3 redenen waarom je beter niet kunt drinken tijdens de maaltijd

waarom je beter niet kunt drinken bij de maaltijd

Veel mensen drinken tijdens de maaltijd. Een glas jus d’orange bij het ontbijt, een glas melk bij de lunch en een glaasje wijn of water bij het avondeten. Bovendien zeggen heel veel hulpverleners dat je wel voldoende moet drinken, minstens 2 liter en de hele dag door. Natuurlijk is water gezond en is het belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen. Echter kun je beter niet bij de maaltijd drinken als je last hebt van darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel in je buik of een slechte vertering. Wil je weten waarom je dit beter niet kunt doen en wanneer je wel kunt drinken? Lees dan mijn blog ‘3 redenen waarom je beter niet kunt drinken tijdens de maaltijd’.

1. Je kauwt minder goed als je gaat drinken tijdens de maaltijd

Indien je drinkt tijdens de maaltijd, ben je geneigd om minder goed te kauwen. Drie keer kauwen, hap, slik en weg is je hap. Misschien drink je je eten zelfs wel weg! Indien je niet voldoende kauwt, worden voedselresten onvoldoende uit elkaar getrokken. Voedingsstoffen kunnen minder goed worden opgenomen en onverteerde voedselresten komen terecht in de darmen. Dit kan zorgen voor darmklachten. Drink daarom liever niet tijdens de maaltijd, kauw op je hap totdat het helemaal vloeibaar is en slik het dan pas door.

2. Drinken bij de maaltijd vergroot de kans op een opgeblazen buik

Door te drinken tijdens de maaltijd, vergroot je de kans op een opgeblazen buik. Dit komt doordat de maaginhoud veel meer toeneemt. Op het moment dat je een maaltijd hebt genomen, neemt het volume toe in de maag. De maag zet uit. Drink je hier 2 glazen water bij, dan gaat de maag steeds meer opzetten. Het wordt een soort soep. Het water mengt zich met de maaltijd. Een maaltijd is gemiddeld zo’n 350 ml. Doe je daar 2 glazen water bij, dan zit je al op 650 ml. Het volume is bijna verdubbeld!

Dit kan zorgen voor een opgeblazen buik en vaak daarbij ook winderigheid. Dit wijst op een probleem met de vertering, dus als je pech hebt krijg je daarna ook nog eens darmkrampen en diarree. Dan zit je na de maaltijd op het toilet in plaats van dat je lekker met je vrienden of familie kunt natafelen. Je kunt wel voordat je begint met eten 1-2 glazen water of thee drinken.

3. Het maagzuur wordt minder zuur als je drinkt bij de maaltijd

In de maag bevindt zich maagzuur. Die heeft een bepaalde zuurgraad, een lage pH-waarde, die nodig is om eiwitten te kunnen afbreken (knippen) en bacteriën te doden.

We gaan een experiment doen. Hier heb je een glas. We doen even of dit de maag is. Hier doe ik citroensap in. Citroensap stelt het maagzuur voor. Op het moment dat we iets gaan eten en daarbij wat drinken, verandert de zuurtegraad in de maag. Als je water bij citroensap gooit, wordt het immers een stuk neutraler (minder zuur).

Doordat het maagzuur in de maag minder zuur is, worden eiwitten niet meer goed afgebroken en bacteriën onvoldoende gedood. Het resultaat is dat er problemen met de spijsvertering gaan optreden, zoals opgeblazenheid, winderigheid, darmkrampen, diarree of misselijkheid. Bovendien verhoog je de kans op een voedselvergiftiging, doordat de voeding onvoldoende ontsmet kan worden.

“ Je kunt beter niet drinken tijdens de maaltijd als je last hebt van je darmen. Door te drinken tijdens de maaltijd, vergroot je de kans op voedselvergiftiging en darmkrampen.”

Conclusie en advies

Drink voldoende water en kruidenthee tussen de maaltijden door. Stop met drinken tot vlak voor de maaltijd en drink pas weer 1,5 uur naar de maaltijd. Zo kan de maag zijn werk doen en zal de spijsvertering beter verlopen, zodat je darmklachten kunt voorkomen. Bij het begin zal het een beetje wennen zijn, want je hebt al gauw dorst na het eten. Hier ben je namelijk gewend aan. Je leert op deze manier wel om je tijdens de maaltijden te focussen op je voeding, hier aandacht voor te hebben en goed te kauwen. Tussendoor als je dorst hebt dan drink je zo een paar glazen achter elkaar. Bij veel van mijn cliënten zijn hun darmklachten gehalveerd nadat ze deze tip hebben toegepast. Laat je weten wat het resultaat is bij jou?

Video experiment drinken en spijsvertering

In de onderstaande video laat ik je zien aan de hand van een experiment waarom je beter niet kunt drinken tijdens de maaltijd.

 

Weet je nog meer tips?  Laat hieronder je reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

10 gedachten over “Waarom je beter niet kunt drinken tijdens de maaltijd”

  1. Hoi Janna,

    Natuurlijk wist ik dit ( niet eten en drinken tegelijk) en toch ben ik er weer ingetrapt. Werk momenteel weer 5 dagen per week met 1/2 uurtje pauze tussendoor. En ja hoor regelmatig flinke buikkrampen nadien. Ik twijfelde weer aan wat ik at maar bedenk nu dat het lag aan wat ik dronk. Dank voor je mail. Ik ga het meteen uit proberen met bijna zeker weten goed resultaat.
    Dankbare groet, Gerda

    1. Hoi Gerda,

      Wat goed om te horen dat de blog je weer op het goede spoort heeft gebracht. Hopelijk kun je door dit weer toe te passen je darmen weer de baas zijn. Komt vast goed met alle vertrouwen die je hebt. Heel veel succes!

      Hartelijke groet, Janna

  2. Bedankt voor deze raad! Ik had al weken maagklachten , pijn en opgezette maag en buik na het eten. Van alles geprobeerd, maar de adviezen online lopen nogal uiteen. Jouw blog klonk heel aannemelijk en sinds ik op deze manier met drinken om ga ben ik vrijwel klachtenvrij! Ik heb verschillende mensen een linkje naar de blog gestuurd. Nogmaals dank!

    1. Wat super om te horen dat je sinds je drinken nu los van eten doet je vrijwel klachtenvrij bent! Het was voor mij ook echt een eye opener en één van de eerste dingen die echt werkte. Dank je wel dat je de blog ook hebt gedeeld met anderen 🙂

  3. Martin Klink

    Ik heb lang omeprazol gebruikt omdat ik last heb van maagzuur maar ik denk dat ik te lang heb gebruikt want ik word er misselijk van en zware diarree ik heb al een tijd last van me darmen kan geen vette dingen meer eten of heet eten pepers /sambal wat dan ga ik dood van de pijn.
    Geen mayonaise meer sinds kort laat ik me darmen masseren ik weet niet of dat helpt.

    1. Frederique Visser

      Dat zijn vervelende klachten. Misselijkheid en diarree zijn bekende bijwerkingen bij het gebruik van Omeprazol. Pittig, vet en zuur voedsel kan de maagzuur verergeren. Voldoende drinken en niet drinken bij het eten kan de maagzuur helpen voorkomen. Iberogast, een kruidendrankje, is een natuurlijk middeltje dat kan helpen tegen buikpijn, krampen en misselijkheid. Een kopje thee met gember kan tevens helpen de misselijkheid tegen te gaan. Het laten masseren van de darmen is per persoon verschillend of dit helpt. Misschien vind je de blog ‘PDS – wat helpt tegen buikpijn ook interessant’: https://pdscoaching.nl/pds-wat-helpt-tegen-buikpijn/

  4. Ik slik bij het ontbijt supplementen. Daarbij staat tijdens de maaltijd innemen met water. Hoe zou ik dat anders kunnen doen als ik niet wil drinken tijdens het eten?

    1. Dat is een goede vraag! Je zou bijvoorbeeld eerst een kop thee of glas water kunnen nemen en dan de supplementen kunnen innemen. Na het drinken ga je dan pas ontbijten. Dan slik je ze alsnog bij het ontbijt. Een aantal jaar geleden ben ik een expert in geworden in supplementen in nemen zonder water. Met je speeksel en/of slijm kun je een heel eind komen. Of je kunt de supplementen op de eerste of tweede hap eten in je mond leggen, nadat je deze hap goed fijngemalen hebt (20-30 keer kauwen op je hap). Het vraagt wat oefening, maar zeker met kleine supplementen kun je dit wel proberen. Het is vooral een mindset-shift waar je even doorheen moet, omdat we gewend zijn om een glas drinken te gebruiken om supplementen of medicatie in te nemen. Heel veel succes!

  5. En wat als je vitaminen en enzymen neemt voor en na het eten ?
    en wat pijnverlichtende medicijnen? Dat is dan wel lastig …

    1. Maudy Tiggelaven

      Hi valerie,

      Wanneer je supplementen of medicatie bij de maaltijd moet nemen dan kun je dit doen met een paar slokjes water, het liefst een minimale hoeveelheid:)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven