PDS: voeding introduceren bij voedsel intolerantie + stappenplan

PDS & voedsel intolerantie 5 tips om een trigger te introduceren zonder darmklachten te krijgen

Heb je al een langere tijd last van darmklachten, zoals een opgeblazen buik, winderigheid, steken in de buik of een afwijkende ontlasting? Dit komt vaak voor bij PDS (prikkelbare darm syndroom) in combinatie met een voedsel intolerantie. Misschien ben je dan wel in de loop der jaren minder voedingsmiddelen gaan eten. Ik hoor vaak van mijn cliënten dat ze geen gluten en lactose meer nemen en alle FODMAPs (peulvruchten en bepaalde koolhydraten) laten ze ook staan. Voordat je het weet kun je op twee handen tellen wat je nog wel durft te eten. De kans op een tekort aan vitamines en het krijgen van energieklachten is dan groot. In deze blog leg ik uit hoe jij een trigger kunt introduceren als je een voedsel intolerantie of PDS hebt, zonder darmklachten te krijgen.

Stap 1. Krijg eerst inzicht in het ontstaan van je darmklachten

Misschien heb je geen idee hoe het komt dat je vaak last hebt van je darmen. De ene keer krijg je last van gluten en de volgende keer dat je een boterham eet is er niets aan de hand. Indien je geen inzicht hebt in het ontstaan van je darmklachten en de klachten onverwachts opkomen, geeft dit natuurlijk geen vertrouwen. Probeer om te analyseren waardoor je klachten worden ontstaan. Het is belangrijk om hierbij te kijken naar welke factoren hier een rol bij kunnen spelen, zoals PDS, voedsel intolerantie, leefstijl, stress, slaap, ontspanning, beweging, medicijnen, supplementen en je energieniveau. Lees meer over hoe bewustwording je kan helpen om inzicht te krijgen in het ontstaan van je darmklachten.

Stap 2. Leer luisteren naar de signalen van je lichaam

Als je een nieuwe voedingsmiddel wilt introduceren is het van belang dat je eerst leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Ben je moe, rust dan even uit. Heb je dorst, ga dan wat drinken. Heb je honger, neem dan een maaltijd die er aantrekkelijk uitziet met een hoge voedingswaarde. Dat lijkt misschien heel simpel, maar in de praktijk kan dat best lastig zijn, omdat we vaak niet alert zijn op wat je lichaam voor signalen geeft. Daarbij kan het ook zijn dat je emoties onderdrukt door te roken, alcohol te drinken of te emo-eten. Een goede oefening die je kan helpen om te leren luisteren naar je lichaam is de bodyscan. Lees meer over hoe je de bodyscan kan toepassen en doe de meditatie (met geluidsopname).

Stap 3. Ontwikkel een positieve mindset en het vertrouwen in je lichaam

Wat is vaak zie bij mijn cliënten met een intolerantie en PDS, dat als ze een voedingsmiddel willen introduceren, dat ze dit eigenlijk helemaal niet durven. Ze zijn bang als ze bijvoorbeeld spitskool gaan introduceren dat ze dan heel veel buikpijn of diarree krijgen. Deze negatieve mindset houdt je tegen om het te gaan doen en als je het wel gaat doen krijg je soms zelfs buikpijn, terwijl het niet per sé door het voedingsmiddel hoeft te komen. Probeer om positieve te leren denken, dus bijvoorbeeld ‘Mijn lichaam wordt voorzien van nieuwe energie door de heerlijke spitskool.” Lees hoe stress invloed heeft op de darmen en hoe je positieve gedachten kan ontwikkelen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Stap 4. Probeer elke week een nieuw voedingsmiddel uit

Als je de vorige stappen hebt gedaan, wordt het nu tijd om aan de slag gegaan. Probeer om iedere week een nieuwe voedingsmiddel te proberen. Kies voor iets wat je een beetje spannend vindt en net buiten je comfortzone licht. Probeer op de eerste dag één eetlepel van dit voedingsmiddel en neem de dag erna een rustdag. Heb je geen klachten gekregen? Neem dan op dag 3 de dubbele hoeveelheid. Vervolgens neem je weer een rustdag en op dag 5 neem je 3 eetlepels. Op deze manier heeft een cliënt van mij laatst lactose geïntroduceerd, terwijl ze en lactose intolerantie heeft. Ze kon eerst helemaal geen lactose verdragen, maar nu gaat 1 plakje kaas, 2 muffins of room in een soep goed. Bekijk de onderstaande video en introduceer een voedingsmiddel die jij wilt testen.

Stap 5. Reflecteer hoe het is gegaan en probeer opnieuw

Misschien ben je niet door alle dagen van stap 4 heen gekomen en kreeg je al eerder klachten. Je kunt dan als de klachten weg zijn weer bij dag 1 beginnen om het voedingsmiddel te testen. Bekijk ook welke knelpunten je verder had de afgelopen week. Misschien had je veel stress of te weinig geslapen en daardoor weinig energie. Door te zorgen dat je je fit voelt, kun je meer verdragen. Probeer het gewoon nog een keer als je lekker in je vel zit of meer energie hebt. De aanhouder wint. Op deze manier heb ik de loop der jaren bijna alle voedingsmiddelen weer geïntroduceerd. Vijf jaar terug kon ik geen gluten, lactose, peulvruchten, suikers, zetmelen en sausjes verdragen. Inmiddels kan ik zelfs af en toe weer pizza of tiramisu eten, waardoor het geen probleem meer is om aan te schuiven bij het Kerstdiner.

Ik ben benieuwd of het je gelukt is om een trigger te introduceren zonder darmklachten te krijgen. Misschien heb je nog een vraag over hoe je voeding kunt introduceren bij PDS en darmklachten. Als je hieronder een reactie achterlaat, kan ik je verder op weg helpen met je PDS-klachten.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven