Probiotica bij PDS – 6 soorten vergeleken

 

Probiotica zou goed zijn voor de darmen en zou helpen bij darmklachten. Maar wat is probiotica nou precies? Is probiotica wel zo effectief wanneer je last hebt van darmklachten of  prikkelbare darm syndroom (PDS)? In deze blog lees je meer over probiotica en worden zes bekende merken vergeleken. Heb je PDS of regelmatig last van je darmen en ben je aan het overwegen om probiotica te gebruiken? Lees dan deze blog, zodat je kunt zien waar je op kunt letten bij het uitzoeken van de juiste probiotica voor jou!

Wat is probiotica en waar kun je op letten?

Probiotica is een voedingssupplement dat bacteriën bevat. Deze bacteriën zouden goed zijn voor je darmgezondheid en zouden je immuunsysteem verhogen. Probiotica wordt veelal gebruikt bij darmklachten en komt voor in (yoghurt)drankjes of in capsules. Echter moet een drankje of capsule wel een groot aantal bacteriën bevatten om daadwerkelijk effect te hebben. Dit omdat de bacteriën de zure inhoud van de maag moeten overleven zodat ze levend de darmen bereiken. Dan kunnen ook de soort bacteriën het verschil maken.

De aanwezigheid van verschillende soorten stammen van bacteriën lijkt beter te zijn dan probiotica met maar één stamsoort. Hoewel wordt beweert dat probiotica helpt bij klachten, is er onvoldoende bewijs dat probiotica daadwerkelijk helpt. Dit heeft te maken door verschillen in onderzoeksopzet, waardoor niet duidelijk is welk bacteriestam invloed heeft op klachten. Voor de ene persoon kan probiotica wel effect hebben, terwijl een ander er geen baat bij heeft. Bekijk hieronder de zes soorten die we vergeleken hebben.

Probiotica bij PDS (prikkelbare darm syndroom), 6 soorten vergeleken

In de onderstaande tabel kun je zes verschillende soorten probiotica vinden, die vaak worden geadviseerd bij PDS en darmklachten. Ze worden vergeleken per CFU (aantal bacteriekiemen), het aantal verschillende soorten bacteriestammen en de prijs. Op basis daarvan kun je gemakkelijker een keuze maken. Verderop in dit artikel geef kun je een toelichting lezen over deze zes soorten probiotica.

Naam: CFU/KVE*: Aantal soorten stammen: Prijs:
Kijimea 10 miljard per capsule 1 soort €17,25 (14 capsules)
Yakult Original 20 miljard per flesje 1 soort €3,35 (8 flesjes)
Bio-kult Original 2 miljard per capsule 14 soorten €18,95 (60 capsules)
Orthica Original 1 miljard per capsule 9 soorten €14,90 (30 capsules)

€27,05 (60 capsules)

€48,00 (120 capsules)

Orangefit Probiotica 5 miljard per capsule 13 soorten €19,90 (60 capsules)
Winbiotic Pro CR 4 miljard per sachet 9 soorten €39,95 (28 sachets)

*Kolonievormende eenheden

Kijimea

Kijimea is momenteel misschien wel één van de meest populaire probiotica op de markt. Het middeltje staat bekend om de geneeskrachtige werking van een unieke bacteriestam en is speciaal ontwikkeld voor mensen met een prikkelbare darmsyndroom. De producent zegt dat deze bifidobacteriën als een pleister werkt die zich hechten aan het ontstoken deel van de darm. Irritaties zouden verdwijnen en terugkerende darmklachten zouden effectief worden verlicht. Opvallend is dat in deze capsules het maar om één soort bacteriestam gaat. Daarnaast is het aantal kolonievormende bacterie eenheden relatief laag. Kijimea is ook één van de duurste varianten in dit rijtje. Een pluspunt is dat er geen smaak- en zoetstoffen aan de capsules zijn toegevoegd. Daarnaast zijn deze capsules vrij van gluten en lactose en geschikt voor veganisten.

Yakult Original

Yakult is in tegenstelling tot andere probiotica te vinden in de supermarkt en is hierdoor makkelijk verkrijgbaar. Een ander voordeel is dat Yakult zeer voordelig geprijsd is als je het met andere probiotica suppletie vergelijkt. Echter is dit drankje niet altijd even geschikt voor mensen met prikkelbare darmsyndroom en gevoelige darmen. Het bevat namelijk relatief veel suikers of zoetstoffen en daarnaast lactose (melksuiker). Dit kan juist klachten veroorzaken bij mensen met PDS. In de literatuur zijn aanwijzingen gevonden dat de bacteriestam die in Yakult zitten, diarree zou kunnen voorkomen en behandelen. Hierbij moet wel gezegd worden dat Yakult deze onderzoeken heeft gesponsord.

Bio-Kult Original

Hoewel het aantal kolonievormende eenheden erg laag is bij Bio-Kult, bevat deze probiotica wel 14 verschillende soorten stammen. Echter is de vraag hoe divers deze bacteriën werkelijk zijn. In de capsule zijn namelijk bacteriestammen van dezelfde familie te vinden. Bij deze probiotica zijn geen zoetstoffen of andere additieven toegevoegd. De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en zijn glutenvrij. 

Orthica Original

Orthica telt het laagste aantal kolonievormende eenheden aan bacteriën. Hoeveel bacterie eenheden minimaal nodig is is niet bekend. Een capsule bevat 9 verschillende soorten bacteriestammen.  Orthica original is geschikt bij een gluten- en lactosevrij dieet en bevatten geen conserveermiddelen en kleur- geur- en smaakstoffen. Wel wordt er maltodextrine aan de capsules toegevoegd en dit kan mogelijk klachten geven wanneer je PDS hebt. Daarnaast is deze probiotica niet geschikt voor veganisten, want de capsule is gemaakt van gelatine.

Orangefit Probiotica

Orangefit is een veganistisch merk en is vooral bekend van de plantaardige eiwitshakes en poeders, maar verkoopt daarnaast ook suppletie waaronder probiotica. In een capsule zitten verschillende bacteriestammen, maar is relatief laag in het aantal kolonievormende stammen. Daarnaast wordt er aan de capsule inuline toegevoegd. Dit hoort tot één van de FODMAPs en kan bij sommige mensen  met PDS klachten geven.

Winbiotic Pro CR

Winbiotic heeft diverse probiotica voor verschillende doeleinden. Helaas staat er op de website niet bij welke probiotica waar goed voor is i.v.m. de wetgeving. Winbiotic Pro CR is bedoelt om bij constipatie te gebruiken. Een andere naam voor constipatie is verstopping of obstipatie. Dit middeltje bevat echter fructo-oligosachariden en inuline. Wanneer je bezig bent met het FODMAP dieet of niet goed tegen fructanen kunt, dan is het verstandig om deze probiotica te laten staan. Daarnaast zitten er ook maltodextrines in. Hierbij geldt ook dat dit klachten kan veroorzaken bij sommige mensen met gevoelige darmen.

Natuurlijke probiotica bij PDS

Tenslotte bestaan er ook natuurlijke probiotica die je gewoon in de (biologische) supermarkt kunt kopen. Het gaat hierbij om gefermenteerde producten. Voorbeelden hiervan zijn: yoghurt, kefir, kimchi, kombucha, misosoep en zuurkool (zonder toevoegingen). Het is ook super leuk om je eigen voedsel te fermenteren. In het kookboek Verrot lekker vind je leuke recepten om voeding te fermenteren. Let hierbij op dat gefermenteerde voeding bij sommige mensen juist meer klachten opleveren dan verminderen.

Wanneer is probiotica bij PDS (prikkelbare darm syndroom) zinvol?

In de literatuur blijft het onduidelijk of probiotica effectief is bij PDS en het ziet er naar uit dat de werking per persoon verschilt. Probiotica lijkt het meest zinvol te zijn bij langdurige of chronische diarree en bij het gebruik van antibiotica. Je moet een probioticasoort minimaal zes weken testen om te zien of je er baat bij hebt. Heb je er geen baat bij, dan kun je een soort met een andere samenstelling proberen. Mijn advies is om probiotica te gebruiken als een hulpmiddel in plaats van een wondermiddel. Probiotica heeft namelijk alleen nut als je een goede en gezonde leefstijl hebt. Lees mijn blog PDS | Wat kun je er aan doen? – 10 tips over wat je zelf kan doen om darmklachten te verminderen.

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

10 gedachten over “Probiotica bij PDS – 6 soorten vergeleken”

  1. Dat is een goede vraag, Ria! Kumbucha is een gefermenteerd koolzuurhoudend drankje met probiotica die een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de spijsvertering. Er zit alleen wel suiker, een kleine hoeveelheid alcohol en koolzuur in en dit wordt niet door iedereen met het prikkelbare darm syndroom goed worden verdragen. Het kan o.a. zorgen voor een opgezette buik of diarree als je er niet goed op reageert. Mijn advies is om een klein bodempje kombucha te proberen. Als dit goed gaat kun je het opbouwen tot maximaal een glaasje per dag . Je kunt het ook afwisselen met kefir, kimchi, misosoep en zuurkool. Succes met uitproberen!

 1. Beste Janna,

  ik heb al 9 jaar PDS met obstipatie en gebruikte eerst dagelijks macrogolzakjes maar op den duur was het opgeblazen gevoel erger dan te kunnen ontlasten. Laatste jaar gebruik ik magnesiumhydroxide voorgeschreven door MDL arts. Mijn ontlasting is wel smeuiig maar voordat het mijn darmen verlaat zit ik vaak uren met een opgeblazen buik met bijna niet te dragen druk en ook in mijn hoofd vind die onrust plaats.
  Heb een drie maanden lang probiotica van orthica geprobeerd met niet een significant verschil.
  Is het dan zinvol om bijv een andere probiotica te proberen die mijn opgeblazen drukkende buik vermindert. Ik heb dagelijks last en eet al glutenvrij, zo goed als lactose vrij, beperk de fodmaps (het fodmap dieet werkte niet volledig bij mij)

  Graag jouw advies en visie hierop.

  Met vriendelijke groet,
  Maria

  1. Beste Marja, wat vervelend dat je last hebt van een opgeblazen buik. Dit hoor ik vaak terug bij andere die laxeermiddel gebruiken. Bij probiotica is het zo dat het ene soort het andere soort niet is. Je kunt dus zes weken lang een andere soort gebruiken om te kijken of je daar wel baat bij hebt. Je kunt ook de tips van mijn blog lezen over wat je kunt doen bij een opgeblazen buik: https://pdscoaching.nl/3-tips-bij-pds-en-een-opgezwollen-buik/
   Als je vragen hebt, dan hoor ik het wel. Heel veel succes!

  1. Frederique Visser

   Beste Marga,
   Vitalize probiotica heeft meerdere bacteriestammen en is relatief hoog wat betreft de hoeveelheid bacteriën. Probiotica met meerdere stammen blijkt effectiever te zijn dan probiotica met één stamsoort. Een capsule van Vitalize bevat 5 miljard bacteriën. Een hoog aantal bacteriën is gunstig omdat een groot aantal van deze bacteriën worden afgebroken in de zure omgeving van de maag voordat ze de darmen bereiken. Dan zijn deze capsules vrij van geur- kleur- en smaakstoffen en er zijn geen suikers aan toegevoegd. Echter bevat de capsules inuline. Inuline behoort tot een van de FODMAPs en kan juist darmklachten veroorzaken. Mocht je hier niet goed tegen kunnen dan is gebruik van deze probiotica af te raden.

 2. Ik ben via via gewezen op de Symbion forte en daar ben ik erg blij mee. Het heeft me enorm geholpen, ook relatief snel. Mijn buik is weer ontspannen, stoelgang goed, meer energie en ik voel me weer blij worden. Wellicht een tip voor anderen, het was voor mij een enorme zoektocht. Google het maar eens voor de geïnteresseerde.

  1. Maudy Tiggelaven

   Hoi Macha,

   Wat fijn dat dit jou heeft geholpen! Een probioticum kan een positieve werking hebben op je darmmicrobioom. Hiernaast is het altijd belangrijk om te zorgen voor een goede basis voor je lichaam. De pijlers voeding, mindset, energie en slaap wil je optimaliseren om je darmklachten te verminderen. Op deze manier kan een aanvullende probiotica ook echt zijn werk doen. Ook belangrijk om niet zomaar iets voor langere tijd te slikken maar hier goed advies voor in te winnen bij een specialist.

 3. Dag Janna,

  Als je het niet erg vindt, hierbij een vraag uit nieuwsgierigheid. Een tijd geleden gebruikte ik een probioticum (Lucovitaal). Ongeacht de dosering had deze onmiddellijk diarree als resultaat. Daarna ben ik er mee gestopt. Ik eet veel tempeh en dat lijkt me prima. Ik ben half Indonesisch en kan niet goed tegen zuivel, dus dat gebruik ik niet. Nu mijn vraag: wat zou de mogelijke oorzaak kunnen zijn? Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

  1. Maudy Tiggelaven

   Hi Yvonne,

   Goed dat je hiermee bent gestopt nadat bleek dat je hier diarree van kreeg. Wanneer je een pre- en probiotica inzet raad ik altijd een hoogwaardig supplement aan. Voeding is hierin altijd de basis en is dus ook cruciaal om aan te pakken. Een pre-en probiotica kuur kan daarbij een fijne boost geven aan je darmflora. Diarree klachten kunnen verschillende oorzaken hebben.

   Voeding kan een trigger vormen maar ook angsten of stress kan zorgen voor (acute) diarree. Je kunt hier meer over lezen in deze blog:
   https://pdscoaching.nl/diarree-door-stress-en-angst-succesverhaal/

   En in deze blog geven we 10 tips bij acute diarree:
   https://pdscoaching.nl/10-tips-bij-acute-diarree-en-darmkrampen/

   Op dit moment weet ik te weinig van je verhaal en situatie af om je kundig advies te geven. Mocht je van je klachten af willen komen dan help ik je natuurlijk graag verder door middel van een van mijn trajecten. Voor meer informatie daarover kun je hier meer lezen:
   https://pdscoaching.nl/coaching-voeding-en-leefstijl-bij-darmklachten-en-pds/

   Voor nu veel succes!

   Groet,
   Maudy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven