Cheaten in balance met een prikkelbare darm (PDS)

Cheaten in balance met een prikkelbare darm PDS

Als je gevoelige darmen hebt, kun je niet zomaar alles eten zonder erbij na te denken. Door te veel te eten of slechte keuzes te maken, kun je goed last krijgen van je buik en kan het je dag of humeur behoorlijk verpesten. In deze blog deel ik hoe ik in het dagelijkse leven cheat en bepaalde triggers eet zonder al te veel last krijg van darmklachten. Ik kan prima meedoen met het normale leven, zolang ik maar de goede balans vind tussen eten, drinken, slapen, trainen en ontspannen. Ben je benieuwd hoe je kunt cheaten in balance met een prikkelbare darm (PDS), zonder dat je last krijgt van darmklachten of buikpijn? Lees dan in deze blog hoe ik dit doe!

Hoe ik de dag doorkom als ik vermoeid opsta

Vrijdag was ik een moe, doordat ik te laat ben gaan slapen. Gelukkig had ik een thuiswerkdag. Ik ben gestart met 400 ml thee, mijn supplementen en daarna jus d’orange met vruchtvlees uit pak. Geen eten, want ik had nog geen trek. Een bezoekje naar de wc daarna waar ik altijd heel blij mee ben, omdat ik de laatste tijd moet opletten dat ik geen obstipatie krijg. In de ochtend had ik spreekuur en ik had een telefonische meeting met mijn virtual assistent die ik al wandelend deed. Dan zit ik lekker in mijn energie en kunnen we elkaar inspireren. We hebben doorgenomen welke processen we kunnen verbeteren om cliënten sneller te helpen.

Intermittent cheaten in balance bij een prikkelbare darm (PDS)

Ik deed qua eten intermittent fasting en om 12.00 uur had ik een stevige brunch: eerst zelfgemaakte broccolisoep (verspakket) die ik alleen nog maar hoefde op te warmen, daarna een gerookte moot zalm, snackgroenten en een restje bloemkoolrijst. 1,5 uur later een halve liter water, omdat mijn eten toen goed gezakt was en ik dorst had. Thee valt dan te zwaar, dus ik kies daarom voor water.

Mijn administratie doe ik staand, zodat ik sneller klusjes kan afvinken

In de middag heb ik wat administratie gedaan staand met een lekker muziekje op. Computerwerk doe ik vaak staand om lekker actief te blijven. Ik kom er dan ook sneller doorheen en kan wat klusjes afvinken. Wel moet ik alert blijven om focus te houden. Ik heb de neiging om nieuwe klusjes tussendoor te doen, maar dan krijg je afgesproken klusjes niet af.

Testritje in een V8 voor een energiekick

Halverwege de middag ging ik een proefritje rijden in een v8 met mijn man. We hebben die nu als leenauto in de tijd dat onze auto nagekeken wordt. Rijden in zo’n snelle bak gaf echt een kick. In 5,6 seconde zaten we op 100 km per uur op de invoegstrook in versnelling 2. Onvoorstelbaar!

Cheaten in balance met een prikkelbare darm (PDS) bij de Mc Donald’s

Ondertussen had ik dorst en een beetje trek gekregen nu mijn energie weer terug was gekomen. We gingen cheaten bij de Mc Donald’s. De laatste tijd vind ik het namelijk leuk om te testen hoe ik aan ‘het normale leven’ deel kan nemen, zonder dat ik terug geroepen word door mijn PDS. Ik koos bewust voor een Mc Flurry en nam alvorens een paar slokjes cola, terwijl mijn man een heel menu nam. Ongeveer vijf minuten later toen we weg reden voelde ik wel een flinke steek in mijn zij, maar die ging gelukkig weg nadat ik tien keer een diepe buikademhaling had gedaan. De terugweg reden we ook wat voorzichtiger. Wel zo verstandig na wat te hebben gegeten.

Zoom-meeting vol enthousiasme

In de middag had ik een Zoom-meeting met mijn stagiaire over het receptenboek vormgeven, de dieetplannen verder uitwerken, blog publiceren en het webinar optimaliseren. Vol enthousiasme hadden we het hier over en ik krijg steeds beter een beeld hoe straks het eindresultaat zal zijn. Ik kan niet wachten!

Moe, dus tijd om lekker te ontspannen in bad

Daarna was ik toch wel weer moe en besloot om in bad te gaan. We zitten in een verbouwing en de jacuzzi was eindelijk klaar. Ik maakte een lekker kruidentheetje en zetje drinkwater klaar. Verder zette ik een rustgevend muziekje en wat rozenbadzout in bad. Klaar om te gaan ontspannen in de jacuzzi😀

Bodylotion en een korte yoga sessie

Een uur later ben ik uit bad gegaan, heb ik mij afgedroogd en heb ik mijn lichaam ingesmeerd met bodylotion. Tijdens het opdrogen deed ik tien minuten een yogaprogramma van mijn app. Dat voelde toen goed om te doen en ik had nog niet zoveel bewogen vandaag. Nu zat ik samen met wandelen in ieder geval op een half uur bewegen. Mijn huispak heb ik aan gedaan en mijn huissokken.

Tijd voor fruitsnack en cheat koek in de avond

Inmiddels had ik wat trek gekregen, maar het was al 21.00 uur geweest. Een warme maaltijd vond ik te laat. Daarom besloot ik om een peer, een sinaasappel te nemen en wat chiazaad met water uit de koeling. Lekker fris! Ze hadden thuis ook een gevulde koek gehaald en ik kon het niet laten om niet te nemen. Deze had ik samen met mijn fruit gegeten, zodat ik maar één eetmoment had. Dat scheelt toch weer voor mijn buik.

Aftaaien liggend op de bank met een goed boek

Tijd om lekker af te taaien. Eerst heb ik even geappt met mijn diëtistenvriendin over hoe gaaf onze dag was. Ik ging liggen op de bank, legde mijn telefoon weg en ging lezen in een inspirerend boek: handboek voor wereldburgers van Esther Jacobs. Er staan veel tips in hoe je kunt werken over de hele wereld, terwijl je niet op een vaste plek woont. Je overnacht bijvoorbeeld in BnB’s en geeft evenementen over de hele wereld. Dit maakt werken en tegelijkertijd reizen mogelijk. Interessant!

Ontspanningsmeditatie en op tijd gaan slapen

Rond een uur over 23.15 uur vond ik het tijd om richting bed te gaan. De elektrische deken in bed had ik al aangezet. Zodoende kon ik in een warm bed stappen en lekker op temperatuur komen. Ik sluit de avond af met 20 minuten yoga nidra via de Deeprelax app, een soort ontspanningsoefening. Dan zet ik het licht van het aquarium uit, zet mijn telefoon op vliegtuigstand, doe mijn oordoppen in, zet de elektrische deken uit en val in slaap.

Zonder wekker wakker worden en motiveren om naar bootcamp te gaan

Rond 7.45 uur word ik uit mijzelf wakker. Ik twijfel of ik vandaag naar bootcamp ga, want het was deze keer niet in de buurt. Toch wel spannend om in de duinen te gaan bootcampen, terwijl er geen wc in de buurt is en je vanochtend nog niet bent geweest. Toch besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en mijzelf aan te moedigen. Voor de zekerheid nam ik wc-papier mee, om mijzelf mentaal gerust te stellen. Dat hielp goed: Tijdens het fietsen had ik goede afleiding door te praten met iemand van bootcamp. Tijdens de bootcamp in de duinen had ik geen tijd om te piekeren door de zware krachttraining en heuvel op en af rennen. Voordat ik het wist was ik weer thuis en was ik geen moment bang geweest om naar de wc te moeten gaan. Overwinning: de volgende keer wordt het makkelijker.

Koffie drinken en tijd om een blog te schrijven op de bank

Nu is het tijd voor zwarte koffie en daarna nog wat werk afmaken, waar ik gisteren de energie niet voor had. Tijdens de koffie voel ik mij geïnspireerd en schrijf ik deze blog in de notities van mijn telefoon. Dat schrijft voor mij makkelijker dan met een pen of op mijn laptop. Deze blog ga ik zo inplannen voor de nieuwsbrief van zondag. Daarna pak ik een douche, kies ik voor een gezonde lunch met veel groenten. Van 16.00-20.30 uur maak ik muziek bij vrienden thuis. Daar drink ik voornamelijk kruidenthee, eet ik wat kleine hapjes op 1 eetmoment en ik sluit af met een glaasje rode wijn. Wel maximaal twee kleintjes, want anders slaap ik straks niet meer. Morgen even geen alcohol drinken en cheatvrij, zodat mijn lichaam weer kan detoxen. Vervolgens een stadswandeling met een vriendin en een kopje kruidenthee to go.

Cheaten in balance met een prikkelbare darm (PDS) toepassen

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om een leuk leven te leiden ondanks je prikkelbare darm. Door bepaalde dingen te laten en beter je dag te plannen, krijg je meer ruimte voor uitzonderingen. Ik kies er vaak voor om ‘s ochtend goed te gaan bewegen, voordat ik eet. Op dagen dat ik energie heb doe ik meer en op bad days neem ik meer rust. Na een cheatmoment (ongezonde snack of alcohol) pak ik de rode draad weer op en valt de schade best wel mee. Eten en drinken doe ik nooit samen en ik maak van slapen prioriteit. Met de juiste balans lukt het prima om af en toe te cheaten. Hoe overleef jij een cheatmoment met een prikkenbare darm? Laat het hieronder weten!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

2 gedachten over “Cheaten in balance met een prikkelbare darm (PDS)”

  1. Deze vrouw is verder gezond dus makkelijk al die dingen. Ik heb nog velen ziektes en veel soorten pijn, gehandicapt, zware migraine, dus ik heb niet veel aan haar verhaal. Jammer want dit is zó vaak het geval.

    1. Hoi Diana, wat vervelend dat je met zoveel dingen rekening moet houden. Dat valt ook niet mee. Dit is voor iedereen natuurlijk weer anders. Er is geen één goede weg om goed om te gaan met PDS en darmklachten. Mocht je het fijn vinden om te overleggen, dan kunnen we altijd een kennismakingsgesprek inplannen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven