Koolhydraatarm dieet goed voor darmen?

koolhydraatarm dieet goed voor darmen

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in juni 2018)

Steeds vaker starten mensen met een koolhydraatbeperkt dieet, zoals Grip op koolhydraten of het paleodieet. In eerste instantie werd het populair bij mensen die wilden afvallen. Inmiddels geven ook mensen met buikklachten aan baat te hebben bij dit dieet. Wil je weten of koolhydraatarm dieet goed voor darmen is?​ Lees dan snel verder.

Koolhydraatarm dieet goed voor darmen: minder koolhydraten en meer eiwitten

Koolhydraten komen in onze voeding voor in de vorm van glucose (suikers), lactose (melsuikers), fructose (vruchtensuikers) en zetmeel(complexe koolhydraten.  Bij het koolhydraatbeperkt dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten in je voeding. Energie verkrijg je voornamelijk uit eiwitten en vetten. Eiwitten zitten vooral in dierlijke producten, noten en zaden. Peulvruchten zijn een goede plantaardige eiwitbron, maar bevatten ook koolhydraten. Vetten komen voor in dierlijke producten, zoals roomboter en vlees, en in plantaardige producten, zoals kokos- en olijfolie. Verder spelen groenten ook een belangrijke rol, omdat ze rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen.

Alternatieven bij het koolhydraatarm dieet die goed voor de darmen zijn

Bij het koolhydraatbeperkt dieet ga je op zoek naar alternatieven voor koolhydraatrijke producten. Het Voedingscentrum raadt aan om 40-70% van je energie uit koolhydraten te halen. Bij 2000 calorieën per dag zou dit 200 tot 350 gram koolhydraten zijn. De hoeveelheid koolhydraten per dag in het koolhydraatbeperkt kan variëren tussen de 50 en 150 gram. Een flinke beperking dus. De hoeveelheid koolhydraten kun je op verschillende manieren verminderen, bijvoorbeeld door van vier naar twee sneetjes brood per dag te gaan en er wat extra groente en ei bij te eten.

Neem volle melkproducten

Magere melkproducten worden vervangen door volle melkproducten, zoals volle kwark. Deze bevatten meestal minder koolhydraten en zijn voedzamer door de hoeveelheid vet die erin zit. 

Een teveel aan koolhydraten wordt opgeslagen als vet in het lichaam

Ons lichaam krijgt energie binnen via het voedsel dat we eten. Het lichaam kan zowel koolhydraten, eiwitten als vetten als energiebron gebruiken, waarbij de voorkeur uitgaat naar koolhydraten. Als het lichaam te veel suikers tot zijn beschikking heeft, dan wordt dit overschot opgeslagen als vet. Hierdoor kun je aankomen in gewicht. 

Bij het koolhydraatarm dieet ga je in ‘ketose’, vetverbranding

Zodra je koolhydraatbeperkt gaat eten, zijn er geen of minder koolhydraten aanwezig om opgeslagen te worden. Dan moet je op een andere manier aan energie komen. Het lichaam gaat dan over op vetverbranding, dit wordt ‘ketose’ genoemd. Snelle suikers, zoals glucose, zorgen voor snelle energie. Daarentegen zorgen eiwitten en vetten voor langdurige energie. Ze geven daarnaast een verzadigend gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt. Bovendien hebben ze minder invloed op de suikerspiegel.

Koolhydraatarm dieet geschikt bij een opgezette buik en obstipatie

Als je last hebt van een opgezette buik, opgeblazen gevoel of obstipatieklachten kun je baat hebben bij dit dieet. Het is echter wel van belang om voldoende vezels binnen te krijgen. Uit het onderzoek van Wycerley en collega’s komt naar voren dat de buikomvang kan afnemen wanneer mensen het koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dit valt te verklaren door een vermindering van gasvormende producten in de voeding en een afname van het vetpercentage. 

Voordelen zijn een snelle verzadiging, minder energiedips en een betere stoelgang

De mogelijke voordelen van het koolhydraatbeperkt dieet zijn een snelle verzadiging, minder last van energiedips, een constante bloedsuikerspiegel, afname van de buikomvang en een verbeterde stoelgang. De stoelgang wordt vaak verbeterd door een toename van in water oplosbare vezels, die vooral in groenten (laag in koolhydraten) en fruit zitten, en een toename in plantaardige vetten. 

Zorg ook voor voldoende vocht en beweging

Voldoende vocht (uit water en kruidenthee) en beweging zijn echter ook van belang voor een goede stoelgang. Probeer niet te veel eiwitten te eten, want een overschot hieraan kan gefermenteerd worden in de dikke darm, wat juist voor buikklachten kan zorgen. 

Koolhydraatarm dieet is ook glutenarm

Doordat het dieet glutenarm is, kan het worden gebruikt bij glutenovergevoeligheid. Het wordt aangeraden om geraffineerde suikers zo veel mogelijk te beperken en voor een volwaardig dieet met genoeg vezels voldoende volkorengranen en peulvruchten te eten. 

Laat je begeleiden door een deskundige

Het koolhydraatbeperkt dieet is geen makkelijk dieet. Volg dit dieet daarom niet zonder begeleiding. De kans is namelijk groot dat je te eenzijdig gaat eten en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen oploopt. Vraag begeleiding aan een deskundige die gespecialiseerd is het koolhydraatbeperkt dieet bij PDS.

"Snelle suikers zorgen voor snelle energie. Eiwitten en vetten zorgen voor langdurige energie. "

Janna Koopman - prikkelbare darm coach en diëtist

Wel toegestaan
De volgende voedingsmiddelen zijn van nature arm aan snelle koolhydraten en passen daarom binnen een koolhydraatbeperkt dieet.

 • Vlees, gevogelte en vis: alle soorten zonder paneermeel of toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld biefstuk, karbonade, kip- of kalkoenfilet, (gerookte) zalm, witvis, garnalen, makreel en haring.
 • Ei: gekookt, gebakken, gepocheerd of in een boerenomelet
 • Kaas: alle soorten. Er zitten echter minder koolhydraten in harde kazen dan in zachte kazen.
 • Vleesvervangers: tofu
 • Vetten: roomboter, plantaardige oliën (bijvoorbeeld olijfolie en kokosolie)
 • Groenten: alle soorten
 • Dranken: water en thee (eventueel met een scheutje volle melk), koffie en een zelfgemaakte groene smoothie.
 • Zoetigheid: twee stukjes 85% pure chocolade, een zelfgemaakt koekje van amandelmeel of een handje noten.

Beperkt toegestaan:

Ondanks dat in een klassiek koolhydraatbeperkt dieet ook het gebruik van granen en peulvruchten afgeraden wordt, zijn deze wel van belang voor onder andere de vezelinname. Afhankelijk van hoe streng de koolhydraatbeperking is, kun je van onderstaande producten één keer per dag een portie nemen.

 • Volkoren granen: volkoren brood, zilvervliesrijst, amarant, gerstekorrels, volkorenpasta of quinoa.
 • Knollen: zoete aardappel, rettich, knolselderij of pastinaak
 • Peulvruchten: bonen (bijvoorbeeld bruine, aduki-, soja- of zwarte bonen), linzen, kapucijners of erwten.
 • Melkproducten: volle kwark, volle yoghurt, crème fraîche en volle room zonder suiker.
 • Pitten: pijnboom- of pompoenpitten
 • Zaden: chiazaad en lijnzaad

Niet toegestaan:

 • Vlees, gevogelte en vis: alle soorten met paneermeel of toegevoegde suikers
 • Granen: alle witte soorten granen, zoals ‘normale’ pasta, witte rijst, witbrood, crackers, pizza en ontbijtgranen met toegevoegde suikers.
 • Aardappelen: aardappelen (gekookt, gebakken of gefrituurd).
 • Peulvruchten met saus: zoals witte bonen in tomatensaus.
 • Melkproducten: toetjes zoals vla, pudding, chocolademousse, ijs, vruchtenyoghurt, drinkyoghurt, magere melk of yoghurt.
 • Dranken: thee en koffie met suiker of honing, frisdrank, (verse) vruchtensappen.
 • Zoetigheid: koek, snoep, taart, suiker, honing, alle andere soorten chocola dan 85% puur.

Gepubliceerd in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging in juni 2018

Heb jij wel eens het koolhydraatarm dieet gevolgd en werkt dat bij jou tegen buikpijn? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top