Zijn pepermuntoliecapsules effectief bij PDS?

Zijn pepermuntoliecapsules effectief bij PDS?

Regelmatig horen wij mensen met PDS die pepermuntoliecapsules slikken. Dit wordt veelal voorgeschreven door maag-darm-leverartsen en huisartsen om de klachten bij een prikkelbare darmsyndroom (PDS) te verlichten. Misschien heb je het zelf ook een keer gebruikt. Tempocol is een van de bekendste merken die aangeraden wordt. Dit geneesmiddel zou naast darmklachten ook de maagzuur kunnen verminderen. Je kunt het geneesmiddel zonder recept kopen bij de drogisterij. Maar heeft het gebruik van pepermuntolie daadwerkelijk gunstig effect bij darmklachten? In deze blog vertellen we je over de effectiviteit van pepermuntoliecapsules en ons advies over het gebruik ervan.

Wat zijn pepermuntoliecapsules en waarvoor gebruik je het?

Pepermuntoliecapsules kun je gebruiken om spijsverteringsklachten zoals buikpijn, winderigheid en maag- en darmkrampen tegen te gaan. Het wordt met name gericht bij mensen met een prikkelbare darm die last hebben van deze klachten. De capsules zouden tevens goed zijn bij maagzuur. Pepermuntolie is een kruidengeneesmiddel. De pepermunt zou de maag en darmen kunnen kalmeren en hiermee de klachten en pijn verlichten. De menthol is de werkzame stof die de darmstelsel doet ontspannen. Volgens de gebruiksaanwijzing is het advies om zo’n half uur voor de maaltijd een capsule met water in te nemen. Je begint met 1 tot 3 capsules. Vervolgens mag je de dosering verhogen tot 6 capsules per dag. Bij kinderen wordt de dosering op maximaal 3 capsules gehouden.

Zijn pepermuntoliecapsules effectief bij PDS?

Steeds meer studies tonen aan dat pepermuntolie effectief kan zijn bij darmklachten veroorzaakt door PDS.  Het is niet duidelijk waarom pepermuntolie werkt. Hoewel pepermuntolie ook gebruikt wordt om maagzuur tegen te gaan, kan dit middel juist voor maagzuur zorgen. Andere bijwerkingen die je kan krijgen zijn opboeren of misselijkheid. In de praktijk zien we dat sommige mensen wat verlichting ervaren bij het gebruik van deze capsules. Echter zijn er ook mensen waarbij de pepermuntolie niets voor hen doet. 

Ons advies over pepermuntoliecapsules bij PDS

Het is een kwestie van uitproberen of het geneesmiddel bij jou werkt. Het kan baat hebben bij milde klachten. Merk je geen verschil nadat je de capsules hebt uitgeprobeerd? Dan is het beter om hiermee te stoppen. Mensen die gevoelig zijn voor menthol kunnen het middel beter niet gebruiken. Er kunnen allergische reacties optreden zoals hoofdpijn, huiduitslag, braken en in shock raken. Krijg je vervelende bijwerkingen of allergische reacties? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Het geneesmiddel kan klachten tijdelijk verlichten. Echter is het leiden van een gezonde leefstijl en een passend dieet veel effectiever om darmklachten tegen te gaan. In het programma  ‘Je darmen de baas’ leer je hoe je een gezond eet- en leefpatroon creëert en hoe je meer naar je lichaam luistert. Zodra je weet hoe darmklachten kunnen ontstaan, kun je de klachten namelijk gerichter aanpakken.

Heb jij een vraag over pepermuntoliecapsules bij PDS? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven