10 tips bij acute diarree en darmkrampen

10 tips bij acute diarree en PDS

Heb je last van acute diarree en darmkrampen? Dit kan heel naar zijn, zeker als je directe aandrang krijgt om naar het toilet te moeten gaan. Het kan je dag heel erg overvallen. Je kunt diarree krijgen door bijvoorbeeld een voedselvergiftiging, voedselintolerantie, ziekte of als je kou hebt gevat. Zelf moest ik jaren geleden in Zuidoost-Azië wel 20 keer per dag naar de wc vanwege acute diarree door een voedselvergiftiging en aanhoudende gevoeligheid van mijn darmen. Sinds mijn zeventiende ben ik bekend met PDS (prikkelbare darm syndroom). Graag help ik jou met de onderstaande tips om je acute diarree en darmkrampen te stoppen.

1. Neem een blikje Coca Cola bij acute diarree

Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek is die aantoont dat Coca Cola helpt tegen diarree, hoor ik in de praktijk vaak dat dit helpt. Bij mij helpt het ook meestal als ik last heb van diarree (waterdunne ontlasting, type 7) en als ik een beetje misselijk ben. Hoe dit te verklaren valt blijft een raadsel. Cola haalt wel roest weg bij een fietsketting, dus dat zegt wel iets over een chemische werking. Kun je niet zo goed tegen koolzuur, dan kun je oude cola nemen. Daar zit minder prik in en helpt bij diarree en PDS het beste. Drink niet teveel cola, want dat werkt juist averechts en drink weer gewoon water en kruidenthee als de diarree over is. Langdurig frisdrank nemen is ten slotte niet gezond.

2. Eet een banaan om je acute diarree en darmkrampen te stoppen

Hoewel er vaak gezegd wordt dat het een fabeltje is dat je je diarree kunt stoppen door het eten van een banaan, zie ik juist bij anderen met PDS en de diarree variant dat dit vaak werkt. Nadat ik deze banaan op heb, heb ik vaak nog één keer diarree en daarna stopt het. Je kunt er ook kaneel op doen voor een extra stoppende werking. Het is het proberen altijd waard! Je kunt het beste een niet al te rijpe banaan nemen, want die is minder zoet. Te veel zoet kan namelijk juist laxerend werken.

3. Acute diarree en darmkrampen verhelpen door iets warms aan te trekken

Wist je dat je juist diarree kunt krijgen als je het koud hebt? Controleer daarom je voeten. Zijn deze koud? Trek dikke sokken aan of pantoffels aan en eventueel een dekentje over je heen. Je kunt ook eerst even een warme douche nemen en daarna wat warms aantrekken. Krijg je het maar niet warm? Doe dan je elektrische deken aan in bed, maak een kruikje of maak wat milde kruidenthee.

4. Neem warm water met een scheut citroensap er door

Indien je last hebt van diarree kun je warm of heet water met citroen nemen. Je ontlasting verbetert daarna en meestal hoef je nog maar 2 keer naar de wc en dan is de diarree over. Vind je warm of heet water niet lekker, dan kun je ook kiezen voor lauwwarm water. (IJs)koud water is wat minder prettig bij diarree en gevoelige darmen.

5. Droge havermoutvlokken op een nuchtere maag eten

Heb je al een langere tijd diarree? Probeer dan eens om dagelijks een schaaltje droge havermoutvlokken te nemen uit de supermarkt. Dit werkt het beste als je het op een nuchtere maag neemt. Misschien niet het aller lekkerste om te nemen, maar je kunt het eens een week proberen en kijken wat dit voor je doet.

6. Neem een schaaltje geschilde stukjes appel met kaneel

Vroeger als ik ziek was kreeg ik als eerste maaltje nadat ik had geslapen, van mijn ouders een schaaltje appel met kaneel. Dit vond ik heerlijk zoet, knapperig en fris. Schil een appel en snijd deze in stukken, laat hem een paar minuutjes staan totdat deze bruin kleurt. Doe er voor een extra effect ook wat kaneel overheen.

7. Eet een halve geroosterde boterham met kaneel

Geroosterd brood is makkelijker verteerbaar dan gewoon brood en zeker een aanrader als je last hebt van diarree of een dunne, brijige ontlasting. Neem ook liever lichtbruin brood als je aanhoudende diarree hebt in plaats van volkoren of vezelrijk brood. Voeg wat kaneel toe voor een stoppende werking en weg is de diarree.

8. Gebruik het kookvocht van je rijst

Wist je dat je het kookvocht van de rijst kunt drinken? Vaak gooien we deze weg, nadat we de rijst hebben gekookt. Zonde, want dit kan juist fijn zijn voor je buik; zeker als je diarree hebt! Kook rijst en drink een beker van het kookvocht van de rijst op. Daarna kun je eventueel een kommetje rijst nemen met stukjes banaan en een eetlepel yoghurt.

9. Drink niet tijdens het eten of vlak erna

Deze tip help niet per sé om je diarree te stoppen, maar wel om het niet erger te maken en in het vervolg te voorkomen. Voldoende drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen, maar als je eerst iets eet en tegelijkertijd of daarna wat drinkt, verhoog je juist de kans dat je weer naar de wc moet. Drink liever voordat je iets gaat eten, drink niet tijdens het eten en wacht 1,5 uur na het eten voordat je weer drinkt. Meer over waarom je beter niet kunt drinken bij het eten vind je in mijn blog.

10. Ga een paar uurtjes slapen met een kruik op je buik

Last but not least, rust lekker uit. Ga even een paar uurtjes slapen eventueel met een kruik op je buik. Je buik kan de slaap goed gebruiken om te herstellen. Bekijk ook mijn blog met tips als je niet kan slapen vanwege buikpijn. Als het dan beter gaat, probeer dan om weer normaal te gaan eten. Beschuit en slappe thee nemen zijn achterhaalde adviezen. Je geneest sneller als je weer je normale eetpatroon oppakt waar veel meer vitamines inzitten. Probeer wel alleen te eten als je lichaam hierom vraagt.

Heb je al langer dan twee weken diarree? Dat noemen we ook wel chronische diarree. Misschien heb je een darmziekte en is dit bij je bekend. Zo niet, dan raad ik je om contact op te nemen met je huisarts. Het kan namelijk ook wijzen op het prikkelbare darm syndroom (PDS); ook wel een spastische darm genoemd, Coeliakie (glutenintolerantie), ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. In het geval van bloed of slijm in de ontlasting, langdurige koorts, verminderde eetlust en ongewenst gewichtsverlies is mijn advies om spoedig contact op te nemen met je huisarts of behandelend arts.

Ik ben benieuwd welke tips jij hebt gebruikt tegen je acute diarree en darmkrampen en wat de werking hiervan was. Het zou leuk zijn als je hieronder een reactie achter laat. Heb je nog een andere tip? Laat het mij weten 🙂 Bekijk ook onze pagina over onze behandeling bij PDS met diarree. 

2 gedachten over “10 tips bij acute diarree en darmkrampen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven