Darmklachten tijdens de menstruatie: oorzaken en tips

Darmklachten tijdens de menstruatie oorzaken en tips bij PDS

Veel vrouwen hebben last van darmklachten tijdens de menstruatie. Klachten die veel voorkomen zijn: een opgezette buik, rommelende darmen, gasvorming en zachte ontlasting. Wanneer je PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt, kan dit nog vervelender zijn omdat de menstruatie  de darmklachten versterkt.  In deze blog lees je meer over de oorzaken van deze vervelende klachten en een aantal praktische tips om direct de klachten te verminderen.

Darmklachten en ongesteld zijn

Vrouwen met PDS ervaren rondom de menstruatie verandering of verergering van de maag- en darmklachten. Ook bij vrouwen bij wie normaal gesproken geen darmklachten aanwezig zijn kunnen symptomen optreden. Veel voorkomende maag- en darmklachten tijdens de menstruatie zijn buikpijn, opgeblazen buik, rommelende darmen, zachtere en/of frequente ontlasting of juist obstipatie. Ook vermoeidheid en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten.

Oorzaken darmklachten tijdens de menstruatie

De menstruatie kan dus gepaard gaan met verschillende vervelende symptomen. Een hormoon die een belangrijke rol speelt in het veroorzaken van deze klachten is prostaglandine. Prostaglandine is een hormoonachtige stof die onder andere geproduceerd wordt door de baarmoederwand. Het hormoon is er om de activiteit van de baarmoederspier te reguleren. Om het bloed en het uiteenvallende slijmvlies uit te stoten, trekken de spiercellen van de baarmoeder zich samen onder de invloed van prostaglandine. Het proces van het uitstoten van overtollig slijmvlies en bloed noemen we ook wel de menstruatie. Het hormoon verspreidt zich via de bloedsomloop door het rest van het lichaam, waaronder naar het gladde spierweefsel in de darm. Hierdoor kunnen er klachten optreden in de darmen.

Menstruatie cyclus en darmklachten

Een andere verklaring voor de verergering van de PDS gerelateerde klachten kan ook te vinden in je menstruatiecyclus. De twee sekshormonen oestrogeen en progesteron zijn hierbij van invloed. Beide hormonen fluctueren gedurende de menstruatiecyclus. Aan het begin van de menstruatie zijn de hoeveelheden van deze hormonen op zijn  laagst. Verschillende onderzoeken laten zien dat darmklachten het sterkst kunnen zijn wanneer hormoonconcentraties op het laagst zijn. De darmen bevatten receptoren voor deze hormonen, wat dus van invloed kan zijn op je darmen.

Tips om direct darmklachten te verminderen tijdens de menstruatie

Als je last hebt van extra klachten tijdens je menstruatie is het belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren en te zorgen. Een goed begin is het halve werk. Probeer daarom een een goede nachtrust te hebben, zodat je uitgerust wakker wordt. Zorg ervoor dat je gedurende dag voldoende drinkt en gezond eet. Let nu extra op met voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken. Ook beweging en ontspanning is van belang. Beweeg niet te intensief, maar zoek een ontspannende vorm van beweging op zoals: wandelen of yoga. And last but not least: wees extra lief voor jezelf.

Prikkelbare darmcoach Janna Koopman: “Als ik hevige menstruatiekrampen heb, dan neem ik de CBD 20 g cannabidiol van Lucovitaal en dit helpt heel goed bij mij! Een half uur later voel ik mij stukken beter.”

Wees extra lief voor jezelf

Voor vrouwen is de menstruatie vaak al geen pretje, laat staan als je dan ook nog een PDS hebt. Verwen jezelf daarom extra met een warm kruikje op de bank met een kruidentheetje en een paar stukjes 85% pure chocolade. Je kunt ook thee maken van Salie om je menstruatieproblemen te verminderen. Mocht je een buikpijnaanval krijgen of hevige kramp, dan kan de diepe buikademhaling voor verlichting zorgen. Neem een comfortabele houding aan, dit kan zowel liggend als zittend zijn. Plaats beide handen op je onderbuik. Adem diep in door de neus, houd de ademhaling een paar seconde vast en blaas weer uit via de mond. Herhaal dit vervolgens een aantal keer, totdat het lichaam zich meer ontspant.

Heb jij ook last van extra darmklachten tijdens de menstruatie? En zo ja, welke tips helpen jou hierbij?  Laat het weten in een reactie hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven