Kerstmenu met heerlijke recepten zonder darmklachten

Kerstmenu met heerlijke darmproof recepten

De feestdagen komen er binnenkort weer aan. Voor veel mensen een gezellige tijd en soms ook wel een stressvolle tijd. Wat ga je koken en welke boodschappen moeten nog gedaan worden? Als je last hebt van gevoelige darmen kan met name het eten nog extra stress geven. Wat kun je beter niet eten en hoe maak je eten lekker terwijl je toch rekening houdt met je darmen? Je wilt natuurlijk ook kunnen genieten van het eten zonder dat je last krijgt van vervelende darmklachten. In deze blog hebben wij een 3-gangen-Kerstmenu samengesteld met heerlijke recepten, zodat jij en je buik een fijne kerst hebben. Per gang vind je 3 opties en er is zowel keuze uit vlees, vis, vegetarisch als vegan.

Kerstmenu zonder darmklachten: voorgerechten

Kerst voorgerecht gevoelige darmen

  1. Gluten- en lactosevrije courgettesoep
  2. Glutenvrije taco’s met vegetarisch gehakt en groenten
  3. Courgettisalade met tonijn en avocadopesto

Begin een voorgerecht met een vrij lichte maaltijd. Neem bijvoorbeeld zelfgemaakte courgettesoep. Eet eerst de soep en dan het brood of laat brood helemaal achterwege. Maak lekker glutenvrije taco’s als starter, die voor een extra feestelijke maaltijd zorgen. Vegetarisch gehakt kan eventueel vervangen worden door rundergehakt als je een dierlijke variant wilt. Serveer één taco per persoon met een toefje (plantaardige) room er bovenop. Als derde optie hebben we de courgettisalade met tonijn en avocadopesto geselecteerd. Salade doet het altijd goed als starter, omdat die licht valt. Zorg wel dat de salade niet te koud is, want dat is prettiger voor je buik.

Kerstmenu zonder darmklachten: hoofdgerechten

Kerst hoofdgerecht gevoelige darmen

Niets is zo Winters als een heerlijk stoofpotje van vlees. Heb je geen slowcooker? Geen probleem, je kunt vlees ook garen in een stoofpannetje. Zorg wel dat je het vlees op tijd op het vuur zet. Aardappelen kunnen voor veel mensen zwaar op de maag liggen. Zoete aardappel wordt doorgaans beter verdragen en gestoofd eten is ook beter te verteren. De hoeveelheid aardappelen kan uitmaken, dus neem hier niet te veel van. Indien je graag een hoofdgerecht met vis hebt probeer dan quinoa met kabeljauwfilet en groenten uit. Eet je zelf vega? Dan is deze heerlijke vegan pompoenlasagne iets voor jou! Eventueel kan de veganistische kaas vervangen worden door gewone kaas als je niet veganistisch eet.

  1. Stoofpotje van vlees en zoete aardappel
  2. Quinoa met kabeljauwfilet en groenten
  3. Vegan pompoenlasagna

Kerstmenu zonder darmklachten: nagerechten

Kerst nagerecht gevoelige darmen

  1. Lactosevrije yoghurt met rood fruit
  2. Sorbetijs zonder lactose en suiker
  3. Glutenvrije worteltaart zonder lactose

Hoe vaak heb je wel niet gehoord ‘er is altijd wel ruimte voor een toetje’? Hoewel je maag uitzet wanneer je suiker binnenkrijgt, kan je jezelf toch overvol eten. Met als gevolg een opgeblazen buik of buikpijn. Zit je al aardig vol van het hoofdgerecht? Neem dan een klein beetje van het toetje voor de smaak. Lactosevrije yoghurt met rood fruit doet het altijd goed. Zorg dat het dessert niet te koud is en laat de yoghurt op kamertemperatuur komen. Koud voedsel kan niet altijd goed door je darmen verdragen worden. Indien je kiest voor sorbetijs kun je van te voren het beste een klein kopje thee drinken om je lichaam op te warmen. Heb je meer zin in een taartje? Dan is de glutenvrije worteltaart een heerlijk alternatief. Deze wordt ook nog eens goed door je darmen verdragen, doordat er geen suiker aan toegevoegd is.

Tips bij een kerst zonder darmklachten

Zorg dat je je goed voorbereid op de feestdagen. Eet je bij anderen thuis? Informeer hoe het kerstmenu eruit komt te zien. Geef door wat je wel of niet kan eten. Hoe duidelijker de feestdagen eruit komen te zien hoe meer je daar op kan inspelen. Meer praktische tips vind je in de blog Kerstdagen met een prikkelbare darm (PDS). Je kunt hier lezen wat je beter wel of niet kunt doen tijdens de kerstdagen. Vervolgens vertelt Janna in haar praktijkvoorbeeld hoe zij met een prikkelbare darm de kerst doorkomt zonder darmklachten. Hierin beschrijft zij welke keuzes zij het beste kan maken om te zorgen voor een darmproof kerst. Daarbij is het beter om niet te veel te drinken tijdens het eten. Drink daarom genoeg voorafgaand aan het kerstdiner. Fijne kerstdagen!

Heb jij een tips voor een kerstmenu zonder darmklachten? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 gedachten over “Kerstmenu met heerlijke recepten zonder darmklachten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven