Diarree door stress en angst – succesverhaal

Diarree door stress en angst - succesverhaal

Wij zien in de praktijk dat darmklachten vaak gepaard gaan met angsten. Misschien vind je het zelf ook spannend om nieuwe producten te eten, omdat je daar darmklachten van kan krijgen. Maar wist je dat angsten juist deze darmklachten kunnen veroorzaken? Wanneer je veel aan het focussen bent om maar geen buikpijn te krijgen, kan dit een angstig gevoel oproepen of spanning opleveren. Dit zorgt ervoor dat de buikpijn waar je alsmaar over piekert dus ook echt uitkomt. Angsten die niet worden aangepakt, kunnen zich opstapelen en kunnen op den duur je leven beïnvloeden. Wij zien met regelmaat terug in de praktijk dat mensen zich beperkt voelen in het leven door hun angsten. In deze blog lees je een verhaal van een vrouwelijke cliënt die worstelde met angstklachten en hoe ze deze heeft overwonnen. Tevens geef ik tips wat je zelf kunt doen bij angstklachten.

Casus cliënt: diarree door angst

Niet naar buiten durven te gaan omdat je bang bent om plotseling naar de wc te moeten is geen pretje. Helaas horen we dit maar al te vaak. Dit was ook een van de reden waarom Anita (geanonimiseerd) zich bij ons had aangemeld. Zij kampte met diarreeklachten en moest meerdere keren per dag naar de wc. Daarbij had ze ook last van klachten zoals een opgeblazen buik en buikkrampen. Haar grootste angst was dat ze de wc niet kon halen als ze buitenhuis was. Het was namelijk al bijna een keer misgegaan. Wanneer ze wegging met de auto nam ze altijd een emmer met noodmaatregelen mee, zoals een schone onderbroek en wc-papier. Daarbij vond ze het ook spannend om bepaalde voeding uit te proberen, waardoor ze een eenzijdig eetpatroon had. De angsten hadden zoveel invloed op haar leven dat ook reizen naar werk veel spanning opleverde.

Hoe om te gaan met angst voor diarree

De eerste stappen die ik met Anita heb ondernomen is kijken naar haar voeding en wanneer de klachten zich voordoen. Het was al vrij snel duidelijk dat de klachten zoals dunne ontlasting vooral in de ochtend plaatsvonden. Het idee om naar haar werk te gaan gaf haar veel spanning, waardoor ze zeker een paar keer naar de wc moest voordat ze de deur uit kon. Daarna hebben we samen gekeken hoe zij het vertrouwen in haar eigen lichaam weer terug kon krijgen. Dit deden we door te focussen op haar mindset. De negatieve gedachtes die invloed hebben op de darmen hebben we omgedraaid in positieve gedachtes. Vervolgens legden we ook de focus op wat wel goed ging. Zo schreef zij haar succesmoment op, bijvoorbeeld ‘naar buiten gaan zonder diarreeremmers’. Ook maakte zij een visionboard, zodat zij kon focussen op de doelen die ze wilde behalen.

Het resultaat!

Het vertrouwen in je eigen lichaam terugwinnen gaat nooit in één dag gebeuren. Daar is tijd voor nodig. Daarom was het belangrijk om haar succesmomenten regelmatig op te schrijven. Deze pakte ze erbij op momenten dat ze zich onzeker voelde. Langzaam maar zeker durfde Anita steeds meer. Haar angsten werden minder en ze durfde vaker naar buiten te gaan. Het resulteerde er in dat zij geen diarree meer had en dus ook geen diarreeremmers meer gebruikte. Ook haar andere klachten zoals buikkrampen, winderigheid en een opgeblazen buik waren enorm verminderd. Ze durfde weg te gaan met de auto zonder de emmer met noodmaatregelen mee te nemen. Sterker nog, ze had de emmer nooit nodig gehad.

Advies over angst bij darmklachten

De eerste stap in het aanpakken van je angsten is om te kijken waar de angst vandaan komt. Heb je een vervelende ervaring gehad? Kreeg je veel buikpijn toen je buiten de deur ging eten of had je het toilet maar net gehaald? Angsten kunnen ook een dieperliggende oorzaak hebben. Zo kunnen het vasthouden van emoties leiden tot constipatie. Misschien heb je zelf een traumatische ervaring of een burn-out gehad, waardoor de darmklachten zijn ontstaan. Zodra je weet waar de oorzaak van de angst liggen, kun je hier gericht stappen in ondernemen om dit aan te pakken. Want zolang angstklachten blijven spelen, zullen de (darm)klachten ook blijven.

Behandeling bij angst voor darmklachten

Wanneer er sprake is van een diepgewortelde angst of trauma, kun je met cognitieve gedragstherapie leren hoe je hiermee om kunt gaan. Daarnaast wordt hypnotherapie vaak ingezet bij darmklachten, stress en trauma’s. Hierbij wordt er gekeken naar je onderbewustzijn. Vaak komt de angst voor darmklachten door de onvoorspelbaarheid van de klachten. Door je klachtenpatroon bij te houden kun je inzichtelijk maken wanneer deze klachten voorkomen. Middels het traject ‘Je darmen de baas’ van PDS coaching help ik je graag om vertrouwen in je eigen lichaam weer terug te krijgen.

Heb jij een vraag over angst voor darmklachten waaronder diarree? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven