10 boeken over darmgezondheid, voeding en zelfliefde

10 boeken over darmgezondheid, voeding en zelfliefde

Als prikkelbare darmcoach raad ik mijn cliënten aan om meer te lezen over de spijsvertering, darmgezondheid en gezonde voeding bij darmklachten. Indien je begrijpt wat een optimale spijsvertering inhoud, ben je je namelijk meer bewust waar de klachten vandaan kunnen komen. Met deze kennis kun je vervolgens bewustere keuzes maken. In de onderstaande boeken leer je niet alleen meer over je darmflora, maar krijg je ook inspiratie voor darmproof recepten en hoe je zorgt voor meer zelfcompassie. Daarnaast is een boek lezen de ideale manier om een moment rust voor jezelf in te plannen. Heerlijk met bijvoorbeeld een kopje thee erbij. Hieronder lees je mijn favoriete boeken op het gebied van darmgezondheid, voeding, mindset en zelfliefde.

Boeken over darmgezondheid

Nienke Tode-Gottenbos is darmfloratherapeut en beschrijft in haar boek De poepdokter op eenvoudige maar humoristische wijze hoe je spijsvertering werkt. Ze vertelt hoe een gezonde spijsvertering eruit ziet, welke voeding hierbij past en welke voeding je beter achterwege kunt laten. Een andere bestseller op het gebied van gezonde spijsverteringstelsel is het boek De mooie voedselmachine van Giulia Enders. Hierin beschrijft zij wat voor impact een verkeerde balans in je darmflora kan hebben op je leven. Met behulp van feitjes en fabels legt ze op een leuke en grappige manier de werking van je darmen uit. Kinderbuik van Judith Deckers-Kocken is een boek dat meer gericht is op kinderen met darmklachten. Judith heeft als kinderarts voor maag-darm en leverziekten een holistische kijk op darmproblemen. In haar boek vertelt ze niet alleen over gezonde voeding, maar richt ook de aandacht op beweging, ademhaling en kind mogen zijn.

Boeken over darmgezondheid en diëten

Een bekend dieet bij darmklachten is het FODMAP dieet. In het boek FODMAP: PDS en onbegrepen buikklachten lees je praktische informatie en tips hoe je dit complexe dieet kan toepassen. Je leert wat de verschillende FODMAP’s inhouden en je kunt je menu’s vinden. Indien je wilt starten met het FODMAP dieet, raden we je aan om dit om onder begeleiding van een diëtist te doen. Heb je of ken je iemand met een histamine intolerantie? Dan kan het boek van Marloes Collins het Histamine beperkt dieet basisboek handvatten geven. Naast recepten staat er ook een handige lijst in met producten die je kunt nemen met een histaminebeperking en welke producten rijk zijn aan histamine. Ben je juist meer opzoek naar recepten? Dan is boek Lekker & makkelijk koolhydraatarm van Anna-Karina van Denderen een aanrader. Het boek bevat boordevol heerlijke en makkelijk te bereiden gerechten die koolhydraatarm zijn.

Boek over voeding en etiketten lezen

Teun van de Keuken, bekend van het tv-programma ‘De keuringsdienst van Waarde’, schrijft in De supermarktsurvivalgids alles wat je moet weten als je in de supermarkt staat. Op een vlotte en grappige manier word je door de denkbeeldige supermarkt geleid. In het boek vind je praktische tips, supermarktweetjes, hoe je de marketingtruckjes in elkaar zitten en hoe je het beste de etiketten kan lezen. Voor iedereen een aanrader om de juiste keuzes te kunnen maken als je voor de winkelschappen staat.

Boeken over zelfliefde

Veel van onze cliënten zijn bang om darmklachten te krijgen. Juist doordat zij bang zijn om last van hun darmen te krijgen, ontstaan deze vervelende klachten. Mindsetcoach Michael Pilarczyk zegt “zoals je denkt, zo zal je zijn en zo zal je leven zich vormen”. In zijn boek Master Your Mindset heeft hij het over het doorbreken van gedachtepatronen en hoe gedachtes ons leven kan beïnvloeden. Daarnaast merken we in de praktijk dat mensen met PDS vaak angsten hebben en zich laten tegenhouden door klachten. De edele kunst van not giving a fuck van Mark Manson leert je op een humoristische wijze om te gaan met angsten en tegenslagen om vol zelfvertrouwen het leven in te gaan. Ben je meer toe aan een boek dat je zelfinzicht geeft, dan is Buigen als bamboo een aanrader. Annemarie Paol leert je om jezelf lief te hebben en je relatie met jezelf te verbeteren.

Denk mee over ons upcoming boek over PDS en darmklachten

Het is de droom van mij en PDS-coach Janna om heel Nederland PDS-vrij te maken. Daarom is Janna dit jaar begonnen met het schrijven van een boek om mensen met het prikkelbare darm syndroom te helpen. Naar verwachting zal ze het boek ‘je darmen de baas’ lanceren in 2022. We vinden het super leuk om zoveel waardevolle tips en ervaringen te gaan delen. Op die manier kunnen we je zo goed mogelijk helpen om van je darmklachten af te komen én te leren omgaan met een prikkelbare darm. Help Janna met het schrijven van haar boek over PDS en darmklachten. 

Ken je nog meer interessante boeken over darmgezondheid, voeding en zelfliefde? Laat het hieronder weten!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 gedachten over “10 boeken over darmgezondheid, voeding en zelfliefde”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven