Bloed in de ontlasting, wat betekent dat?

Bloed in de ontlasting, wat betekent dat?

Herken je dat er na het afvegen wat bloed op het toiletpapier zit of dat je bloeddruppels in het toiletpot ziet na het poepen? Bij bloed in de ontlasting gaan veel mensen uit van het ergste. Gelukkig hoef je je niet altijd zorgen te maken. Zo’n 1 op de 5 mensen heeft ieder jaar wel eens bloed bij hun ontlasting. Soms komt er ook slijm bij kijken. Hierbij kunnen verschillende oorzaken een rol spelen. Meestal gaat het om onschuldige kwaaltjes. Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan ook bloed in de ontlasting voorkomen. Hoe komt bloed in de ontlasting terecht en wanneer is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts? In deze blog lees je meer over wat bloed in de ontlasting kan betekenen en wanneer je aan de bel moet trekken.

Hoe ontstaat het?

Bloed in de ontlasting kan diverse oorzaken hebben en hoeft niet altijd iets ernstig te zijn. Meestal wordt bloedverlies veroorzaakt door aambeien. Dit zijn uitstulpingen die ontstaan doordat je te hard perst bij het poepen of door harde ontlasting. De harde ontlasting kan ook zorgen voor kleine scheurtjes bij de anus die vervolgens gaan bloeden. Bloedingen kunnen ook ontstaan door chronische darmziektes zoals ziekte van Crohn. Lees hier meer over in de blog IBD en PDS, de verschillen en overeenkomsten. Het kan zijn dat er sprake is van een divertikel (goedaardige uitstulping) of een poliep (meestal een goedaardige en soms een kwaadaardige uitstulping). Het gebruik van medicatie zoals pijnstillers kunnen tevens zorgen voor bloedverlies. Tenslotte is kanker soms de oorzaak. De kans is echter klein en het komt vooral voor bij 50-plussers. Het bloed is dan vaak gemengd met de ontlasting en is hierdoor niet altijd goed zichtbaar.

Waar moet je op letten bij bloed in de ontlasting?

Kijk goed naar de kleur en de hoeveelheid bloed. Meestal is bloed alleen zichtbaar als er bloedingen ontstaan in het laatste deel van de dikke darm of bij de anus. Het bloed uit deze gebieden is vaak knalrood van kleur en meestal is het maar een kleine hoeveelheid. Dikwijls gaat het om een enkele keer en gaat het vaak vanzelf over zoals bij aambeien. Meestal is er een duidelijke aanleiding voor het bloed dat te zien is. Belangrijk om te onthouden is dat hoe langer de bloeding in het spijsverteringskanaal zit, hoe donkerder het bloed wordt. Zo kan er bij donkere ontlasting sprake zijn van bloedingen in de maag. Soms is de ontlasting zwart omdat het vermengd is met donkerbloed.

Bloed in ontlasting bij PDS (prikkelbare darm syndroom)

Bloed in de ontlasting is geen symptoom bij een prikkelbare darmsyndroom. Wel kan het een keertje voorkomen dat je toch wat bloed ziet. Hier is meestal een duidelijke aanleiding voor. Denk bijvoorbeeld aan aambeien of een wondje bij de anus. Wisselende ontlasting waaronder verstopping is een bekend symptoom bij PDS. Bij verstopping komt het regelmatig voor dat er een wondje of scheurtje ontstaat. Dit kan komen door harde ontlasting, te hard persen of bij heel vaak moeten afvegen. Het bloed is rood van kleur en merendeel gaat het om een kleine hoeveelheid. Aambeien of scheurtjes gaan in de meeste gevallen over. Bekijk ook hoe Janna van haar verstopping afkwam met tips.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Bloed in de ontlasting kan vervelend zijn, maar meestal is dit onschuldig. Het is raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts als je om onbekende reden last hebt van veel bloedingen, langdurige bloeding of donker bloed in de ontlasting. Ook als je last hebt van andere klachten is het goed om even je huisarts te benaderen, zoals koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies of duizeligheid. Als de oorzaak niet duidelijk is dan is het goed om dit altijd even te laten onderzoeken. Dit kan door middel van een ontlastingstest, bloed- en/of darmonderzoek. Het kan zijn dat je wordt doorverwezen naar een maag-darm-leverarts om een coloscopie (kijkonderzoek) uit te voeren. Lees meer over hoe de diagnose PDS gesteld wordt en andere darmziektes kunnen worden uitgesloten.

Heb je na het lezen van de blog vragen over ontlasting of PDS? Stel ze gerust hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven