Wat is de relatie tussen gastritis en PDS?

Wat is de relatie tussen gastritis en PDS?

Gastritis is de medische benaming van een maagvliesontsteking. Deze ontsteking in de maag kan zorgen voor vervelende maagklachten. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, pijn in de maagstreek, gebrek aan eetlust en soms zelfs braken. Vaak zien wij in de praktijk dat mensen na een maaginfectie nog buikklachten blijven houden. Het lijkt erop dat mensen met een een infectie aan het maagdarmstelsel sneller gevoelige darmen hebben. Gastritis en PDS kunnen dan ook samen voorkomen. Bij PDS (prikkelbare darm syndroom) is er geen medische oorzaak te vinden van je klachten, terwijl je hier wel veel last van kunt hebben. Voorbeelden van klachten zijn een opgeblazen buik, wisselende ontlasting, buikpijn, krampen en misselijkheid. In deze blog lees je meer over gastritis en de relatie met PDS. Tevens vind je voeding- en leefstijladviezen bij zowel gastritis als bij PDS.

Wat is gastritis?

Bij gastritis is het maagslijmvlies ontstoken. Dit veroorzaakt maagklachten. Echter kan gastritis ook voorkomen zonder dat je klachten ervaart. Er kan sprake van een acute (korte) ontsteking of chronische (langdurige) ontsteking. In het geval een acute gastritis kan dit veroorzaakt worden door gebruik van bepaalde medicatie zoals NSAID’s, overmatig alcoholconsumptie, een virus of door de Helicobacter pylori bacterie. Op lange termijn kan deze bacterie kan ook zorgen voor een chronische gastritis. Lees hier meer over de symptomen en tips bij een Helicobacter pylori bacterie. Chronische gastritis kan ook veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte. Hierbij is de afweer ofwel het immuunsysteem in de war. Het lichaam valt dan de goede cellen in de maag aan met alle gevolgen van dien. Om te bepalen of je gastritis hebt, wordt er een gastroscopie (maagonderzoek) uitgevoerd. Hierbij worden biopten afgenomen. Tegelijkertijd kunnen andere ziektes worden uitgesloten, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Relatie tussen gastritis en PDS

Hoe PDS ontstaat blijft nog steeds vrijwel onbekend. Wel weten we dat omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn. We zien regelmatig dat cliënten klachten overhouden na bijvoorbeeld een infectie met het Helicobacter pylori bacterie. Ondanks dat de bacterie inmiddels bestreden is houden de maagklachten en darmklachten aan. De infectie lijkt te zorgen dat de maag en darmen gevoeliger zijn geworden. Het is niet helemaal duidelijk hoe een maaginfectie zorgt voor het ontstaan van PDS. Vaak zijn er meerdere factoren van invloed. Het spijsverteringskanaal is immers geheel met elkaar verbonden. Het is dan ook niet gek dat het elkaar kan beïnvloeden. Daarbij kan er ook een hooggevoeligheid ontwikkeld zijn, waardoor je vatbaarder bent voor het ontstaan van buikklachten.

Behandeling van gastritis

Bij acute gastritis geneest het vaak zelf. Hiervoor heb je geen behandeling nodig. Het komt geregeld voor dat mensen helemaal geen klachten ervaren. Meestal worden de klachten veroorzaakt door de Helicobacter pylori. In zulke gevallen wordt er een antibioticakuur voorgeschreven vaak in combinatie met maagzuurremmers. Echter kunnen je darmen flink van slag raken door een antibioticakuur. Uit onderzoek zou probiotica de darmflora na gebruik van antibiotica kunnen herstellen. Lees hier meer over in de blog over probiotica. Middels een controle onderzoek kan de MDL (maag-darm-lever) arts onderzoeken of de bacterie verdwenen is. Dit kan doormiddel van een bloedonderzoek, ontlasting of ademtest. Bij chronische gastritis is het goed om eens in de paar jaar een controle onderzoek te doen.

Leefstijladviezen bij gastritis en PDS

Voor zowel bij gastritis als bij PDS zijn er vergelijkbare leefstijladviezen. Bij gastritis zorgt roken voor een extra irritatie aan het maagslijmvlies. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn toeneemt. Bij PDS kan roken darmklachten uitlokken, zoals kramp of diarree. Lees meer over de invloed van roken op de maag en darmen. Daarnaast is het goed om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op de beweging van het spijsverteringsstelsel. Voldoende beweging is nodig voor een soepele spijsvertering. Tevens zorgt bewegen voor vermindering van stress, doordat het lichaam endorfine aanmaakt. Wees ook voorzichtig met het gebruik van aspirines en NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers), omdat die kunnen zorgen voor het ontstaan van gastritis. Je kunt ook contact opnemen met je arts om te overwegen om bepaalde medicatie af te bouwen.

Voedingsadviezen bij gastritis en PDS

Bij chronische gastritis kan je een vitamine B12 tekort krijgen. Dit komt doordat de maag onvoldoende maagsap kan aanmaken. In de maagsap zit een stofje dat zorgt voor de afbraak van vitamine B12. Een tekort hiervan zorgt voor bloedarmoede. Vitamine B12 suppletie is dan nodig. Daarnaast is het van belang om gezond te eten. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk de maagklachten verergeren. Vaak is scherp, zuur en vettig voedsel te heftig voor je maag. Vermijd daarom pittige gerechten, zuur fruit en gefrituurde voeding. Let ook op het gebruik van alcohol, dit stimuleert namelijk de maagzuurproductie met als gevolg een geïrriteerde maag- en slokdarmslijmvlies. Bij PDS zorgt dit voor darmklachten zoals een opgeblazen buik. Andere voedingsmiddelen die ook bij PDS de klachten kunnen verergeren zijn koolsoorten, peulvruchten, uien en koffie maar ook cafeïnevrije koffie.

Echter is het per persoon verschillend welke voedingsmiddelen voor klachten zorgen. Dit zouden wij met je kunnen uitzoeken door middel van ons coachingsprogramma.

Heb jij een vraag over gastritis en/of PDS? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven