De oorzaken van rommelende darmen en winderigheid

Rommelende darmen en winderigheid de oorzaken

Rommelende darmen en winderigheid komt vaak voor bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Denk hierbij aan het laten van winden, boeren en borrelende darmen. Deze geluiden kunnen samengaan met vervelende klachten zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid. Een borrelende buik of darmen zijn natuurlijk vervelend. Dit is vooral wanneer je niet weet waar deze geluiden vandaan komen en niet weet wat je eraan kan doen. In een reeks van blogs gaan we in op de verschillende geluiden uit het maag-darmkanaal. Wat zijn de oorzaken van deze geluiden en wat betekent het? Daarbij worden een aantal tips gegeven zodat je de klachten zelf meteen kunt verminderen. In deze blog gaan we in op het onderwerp: winderigheid.  

Rommelende darmen en winderigheid: Wat is normaal en hoe ontstaat het?

Windjes laten is niet meer dan normaal. Een mens laat immers gemiddeld 12- 25 windjes op een dag, waarvan je meestal vrij weinig merkt. Bij iedereen is er een bepaalde hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal aanwezig. Deze gassen zijn onder ander afkomstig van het inslikken van lucht en gasvorming die plaats vindt in de darmflora. De darmflora is de verzamelnaam voor de bacteriën die zich in de darmen bevinden. Deze bacteriën bewerken de onverteerbare voedingsresten die in de dikke darmen terecht komen: hierbij komen gassen vrij. Een ander klein deel van de gassen is afkomstig van de bloedsomloop. Gas word daarnaast voor een gedeelte afgegeven door het bloed aan de darmen en dit gebeurt ook weer andersom. 

Stinkende en harde winden bij winderigheid

We kennen ze allemaal wel: de zachte stinkende scheet en de harde, maar vrijwel reukloze scheet. Allebei natuurlijk even onprettig, maar waardoor stinkt de ene scheet meer dan de andere en is de andere juist weer harder van geluid? Een scheet of wind bestaat uit meerdere reukloze gassen: stikstof, zuurstof, koolstofdioxide, methaan en waterstof. De onaangename geur van de scheet wordt met name veroorzaakt door zwavelverbindingen die zich in de darmen vormen. Deze zwavelverbindingen zijn afbraakproducten van eiwitten die door bacteriën in de darmen worden uitgescheiden. Deze hebben de typerende lucht van rotte eieren en zwavel. Scheten met een onaangename geur worden veroorzaakt door verschillende redenen. Dit kan komen door het eten van bepaald voedsel, spijsverteringproblemen of andere onderliggende oorzaken. Vaak duiden stinkende scheten op een slechte eiwitvertering.

Gratis recepten bij rommelende darmen

Heb je last van winderigheid of rommelende darmen? Download dan deze darmproof recepten!

“Stinkende scheten duiden vaak op een slechte eiwitvertering, terwijl harde scheten te maken hebben met een slechte vertering van koolhydraten.”

Hoe vervelend is het wanneer je een harde scheet moet laten in het bijzijn van anderen? Je kan je behoorlijk schamen als je een stinkende scheet laat, maar bij een harde scheet net zo goed. Harde scheten hebben vaak te maken met een slechte vertering van koolhydraten. Wanneer het niet goed lukt om de koolhydraten te verteren of juist te weinig ervan eet, gaan de bacteriën en gisten in je darmen hierop los. Zij produceren veel, maar bijna reukloze gassen. Deze gassen zorgen vervolgens voor de harde scheten. Naast de hoeveelheid ingeslikte gas en de gassen die uit je voedsel worden omgezet, heeft ook de vorm van de sluitspier invloed op het geluid van de scheet. Wanneer de kringspier ontspannen is, zal de scheet met een ander geluid eruit komen, dan wanneer deze strakgespannen staat.

Oorzaken rommelende darmen en winderigheid

Maar de ene wind is de andere niet. Extra gasvorming kan vervelend zijn, vooral wanneer je er weinig controle over hebt. Als de wind ongelegen komt, erg hard is of stinkt kan dit voor ongemak zorgen. Daarbij kan winderigheid gepaard gaan met andere klachten zoals buikpijn, boeren, diarree en een opgeblazen buik. Winderigheid kan worden veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht. Dit kan gebeuren wanneer je rookt, kauwgom eet, slurpt, door een rietje drinkt of gehaast eet of drinkt. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen voor extra winderigheid zorgen. Denk hierbij aan: peulvruchten, zuivel, knoflook, ui, sterk gekruid eten, eieren, koolsoorten en vezel- en zetmeelrijke voedingsmiddelen. Echter is het voor ieder persoon heel verschillend welke producten precies voor klachten kunnen zorgen. Bekijk hier de beste tips om gasvorming te voorkomen.

“Ik merk dat ik zelf last krijg van winderigheid bij het eten van peulvruchten en sterk gekruid eten. Verder helpt het bij mij om minder of geen tussendoortjes te nemen en niet te drinken tijdens de maaltijd.”

Verminderen van winderigheid

Winderigheid is erg vervelend en kan door verschillende redenen worden veroorzaakt, waar je niet altijd invloed op hebt. Wel kunnen een aantal tips helpen om de winderigheid te verminderen of te voorkomen. Als eerste is het belangrijk wanneer je een windje moet laten, dit ook moet laten gaan. Het inhouden van de winden maakt het vaak erger en veroorzaakt daarbij vaak buikpijn. Natuurlijk is niet altijd de situatie gelegen om de wind te kunnen laten, maar probeer dan even een momentje voor jezelf te vinden of naar het toilet te gaan. Het drinken van kruidentheeën gemaakt van gember, kamille of pepermunt kunnen voor verlichting zorgen. Deze kruiden werken namelijk kalmerend op de buik en het spijsverteringstelsel.  

Gasvorming wordt vaak veroorzaakt door voedingsmiddelen die slecht te verteren zijn. Kauw daarom goed op je eten, zodat dit beter verteerd kan worden. Daarnaast is het verstandig om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden waarvan je weet dat die bij jou voor extra gasvorming zorgen. Ook het mijden van koolzuurhoudende dranken zorgt voor minder gas in het maag-darmkanaal. Cafeïne maakt de darmen actiever, wat kan zorgen voor extra gasvorming. Bovendien is de manier van eten is belangrijk. Zorg ervoor dat je rustig eet, de tijd neemt en niet te veel lucht inslikt tijdens de maaltijd. Vermijd daarom ook om veel te praten tijdens het eten.

Wat doe jij om een rommelende buik en winderigheid te verminderen? Laat het hieronder weten in een reactie, zodat we elkaar kunnen inspireren!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

9 reacties op “Rommelende darmen en winderigheid: de oorzaken”

 1. Annemarie van Pul

  Ik ben zo dankbaar jullie gevonden te hebben. Ik had alleen een vraagje: Mijn vriendin zou ook veel baat hebben bij de 5 meest gelezen blogs uit de nieuwsbrief. Mag ik die doorsturen en hoe doe ik dat?

  1. Wat fijn om te horen dat je blij bent om ons gevonden te hebben, Annemarie! Natuurlijk mag je de nieuwsbrief doorsturen naar je vriendin! Je kunt het beste op de mail van de nieuwsbrief antwoorden door op reply te klikken en dan de e-mail van je vriendin te noemen. Dan kan ik de mail persoonlijk doorsturen en indien gewenst haar ook op de e-maillijst zetten.

 2. Wat een ontdekking, deze site waar vrijuit gesproken wordt over winden, borrelende darmen, PDS enz. Dank!!!
  Ik ben vaak hopeloos door deze klachten die aanhouden ondanks alles wat ik er al aan gedaan heb: van voeding, tot ademhalingsoefeningen tot pre/ probiotica, glutamine waterkefir enz enz. Het gerommel leidt ook tot slaapproblemen en vice -versa.

 3. Ik nam vanavond een nekje Griekse yoghurt met zo’n honing smaakje. Een paar minuten na het opeten krijg ik zo’n pijn in mijn buik. Het voelt of er een steen in zit en mijn darmen maken erg lawaai Ik voel me er niet prettig door.

  1. Wat vervelend dat je zo’n last kreeg na het nemen van Griekse yoghurt met een honingsmaakje. Dit gevoel ken ik ook nog wel uit het verleden en dat is echt niet prettig. De tip die ik je voor nu kan meegeven: kies liever voor naturel Griekse yoghurt en haal deze een half uur van te voren uit de koeling. De kou kan namelijk ook zorgen voor buikklachten. Je kunt bijvoorbeeld het volgende recept proberen: https://pdscoaching.nl/gezond-ontbijt-met-lactosevrije-yoghurt-en-banaan/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top