Salie bij een opgezette buik, krampen en overmatig zweten

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in september 2018)

Buikpijn, een opgeblazen buik, winderigheid en krampen zijn allemaal klachten die vaak voor komen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). In deze blog over salie lees niet alleen de werking, maar ook hoe je het kan toepassen. Ben je benieuwd op welke manier Salie je kan helpen om je PDS klachten te verminderen? Lees dan mijn artikel hieronder over Salie bij een opgezette buik, krampen en overmatig zweten!

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Salie

In elke editie van Prikkels wordt telkens één of meer kruiden en specerijen besproken die maagdarmklachten kunnen verlichten. Deze keer: salie.

Salie is een kruid met een warme, kruidige en een beetje bittere smaak. In de kruidengeneeskunde worden vooral de blaadjes en bloemetjes van salie gebruikt. In de middeleeuwen was het al een bekend middel tegen spijsverteringsklachten.

De werking van salie

Salie kan helpen bij een opgezette buik, winderigheid, darmkrampen, maagdarmontstekingen, griep, verkoudheid, menstruatieproblemen en overmatig zweten. Helaas is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van salie bij PDS.

Werkzame stoffen en contra-indicaties

De werkzame stoffen in salie zijn etherische oliën, looizuren, bitterstoffen en flavoproteïnen. Belangrijk om te weten is dat het gehalte aan etherische oliën in echte salie (Salvia officinalis) veel hoger is dan dat in andere saliesoorten. 

Een hoge dosering wordt afgeraden bij zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding, bij kinderen onder de zes jaar, bij epileptische aanvallen, maagdarmbloedingen, borst- of baarmoederhalskanker en hypertensie. 

In enkele gevallen kunnen bijwerkingen als maagklachten en allergische reacties voorkomen en interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Vraag daarom advies aan een medisch adviseur.

Toepassing

Je kunt salie zowel vers als gedroogd gebruiken. Saliethee is een goede manier om PDS-klachten te verlichten. Giet hiervoor 200 ml kokend water op één à twee theelepels salie en laat dit tien minuten trekken. Je kunt salie ook gebruiken in warme gerechten, zoals pasta, quiches en vleesgerechten. Snijd eerst de blaadjes fijn, zodat ze zoveel mogelijk smaak afgeven.

Gepubliceerd op september 2018 in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging

Ik ben benieuwd of je ook wel eens salie gebruikt hebt. Laat je het weten in een reactie?

6 reacties op “Salie bij een opgezette buik, krampen en zweten”

 1. Hoi Janna,
  Ik heb vandaag verse salie geplukt en thee gedronken.
  Vanavond kreeg ik direct na het eten diarree.
  Nu vraag ik mij af of dat met de salie te maken heeft of met de boerenkool… En of dat positief is, reinigend?

 2. Leuk om eens iets over salie te lezen.
  Ik gebruik al jaren salie in soepen en sauzen, ik vind het een heerlijk kruid. Het prijkt dan ook royaal bij mij in de tuin.
  Als ik verkouden of grieperig ben maak ik thee van tijm en salie met een beetje honing ( honing hoeft niet speciaal).
  Heerlijk verwarmend en goed voor de luchtwegen.

  1. Wat leuk dat je een reactie geeft op mijn blog 🙂 Je kunt salie door allerlei gerechten verwerken inderdaad. Dat lijkt mij heerlijk dat je het in je tuin hebt staan. Verser kan niet.

 3. Goede morgen ik lees het nu pas dat Salie goed is voor een prikkelbare darm ik ga het morgen Proberen ik vertel je het hoe het gaat gr

  1. Super leuk dat je het gaat proberen, Marcella! Wat voor darmklachten heb je? Bij sommige klachten is er namelijk een sneller effect te verwachten dan bij andere klachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top