De beste tips bij buikpijn

de beste tips bij buikpijn

Buikpijn is de meest voorkomende klacht of symptoom bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van steken in de rechter of linker buik, een opgeblazen gevoel of darmkrampen. Wat kun je doen bij buikpijn? Je leest het hieronder.

1. Zorg voor voldoende ontspanning, zodat je kunt herstellen

Als je buikpijn hebt, heeft het lichaam energie nodig om te herstellen. Daarom is het van belang om te zorgen voor voldoende ontspanning. Je kunt hierbij denken aan een powernap, een ademhalingsoefening, meditatie, een rustige wandeling of een lekker warm bad. Drink ook kruidenthee om je spijsvertering wat rust te geven en ga op tijd naar bed. 

2. Probeer om positieve afleiding te zoeken

Door je enkel op je buikpijn te richten of de darmkrampen die je hebt, word je niet vrolijker. Integendeel: doordat je je focust op wat niet goed gaat, kun je in een negatieve fibe terecht komen. Probeer liever positief te blijven denken en afleiding te zoeken. Buikpijn is heel vervelend, maar het is van tijdelijke aard. Probeer er nu het beste van te maken. Ga lekker wandelen buiten, bel een vriendin op of houd een filmavond met een pot thee en een kruik. Ga niet vechten tegen de buikpijn, maar laat het voor wat het is en ga iets leuks doen.

3. Luister naar je lichaam

De reden dat je buikpijn krijgt, is omdat je eerder niet op de juiste manier naar je lichaam hebt geluisterd. Dit kan bewust zijn, maar ook onbewust. Soms heb je niet door dat je over je grenzen bent heen gegaan. Of je herkent de signalen van je intuïtie nog niet, die aangeven wat de beste beslissing is voor jou op een bepaald moment. Voor een blijvend resultaat is het belangrijk dat je aanleert om naar je lichaam te luisteren. Eet zoveel het lichaam aangeeft wat goed voor je is, vermijd producten die je slecht kunt verdragen, durf je grenzen aan te geven en slaap voldoende.

Weet je nog meer tips om je buikpijn te verminderen?  Laat hieronder je reactie achter!

2 reacties op “De beste tips bij buikpijn”

 1. Hoi Janna,

  Ik ben 31 jaar en heb al een aantal jaar PDS met 1x per half jaar ongeveer een PDS aanval met heftige buikkrampen, eindigend met een waterval aan breierige ontlasting. Mijn ontlasting is onderzocht maar (gelukkig), niks medisch.
  Toch heb ik 10 jaar lang depressies en sinds 3 weken erge angsten. Mijn buik is sinds die 3 weken één ellende!
  Buikpijn, krampen, en een (erger als normaal) PDS aanval.
  Ik ben sinds 2 dagen bezig met WW dieet. En ik merk dat ik wel wat extra informatie wil hebben over voeding bij PDS, en een paar tips om de aanvallen minder te hebben (indien dit mogelijk is) en wat de kosten zijn.

  Met vriendelijke groet Cassandra van Es

 2. Wat vervelend at je al een tijd last hebt van je darmen, Cassandra. Het klopt dat een ieder met PDS weer op andere voeding goed of niet goed reageert. Ik snap goed dat je eerst goed wilt informeren, voordat je met een bepaalde behandeling aan de slag gaat. Via de volgende link kun je meer informatie vinden over het telefonische maag-darmadviesgesprek: https://pdscoaching.nl/maag-darm-adviesgesprek/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top