Tijm voor meer rust in de darmen en een betere weerstand

Tijm voor meer rust in darmen en betere weerstand

Klachten zoals rommelende darmen, winderigheid en buikpijn zijn erg vervelend. Deze klachten komen vaak voor bij mensen met een prikkelbare darm syndroom (PDS). Maar wist je dat tijm een positieve werking heeft op het spijsverteringskanaal? Tijm is een van de diverse kruiden die toegepast kan worden bij darmklachten. Zo kan tijm zorgen voor meer rust in de darmen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat tijm kan bijdrage aan het verhogen van de weerstand. Indien je weerstand hoger is, ben je ook minder vatbaar voor darmklachten. Meer over de werking van dit kruid lees je in deze blog. Vervolgens vertel ik je ook hoe je tijm kunt gebruiken.

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Tijm

Tijm is waarschijnlijk een van de oudste geenkrachtige kruiden die voor verschillende toepassingen wordt gebruikt. De Grieken en de romeinen gebruikten dit kruid voor ziektes zoals reuma, verlamming, zenuwzwakten, hoofdpijn, longziekten, maagkrampen en koliekenaanvallen. Tijm, Thymus vulgaris, behoort tot de lipbloemige kruiden en is familie van rozemarijn, salie, (peper)munt en lavendel. Kenmerkend aan tijm is de aromatische geur en een wat bittere maar scherpe smaak.  De takjes kun je als smaakmaker gebruiken, maar alleen de blaadjes kun je eten. Van tijm wordt ook hoestdrank of siroop van gemaakt. Echter bevatten ze veel zoetstoffen en/of suikers waardoor je juist darmklachten van krijgen. Voor je darmen is het beter om zelf tijmsiroop te maken of neem tijmthee.

De werking van Tijm op de darmen en weerstand

Tijm kan zorgen voor ontspanning van de darmspieren en zorgt hiermee voor rustige darmen. Vervolgens draagt tijm bij aan een gezonde darmflora. Door de antimicrobiële werking zorgt het kruid voor remmingen van ziekteverwerkers en stimuleert de groei van goede bacteriestammen. Tijm kan ook goed zijn voor de weerstand, doordat het een ontstekingsremmende werking heeft en als antioxidant werkt. Antioxidanten zijn stofjes die vrije radicalen tegenhouden.  Zo beschermen zij ons lichaam tegen deze schadelijke stoffen en kunnen ze mogelijk ziektes op lange termijn voorkomen. Dat tijm zowel invloed heeft als de darmen en longen is niet zo gek want beiden staan ze direct in contact met de buitenwereld en beide vatbaar zijn voor virussen. Zo is er steeds meer bewijs dat bepaalde voedingsstoffen en de darmflora invloed heeft op longziektes.

Werkzame stoffen en contra-indicaties

De werkzame stoffen in tijm zijn thymol en carvacrol. Uit wetenschappelijk onderzoek kunnen deze stoffen bacterie-, schimmel en parasietinfecties remmen. Dit draagt bij aan een goed werkend immuunsysteem. Daarnaast is er ook bewijs dat deze stoffen een krampwerend effect hebben door de darmwand te ontspannen. Doordat tijm een slijmoplossend effect heeft kan het gebruikt worden bij verkoudheidsklachten. Volgens onderzoek zou toediening van thymol hoest bij bronchitis kunnen verlichten. Het gebruik van tijm wordt voor een operatie afgeraden vanwege het mogelijk verlagen van het aantal bloedplaatjes. Daarnaast zou tijm invloed kunnen hebben op oestrogeen in het lichaam, waardoor het kruid mogelijk hormoon gerelateerde ziekten zoals borstkanker en endometriose kunnen verergeren. Meer onderzoek is nodig om deze claims te kunnen bewijzen.

Toepassing

Tijm kan vers of gedroogd gebruikt worden in diverse gerechten. De takjes kunnen goed tegen hitte en kunnen daarom goed toegepast worden bij ovengerechten. Tijm past goed bij groenten, vlees- en visgerechten, soep, sauzen, en dressing. Van de takjes kun je verder  tijmolie maken. Voeg een aantal takjes met blaadjes toe aan koudgeperst olijfolie. Laat de olie enkele weken staan. Smeer de olie op de plekken waar je de krampen voelt voor een kalmerende werking. Tenslotte kun je van tijm thee trekken. Voeg een aantal takjes tijm toe in een theeglas met heet water. Laat ongeveer 10-15 minuten de tijm goed intrekken. Je kunt zowel verse als gedroogde tijm gebruiken. Gedroogde tijm heeft een sterkere smaak waardoor de thee nog smaakvoller wordt. Deze thee is ook aan te raden bij hoest, keelpijn of verkoudheid.

Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten!

Bekijk onderstaande video voor meer tips om onrustige darmen tegen te gaan.

Gebruik je ook tijm bij onrustige darmen of bij een lage weerstand? Leuk als je het hieronder laat weten.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven