Venkel tegen buikpijn, krampen en PDS

Venkel tegen buikpijn en krampen

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in december 2018)

Buikpijn, een opgeblazen buik, winderigheid en krampen zijn allemaal klachten die vaak voor komen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Eén van de meest bekende kruiden tegen krampen en kolieken is het kruid venkel. In deze blog ‘venkel tegen buikpijn en krampen’ lees niet alleen de werking, maar ook hoe je het kan toepassen.

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Venkel

In elke editie van Prikkels worden telkens één of meer kruiden en specerijen besproken die maag-darmklachten kunnen verlichten. Deze keer: venkel. Venkel is een kruid dat vooral voorkomt in mediterrane gebieden. De venkelplant heeft een anijsachtige geur, net als dille. Zowel de plant als de zaden worden gebruikt.

De werking van venkel

Venkel kan helpen tegen darmkrampen en gasvorming, en kan de spijsvertering bevorderen. Het staat bekend om haar antibacteriële eigenschappen. Wetenschappelijke studies laten zien dat venkel ook een kalmerend effect kan hebben op de gladde spieren, waaronder die in de darmen. Daarom werd venkel vroeger veel gebruikt bij spijsverteringsklachten.

Werkzame stoffen en contra-indicaties

Hoe hoger het gehalte aan vluchtige olie in venkelzaden, hoe effectiever venkelthee zal zijn bij spijsverteringsklachten.Deskundigen raden het gebruik van venkelthee af voor zwangere vrouwen, tijdens het geven van borstvoeding en bij patiënten met borstkanker. Daarnaast verhoogt een allergie voor wortel of selderij de kans op bijwerkingen. Vraag daarom altijd advies aan een deskundige.

Toepassing

Van de venkelzaden kun je thee zetten. Neem een theelepel venkelzaad, week de zaadjes gedurende 30 minuten en maal de zaadjes in het weekwater. Kook het water en je hebt je eigen venkelthee. Gekookte venkel kun je ook gebruiken in een aardappel(puree)gerecht, door een salade verwerken of mengen met gekookt fruit en pijnboompitten. Het kookvocht kun je daarna opdrinken als thee. Voeg ook eens venkelzaad of fijngemalen venkelpoeder toe aan een stoofpot of visschotel.

Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten!

Ik ben benieuwd of je ook wel eens venkel gebruikt tegen de buikpijn en krampen vond. Laat je het weten in een reactie?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 gedachten over “Venkel tegen buikpijn, krampen en PDS”

  1. Hallo, ik gebruik al meer dan 20 jaar venkelthee tegen buikkrampen, buikpijn en PDS. En het werkt echt, vind het leuk hier ook te lezen. Toen mijn zoon nog een baby was en krampjes had, gaf ik hem venkelthee en zijn darmprobleem was over. Naderhand dacht ik: als het hem helpt, dan kan t mij ook helpen. En dat klopt, dus :))

    1. Wat fijn om te horen dat venkelthee helpt om krampen te verminderen, Ineke. Als kind kreeg ik het ook al van mijn ouders. Goed om te horen dat je hiermee ook de klachten van je zoon kon verlichten toen hij nog een baby was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven