mogelijke aandoeningen aan de darmen zijn uitgesloten. Wat de criteria zijn van PDS lees je in de blog ‘Hoe wordt de diagnose PDS gesteld?‘. Hieronder vind je een video met een ervaring van een cliënt die zowel PDS als divertikels heeft.

Heb je na het lezen van de blog vragen over divertikels en PDS? Stel ze gerust hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 gedachten over “Divertikels en PDS, de verschillen en overeenkomsten”

  1. Hallo, Ik heb altijd buikpijn linksonder in mijn buik. Ik heb wisselende ontlasting. Dan weer gewoon elke dag dan weer een keer in de drie dagen. Nu is uit een echo gebleken dat ik divertikels heb in de dikke darm en een breuk in mijn buikvlies. Ik heb last van ook borrelende darmen, veel boeren en een opgeblazen gevoel. Zou ik PDS en divertikels samen kunnen hebben?

    1. Maudy Tiggelaven

      Hi Robbie,

      Wat ontzettend vervelend dat je deze klachten ervaart. Je kunt inderdaad last hebben van PDS en divertikels tegelijkertijd. In de praktijk zie ik ook wel eens mensen die van beide last hebben. Door middel van de BETER methode en het programma verbeteren we de situatie. We gaan aan de slag met bewustwording, eten, trainen (mindset en beweging), energie en rust en pakken hiermee het hele plaatje aan en verminderen de klachten drastisch. Ook wanneer je last hebt van divertikels is er voor de meeste mensen veel verbetering in klachten mogelijk.

      Mocht je hiermee aan de slag willen dan ben je welkom voor een vrijblijvende kennismaking om te kijken wat PDS coaching voor jou kan betekenen:
      https://calendly.com/pdsonderdeloep/coach-talk-clone

      Groet,
      Maudy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven